Pokračovali by ste v prechádzke, keď v blízkosti niekto videl medveďa?
Ahojte, poprosím slušnú diskusiu na úvod. Dnes sme šli na túru a oproti nám rodinka, že videli malého medveďa, že sa radcej vracajú. Môj muž nechcel, deti sa báli, mne tiež nebolo všetko jedno a on že ideme ďalej. Čo sa bojíme, medveď neublíži, hádam necestoval zbytočne dve hodiny. Bolo skoro ráno, nikde nikoho. Prešli sme to ale celú túru dusno. Vy by ste pokračovali alebo sa vrátili?
Keby môj muž môjmu synovi hovoril ze nechce z neho poseru, asi by som sa musela ovládať aby som mu jednu nestrelila....
Chudák deti. Dúfam že tento teror nepoužíva bežne
Keď už on je na hlavu tak aspoň ty by si mohla mať rozum a správať sa zodpovedne voči svojím deťom. Že medveď neublíži, ako prepáč, on videl niekedy medveďa aspoň na obrázku a pozerá čo sa tu deje okolo nás?
@pribinak no teda, tak to je silný zážitok. Ak si bola na turistickom chodníku, asi nemali blízko noru, kto vie čo tam riešili. Každopádne ste sa rýchlo pochopili 😁 u medveďa by som sa osobne bála, keďže vraj moc nemá mimiku a obavám sa, ze by sa mohol na varovne vrcanie celkom vybodnut
Tvoj muž nech rozkazuje v práci a nie Tebe a deťom. Je to chudák
@mamutka medveď varovne mrmle, nevrčí 😉 A určite komunikuje, nenapadne len tak zčistajasna, teda ak ho neprekvapíš z 2 metrov. Keď sa stavia na zadné, je to dobrý znak, naopak, ak stretneš medvedicu s mladými a vyženie ich na strom, je to prúser, to robí, keď sa chystá útočiť. Ja by som sa na autorkinom mieste vyhla bezprostrednému miestu, kde medveďa videli, ale túry by som sa nevzdala. Pravidelne chodím popri lese, kde žijú medvede, so svojimi psami, dokonca ráno a večer (inak sa mi nedá kvôli práci a tiež v týchto horúčavách by to bolo inokedy nereálne). Nezakrádame sa, rozprávam, popiskujem si a zatiaľ sme žiadneho nestretli. To nemôžem povedať o inej zveri. Tá nás už pozná a jelene a srny len zdvihnú hlavu a pasú sa ďalej. Zopár stretov zoči voči som zažila s diviakmi, raz som sa ocitla dokonca uprostred čriedy s mladými. Vždy sa mi osvedčilo zachovať pokoj, zamrznúť a oni postupne odišli svojou cestou. Medveďa sme pred rokmi za súmraku prekvapili v Čiernej Hore, bol za kríkmi pri ceste, asi 5 m od nás. Každý sme utekali opačným smerom 😀. Boli sme pár metrov od auta, ešte nikdy sme tak rýchlo nenastupovali...
Zase je otázka či videli naozaj. Možno niečo chlpaté v kríkoch a nebol to medveď. Dnes už každá väčšia stopa, viac našpinené, šuchnutie je pre ľudí automaticky že je tam medveď.
Ja ak je to frekventované miesto by som si dala pauzu s rodinkou nejakú polhodinu alebo hodinu kým bude plno turistov a pokračovala. Ak tam chodí veľa ľudí,.medveď ak by tam aj bol zalezie. Plus by som bola hlučnejšia. Ak nejaké miesto opustené kde iní turisti nechodia tak radšej zvoliť inú túru v okolí.
určite by som nešla ďalej. Kde je malý medveď, môže byť aj medvedica . Ak by ste aj tú stretli, chcela by som videiť odvážlivca, čo by robil. Asi prvý pustil do gatí.
Aj my sme chceli ísť tento rok k Sutovskemu vodopádu, ale bracho býva v Martine a hneď na to vyhovoril! Ze tam maju fotopasce a pohybujú sa tam medvede/medved, takže sme dali Martinske hole a nejaké hrady! Aj tak keď sme šli cez les, tak som mala ritku stiahnutu 😅
@lenka2710 Martinske hole? Starý otec tam má chatu, už pred 40. rokmi mu tam chodievali medvede, mal pri chate včelín, ten mu pár krat aj rozbili, bežne sme tam vídavali medvede, keď sme išli napríklad na maliny, huby….
Na Šutovské vodopády chodi vždy kopec ľudí, medvede dobre vedia, že tam chodia ľudia a môžu sa im vyhnúť … nevidím rozdiel ísť na Hole alebo vodopády.
Ja som vyrastala v horach, v medvedom reviri. Viackrat sme pred medvedom “utekali” pri osobnom stretnuti, ani by ni nenapadlo skusat stastie. Mam prirodzeny respekt, na tury chodim casto, vyhybam sa exponovanym oblastiam, nenosim specialne spreje ani nic. Medved sa cloveku uhne, ak ma priestor. Ale dnes, ked je vsade milion turistov, sa nema kde schovat a to hroti situaciu.
A bezne domace psi(okrem nejakych aziatov a cuvacov) ta pri strete s medvedom nechaju tam a pobezia domov-vlastna skusenost
No, neznášam túry a do prírody nemusím, ale keby mi muž také niečo zadrel, tak by za tou medvedicou aj ušiel, aby ho ochránila pred rozzurenou manželkou. 🤬🤬🤬
Nečítala som diskusiu, tak to tu možno už padlo. Veľa závisí od miesta, kde ste boli. Ak bol terén dostatočný na to, aby sa vam medvede mohli vyhnúť, tak by som na vašom mieste chvíľu počkala a potom pokračovala. Mohli ste si trebárs dať desiatu, pri tom sa poriadne hlučne rozprávať. Po prestávke ste mohli pokračovať s tým, že sa ďalej zhovárate. Medvede sa človeku vyhýbajú - potrebujú o vás vedieť dostatočne vopred a mať únikovú cestu kadiaľ od vás utečú. Inak neteoretizujem, medveďov som stretla nie raz, zatiaľ bez akejkoľvek ujmy.
A kde to bolo ?? Ja strasne tuzim vidiet medveda na zivo no zatial sa nepodarilo..

Sli by sme spat, ani nahodou by som s detmi neriskovala ist dalej. Moje deti keby poculi ze medved, by dalej ani nesli a nikto by ich nepresvefcil.