Postavenie psa v rodine

maminuska
28. aug 2012

V poslednej dobe sa stretávam pre mňa s úplnou absurditou , na niektorých forach o psoch a na nemenovanej sociálnej sieti sa objavuju fotky majiteľa a psa a pod tým komentáre : " taťka a syn " , " ségry " ( malé dieťa a fena pes ) , "moje deťátka" ( pes a dieťa ) ,dvaja dospelý +pes - komentár" my a naše mimi "

Aby som podotkla, psy milujem , mám doma dva ale nikdy som ich nepostavila na úroveň svojich detí a nedala im význam rodinného vzťahu. Naposledy ma dorazio v Brne ako kričala mladá slečna na svojho psa, ktorý ju mal evidentne v paži :" Počkej na maminku , tak miláčku počkej na maminku " .
O dva týždne v Bratislave :" no poď ockovi na kolená ".

Je toto podla vás normálne a prirodzené , pes je pes aj keď člen rodiny ale takto definovať vzťahy ?

mita9
28. aug 2012

@maminuska tiez poznam jednu osobu a "mazne" sa so psom pod k maminke a pod.... je to chore....

kajovaevicka
28. aug 2012

Já teda taky našemu psovi říkám, že je moje malý miminko, někdy malý psí miminko a číče říkám, že je moje holčička. Ale rozhodně nemám v plánu dávat je na stejnou úroveň jako děti... Jsme s manželem sami a pejska i mícu máme od "miminek", děti zatím nemáme, tak proč jim tak ze srandy neříkat? 😀 Nicméně kočka spí v koupelně, žerou z misky, na židle a stůl nesmí, jídlo od stolu nedostávají... pořád jsou to prostě zvířata.

eviq
28. aug 2012

Mne sa to tiez velmi nepaci. Minule som pocula majitelku psa ako mu povedala Pod k mamičke...prislo mi to doslova nechutne. Pritom ja som tiez psickarka, mam jedného psika najdeneho na ulici a aj ked ho mame velmi radi (radsej nez niektorych ludi 😀 ), nedavame ho na uroven ľudských clenov rodiny.

maminuska
autor
28. aug 2012

@kajovaevicka a definovala by si vztahy niekedy ked sa ti narodí dieta ako " ségry" ?Tak ako som sa s tým ja stretla ?

danjelca
28. aug 2012

ha ha ale tak to neznamená že pes je prednejší ako dieťa....ja mám dokonca na fb uvedeného na profile že moja psica je v rodinnom vztahu dcéra 😀 😀
s nadhladom baby s nadhladom... 🙂

maminuska
autor
28. aug 2012

@danjelca hm , pre mňa teda divný nadhľad

petronesa
28. aug 2012

Je smútne že niektorý ludia povyšuju takto psov sak pes je len zviera nema vacsiu hodnotu ako ludská bytost...Napr. v poslednej dobe kolko utokov je zo strany psov na cloveka ale zaraza ma ze ludia si zastavaju tych psov.Celé je to choré ak má niekto psa napr. bojove plemeno a nech nikto netrepe ze neexzistuje bojove plemeno ze zalezi od ludi ako vychovaju psa poznam 2 pripady kedy z nicoho nic milacik rodiny zautocil. mali by prijat zákon ak nemá nahubok voditko strielat. Pre mna za mna ukrizujte ma Pes pre mna nemá ziadnu hodnotu ja si vazim ludsky zivot a nie psaci. Bola som pri mnohych pripadoch keedy pes dokusal dieta a majitelia si zastavali psov. Povyšovat psa nad človeka je chore.

kajovaevicka
28. aug 2012

@maminuska Pravdu? Ani pes a kočka nemůžou být sourozenci a stejně se občas psa ptám, kde má ségru, když kočku nemůžu najít... Ale o dítěti a psovi bych to asi neřekla... beru psa vedle dítěte jako strážce dítěte, ne jako staršího sourozence.

danjelca
28. aug 2012

@maminuska ak sa bojíš toho že dieta je menej ako pes tak ta to uráža...ak ti je to jasné tak sa na tom milo zasmeješ 😀

danjelca
28. aug 2012

@maminuska moj pes je pes a to že ho občas poludštujem nemá vplyv na jeho pozíciu v rodine...
nejde o pomenovanie ale o to si natom psovi nekompenzujete napríklad to že sa nedarí mat dieťa..

maminuska
autor
28. aug 2012

@danjelca no ja sa toho nebojím , mám dvoch psov a tri deti, neuráža ma to , len mi to príde absurdné . 🙂

maminuska
autor
28. aug 2012

@danjelca čiastočne si to aj vystihla s tým kompenzovaním , pretože ak niekto nemôže alebo jednoducho nechce mať deti , tak si to naozaj môže aj takto kompenzovať-

danjelca
28. aug 2012

@maminuska nič si z toho nerob su ludia aj ujetí čo to fakt tak beru ale nie je ich vela 🙂

danjelca
28. aug 2012

@maminuska ja tiež možno ujeto pôsobím ale niesom 😀

maminuska
autor
28. aug 2012

@danjelca dobre ale dala by si niekde fotku tvojho baby a napísala " segry " alebo "bratia "?

danjelca
28. aug 2012

@maminuska tak zo srandy neviem akože ak by aj ano tak nie v zmysle že to tak vážne je... 🙂

zmrzlinkams
28. aug 2012

my mame doma psička aj mačičku a mali sme ich skor ako dieťa lebo sa nám nedarilo mať skor mabätko a tak nám sme zatial všetku lásku davali nim - hlavne našej fenke je to náš miláčik a člen rodiny, cica ta je skor taka samostatnejšia, nevravim jej tak ako pišeš ale milačik som jej už prá krát povedali ale ja jej vravim pekne nellynka a ked jej poviem nelly tak vie že sa hnevam už podla toho ako jej poviem. Teraz mame 11m dievčatko s nellynkou su velke kamaratky a maju sa velmi moc radi vidim ako sa spolu hravaju, nahanaju ako ju nellynka chrani a straži ked mala spinka v kočiku, už sa mi aj stalo že mi došla naznačiť že sa mala zobudila a ja som nepočula, je stale s nami, všade chodi s nami a je sučasťou našej rodiny a nedam na nu dopustiť - každy ten vzťah preživa so svojimi psičkami ináč, su to možno niektore veci nad ktorými sa rozum pozastavi. je rozdiel mať rad svojho chlpateho milačika a mať ho ako člena rodiny a venovať sa mu ako keby to bolo male dieťatko ktore nosi plienočky -

barbade
28. aug 2012

@petronesa K takzvanym utokom psov na ludi, prosim ta precitaj si kolko je utokov ludi na psov a potom to skusime porovnavat. Uvedomme si, ze je uhorkova sezona a ze media sa chytia vsetkeho.
Ja viem o X pripadoch ked pes zachranil cloveku zivot plus o pripadoch kedy clovek nechutnym, strasnym sposobom utyral psa .... takmer nic z tychto nechutnosti nebolo medializovane.
Za utoky na ludi moze majitel psa! Toto si treba uvedomit vzdy a vsade. Niektori psi boli chovani aby strazili, aby nepustili cudzieho cloveka na urcite uzemie, aby zahnali nepriatelov a toto slachtenie pretrvavao starocia! Toto sme od nich chceli! lenze potom si nejaky hlupak zmysli, ze chovat, resp. "chovat' takychto psov je dobry kseft, bez akychkolvek vedomosti ich zacne krizit hlava-nehlava, nedokaze ich zvladnut, vychovat, hodi ich na krk matke (aj u nas pripad, v Cechach niekolko pripadov) a ide po krcmach. A problem je na svete....

@maminuska Nie som si ista, co si vlastne chcela touto temou dosiahnut, ci aby sa ludia pohorsovali nad tymi "divnymi" ludmi, alebo ako, ale ja si myslim, ze je to kazdeho osobna vec, ako oslovuje svojho psa.
Ina vec je, ked pes majitela nerespektuje, ale to je uplne jedno, ci majitel bude na psa volat "milacik moj pod sem, pockaj na mna" alebo bude volat "ty mrcha jedna neposlusna okamzite sem pod!" ak bude vysledkom ignoracia majitela psom. To nie je o oslovovani, ale o ludoch, ktori maju zviera o ktorom nemaju znalosti.
To mi pride ako riesit preco sa nejake pary pri hratkach oslovuju takym stylom ze "pod k ocinkovi a podobne", to mne osobne trebars pride priserne perverzne, ale nebudem tu o tom zakladt temu, kazdemu podla jeho chuti...
😎

Podla mna su ludia smiesni, ak sa vyvysuju nad uroven zvierat, ale to je tema, ktora by to asi nebola pochopena. Urcite nie niekym ako petronesa. Pre mna ma taku istu hodnotu tvoj zivot a zivot psa, mysli si o tom, co chces.

maminuska
autor
28. aug 2012

@zmrzlinkams ja mám dvoch psov , mám ich veľmi rada , nemala som ich síce pred všetkými detmi ale takmer súčasne s tou najmladšou , tiež ich oslovujem pekne aj menej pekne ( napríklad ty potvora ) , chodia s nami na dovolenky , krmim ich kvalitným krmivom a maju všetko to čo psy maju mať ale ..... vždy hovorím a píšem o nich ako o svojich psoch .
ˇUplne nedávno som videla komentár na sociálnej sieti že sa Matýskovi narodil bráška , Matýsek je pes tak som čakala že tam bude teda zasa pes, otvorím album a tam miminko v perinke 😲

maminuska
autor
28. aug 2012

@barbade nevyjadrila si sa nijak k teme, tu nejde k tomu ako psa oslovuješ ale ako definuješ jeho vztah k tebe, detom , manželovi

excelent1
28. aug 2012

každý má iný vzťah k psovi ,ja nášmu vždy poviem poď ku mne ty môj jediný synček...mám dve dcérky a dve feny..to neznamená ,že ho staviam na úroveň mojich detí ...len ho tak oslovujem..verejne to neprezentujem len doma 😀 viem ,že okolie to nechápe

kvetinqa
28. aug 2012

@barbade aj tisic lajkov by som ti dala, uplne suhlasim...

@maminuska prepac, ale tvoje problemy by som chcela mat, myslim si,ze by sme mohli byt k ostatnym tolerantnejsi a nepohorsovat sa nad vsetkym, co sa co i len trosku vymyka tomu, co je podla nas normalne. Kazdy nechsi psa oslovuje ako chce,ved je to uplnejedno. A myslim si,ze to,ze clovek oslovi psa milacikneznamena, ze ho berie ako svojho partnera/ dieta atd.. 😕

maminuska
autor
28. aug 2012

@kvetinqa ešte raz opakujem , mne je uplne jedno akosi kto oslovuje psov , ale ako definuje vztahy .

A ver tomu že by si moje problémy mat nechcela.

excelent1
28. aug 2012

@petronesa fuj ,že pes nemá pre Teba žiadnu hodnotu

camelinka
28. aug 2012

podle me je uplne jedno jak kdo psa oslovuje atd, dulezity je, aby pes vedel jaky ma v rodine postaveni. Tim myslim mit srovnanou hierarchii,protoze kdyz se pes dostane "nad vas", tak mate teprve problem 😅 😉

dada1212
28. aug 2012

no radšej si nejdem zvyšovať tlak...
škoda sa rozlučovať.
v prvom rade neriešim čo ma nepáli. neviem prečo toto môže niekomu prekážať ak má niekto rád psa. mám psa a preto chápem ľudí čo považujú psa za člena rodiny.
naopak je smutné, že sú ľudia, ktorí si zoberú psa a vyhodia ho len preto, že sa im po roku už zunoval a čakajú napríklad dieťa. tu je v móde domýšlať si , takže hovorím o prípadoch, kedy dajú psa preč pred narodením alebo po narodení hoci napríklad dieťa nemá na psa alergiu ani pes nejako neubližuje dieťaťu. taký ľudia sú podľa mňa totálne bezcitný.
a jasné, psy sú len zlí, to že napríklad pomáhajú starým ľudom čo sú sami aby mali aspoň nejakú spoločnosť a mali pre čo žiť, chorým deťom, pomáhajú slepcom, pomáhajú hľadať nezvestných a tak dalek to je len blud.

barbade
28. aug 2012

@maminuska
Moj pes je starsi ako ja, v prenesenom slova zmysle, urcite ho nevolam "syn moj" ale milacik ho rozhodne oslovujem, s manzelom hovorim anglicky a kludne povieme psovi ze "pozri, ide daddy" alebo nieco podobne.
Slovo "bracek" by som musela dat do uvodzoviek, lebo sa mi to proste nehodi, moj psik je dedko z utulku, mojmu ocakavanemu dietatu moze byt tak anjelom straznym, nie bratom. Ale nevidim nic zle na tom, ak ludia oslovuju psa takymto sposobom.
Dolezitejsie je, ci ma pes normalne a zdrave prostredie v rodine, kde od neho neocakavaju aj v skutocnosti, ze bude ich dietatom, ze bude napr. rozumiet veciam, ktorym rozumiet nemoze, ze mu budu pripisovat nalady a spravanie, ktore mu nie je prirodzene a ktoreho nie je schopny.

Ako pise Kvetinqa. zda sa mi to zvlastne prist sem a riesit taketo veci , ved ludia beru rozne veci roznymi sposobmi, to je normalne. Taka ohovararen je tu niekedy, zda sa mi....

maminuska
autor
28. aug 2012

@dada1212 si mimo tému , člen rodiny je člen rodiny ale nie sestra , brat, syn , dcéra.
Aj moji psy su členovia rodiny , ale nie sestry mojich detí a nie moje dcéry.

maminuska
autor
28. aug 2012

@barbade tvoj príspevok sa mi v podstate páči až na dovetok , že je to ohováranie. Ja si osobne myslím že nie, len sa nad tým pozastavujem .Tak akos a tu niekto pozastavuje nad tým že ten a tá dáva to a to a tá ešte ndáva a kopec iných.

lucinocka
28. aug 2012

keby ludia boli aspon s polovice ako psi, bolo by na svete krajsie...