Pôstny režim u kresťanov. Je mäso zakázané 40 dní?
Ahojte vystrelíte mi to prosím ako je to s obdobím postu u kresťanov ? Celých 40 dni sa nesmie jesť mäso ? Či len popolcovu stredu a piatky ? Ďakujem za objasnenie
Gréckokatolíci máme stredy a piatky od mäsa počas Veľkonočného pôstu
No nie som nejaka zaryta krestanka, my mame len popolcovu stredu takto zauzivanu. 😉
Pýtaj sa konkrétneho človeka.
ja napríklad nie som veriaca - ale tento rok som si dala bezmasitý pôst ... celých 40 dní ...
Nám pán farár vysvetľoval, že post nemusí byť len nejesť mäso, ale vzdať sa niečoho. Napriklad fajčenia, alkoholu, sladkosti....
Rímoskatolíci v popolcovu stredu a Veľký piatok, plus sa zvykne celoročne aj piatky. Ak nedodrziavas piatky, sú tam akoby náhradné úkony.
@zuzana9393 áno, to v piatky cez rok.
@lukbe super ďakujem za odpoveď
Striktne gréckokatolíci stredy a piatky. Ináč skôr rikokstóici to robia tak, že sa vzdajú niečo a nemusí to byt jedenie masa.
@biba_18 Presne takto som začala s vegetariánstvom. Ako sa cítiš? Mne bolo bez mäsa úplne super.
@mamamasama mne nie. maso mi chýba. vegetarián by bol zo mňa iba vtedy ak by mi maso robilo vyslovene zle 🙂
Som veriaca, nepostim
v mojom prípade od popolcovej stredy po Veľkú noc nepijem kávu nakoľko kávu milujem a bez všetkého ostatného sa tak nejak viem zaobísť.
Pôst si môžeš urobiť ako chceš. Záväzná je pre ktolíkov popolcová streda a veľký piatok.
Prisny post je iba na popolcovu stredu a Velky piatok. V ostatne piatky sa odporuca zachovat : bud tiez post, alebo modlitba ruzenca alebo navsteva choreho, vo vazeni, alebo zrieknutie sa niecoho trebars mobilu, televizora, cize moze to byt aj nieco ine ako maso.
Mäso je zakázané len dva dni v roku, na popolcovú stredu a veľký piatok. Pôst 40 dní je o odrieknutí si niečoho, nemusí to byť mäso,ak rada piješ kávu, môžeš si ju cez pôstne obdobie odrieknuť. Viac menej nejesť mäso pred veľkou nocou bola nutnosť našich predkov, mäso zo zabíjačiek už pojedli, výrobky tiež, mláďatá sa ešte len rodili, jesť sa ešte nedali.. tak jedli strukoviny, obilniny, zemiaky, zvyšky rôznych uskladnených zásob zeleniny čo ostali..
Kedysi bol u katolíkov prísny pôst celých 40 dní bez mäsa, potom sa to uvoľnilo, momentálne platí bez mäsa popolcova streda, Veľký piatok a piatky.
Ja teda neviem, moj otec ked spomina na detsvto, vtedy sa maso jedlo len v nedelu a nie kvoli dakemu postu ale jednoducho ho nebolo vela. Takze netusim z coho vzisiel tento post, mozno len pre bohatych, co sa masom napchavali kazdy den.
@lalu_sk111 pozdravujem! Tiež to mám tento rok tak. 🙂

Každý si to prispôsobí podľa seba.