Postavenie psa v rodine
V poslednej dobe sa stretávam pre mňa s úplnou absurditou , na niektorých forach o psoch a na nemenovanej sociálnej sieti sa objavuju fotky majiteľa a psa a pod tým komentáre : " taťka a syn " , " ségry " ( malé dieťa a fena pes ) , "moje deťátka" ( pes a dieťa ) ,dvaja dospelý +pes - komentár" my a naše mimi "
Aby som podotkla, psy milujem , mám doma dva ale nikdy som ich nepostavila na úroveň svojich detí a nedala im význam rodinného vzťahu. Naposledy ma dorazio v Brne ako kričala mladá slečna na svojho psa, ktorý ju mal evidentne v paži :" Počkej na maminku , tak miláčku počkej na maminku " .
O dva týždne v Bratislave :" no poď ockovi na kolená ".
Je toto podla vás normálne a prirodzené , pes je pes aj keď člen rodiny ale takto definovať vzťahy ?
Inak maminuska, este jedna vec mi napadla v tejto suvislosti, lebo dost bazirujes na tom, ze pojem mama, syn a podobne, je cisto definicia rodinnych vztahov. Nuz, ciastocne ...
Napr. moj manzel je cudzinec, v krajine, z ktorej pochadza, vlastne skor skoro na celom kontinente, z ktoreho pochadza, sa ako sestry, bratia, synoviia a dcery oslovuju dokonca aj neznami ludia na ulici! Je uplne najnormalnejsie oslovit predavacku kukurice "mama' a je normalne ze kazdy jeho kamarad je aj jeho "bratom".
Ja zas pochadzam z balkanu, kde slovom "sine" (u nas by sme dali y 😉 ) oslovuju stersie zeny vsetkych chlapcov a aj dievcata. Je to uplne sumafuk, ze sa v mojom priklade stale jedna o ludi! Ja k predavacke kukurice rozhodne nemam blizsi vztah ako k mojmu psovi, nech si vravi kto co chce. Z pohladu mojej kultury a mojej vychovy, z pohladu emicionalneho vztahu k zvieratu je moj pes viac mojim synom ako je ta pani mojou mamou 😀 😀
To som premrstila len preto, ze chcem upozornit na vec, na ktoru uz upozornovali babule predo mnou, v tejto diksusii...
Kazdy clovek je iny, ma ine kulturne alebo rodinne pozadie, ma iny vztah so svetom okolo a ludia, ktorym pride vysinute a smiesne vsetko, co sa odlisuje, len poukazuju na to, aky malicky je ich svet. Bez urazky, myslim to skor vseobecne.
Tak, teraz zakricim SLOBODU PREJAVU a nech zije LASKA! To je uplne jedno, ci sa to komu paci alebo nie, niekto svojho psa bude oslovovat aj slovami "manzel moj" a nam to moze byt tak jedno 😀 pomyslime si svoje, ideme dalej ... 😉
@barbade toto podľa mna ale nevychádza z kulturneho postavenia , ak by som hovorila len o Slovensku a Čechách
( veľmi často sa tam pohybujem ) tak je to trend posledných rokov a problém je podla mňa úplne niekde inde.Pes sa poslednou dobou stáva náhradou za medziľudské vzťahy,rodiny su uzavretejšie, často bezdetné ......
no baby, mne to fakt nepride divne ak sa niekto označuje za "mamu" psíka, alebo jeho za svoje "dieťatko"...ved každa si predsa uvedomuje že ho neporodila ani nekojila ani nič 😀 a to že ho tak nazve ju už označuje za blazna alebo za divnu????... 😀 fakt mi to pride smiešne že to tu riešite take absurdity 😀 😝 ...lebo potom je rovnako divne a poburujuce,obcesne a hlupe....ak napr. svojho muža nazvem ty moj chrobáčik... 😝 a čo vari vyzera ako chrobak???? logicky že nie 😉 alebo napr. ty moj macko....to sa ma každa žena alebo chlap uraziť že vyzera ako medved.... 😎 😀 ...alebo ked nazvem svoje dieťa napr...ty mala moja opička 🙂...určite tým nemám na mysli že moje dieťa vyzera ako šimpanz alebo nejaka opica 😀 ....však to treba brať s nadhladom a humorom :- )...takže tak,skuste sa na to pozerať aj z tej druhej strany 🙂
@andrejka1983 nie každá , mnoho ludí sa chová k svojim psom ako k svojim detom , niekedy aj lepšie.
Pes je zviera ktoré musí mat jasne danú hierarchiu a ak sa vymkne spod kontroly je problém ako napísala už niektorá z vás.Môj strýko vlastní hotel pre psov a aj ich cvičí a prevychováva často práve nezvládnutie psa a jeho poľudštovanie.
@maminuska preco by sa staval nahradou ked sama kritizujes to, ze niekto foti svoje dieta so psom a nazve fotku slovami "sestry" alebo co ze si konkretne pisala.....Namena, ze ma Aj dieta aj psa, my mame tiez aj manzela aj psa, alebo dietq aj manzela aj psa a vobec. Akurat ze je u nas trochu slobodnejsie ako byvalo, ludia maju v pazi co si kto o nich mysli (opravnene!) tak si nazvu psa ako chcu, aj ked by sa mozno pred 30-timi rokmi ostychali.
Inak fakt tu riesime totalnu blbost, boze moj. Kokso na svete su vojny, nasilie, hlad a nespravodlivost a my sa tu pozastavujeme nad takymito banalitami.
Proste tebe pride absudne ze to ludia robia, mne pride absurdne ze tebe to pride absurdne a je to, kazdy nech si ide po svojom. Ja uz som ozaj teda HOWG! 😀 Divim sa ze ma to vobec tak dlho bavilo 😀
@andrejka1983 No tak presne! 😀
@maminuska Ahoj, přijde mi, že ty svoje "rodinné vztahy" bereš trochu moc vážně a nedotknutelně 😉 Viz předposlední příspěvek "recesiu ja veľmi dobre poznám aj ju uplatňujem ale nie v rodinných vztahoch". To jako rodinné vztahy jsou vážná věc, tak pěkně do pozoru, vážně a pokud možno posvátně, jo? 😅
Jinak já se přikláním k holkám, že oslovení psa jako "miminka" nebo jeho označení jako sourozence skutečného dítěte je prostě nadsázka, vždyť přiznejme si to, v některých ohledech ti psi jsou opravdu jako naše děti - vychováváme je, staráme se o ně, jsme za ně zodpovědní a máme je rádi. Samozřejmě, že pro mě pes není naroveň dítěti. Kdyby nedej Bože se třeba měla stát nějaká katastrofa a já musela volit mezi záchranou psa a dítěte, tak samozřejmě nezaváhám ani na zlomek vteřiny. Ale v hezký jasný slunečný den, kdy jsou všichni v pohodě, mi nedělá problém říct, že vezmeme na výlet "holý i chlupatý děti". Ježkovy oči, proč ne? 😕 😅 😀 😀 😀 Trochu se uvolni, prosím tě 🙂
@romcovaklarka beriem to je fakt 🙂
pes je najlepsi priatel cloveka..vobec mi to nepride chore. Nasim zvieratam sice nehovorim synak a dcerka 😉 ale rozhodne ich povazujem z clenov rodiny...navysse nemam tolko odvahy vyvysovat cloveka nad inymi tvormi 🙄 je to individualna zalezitost nie platne universum..ja sa napriklad smejem z ludi ktori riesia taketo chujoviny..to je tiez indiidualne 🙂
@andrejka1983 ja presne s tebou suhlasim. Aj ja sa o svojom psovi vyjadrujem, ze je to moj "adoptovany syn". Moj pes pozna svoje hranice a pravidla, ma za sebou dokonca riadny výcvik a venoval sa aj agility. Svoje hranice pozna aj pri hre s nasimi detmi, i ked on bol u nas este pred nimi (mal 1 rok, ked sa narodila najstarsia dcerka - a myslim, ze i vdaka nemu ju mame). 🙂
@romcovaklarka jednoducho sestra je pre mna sestra, brat brat, dcéra dcéra atď, a pes je pes 🙂
my sme mali 2 fenky-čuvača a labradora,znamenali pre mňa vééééééééééééééééééľmi veľa.venovala som sa im,kupovala kostičky,dobrotky...Ronka-čuvač,odišla deň pred narodením našej druhej dcérky/mala 10rokov/plakala som,bolo mi jej vééľmi ľúto,mám aj posledné fotky,čo žila,pokiaľ ju moja sestra a mm nezobrali na injekciu...Keysi zostala sama,bolo jej smutno,pokupovali sme jej hračky,venovali sa jej...ale,čo chcem povedať je,že narodením našich detí sa to postavenie úúúúúúúúúúúúúúúplne zmenilo,už to nebolo Ronka a Keysi to a to ale Terezka a Valentínka sú stredobod vesmíru pre nás.Keysi sa nejak dostala do úzadia ale ja myslím,že to je normálne,a je jej veľmi veselo keď sa na ňu obidve milionkrát za deň vrhnú od radosti a hrajú sa s ňou...
@maminuska naprosto souhlasím s mahalo a petronesa, nevidím jediný důvod, proč by měl být člověk víc než pes, nikdo nedal lidem právo vyvyšovat se nad ostatní živé tvory. Nevím, jestli jsme o něco lepší, spíš ne...
A z osobního hlediska..mám 2 děti, 2 psy...moje děti jsou víc než moji psi, kdybych musela volit, vyhrají samozřejmě děti, ale moji psi je pro mě určitě více než jakýkoli cizí člověk. Jsou to prostě členové naší rodiny, mají práva jako každý z nás. "Pojď k mamce" říkám psům běžně, za sourozence dětí jsem je nikdy neoznačila, ale protože mě to nenapadlo. Ale fotky s názvem "naši kluci" dávám na net běžně a jsou na nich kluci čtyřnozí a i dvounozí. Stejně tak volám "kluci, děcka, pojďte" a běží všichni. A to mám dva 50 kg psiska, žádné prcky s mašličkama. Vychovala jsem je, starám se o ně, mazlím se s nima a oni mi tu lásku vracejí, mnohdy vděčněji než ty děti. Takže jim klidně řeknu, že jsem "mamka" a nemyslím si, že jsem "chorá", jak to tu pěkně nazýváš.
u nas je pes môj chlapec a moja slečna/malinois a pitbulka/sú členovia našej rodiny na pozíciach-stražca,ochranár,terapeut,kamarat,spoločník,butľavá vrba,zabavač, samozrejme že na pozíciu deti,rodicov,priatela nemaju ale život bez nich by bol smutný-ked sme nasmu pitbulikovi po 17 rokoch museli spravit cestu do nebícka bolo to strasne:(revali sme vsetcia dva dni-jasne že aj teraz revem ked si nato spomeniem
@ivaanka No, asi takhle. Člověk je víc než pes... z pohledu člověka 😉 Z pohledu psa je určitě nejvíc pes, z pohledu mravence mravenec atd. Myslím si, že je to přirozené. Ano, možná máš pravdu, že z objektivního hlediska nic nepředurčuje člověka k tomu, aby byl víc (důležitější, přednější...) než jiný živý tvor. Nebo podle některých třeba i než rostlina. Ale jelikož my, jako lidi, to hodnotíme subjektivně, tak většina (troufám si říct, že normálních) lidí inklinuje k úvaze, že lidi jsou v rámci lidské společnosti a civilizace důležitější a přednější a mají výsadnější postavení, než psi nebo i další zvířata a organismy 🙂
Jinak s druhou částí příspěvku souhlasím, nemyslím si, že by bylo cokoli špatného na tom, v nadsázce nazývat svého psa svým dítětem. Do té míry, do jaké jde o normální zdravou osobu, která si uvědomuje ten rozdíl.
@petronesa keby si bola niekde zapadnutá v lavíne alebo bol niekto z rodiny slepý, tiež by si bola najradšej keby si ich dali všetkých cigáni do polievky?
škoda slov na takú osobu, ale mám pocit že psy ti nejako neublížili, s tým by si sa určite rada v tejto téme "pochválila".
ak máš v sebe takú zatrpknutosť a nenávisť na nevinné tvory čo ti nič neurobili, tak ti asi ublížili ľudia...
@maminuska táto veta ma zaujala..."Pes sa poslednou dobou stáva náhradou za medziľudské vzťahy,rodiny su uzavretejšie, často bezdetné ......" v dnešnej dobe sa vôbec nedivím, že sa zviera stáva tou náhradou...
a k Vašej téme... osobne mi skôr vadí, že ľudia si svojich miláčikov natoľko poľudštia, že ich vôbec nevychovajú tak ako sa pes vychovať má! ako si ho oslovujú je mi jedno...
My tiež patríme k psíčkarom, s našou fenočkou z útulku sa rozprávame a koľkokrát sme si aj povedali, ze je ako naše dieťa. A ak by som si svojho psa nazvala akokoľvek, myslím, že je to len a len moja osobná vec... dávno nežijem v dobe, keď sa človek bál niečo povedať a riešil, čo na to povedia ostatní...
a už dávno niekto povedal..."čím viac poznávam ľudí, tým viac milujem psov"... asi vedel prečo ;)
@maminuska Myslim, ze to jak clovek nazyva psa je irelevantni k tomu, jake ma pes postaveni v rodine. Pokud rika psovi ' miminko' , tak to mysli vetsinou v nadsazce. Spis je zvlastni, ze to vubec resis a tu nadsazku nechapes.
Mne, kuprikladu, prijde obcas divne, kdyz moje svagrova mluvi o ' bratranci' me dcery a ma na mysli sveho psa. Ale nemam duvod se kvuli tomu rozcilovat, protoze je to cista infantilnost z jeji strany a nemysli to doslova.
Co se tyce psu a jejich panicku, tak me stve jenom jedna vec - psi hovnajze vsude v Praze v ulicich, na travnicich. At si klidne rikaji psovi ' detatko', ale at to po nem pak uklidi, tak jako by to uklidili po svem diteti.
@petronesa ty si ukážkový príklad človeka, ktorý o psoch a ich správaní nevie absolútne nič.
Psovi "len tak neprepne"! ale vysvetľovať ti to nemá cenu! a to čím nás kŕmia médiá, kto sa aspoň trošku vyzná v tejto problematike vie, že vždy je na vine človek... a predstav si, že aj to nevinné napadnuté dieťa býva na vine, alebo skôr jeho rodičia, lebo ho nenaučili, ako sa má správať pri psovi či k psovi!
a pre mňa človek, ktorý si neváži akýkoľvek iný život, si neváži ani ten svoj, pretože či veríš alebo nie, aj ty pochádzaš z tej istej "hmoty" ako ten pes, či akýkoľvek iný cicavec, živý tvor tejto planéty...
Může mi prosím někdo vysvětlit účel této diskuze?! Trochu mi uniká...
@kali23 @dada1212 bola by som zvedava keby ste museli ozivovat dieta tak ako ja ktore roztrhal pitbull ktory utiekol z ohrady a pozerat na tu bezmoccnost rodicov ked som im musela oznamit ze ich 3 rrocnemu dietatu uz niet pomoci...Ako moze byt na vine 3 rocne dieta ktore bolo na prechadzkee ani si nevsimlo psa len tak ho zabil na mieste teda roztrhal mu polu tela... tak teda fakt neviem @kali23 cim sa to dieta previnilo??????
@maminuska Takže postavenie psa v našej rodine: Reálne je na poslednom stupienku našej rodinnej hierarchie, čo mi nebráni volať ju "mojou prvorodenou" a dokonca moju mamu sme začali volať stará mama.
Myslím si, že je dôležitejšie aby mal pes aký taký výcvik, bol socializovaný - v zásade aby mal zodpovedných majiteľov ako to, že ho nazývajú svojim dieťaťom.

asi treba brat veci aj s nadsazkou a mat zmysel pre recesiu.A netreba sa brat az tak vazne. 😀 Potom sa nam nebude zdat poburujuce ako niekto vola svojho zvera. Ja z cistej recesie volam nasho psa moj brat, no. Asi nie som normalna, ale je mi to u zadnice. Castokrat ten pes ma vacsi charakter ako ludia. Najma ti co sa tak ohromne citia nad nimi. Bez urazky. Ja sa zas chytam za hlavu nad nepovabnym chlapom, ze ho vobec niekto s pychou v ociach prdne na verejne forum. Je to vec vkusu. 😉