Pomoc ukrajinským mamičkám
Ahojte priatelia a znami, opat sa na vas obraciam s prosbou o pomoc. Kazdy den stretnem aspon 30 mamiciek z Ukrajiny s detmi. Hned sa prihovorim a spytam sa, ci im mozem nejako pomoct. Je im neprijemne formulovat prosby, su vdacne, ze sme ich na SR prichylili. Ak by som vas mohla poprosit, hlavne baby z Bratislavy (tu zijem ja, ale mozte tuto vyzvu skopirovat k sebe a upresnit vase mesto) - vidim, ze tieto mamicky nosia male babatka len v naruci.
Casto mi kladu rovnake otazky ohladom ich prav, zdravot.osetrenia, podpory dojcenia, dokladov.
Na mojom insta profile @barbora_bali mam mnohe videa v ukrajincine a dalsie info v pribehoch a vo vyberoch pribehov oznacenych ukrajinskou vlajkou.
Ako im formulovat otazky, ak hovoria len ukrajinsky:
Potrebujete kočík? ---> Vam potribna koľáska?
Hladáte prácu? ---> Vy šukajete robotu? (vazne sa to povie ako v Polsku 🙂 )
Aká je Vaša špecializácia? --> Jaka Vaša speciaĺizácia?
Potrebujete školku? ---> Vam potriben dyťačij sadok?
A teraz hlavny dopyt:
1. KOCIKY - Ak mate hlavne buginy a sportove kociky, aj starsie, ktore uz nepotrebujete a chcete sa podelit adresne, z rucky do rucky medzi vami a konkretnou ukrajinskou maminou, napisete mi do komentara: napr. Kocik, Ruzinov? Budem vas lahsie vediet naparovst podla toho, kde su ubytovane. Prisli by si po ne osobne.
2. Ponuky PRACE - denne najdem pracu 10 mamickam, ale uz mi dochadzaju pracovne ponuky, pomozete mi a pridate to do komentu pod tento post? (Som v pracovnych forach, sle aj tie mie su bezodne)
3. DOPYT PRACE - Mate u seba mamicku, ktora hlada pracu? Do komentara mozte upresnit, aku.
4. SKOLKY a jasliciek pre ich deticky, kym budu v praci - ked o miecom viete, pridali by ste to do komentare pod tento post, idealne fotkou obrazovky, aby si to vedeli lahko precitat.
Dakujem velmi pekne, ak ste to docitali az sem a kazdej dobrej dusi dakujem 🙂
@lasoli supeeer, sikovny, tak nech napise email ma tu kontaktnu adresu aj s CV, ja nepracujem v tej firme, len zdielam inzeratiky 😊
@simsalabim velmi slachetne
@deti95060810 nechcem byť krutá, ale matka s autistickym dieťaťom ma právo na opatrovateľský príspevok. Ten je teraz takmer vo výške minimálnej mzdy. To dieťa dostane v 18 invalidný dôchodok. Tento invalidný dôchodok je tzv. dôchodok z mladosti, takže je v takej výške, ako ma napr žena s minimálnou mzdou po 40 odrobenych rokoch. Sama som bola 1 rok na opatrovateľský so synom, ktorý má neliecitelne ochorenie. Vtedy to bolo 250 eur. Viem, čo je to mat choré dieťa bez diagnózy, bez pomoci a viem aj, čo je to prosiť v zúfalstve o pomoc. Ale môžem povedať, vždy som pomoc dostala a nikdy som nešla spať bez jedla, nespala som na ulici. Keď mi zomrel náhle otec, požičala som si v banke, aby som ho mohla dôstojne pochovať. Pretože mal iba dlhy. Napriek tomu sa teraz moja rodina finančne podieľa na pomoci Ukrajine. Aj chlapec z invalidného dôchodku. A ak bude treba, nájde sa aj jedna postel aj jedlo pre utečenca. Pretože raz môžeme byť na úteku my, naši starci a deti.
Dievča sa tu pýta , kto pomôže adekvátne a ma možnosť pomôcť ukrajincom a niektoré Slovenky už musia zase do toho ťahať aj prečo sa Slovákom nepomáha, no otras už.
@h2 silno pochybujem že aj tak by niekto niečo robil. Keď manžel spomenie u svokry že domáce chuti inak ako z obchodu tak pritakava. A keď sa jej opytas čo ide nasadiť tak nič jej sa neoplatí - po práci len sedí a číta knižky a nie je schopná ani tu trávu čo jej raste v záhrade pokosiť aspoň raz za 2 týždne nech to vyzerá.
Sesternica mrnci že deti veľa zjedia (traja chalani na strednej) ale žeby si niečo posadili na poli čo majú hneď za domom to nie - ľudia budú radšej šprtat v telefónoch a mrncat ako by mali trošku šprtat v zemi - pritom to nie je žiadna strašná robota.
@biela_sova jasne ,ze nevies blizsie info ohladom mzdy.
@lasoli kludne nech tam napise, za otazku nic neda. Denne mi chodi vela inzeratov, prekladam to a mam co aj tak robit, aby to malo hlavu a patu aj v tej ukrajincine 🙂
@loliki ps. Inak Janku, ktorej patri mail, osobne poznam, je to jrdna mila zhovievava osobka nemusi mat z nrj priatel hemungy, je to mamicka v nasom veku, no stress 🥰
@biela_sova svokra bola pomahat na hranici (sme z vychodu) a vravela ze mamicky aj s kociarmi pridu, ale ze ked idu na vlak alebo autobus, tak su take preplnene, ze im nedovolia vziat kociar, stoja tam ludia nasackovani jeden vedla druheho, cestuju aj celu noc do Prahy, nemaju si kde sadnut, nieto lahnut. Pomahala vraj nastupit do vlaku mamicke s 2 mesacnym a 2 rocnym, s 2 kuframi a kociar museli nechat na stanici lebo im ho nepustili a celu cestu len stat az do Prahy. To sa ani neda predstavit aka je to bieda. Trha to srdce len ked o tom pocujem.
Ak mate napad ako by som mohla pomoct aj ja napiste. Myslim tym este okrem prispievania do zbierok. Mam 2 male deti a rozmyslala som ze mozno len chodit na stanicu a rozpravat sa s nimi, povzbudit, dat drobcom nejaku hracku, ale jednak neviem ci by som tam nezavadzala a jednak neviem ci by vydrzali moje deti.
@mamula20 keby si toto hovorili naši predkovia, tak kto vie, kde by naše hranice boli. A rozkaz je rozkaz, môj chlap ako vojak, by nemal šancu riešiť, či mi bude sedieť doma pri sukni alebo splní rozkaz
@biela_sova ked stretnete konkretnu mamicku s detmi, ktora sa nachadza v Stupave, alebo prilahle casti BA a potrebuje materialnu pomoc, kludne sa ozvite 😉
@mamula20 O akej mobilizácii trepeš? Príde, len keď na nás Putin zaútočí. A prosím, nekaz tú tými nadávkami diskusiu, kde sa snaží @biela_sova pomáhať ľuďom, lebo kvôli "ľuďom" ako si ty jej to zmažú.
@mamula20 Bohužiaľ od Rusov nemôžeme očakávať, že by sa úplne vzdali, keďže by im doma za to hrozili ktovie aké hrozné tresty. A kým bojujú Rusi, Ukrajinci zložiť zbrane nemôžu
Ja som matka samoživiteľka už viac ako 6 rokov, v práci som to vydržala ťahať na 2 ľudí + 4 roky brigády celé víkendy. Nikto mi nikdy nič zadarmo nedal, musela som sa postarať sama. V práci hodinová výpoveď, a 5mesiacov na úrade práce a áno, roboty je veľa, na 3 smeny, a kam s deťmi? A to som kedysi nedostala miesto v škôlke , lebo bolo plno. Je mi ľúto utečencov, ale systém na SVk je nastavený už dlhodobo zle. Sú ľudia bez domova, sú tu roky dôchodci ktorí živoria z miním dôchodku, platíš celý život dane, chodíš do prace , žiješ z ruky do huby. Tak sa stane, že ľudí ktorých sa to týka, majú pocit krivdy
@sante81
Myslím, že takýto názor majú aj ženy, ktoré v núdzi nikdy neboli.
A tie, ktoré v núdzi boli, by mohli byť o to empatickejšie, lebo poznajú ten pocit ohrozenia a neistoty...
A sama musíš uznať, že utekajúce Ukrajinky sú v porovnaní s tvojou (hoci neľahkou) situáciou samoživiteľky zasa úplne iný level...
Ja pochopím, ak im nepomôžeš, lebo nemáš z čoho, ale nepochopím, ak ťa uráža/hnevá/rozrušuje, že im je pomáhané na území našej krajiny, či už dobrovoľníkmi, tretím sektorom alebo štátom... Sme a mali by sme zostať ľuďmi v tejto mimoriadnej situácii.
@carduelis to je velni slachetna myslienka, pozdravujem Vas aj svokricku na vychod 🥰 Myslim, z mojej skusenosti, ze im pomoze aj dobre slovo. Aby sa po dnoch ponizenia a strachu citili ako plnohodnotne ludske bytosti. Kludne sa mozte prihovorij aj vychodnarsky, dohodnete sa. Aj mama hracicka do rucky potedi. Inak akoze....normalne uz mam aj vypadky myskienok, ako tie moje posledbe videa na instagrame nahravam, vidiet to dost...som uz inavena a taka nestastna z toho utrpenua, ktore mi opisuju, o tych dobytcakoch vlakoch...a presne, pridu len s kuksakom s jedlom, vela ich muselo na stanici objemnu batozinu nechat :(
@evitka83 jasnacka, napisem. Kkusne, ked v zamockom parku uvidite nejaku, kludne sa jej prihovorte, ci jej netriba koljaska (=kocik), ked uvidite babu s babatkom pod pazuchou, dohodbete sa isto. Adresa je adres, tefefon je telefon 🙂 budem pisat aj ja, ked najdem ;)
@sante81 je samozrejme že nedá sa pomáhať do nekonečna, to každý vie,každý má.len neaku hranicu do kedy vie,môže netreba závidieť, treba sa zamyslieť prečo si matka samoživiteľka a kde je otec deti,kde boli deti keď si bola v práci ,u rodiny? Tie ženy tu idú samé, s novorodenca mi,tehotné,väčšina sa chce vrátiť, ja som kupovala zošity a perá pre 9rocne dievča, zbombardovali bytový dom kde bývali a dole mala mama kozmetický salón , fakt fakt je čo závidieť , s rôznym synom a ďalšou mamičkou s 8m dievčatkom bývajú v záhradnej chatke a su mega mega vďačne ,nevedia čo bude,chcú aby to už skončilo ,majú tam rodiny,kamarátkou všetko
@sante81 nemajte pocit krivdy voči ukrajinským utekajúcim matkám. Ony určite nie sú zodpovedné za Vašu ťažkú situáciu. Spôsobili ju skôr skorumpovaní politici, možno Vás bývalý partner a možno aj Vy sama zlým výberom partnera. Ale nie ukrajinské matky a tie bábätka zabalené v dekách. Starci na úteku a ženy s rakovinou, tehotné ženy. Čo ony urobili zle? Majte súcit a dostane sa Vám. Dajte dobro, pochopenie a lásku a dostane sa Vám.

@lasoli Tvoj priateľ s IT znalosťami si nevie nájsť prácu v BA sám?