Pomoc ukrajinským mamičkám
Ahojte priatelia a znami, opat sa na vas obraciam s prosbou o pomoc. Kazdy den stretnem aspon 30 mamiciek z Ukrajiny s detmi. Hned sa prihovorim a spytam sa, ci im mozem nejako pomoct. Je im neprijemne formulovat prosby, su vdacne, ze sme ich na SR prichylili. Ak by som vas mohla poprosit, hlavne baby z Bratislavy (tu zijem ja, ale mozte tuto vyzvu skopirovat k sebe a upresnit vase mesto) - vidim, ze tieto mamicky nosia male babatka len v naruci.
Casto mi kladu rovnake otazky ohladom ich prav, zdravot.osetrenia, podpory dojcenia, dokladov.
Na mojom insta profile @barbora_bali mam mnohe videa v ukrajincine a dalsie info v pribehoch a vo vyberoch pribehov oznacenych ukrajinskou vlajkou.
Ako im formulovat otazky, ak hovoria len ukrajinsky:
Potrebujete kočík? ---> Vam potribna koľáska?
Hladáte prácu? ---> Vy šukajete robotu? (vazne sa to povie ako v Polsku 🙂 )
Aká je Vaša špecializácia? --> Jaka Vaša speciaĺizácia?
Potrebujete školku? ---> Vam potriben dyťačij sadok?
A teraz hlavny dopyt:
1. KOCIKY - Ak mate hlavne buginy a sportove kociky, aj starsie, ktore uz nepotrebujete a chcete sa podelit adresne, z rucky do rucky medzi vami a konkretnou ukrajinskou maminou, napisete mi do komentara: napr. Kocik, Ruzinov? Budem vas lahsie vediet naparovst podla toho, kde su ubytovane. Prisli by si po ne osobne.
2. Ponuky PRACE - denne najdem pracu 10 mamickam, ale uz mi dochadzaju pracovne ponuky, pomozete mi a pridate to do komentu pod tento post? (Som v pracovnych forach, sle aj tie mie su bezodne)
3. DOPYT PRACE - Mate u seba mamicku, ktora hlada pracu? Do komentara mozte upresnit, aku.
4. SKOLKY a jasliciek pre ich deticky, kym budu v praci - ked o miecom viete, pridali by ste to do komentare pod tento post, idealne fotkou obrazovky, aby si to vedeli lahko precitat.
Dakujem velmi pekne, ak ste to docitali az sem a kazdej dobrej dusi dakujem 🙂
@lienka.7 Si si istá, že ja sa mám "skludnit"? Veď si prečítaj vlastné príspevky. Načo dávaš toľko výkričníkov? Máš problém s tlakom alebo si nervovo labilná? A čo keď sú prípady TBC? A čo keď niekto má AIDS? Máme im dávať nálepky s ich diagnózami? Ty o sebe zverejňuješ svoje choroby a zaočkovanosť? Ty pomáhaš len zdravým? Zamýšľam sa, či si vôbec z rodu homo sapiens sapiensis alebo mimozemšťan.
@loliki ty tu splietas hrušky s jablkami, ale u vás na jupiteri je to asi celkom bežné 👌👌👌 nevieš nijako inak argumentovať, tak tu musis ostatných urážať, ako poniektore ine.
Co robím a nerobím a komu pomáham ci nepomáham je len a len moja vec. To ze sa o tom tu verejne neprezentujem, neznamená ze to nerobím. To ze sa tu ty budeš bit do pŕs ako ty pomahas z teba lepšieho človeka vsak neurobí. Lebo nim nie si. Sorry
@lienka.7
@lasoli
@loliki Baby klud, posovim ma vsetkych socialnych sietach, vcera/dnes prisla emergency sprava od lekarov z hranic, ze babatka prichadzaju s omrzlinami, musela som zintenaivnit instagramovy vyzvu na zbierku kocikoc konvoj z BA idisiel dnes podcecer, nadranom bude tam. Vy pokojme spinkate, ja eate o 2.08 rano ordinujem Odkazalansom na instagramovy profil nakolko mie je v mojejbkapacite suplovat stat a min zdravotnictva na 3 roznych socialnych sietach, ktore nemam prepojene. Pomaham v terene, nevysedavam na nwte cely den. K otazke zaockovamia ste sa nedopatrali na insta, hej? Mam to tu skopirovat? Nice. Takze opat mi ukrajujete zo spanku, mam budik ma 5.00, dakujem. Ps. Loliki dakujem, 3 lajky z modrehokonika naozaj nepotrebujem, publikum mam medzinarodne vdaka mojim uz dnes 8 jazykom a exponencialne mi stupa ;) Tvorim putavy obsah, pomaham ludom a na to bol insta profil minule leto koncipovany. Denne mi nan prichadza cca 500 sprav z Ukrajiny s prosbou o pomoc, pravnu, himanitarnu, alebo len s podakovanim, co pre nich ako narod robim. Dovtipny pochopi, ze teraz hasim krizu utecencov, co nemaju kde hlavu sklonit u nas na SR, nemam cas in time odpovedat na otazky, na ktore odpovede najdete polahky aj same vdaka vymozenosti menom google. Paci sa 4 dnove info v prilohe
@biela_sova prosim ta nestracaj cas s ludmi ktori si mozu najst odpovede na svoje otazky o ockovani atd na nete. Ktori nemaju vobec zaujem pomahat len rypat instagramove like 👍 riesit a podobne nepodstatnosti. Pytaju sa len pre svoj vlastny pocit bezpecia a dolezitosti. Ty nie si povinna stracat cas s MK tahanicami. Reaguj len na ludi ktori chcu pomoct. Tvoj cas je vzacny . Selektuj. Nie si nikomu dlžna nic ziadne vysvetlovanie . Nie si politik . Si dobrovolnik co pomaha vybavuje zhana preklada. Prepac ze ta oberam o cas tak dlhou spravou! Ale pre tvoje vlastne dobro a dobro ludi ktorym pomahas ta prosim selektuj! Uz sem ani nic nepis! Drzim palce nech ti vydrzi fyzicka a mentalna energie co najdlhsie. Neprezen to! Staraj sa aj o seba spi snaz sa spat viac zasluzis si aj odpocinok,
@miadi Moja draha, aj som Ta posluchla a budik som si vypla, zobudilo ma az nase dieta 🙂
Dakujem Ti za cennu radu, veru uz nebudem na banality odpisovat. Mala som chut stlacit kombik "Vymaz temu", sle zastavila som sa, lebo aj mamky tu z kona ma o humanitarnu pomoc ziadali cez insta pre svoje ubytovane ukrajinske mamicky, tak to tu necham. Pre pohoj zavistlivych, tie mamky mi nic ani nelajkli, ani mi ma nedali sledovat. Followeri do poctu mi nestupli kvoli slovenskemu publiku. Moj insta je informacny kanal, nie nejaka kolotocarina s kalagenami a handrami. Takze tuto temu som nevymazala...Z lasky k detom, ktore dlhe dni cakaju na mraze mamam v naruci😪
@lasoli Aby som Ta potesila, po 3 tyzdnoch v klude pijem kavu. Prihlasili sa mi napodiv cez zly zly instagram mamicky zo Stredneho SR a prebrali kocikovu agendu za mna. Posielam Ti stav dosahu videi k 6.3, tuto temu som zakladala 11.3. Ako vidis, mnohe mali dosah 90.000, nie som odkazana na konika. Vies preco je taky vysoky ten dosah? Lebo ma zdielali spravodaji z Ukrajiny. Lebo im to prisli velmi cenne informacie. Chcela som sa Ta naoplatku spytat. Ako pomahas Ty? Kludne napis, nemisi to byt Ua. Deti v ohrozeni, socialne slabsie rodiny spolok slovenskych koninarov, statna asociacia divej zveri.. Ake filatropicke zameranie mas Ty? Ja pomaham utecencom a matkam v nudzi uz 6.rok. Potesim Ta, slovenskym matkam v nudzi🥰
@lasoli a stav k dnesnemu dnu 🙂
@lasoli overeny zdroj
MUDr Prokopova urcuje direktivy a normy vsetkym pediatrom SR https://www.skolske.sk/clanok/58567/prokopova-d...
@biela_sova ja pomaham tak,ze som prispela financne a dala som veci kt tu v nasim meste potrebuje 30utecencov,a rozmyslam ze im budem mesacne posielat 20€ viacej s ami neda,nakolko mam tri deti,male a chodim tiez do prace;)Okrem toho sk zenam som viackrat poslala peniaze,take co boli v nudzi.A samozrejme ze urcite sa udem snazit viacej,inak dakujem za info ohladom ocko.
@lasoli som rada, ze som to nasla normalne ako tlaxovu spravu ja som mala len taky "podpalubak" z mailu jednej pediatricky. Veci sa utrasu, len treba na to cas. A si skvela, ako pomahas. Je to slachetne a postacujuce 🥰
Dalsie info o skolkach: https://www.instagram.com/p/CbPI2vHKp0V/?utm_me...
@biela_sova Darujem detsky kocik - trojkombinacia plus detsku postielku (0-2roky) ak by sa niekomu hodili (matrac nemam) Nove Mesto nad Vahom a okolie. Moznost odviezt to do Ba nemam :( vsetko je to dosť objemné. Tiez nejake oblecenie na deti do 1 roka. Teda ak je to este aktualne
@asdf12345 a veruze som bola a ešte aj pôjdem. Môžete sa pridať, jedla sa dokonca ujde aj vám
@najk Ahoj Najk, hlasim sa po dlhom case, pooravde som na konikovi odvtedy nebola na ianragram mi teraz denne pise tak 150 ukrajinakch zien s prosbou o oomoc. Vznikka medzitym krasne iniciativa Mafu, ktora odo mna prebrala tieto vymenne akcie, ako kociky a oblecenie. Na ich instagrame publikuju inzeraty, kde UA z celeho Slovenska prosia o rozne veci, od kocikov po kolobezky a dospelacke oblecenie:
https://www.instagram.com/help_mafu/?hl=sk
Ja som presunula moje pole posobnosti na moje pivodne zameranie a tak robim psycjmhologicku pomoc pre ukrajinskych samovrahov, resp tych, co sa maju az tka zle ze stoja v okne a pod, a este evakuujeme predcasniatka zo zbombardovanych nemocnic. Do toho ucinkujem v talkshows a tocime domrutky do sprav. Velmi sa modlim, aby cely tento teror uz skoncil, tie pribehy su srdcervuce. Dakujem Ti za Tcoje dobre srdce.
Ahojte hlasim sa s odstupom casu. Pisem jpdate mojich cinnosti. Stale na instagrame robim spravodaja pre utecencov, ohladom ich prav, povinnosti a narokov, ktore maju. Kociky a zbierky odo mna prevzali ine organizacie, aby som sa mohla venovat tomu, na co som specializovana. Riesim najtazsie vojnove pripady obeti. Evakuujeme novorodencov zo zbombardovanych nemocnic, som volana z pokusom o samovrazdu utecenkyn. Zatial je moja usorsnost 100%, niktora sa nakoniec nezabila...ale uz sa desim, ked mi zvoni telefon, ze co zase bude treba riesit. Modlim sa, aby toto cele uz skoncilo. Mnohe baby ste sa ma pytali, ako sa da inym sposobom pomoct UA. Tu hodim clanok, co Startitup napisalo so mnou, na konci je vela vela tipov: https://www.startitup.sk/chybaju-im-kociky-aj-p...
Vysla uz aj talkshow Lužifčák so mnou, zatial iba ore patreonov, o tyzden to bude na youtube dostupne pre siroku verejnost. Aj tam sme 2,5 hod kecali na temu, ako sa da vselijako pomoct.
@biela_sova samozrejme su anonymne
@yaseminn1 jej dakujem v mene mamiciek, poslem im link. Si super. Existuje aj magistratom BA spravovana ubytovna, kde sa robia zbierky oblecenia/kozmetiky/kocikov a pod. Co sa nepouzije v BA v krizovych centrach, putuje rovno na Ukrajinu do uteceneckych centier. Prikladam tel cislo
@biela_sova Ďakujem veľmi pekne za pomoc, praveže Ty si obdivuhodná za to čo pre ne robíš. Drž sa, dávaj n a seba pozor. Veľa úspechov prajem.
@asdf12345 aké veci pre deti by si potrebovala?

@loliki ja nic nevytahujem, tak sa pokojne môžeš skludnit. Nakolko sova pomáha matkám s deťmi, tak tu dostala uplne legitímnu otazku co sa tyka ohladom ockovania deti. Za co ju tu hned hejtujete!
@mamka34 presne komentar typu ako pre
@lasoli .... bijete sa tu do prs ako najväčšie pomocnicky, ale človek sa tu len na niečo opyta a zlietnete tu na neho ako také straky!!! Sa nad sebou zamyslite uz. A mimochodom staci sledovať aj ine siete ako kona a zistite, ze kupodivu to ine matky aj zaujíma ake deti sú s ich deťmi v skole. Lebo usmernenia co a ako vydali az teraz. Cize do kolektívov boli uz zaclene deti a teraz hľadajú co a ako s nimi. A uz su aj prípady TBC, ale to tiez urcite viete, keďže im pomáhate ...len toľko.