icon

Pomoc ukrajinským mamičkám

biela_sova
11. mar 2022

Ahojte priatelia a znami, opat sa na vas obraciam s prosbou o pomoc. Kazdy den stretnem aspon 30 mamiciek z Ukrajiny s detmi. Hned sa prihovorim a spytam sa, ci im mozem nejako pomoct. Je im neprijemne formulovat prosby, su vdacne, ze sme ich na SR prichylili. Ak by som vas mohla poprosit, hlavne baby z Bratislavy (tu zijem ja, ale mozte tuto vyzvu skopirovat k sebe a upresnit vase mesto) - vidim, ze tieto mamicky nosia male babatka len v naruci.
Casto mi kladu rovnake otazky ohladom ich prav, zdravot.osetrenia, podpory dojcenia, dokladov.
Na mojom insta profile @barbora_bali mam mnohe videa v ukrajincine a dalsie info v pribehoch a vo vyberoch pribehov oznacenych ukrajinskou vlajkou.
Ako im formulovat otazky, ak hovoria len ukrajinsky:
Potrebujete kočík? ---> Vam potribna koľáska?
Hladáte prácu? ---> Vy šukajete robotu? (vazne sa to povie ako v Polsku 🙂 )
Aká je Vaša špecializácia? --> Jaka Vaša speciaĺizácia?
Potrebujete školku? ---> Vam potriben dyťačij sadok?

A teraz hlavny dopyt:
1. KOCIKY - Ak mate hlavne buginy a sportove kociky, aj starsie, ktore uz nepotrebujete a chcete sa podelit adresne, z rucky do rucky medzi vami a konkretnou ukrajinskou maminou, napisete mi do komentara: napr. Kocik, Ruzinov? Budem vas lahsie vediet naparovst podla toho, kde su ubytovane. Prisli by si po ne osobne.

2. Ponuky PRACE - denne najdem pracu 10 mamickam, ale uz mi dochadzaju pracovne ponuky, pomozete mi a pridate to do komentu pod tento post? (Som v pracovnych forach, sle aj tie mie su bezodne)

3. DOPYT PRACE - Mate u seba mamicku, ktora hlada pracu? Do komentara mozte upresnit, aku.

4. SKOLKY a jasliciek pre ich deticky, kym budu v praci - ked o miecom viete, pridali by ste to do komentare pod tento post, idealne fotkou obrazovky, aby si to vedeli lahko precitat.

Dakujem velmi pekne, ak ste to docitali az sem a kazdej dobrej dusi dakujem 🙂

mamka34
12. mar 2022

@sante81 ja mam celkom dobru schopnosť porozumenia textu. Teraz, k tým dôchodcom. Ten človek má splatený byt, často veľký, často získaný za smiešnu cenu. Ten byt môže predať a kúpiť si menší. Zaplatí nájom a stále ma na jedlo a oblečenie. Ak dopláca viac za lieky, poistovna mu peniaze vracia. Viem to, lebo môj invalidný syn má dôchodok a poisťovňa mu vracia peniaze. Stále je na tom ten dôchodca lepšie ako tehotná žena s igelitkou a deťmi. Čo nechala muža v zákope. A kopec tých chlapov zomrie skôr, ako zisti čo sa narodilo ich ženám. Sú tam chlapci, vo vojne, 18 roční, ich mamy ich tam museli nechať a utiecť. Chápete to? Chápete, že ich otcovia, muži, bratia a synovia nasadzujú životy za naše krky? Za našu bezpečnosť? Lebo, ak oni padnú, môžeme by na rade MY.

biela_sova
autor
12. mar 2022

@miadi bravo ako vzdy moja mila, aj som sa zasmiala...ano, povedzme ze epicka sirka sa tu rozsirila z mojho tlmocenia na vinu politikov 🙂

biela_sova
autor
12. mar 2022

@mamka34 Velmi velmi dobre vysvetlene, az ma mrazi 🥲🥲🥲

mamka34
12. mar 2022

@biela_sova ďakujem Vám. Myslela som, či to nie je nekorektné takto vstupovať do témy s iným obsahom, ale nedalo mi to. Momentálne som PN a vravím si, že toto vysvetľovanie je jediná vec, ktorú môžem urobiť. A verím, že veľa dobrých žien, aj tu na MK, je len zmätených populistickými a nenávistnými rečami politikov a v skutočnosti by neváhali podať pomocnú ruku.

biela_sova
autor
12. mar 2022

@mamka34 anooo, aj ja v to verim. To by museli tie osudy vidiet na vlastne oci, zmakli by🥰

sante81
12. mar 2022

@mamka34 ja s tvojim názorom súhlasím a nikde nikoho neurážam, chcela som vysvetliť všeobecne reakcie ľudí, ktori majú opačný názor, čo sa týka štátu, nie pomoc od obyčajných ľudí. Ale ako vidím vyjadriť niekde názor slušne, už ani robiť nebudem, nikde som na nikoho neutocila, a toto je posledný príspevok.

miadi
12. mar 2022

@biela_sova no je mi luto.. robis dobro.. a hnet prvy koment rypavy a odveci zatienuje o com to cele je. To je Akoby ti virtualne polena hadzali pod nohy. Si uzasna a Drzim palce nech sa dari 😍no popri tom vsetkom nezabudni aj na seba a psychohygienu. Aby si mala silu pokracovat. ❤️Robis Slovensku dobre meno a mozes byt na seba hrda! Robis svet lepsim dakujem ze si💗

miadi
12. mar 2022

@sante81 zbytocne sa urazas. Tiez na teba nikto neutocil len ti bolo slušne vysvetlene ze tato tema nie je o politike. Ale o humanitarnej pomoci utecencom. Neboj Ja uz idem na nervy sama sebe toto dookola vysvetlovat. 😅uz koncim.

amolita
12. mar 2022

Baby skuste prehliadat blbe dotazy, ved oni vas chcu iba vytocit a ked sa nechate budu sa tym zivit. Budte vacsie osobnosti a prehliadnite to a susdredme sa na to o com je tento prispevok. Ja mam kocik, ktory by som rada darovala. Je to surodenecky kocik, ale da sa pouzivat iba pre jedno dieta napr ked sa tam ta druha sedacka neprida. Znacka Baby jogger city select ak by si chcel niekto pozriet na nete. Je uz dlhsie pouzivany, ale kolieska boli menene a urcite este dobre posluzi a ak posluzi nejakej mamicke, ktora utiekla s jednou taskou pred vojnou budem rada. Ja sama by som bola rada keby mi niekto v cudzej krajine pomohol. Dakujem. Mam aj nejake deky a fusak a aj vecicky uz na vacsie dievca 116cm.

biela_sova
autor
13. mar 2022

@amolita Dakujem velmi pekne za prispevok, mam v merku jednu mamicku, ktora bide rodit kazdu chvilku a priviezla so sebou 5 deti (nie jej) a babku. Akonahle sa k nim dopatram, dam echo.🥰

evangelina0
13. mar 2022

@biela_sova ahoj, ja mam na darovanie valco snap ultra, je po 2 deťoch, ale určite posluzi. Ale som z BB. Vedela by som poskytnúť aj detské a tehu oblečenie.

biela_sova
autor
13. mar 2022

@evangelina0 dakujem velmi pekne, posuniem info dalej a ohlasim sa 🥰

biela_sova
autor
13. mar 2022

@amolita amolita, pisem Ti spracu asla som dvojicky ...vedela by si im to vramci BA dovuezt?

biela_sova
autor
13. mar 2022

@biela_sova
@amolita adresa je Nejedleho, tel cislo som Ti poslala do spravy

petka3012
Autor odpoveď zmazal
teosebastian
13. mar 2022

@petka3012 To generalizovanie milujem. Skús ísť na hranice a na vlastné oči vidieť, či tie vystrašené mamičky s deťmi rozkazujú.

petka3012
Autor odpoveď zmazal
petka3012
Autor odpoveď zmazal
teosebastian
13. mar 2022

@petka3012 Množstvom výkričníkov a otáznikov na sile argumentov nepridáš. Skús sa spýtať autorky tejto témy, aké má ona skúsenosť, predsa len, je zrejme denne v kontakte s desiatkami Ukrajincov a Ukrajiniek.

janqa999
13. mar 2022

@asdf12345 máte pravdu .... napr .autobusy ktoré ich vozia sú celé odpadkami!!!!!! Viem to z prvej ruky !!!! Tak sa treba aj správať nielen využívať našu hlúpu vládu !

petka3012
Autor odpoveď zmazal
akbara77
Odpoveď bola odstránená
petka3012
Autor odpoveď zmazal
akbara77
13. mar 2022

@petka3012 pomoc býva nezištná,

petka3012
Autor odpoveď zmazal
petka3012
13. mar 2022

Vymazala som všetko, čo som písala. Lebo snáď, taka primitívna žena, za akú som bola označená, vám tu nebude zavadzať.

A myslíte si všetky čo chcete, zastavajte sa, pomáhajte.
A buďte šťastné v budúcnosti. Snad aj vám niekto pomôže.

akbara77
13. mar 2022

@petka3012 Gratujem.Sebaktitika sa cení. Zalez.

biela_sova
autor
13. mar 2022

@petka3012 ahoj, denne teraz som v kontakte s cxa 100 ukrajinskymi zenami, vojna trva odkedy trva a jedna jedina bola arogantna, oststne su skromne a uplakane, vdacne za vsetko

biela_sova
autor
13. mar 2022

@evangelina0 Ahoj, Ziar nad Hronom je od Trba ai dost dlaeko, vsak? Tam surne potrebujr kocik jedna mamka a neviem jej z BA pomoct :(

biela_sova
autor
13. mar 2022

@asdf12345 Ahoj, chcela som Ti napisat jeden pribeh z dneška. Prekladala som zadarmo lekarske spravy do ukrajinciny do 2:30 rano. Hlavu mi islo roztrhnut. Uz len citat lekarske spravy po latinsky da zabrat. Nebudem skromna, 95%slovenskej populacie ich citat nevie, kedze nie je lekar. Ja im rozumiem, nastastie som sa sobre ucila a 5 rokov mediciny na strednej skole sa mi nakoniec hodilo. Takze navela som zaspala. O 4.00 mi zvoni telefon. Ja, ze uz vypukla vojna aj tu. 1,5 hod spanku. Ze do BA ide 5 deti z bombardovaneho Charkova, jedna babka a jedna tehotna zena v pokrocilom stadiu tehotestva. Cestovali tyzden. Od stresu zacala mat kontrakcie uz pri Banskej Bystrici. Porodila by predcasne, keby to na nj naozaj prislo. Volali mi, ze prave Cerveny kriz obsadil inou rodinou byt, do ktoremo mali byt ubytovani. Rodina z BA rozhodila prilis vela sieti a teda nastala chyba. Mali prist o 9.00 a nemali ubytko. Nikto tolko deti nechcel. Jasne. Nakoniec sme im po dlhych hodinach ubytko nasli. Pani vystupila a odpadla na stanici. Urgentny prijem, smer gynekologia. Zastacvili jek kontrakcie. Ja som tlmocila cez telefon. A potom som cely den hladlaa kociky, ubytka, atd atd. Pani z Kosic, ktora bola ich kontaktom, mi napisala toto, vid fotku. 98%Ukrajiniek, ktore si kocik beru, chcu zanho zapaltit z 1.vyplaty. vies s kym som mala docinenia dnes? S lekarkou porodnickou, zubnou chirurgickou a s jadrovou fyzickou. Myslis si este ze nasej spolocnosti nemaju co dat? Ich prinos nebude zaujimavy? V dobrom sa pytam 🙂