Hádka po pohrebe

4. okt 2023

ahojte, dnes sme boli na pohrebe. Priatel ma brata a ten ma dlhorocnu partnerku, pred par dnami jej nahle zomrel otec, bolo to necakane kedze nejavil ziadne znamky, zil zdravo a nemal na to ani vek. Boli sme tam aj s priatelom vyjadrit uprimnu sustrast. Mame vsetci dobre vztahy a stretavame sa u priatelovych rodicov kazdu nedelu na obed, ja, on jeho rodicia a brat s partnerkou. Jej otca sme videli raz v zivote a jej maminu nikdy, takze s nimi sme sa vlastne nepoznali. Ked priatel vyjadroval uprimnu sustrast tak sa rozplakal velmi ho to dojalo. Ked sa pohreb skoncil, na kar sme nesli a priatelova mama na neho spustila ze co si to dovoluje revat, ze ci bol pohreb o nom. Ze sa to neslusi ze je chlap a ma sa udrzat.... bola som v soku. Priatel je velmi citlivy a empaticky clovek a dojalo to aj mna vidiet ich znicenych. No citili sme sa hrozne a priatel sa potom aj citil trapne ze sa rozplakal ale sa neudrzal, proste to prislo ked vyjadroval uprimnu sustrast. S jeho rodicmi sme mali vzdy super vztahy ale toto ma dorazilo, mne to vobec neprislo neslusne, proste na pohrebe ten rev neudrzis ked su ti ludia blizki a vidis ako ich to boli.... neviem co si mam mysliet o tom :/

pribinak
4. okt 2023

Proste primitivna žena. Nič viac.

strasko
4. okt 2023

Myslím si, že jeho emócie boli na mieste. Čo na mieste nebolo, boli výčitky jeho mamy, to bolo nemisetne a pripadá mi to úplne od veci, aby mu niečo také vyčítala a púšťala sa doňho za to. Ale popravde neviem sama, ako by som sa k tomu postavila a ako by som to riešila lebo napr u nás v rodine sa nejaké úprimné rozhovory veľmi nehráme. Držím palce!

laurita285
4. okt 2023

Zarmútená žena ktorá si potrebovala vyventilovať bezmocnosť a zarmútenosť, nebrala by som to osobne.

heln
4. okt 2023

pride mi to normalne plakat na pohrebe, aj ked to nebol uplne blizky clovek. este som nevidela na pohrebe ludi, co by nemali slzy v ociach.
priatelova mama to asi tiez velmi prezivala, ked svoje pocity musela vyventilovat na synovi.

lonely66
4. okt 2023

jej spravanie je cez ciaru, uz len z dovodu, ze ide o syna. ale mna zarazilo toto: Jej otca sme videli raz v zivote a jej maminu nikdy, takze s nimi sme sa vlastne nepoznali.
tvoj priatel spustil plac za clovekom, ktoreho videl len raz v zivote? toto ma zarazilo, ale uprimne. fakt. a to nie som ziadna bezcitna suka. ale ak vidim niekoho len raz v zivote a idem mu na pohreb, neviem, ci by som bola z toho az taka hotova. a este chlap

pribinak
4. okt 2023

@lonely66 prečo? Niektorí ľudia sú citlivi. Ja som dva dni dozadu čítala o tej mladej spevácke čo zomrela. Nikdy som ju nestretla a poviem ti že bolo mi jej veľmi veľmi ľúto
Teraz v Ba bola spomienkova slávnosť čo Dedecek zrazil minuly tok tých študentov na Zochovej a kopec ľudí plakalo

stankadu
4. okt 2023

@lonely66 to nemusím byť "len" o tom zosnulom človeku, ale aj o tom, ako človek všetko vníma. Ja som 20 rokov nemohla ísť na pohreb, neskutočne silno som vnímala pocity druhých a velmi ťažko som to znášala, ten žial a smútok.

cocolino234
4. okt 2023

@lonely66 ale ona napísala, že plač neudržíš, keď vidíš ľudí, ktorí sú ti blízki ako ich to veľmi bolí. Takže som to pochopila tak, že plakal kvôli strate bratovej priateľky a nie kvôli tomu, že zomrel niekto, koho v podstate nepoznal. Aj ja som plakala na pohreboch ľudí, ktorých som riadne ani nepoznala. Ale dojalo ma to, že moji milovaní stratili blízku osobu, najviac ťa to dostane, keď sa im pozrieš do očí a preto si myslím, že to na neho prišlo práve keď vyjadroval sústrasť.

simca06022011
4. okt 2023

Jeho matka nie je normálna

vkatush
4. okt 2023

Ja plačem aj na pohreboch, aj na svadbách. A je jedno, či mi to je blízka rodina, kamoš/ka alebo človek, ktorého som sotva poznala. Chcem vyjadriť sústrasť a podporiť rodinu.

Na jednej strane primitívna reakcia z jej strany, ale zároveň aj chápem, keď vravíš, že úplne nečakane a ostala sama. Niekde proste chcela vybiť tie emócie a priateľ s jeho slzami jej prišiel do rany. Nebrala by som to osobne, smútok s ľuďmi robí rôzne veci.

yelena159
4. okt 2023

To je také, ako sa povie "backwards thinking", kedy si ľudia myslia, že keď je chlap citlivý a plače, nie je chlap. A keď žena je priebojná a drsnejšia, tak sa to na ženu nesluší. Ľudia by si mali uvedomiť, že chlapi môžu byť citliví a plakať a ženy môžu byť silné a priebojné.

tamta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
4. okt 2023

prepacte mozno som to zmätene napísala ale bola to priatelova mama cize im v rodine nikto nezomrel, zahliadala som tu ze dakto pisal ze ostala sama. Inak jasne ze to neberieme osobne ani sa nehnevame ani nic len ma to zaskocilo, oni su moderni, inteligentni a vzdelani ludia preto ma sokoval takyto pohlad na to ze ked chlap place tak je hanba a ze na cudzom pohrebe nerev lebo to neni o tebe. Padli aj slova ze ako ho to vychovala ze jej hanbu robi atd. No priatel bol z toho zaskoceny ako aj ja ale sme si povedali ze sa asi citila blbo tak takto vybehla ved on sa s nou ani nehadal a jeho otec sa ho zastal vtedy ze ma byt rada ze ma takehoto syna co vie byt aj chlap aj upustit v tazkych situaciach tak vtedy sa ukludnila

autor
4. okt 2023

@lonely66 prave to ze chlap, neviem preco sa na to daktori tak pozeraju.. a dojalo nas vidiet ako sa trapia ta partnerka s nou sme si velmi blizki a strasne ju to dostalo nehovoriac este o jej mamine co spolu boli 30 rokov

majla87
4. okt 2023

Mozno sa za neho hanbila. Je z generacie ludi, ktori boli vychovavani a aj vychovavali tak, ze chlapi neplacu. A je to fakt od nej trapne. Emocie su prirodzena vec. Svagrina to podla mna urcite vnimala inak. Ako sucit.

0silvia0
4. okt 2023

Nezrele spravanie partnerovej matky. Jeho plac a dojatie bolo v poriadku, trapna bola poznamka jeho matky. Nech si z toho nic nerobi.

autor
4. okt 2023

@yelena159 ani ja toto nepochopim asi nikdy... ja mam praveze rada na muzoch co vedia aj takto prejavit emocie a zas on sa drzal cely pohreb ale uz ked sa spolu zacali bavit tak to prislo neudrzal to v sebe a bratovu partnerku on ma ako za starsiu sestru a ja ju beriem ako velmi dobru kamaratku sme si blizke len jej rodicia ziju daleko od nas preto sme sa nepoznali

marsmykkok
4. okt 2023

Ja to vidím tak, že mamina priateľova je asi z dediny že a staršia generácia? Pre nich je pohreb spoločenská udalosť, musíš byť tip-top oblečená, správať sa vhodne a tak. A že plače za osobou ktorú ani nepoznal jej neprišlo vhodné a zobrala to ako hanbu pred okolím. Asi ju nezmeníš, netreba riešiť, vypustite to. Z môjho pohľadu nemal dôvod plakať a je jedno či muž alebo žena, ale ľudsky chápem, každý človek je niekedy vplyvom okolností/nálady citlivejší a vtedy ho rozplače aj menej závažná vec, niekedy aj banalita. Teda nebolo konanie priateľa štandardné, ale ľudsky pochopiteľné a neurobil nič zle.

autor
4. okt 2023

@majla87 ano to povedala v aute ze sa hanbila za neho, tak sa potom aj trapne citil ci to tak aj ostatni vnimali no... ale zase s tou maminou sa objali a povedala mu ze je vdacna ze s nou zdiela slzy @marsmykkok praveze zijeme vo velkom meste, jeho rodicia su moderni ludia, obidvaja vysoke skoly ale riesila to iba ona :/

simca06022011
4. okt 2023

a inak pohreb, nie je banalita... ja som dokonca bola na pohreb cloveka ktoreho som vooobec nemusela a poplakala som si, prost emi bolo luto jeho rodiny. Je to podla mna uplne normalne. Kazdy nech si riesi svoje... je nesmierne netaktne takto to citlivejsej osobe "vytmavit", len aby sa citila dolezito pani premudrela. urcite nikomu normalnemu slzy na pohrebe nevadia.

cocolino234
4. okt 2023

@marsmykkok ale on podľa autorky neplakal za osobou, ktorú nepoznal. Ale za to, že jeho blízky - bratova partnerka, stratila otca. Súcitil s ňou a to je adekvátny dôvod na dojatie. Podľa mňa je úplne štandardné, že keď tvojej blízkej osobe zomrie tá milovaná, tak ty neudržíš slzy. Je ti proste ľúto tej rodiny, nemusíš nebohého poznať na to, aby si súcitil s ľuďmi, ktorých poznáš.

tosomja
4. okt 2023

Ja som nepoznala kamaráta môjho ex, len raz sme sa stretli, aj to len na pár minút, keď nás zoznámil. Ahoj ahoj a išli sme si svojou cestou. Potom sa rozišiel s priateľkou, už sa nestretávali ani oni, ako kamaráti. O pár rokov zomrel, boli sme na pohrebe, bolo to také emotívne, že som plakala ešte sme len išli autobusom. A keď som videla jeho bývalú priateľku, môjho ex, jeho kamarátov, no ešte týždeň po pohrebe som sa nevedela spamätať. Môj ex vtedy tiež veľmi plakal, a to vôbec nevie prejavovať city.

lonely66
4. okt 2023

tak ja som to vobec nemyslela v zlom, jednoducho mne to pride divne. predstavila som si svojho muza, zeby jeho brat mal frajerku a tej umrel otec, ktoreho moj muz ani nepoznal. neviem si predstavit, zeby sa rozplakal. ani za nu (tu bratovu priatelku). jednoducho taky je zivot. ale OK, asi je kazdy inak citlivy, chapem.
v kazdom pripade ta mama reagovala uplne zle. a zbytocne. v podstate ho ponizila.

koniarova
4. okt 2023

@vkatush priateľova mama. Nie zosnulého žena.

oslo1
4. okt 2023

No ja to poviem tak, ked zomrel moj manzel, tak na pohrebe Bola cela jeho robots a cela moja tiez, plus rodina a priatelia.
Na pohrebe nezostalo ani jedno oko suche, dokonca aj Pani minister, co mala prejav, tak miestami sa jej chcelo plakat.
Takze reakcia tvojho priatela Bola uplne normalne, ze sa rozplakal. Reakcia jeho matky nie.

kukuk29
4. okt 2023

@lonely66 no ja plačem aj na pohrebe človeka, ktoreho som v zivote nevidela. Zomreli mi do roka 4 clenovia rodiny a na kazdom pohrebe sa mi to vrati ...a tak isto ked vidim rodinu plakat.Tak isto placem na svadbach a vobc mi to nepride divne...a este aj ked hraju hymnu...vsetci nie sme silne natury ako ty...

majla87
4. okt 2023

Tak ked mu to povedala svagrinina mamina, tak oni to zobrali urcite ako sucit od velmi empatickeho cloveka.. Cize to hanba urcite nebola, hanba je to akurat tak pre jeho mamu.. A bacha potom do buducnosti, ak budete mat deti. Takito ludia ucia a nutia deti potlacat emocie, hlavne ak su to chlapci, a to potom v dospelosti moze prerast do problemov.

silvike
4. okt 2023

Booozinku, kde inde by sa uz mohol clovek aj normalne rozplakat ak nie na pohrebe . Ja som neudrzala slzy ani na pohrebe kamoskinho otca ktoreho som vobec nepoznala. Ale ten smutok tam je proste tak velmi citit. No niekedy sa neda udrzat. Ale tak snad na pohrebe je to normalne. No ale zjavne nie kazdy je toho nazoru, ze ano :/

lussyl5
4. okt 2023

Zhrnula by som to tak,že tvoja budúca svokra je bezcitná, zakomplexovaná ženská a drž si od nej odstup.A priateľa upokoj že jeho reakcia je úplne OK to len jeho matka nie je celkom OK.Vyčítať niekomu že sa rozplakal je choré.Nevadí že zosnulého nepoznal ,stačí že pozná pozostalých a súcití s nimi.Je to úplne normálne.To že máte s jeho rodičmi dobré vzťahy je fajn,ale veľký pozor na svokru!Môže to byť z jej strany snaha ukázať sa v čo najlepšom svetle.O falošných svokrách čo sa vyfarbili po narodení detí je len tu na koňovi príbehov že by vystačilo aj na jednu slušnú telenovelu.

subartic
4. okt 2023

Ja som plakala na pohrebe svojho syna , môj muž neplakal a to vôbec, ten stál len silou vôle za podpory môjho brata a jeho brata, bol opitý . Pil vkuse týždeň a to je a bol zarytý abstinent . Ale ako zomrel , týždeň bol doslovne v liehu . Keby nepil , tak sa mi asi obesí niekde na strome od žiaľu .
Osobne nemám rada plačúcich mužov, privádza ma to do rozpakov a nie je mi to príjemné,výnimku tvoria u mňa pohreby a narodenia detí .