Pohreb tety a 6 mesačné dieťa

anett1411
6. okt 2013

Ahojte. pred par dnami mi zomrela teta (krstna mama). viem,ze s malym dietatkom sa na pohreb chodit nema,ani by som tam s malou nesla,ale je to moja teta a patrilo by sa s nou naposledy rozlucit. Lenze ja nemam komu zverit 6 mesacnu dcerku. Co mam robit? Poradte,vdaka.

katy1979
6. okt 2013

6 mesacne dieta vela kriku nenarobi ani bordelu. Kludne by som ju zobrala. Smrt je sucast nasho zivota a ona je tak mala ze si neuvedomuje kde je a preco je

evelynm
6. okt 2013

suhlasim s katy1979. Malicka mozno pohreb prespi,ak aj nie, nebude vnimat, kde je, pre nu je najdolezitejsie, ze je s tebou. A ak citis, ze sa s krstnou mamou chces rozlucit a zucastnit sa pohrebu, chod tam. Kvoli krstnej aj kvoli sebe.

jajus28
6. okt 2013

@anett1411 kludne si ju zober, je este malicka. Ja som s mojim bola babke na pohrebe ked mal 2 mesiace a aj na kare, niet sa coho bat.

anett1411
autor
6. okt 2013

@katy1979 @evelynm @jajus28 dakujem za vase nazory. Ked pojdem aj s malou,mam ju mat na rukach? Alebo byt s nou vonku s kociarom? Ja som sa este nestretla s tym,aby niekto bol aj s malym dietatom na pohrebe. Tetu som mala velmi rada,a urcite by som si to vycitala,keby som nesla.

januliku
6. okt 2013

@anett1411 Ja by som ju na cintorin nezobrala. Aj taketo male deti uz vela vnimaju. Isla by som na cintorin sama a manzel nech ju zatial pokocikuje niekde v blizkosti.

evelynm
6. okt 2013

@anett1411 , zalezi na tom, aky je Dom smutku. Ak je to mozne, vosla by som aj s kocikom dnu, ak nie, ostala by som vonku, ak netreba, nevyberaj dietatko z kocika. Podstatne podla mna je to, ze tu rozlucku absolvujes, ze budes moct sa s krstnou rozlucit. Tie obrady nezvyknu trvat nejak dlho.

m_ij_ka
6. okt 2013

aj ja by som ju zobrala na pohreb, veď v podstate prespí v kočíku,

alexi333
6. okt 2013

Aj my sme boli na pohrebe pradedka a naša dcérka bola s nami, má cez rok a bolo to v poriadku. Na kare sa z nej rodina tešila a spomínali sme v dobrom na pradedka a tešili sme sa z toho, že aj ona si ho trošku užla.

jajus28
6. okt 2013

@anett1411 urcite si ju daj do kocika, nikdy nevies ako to budes emocne zvladat. My sme na babkynom pohrebe boli dokonca dve s malymi detmi, a neuveris, ale nasli sa s rodiny ochotny chlapy ( bratranci) ktory s kocikmi zostali vzadu a pomerkovali i ked sme sa nevideli ani nepametam kedy.

zita19
6. okt 2013

@januliku Vobec s Tebou nesuhlasim. Ano deti vnimaju aj zaporne emocie, ale urcite im to neuskodi. Ked pojde aj manzel moze strazit kocik a mamicka sa rozluci s krsnou. Ja som pred rokmi nemohla ist na dedkov pohreb z pracovnych dovodov. Bolo mi to luto, ze som sa nerozlucila a akosi som nejak nespracovala tu informaciu. Dopadlo to tak, ze v ten rok co zomrel som automaticky na Michala kupila pohladnicu, napisala vins a az ked som ju strkala do schranky mi to doslo, ze co robim 😢 Bolo mi to aj luto aj som si ako debil pripadala.

januliku
6. okt 2013

@zita19 Ved som napisala, aby sla a dieta zatial pokocikuje manzel. Presne to iste pises aj ty, takze neviem, s cim so mnou nesuhlasis ?

barborieta
6. okt 2013

Ja by som tiež maličké vzala so sebou, presne ako písali predošlé dievčatá, že treba sa s blízkou osobou rozlúčiť. Aj keď ja som sa minule so dobre pochytila so svojou poverčivou svokrou, ktorá tvrdí, že deti do roka nemôžu ísť na cintorín...Neviete prečo? Keď som sa jej pýtala na racionálny dôvod, tak mi ho samozrejme nevedela povedať!!! Keď si na to spomeniem...som rozčúlená. 😠

linda20111
6. okt 2013

@anett1411 Ahoj, ja mam opacny nazor, dieta by som nebrala na pohreb. Ja tiez nerada chodim na pohreby, necitim sa tam dobre, je tam vzdy vela starych, chorych ludi a velmi negativna energia.. Kedze je to tvoja krstna, tak urcite chod, to je samozrejme ale dieta nevystavuj pohladom tych ludi.. Nehovorim ani o tom ze vela z nich bude chciet tvoju dcerku pozdravit, pohladkat, pobozkat, chytit za ruku.. s tym pocitaj! A ked tam bude co i len 5O ludi myslis ze vsetci su zdravi? kazdy si umyva ruky?? V ziadnom pripade by som tam dieta nezobrala. Ak ju naozaj nemoze nikto postrazit - mama, svokra, ini pribuzni... tak urob tak ako pisala kocka tu vyssie, ze manzel nech kocikuje nedaleko od vas, alebo nech ostane doma s nou - to by bolo najlepsie.

maca_p
6. okt 2013

@anett1411 ja som bola s bejbym, dokonca mal coi cez rok a beha ako sarkan aj cez kar. ved deti patria k zivotu. do domu smutku som sla kondolovat bez neho, lebo by z toho urobil showku, mala ho zatial mama, no a pri vkladani rakvy do hrobu sme sa pri druhom kondolovani s mamou vystriedali. na kare to uz ale bola divocina, tak ale co som ho mala zamknut doma? pohreb bol 70 km od nas a ja som bola sofer, cize som musela ist.
takto male 6 mesacne tak to budes mat v pohode.
@januliku ani 2 rocne nevnima pohreb ako vkladanie dedka, babky do hrobu, nieto 6 mesacne. moj nazor.
ako som opisovala, bola som so starsim dietatom od tohtobabätka, ale ani truhlu nezaregistroval, lebo ani nevdel, co truhla je a co je v nej.

zita19
7. okt 2013

Kocky, musim sa s vami podelit. Mozno do temy ale mozno aj. Ze len ako deti vnimaju pohreby (Urcite sa to netyka najblizsich, takych pohrebov by sa deti nemali dozit, zucasrnit.. No ako to napisat, ze svet by mal byt zariadeny tak, aby rodicia malych deti neodchazdali za duhovy most.).
Boli sme na pohrebe mojej babky v Bratislave. Cestovali sme v noci, potom sme sa zisli u tety, potom krematorium, potom kar. Na kare stryko zacal rec, ze pospomina na baku a tak. Povedal dve vety a do toho ticha moj stvorrocny syn zahlasil: Kedy uz konecne budeme jest? Mne by sa krvi nedorezal, ale ostatni to vzali s humorom a tak sme sa na babkinom pohrebe aj zasmiali. Urcite by bola rada. Bola to laskava a mudra zena.
Druhe: Kolegini zomrel ujo, ktory s nimi byval na spolcnom dvore. Bolo to na dedin, tak ujo bol aj v dome vystaveny pokial ho odviezli do domu smutku... A na druhy den po pohrebe sa jej 4, 6 a 7 rocne deti hrali na pohreb. Jeden hral neboztika, lezal na lavicke a ostatni ho oplakavali. A do toho padlo: Vstavaj! Ty uz si bol dost mrtvy, teraz chcem byt ja! Nevedela, ci ch ist prevychovat alebo sa smiat...

evkamotka
7. jan 2019

Ake negativne emocie? Sorry ale to su co za sarlatanciny. Pohreb je smutny, ale nie negativny. Je pekne, ze sa chcu s tetou rozlucit ludia, ktori ju mali radi. Negativne emocie su mozno tak na zjazde neonacistov, ktori planuju masovu genocidu. Pohreb je smutny, to ano, no rodinny a priatelsky. Co sa tyka cintorina samotneho, nic zle ste tym mrtvym nespravili, su tam len s uctou ulozene pozostatky. Nic negativne na tom nie je vober v takýchto rovinach neuvazuj.
Ja by som ju vzala so sebou do kocika a podla jej rezimu bude bud na rukach alebo si pospi v kociku. Podla mna je na pohrebe okrem smutku atmosfera lasky voci zosnulemu, prezo tam vsetci prisli a preto sa robi pohreb ako ho pozname