Poraďte vhodnú rasu psa

tatulienka
21. nov 2016

Ahojte

Potrebovala by som poradit. Rozhodujeme sa medzi border koliou a shar peiom. Mal by byt vhodny k detom a najlepsie na dvor. Dakujem

viera27
21. nov 2016

Tak jaaa neviem. Shar-pei je dost haklivy na starostivost (ma napr. v lete zapareniny v tych zahyboch) a celkovo je dost preslachteny a chorlavy. Infekcie a zapaly suvisiace s jeho kozou, ale aj taka rakovina atd.
Border kolia je zase velmi inteligentna, ale je to hlavne pracovny pes. Co znamena ze pokial u nej nedokazete zmysluplne vybit energiu roznymi cviceniami, bude podrazdena a destruktivna. Viem o com hovorim. Podcenili sme vyber psa, vzali sme si presne pracovne, inteligentne a temperamentne plemeno a platime za to (aj ked teda lubime ho velmi).

tatulienka
autor
21. nov 2016

@viera27 cize ani jedno nieje vhodne,dobre tomu rozumiem?
My by sme chceli take,co moze byt aj v zime vonku,vhodne k detom,neagresivne a nie moc aktivne,skor lenivsie..

lenkusik
21. nov 2016

Skúste labradora alebo retrievra sú to spoločenské plemená, chované vonku a vhodné k deťom, hoci aj s nimi sa musi tiež pracovať aby neboli ako divé šelmy. Čo sa týka menších tak možno jazvecik no tam hrozí ze bude hrabať keďže je to lovec. Na čo presne chcete toho psíka?

tatulienka
autor
21. nov 2016

@lenkusik pre potesenie a pre deti 🙂

lintu
21. nov 2016

border koliu si nedávno brala dvojica, u ktorých bol reálny predpoklad, že sa o ňu dokážu aj postarať.... nuž, už ju nemajú...nezvládli jej povahu.... vyberajte aj podľa veku detí a predpokladu, koľko času budete vedieť psovi skutočne venovať 🙂

viera27
21. nov 2016

@tatulienka labrador a retriever su dobre volby. Aj ked pri labradoroch pozor, v poslednej dobe som videla vela agresivnych (mnozitelia bez papierov si zjavne s povahovymi vlastnostami problem nerobia :( ). A navyse maju sklony k obezite, tam treba davat pozor na stravu. Retriever vyzear skvele, len skoda ze ma dlhu srst, bude strosku prace s nim.
este potom su take fajn beagle.

kahh
21. nov 2016

labradory su vraj dost neinteligentne psy.ze co sa naucia do pol roka to je ok ale ak sa to nenaucia hned tak potom je zatko prevychovat ze je skutocne treba sa im venovat kazdu chvilku a vychovavat a ucit ho vsetky veci.Ale inak povahovo ak maju dost pohybu tak si myslim ze k detom ok, aj ubrania keby bolo treba 🙂 drzim palce s vyberom 🙂

tatulienka
autor
21. nov 2016

@viera27 bigl je kratkosraty,neviem ci vhodny na dvor a je moc pojaseny a nie moc inteligentny.. zlaty retriver a labrador sa mi zdaju zas moc velke k detom..
@lintu
@kahh deti maju 6 a 3 roky..vobec neviem akeho teda..

kahh
21. nov 2016

@tatulienka a mensieho si nerozmyslala? a chces len cistokrvneho? do rodinnych domov a k detom sa podla mna celkom hodia aj jazveciky kludne aj krizene alebo nieco kludnejsie bytovejsieho charakteru ak by si ho obcas pustila aj domov bisonik alebo nieco podobne. ta border kolia je dost diva ak k tak malym detom by som volila uplne ine psiky. ale rozhodnutie je na tebe 🙂

linaya
21. nov 2016

Labrador je top rasa a miluje deti 😉

viera27
21. nov 2016

@tatulienka tak bigl je lovec, o tom potom. Ale lepsie ako jazvecik :D. To ma segra chovnu stanicu a to su svinuchy riadne. Toho bigla mi vyhodilo v top 10 vhodnych plemien k detom, tak preto. Kamos ho ma a je skvely, neagresivny mojkac.
ale v kazdom rebricku psov k detom je vzdy labrador, retriever, novofundlandsky . Takze tam asi nie je co pokazit, skusenosti hovoria za, aj ked sa ti zdaju velke 😉 .

zdena12345
21. nov 2016

z tychto dvoch plemien za mna jednoznacke borderka. sharpej je zo zdravotneho hladiska horsie plemeno. border kolie poznam z anglicka a maju uzastnu povahu, nenarocne na starostlivost aj zo zdravotneho hladiska ovela lepsie
deti tu energiu vybiju🙂

kahh
21. nov 2016

@zdena12345 praveze co som sa ja stretla tak boli take santive, temperamentne, lahko sice vychovatelne ze neboli drze ale za nenarocne by som ich neoznacila 🙂 ale rada sa podozvedam nieco nove celkom sa zaujimam o psiky aj ked ja doma nemam 🙂ale chystam sa 🙂

linaya
21. nov 2016

Alebo z utulku. Su preplnene a psikovia z utulku su potom velmi vdacne a tolko lasky vedia dat,ze konieeeec. My sme tak zachranili od tyranov krizenu labrodorku a nedame na nu dopustit, je to POKLAD.

tatulienka
autor
21. nov 2016

@kahh mensieho praveze nechceme ked ma byt vonku..tak stredneho si predstavujeme

leninka75
21. nov 2016

@tatulienka ..my máme zlatého retrievera..najlepší pes akého sme ku deťom mohli kúpiť....mladšia dcéra ho mala ako poníka 😀.....chudáčisko je zvyknutý s nimi nosiť slnečné okuliare 😀 😀 😀 😀 ....

maxiva
21. nov 2016

@kahh prepac a ty si mala kolko tych labradorov doma????Alebo kde si prisla na tuto hlasku,ze su to neinteligentne psi??Normalne mi vyletel tlak 😠 to,ze ich vyuzivaju ako slepecke psi,to bude urcite tym,ze su blbe.....

linaya
21. nov 2016

@kahh to si riadny drist trepla 🙂 🙂 🙂 Moja zlata 13 rokov sme mali labradorku a bola viac inteligentna ako niektori ludia 😉 Takze najprv si over fakty a tak vypustaj nieco do eteru!

maxiva
21. nov 2016

@linaya 😘😄👏

linaya
21. nov 2016

@maxiva 😉

minutka
21. nov 2016

shar pei neodporucam. treba zvysenu starostlivost o psa a ta je dost narocna. velmi treba dbat hlavne o starostlivost oci a kože, inak hrozi infekcia a sustavne navstevy veterinara nie su lacne.

border k.-nemam skusenost.

Retriever super pes, milovnik ludi 🙂

Momentalne mame yorkshira a je to top pes. Mily, mudry, poslusny... Co vsak pocuvam z okolia, mame skor stastie... Nebyva to vraj pravidlo. Pre vas samozrejme nevhodny. Je to bytovy pes

zuzicek88
21. nov 2016

Ahoj ani ja som sa nevedela rozhodnut akeho psika,teraz mame steniatkoNemecky vlci spic,je uplne uzasny,pozri si charakteristiku

janula2511
21. nov 2016

Ja mam 3rocneho labradora a nemecku dogu.obidve plemena sú vynikajúce k detom.mame 5rocneho syna a to co on robí s tymi psami a nekusnu ho.maju neskutocnu trpezlivosť.odporucam.

tatulienka
autor
21. nov 2016

@janula2511 to su velke psy..ako aj zlaty retriver..my by sme radsej chceli nieco stredne..nieco ako border kolia

lenkusik
21. nov 2016

@tatulienka mi máme doma nemeckého ovciaka a moja 7 ročná dcéra ho nadovšetko miluje, môže si s ním robiť čo chce a ešte aj postrážili dom. Jasné že sa musíš venovať každému psikovi lebo žiaden rodokmeň mu rozum nedá. Skúste ešte stredných bradacov. Sú ti nenáročný psici.

zuzicek88
21. nov 2016

@tatulienka kamoska ma tohoBorder cistokrvneho,ale aj ten je inak dost velky pes,hadam este vacsi ako vlci spic

saska.t
21. nov 2016

@tatulienka no uprimne, ak chcete psa von nemal by byt kratkosrsty, kedze nemaju podsadu a v zime by trpeli alebo by museli mat fakt super zateplenu budu. Borderka je velmi spolocenske pracovne plemeno, ktore vyzaduje vela pozornosti a venovania sa inak bude bud utekat, alebo bude traumatizovany zly pes, shar pei ako uz pisali kocky nevhodny na dvor a potrebna vysoka starostlivost, ani celkovo terierov neodporucam, su hyperaktivni, treba ich naozaj poctivo vychovat a venovat sa im aby nezacali utekat a na von maju nevhodnu srst, ten spic je dobra alternativa z kazdej strany a je k dostaniu v kazdej velkosti.

viera27
21. nov 2016

@tatulienka a co klasicka kolia? Ta je o dost pokojnejsia ako border. Inak len tak na okraj, nech uz sa rozhodnete pre cokolvek, vezmite si radsej fenku.

ukulela
21. nov 2016

http://relax.maxivyber.sk/priroda/63-10-plemien...
ja sa prihovaram za labradora alebo retrievera. a teda treba mysliet na kastrovanie.

kaja73
21. nov 2016

my mame bigla..uz 10 rokov..je vhody na von,vydrzi fakt velku zimu aj ked je kratkosrsty,je odolny,neciti az tak bolest,je priatelsky,mily,pritulny..negativa..inteligencia okolo biglov moc nechodila 😀 ,ale kompezuju to milotou a su divsi,potrebuju vela pohybu.ak bude vonku a bude mat velky vybeh tak by to malo byt OK..nas beha maratony okolo domu aj ako 10 rocak..a na voditku taha ako sibirsky pes..aj sane utiahne.