icon

Potkan alebo morča

22. apr 2022

Dievčatá ja už fakt neviem podľa čoho sa mám rozhodnúť 😅 či si kúpiť dve potkany alebo dve morčatá.. ja neviem fakt .. pomôžte mi prosim.

Strana
z2
autor
22. apr 2022

@katarinaba a áno klietku im vybavím tip top :D už majú klietku 70x40x64 tak snáď je to dosť.. a základné veci majú no ešte chcem nakúpiť hombacky atď chcem aby boli stastne

katarinaba
22. apr 2022

Kupit nie je problem, ak vies ako ich dopravit k tebe, ja nemam problem.
Ten inzerat - mam dojem, ze od nej mam ja ten moj parik.
Este poznam jednu dievcinu, ktora chova potkaniky, neviem, sice, ci ma mlade, ale mozem zistit.

autor
22. apr 2022

@katarinaba alebo ja neviem čo mám robiť chcem mať proste kľud na dusi už... Chcela som s rodokmenom dvoch samcov kľudnej povahy. A nakoniec mám bez rorodkmena a dve samice :D tak neviem či budem mať srdce na mieste 😀😀 teraz sa cítim nezdopovedne že som ich kúpila z chovproduktu .

autor
22. apr 2022

@katarinaba tak dopraviť by som chcela cez Pet trans cez tú stránku objednat prepravu.. len či to prežijú až z Bratislavy?

katarinaba
22. apr 2022

Neviem ake mas plany, no su aj taki chovatelia, ktori si potkaniky tak vycvicili, ze v klietke su len cez noc, inak si behaju navolno. A poznala som kocku, co si potkana nosila v mikine - ani by si nevedela, ze ho ma so sebou. Neocikal ju, davala ho na travicku cez den, papat mu strkala do rukava 😂

autor
22. apr 2022

@katarinaba no toto by som aj ja chcela presne :D nechcem ich mať len v klietke celé dni. Ale mám psa doma tak len pod dohľadom pre istotu

katarinaba
22. apr 2022

Mne priviezli podobnou sluzbou hady az od Prahy. Prezijuv pohode. Len do coho ich zabalim - lebo skatulu rozkusu.

katarinaba
22. apr 2022

To vobec sa tak necit, to pusti z hlavy.
No rozhodnut sa uz teraz musis - otazka je, ci ich vobec vezmu spat.

leonie35
22. apr 2022

Suchozemsku korytnacku 🙂

autor
22. apr 2022

@katarinaba ja počkám uvidíme čo s tými či budú zdravy

fajnova
22. apr 2022

Mala som potkana aj morča a neviem vybrať medzi nimi. Obaja boli zlatí 🙂 ani jedným nič nepokazis

katarinaba
22. apr 2022

Moje babatko 😍🥰❤️

autor
22. apr 2022

@katarinaba a vlastne keď tebe sa rodia potkany dumbo tak ty mne tvojho nejakého by si nemohla poslať keby sa rozhodnem tie vrátiť ? 😁😁

katarinaba
22. apr 2022

Teraz mam len tohoto jedineho. Ja ich totiz davam do mrazaka este malinkate, potrebujem ich pre male hady. Necham dvoch, aby matka neostala bez deti, a ked podrastu, idu velkym hadom.
Teoreticky by som vedela nechat, no je to otazka minimalne 1,5 mesiaca a neviem zarucit pohlavie.

leona8
24. apr 2022

Zdravím. Potkany chovám už asi 8 rokov, a nestačím sa diviť čo za hlúposti ti tu ostatní píšu a radia. Žijem v Čechách a som v kontakte aj s dlhoročnými chovateľkami potkanov, ktoré majú registrované chovné stanice. Rady tipu, že potkan sa má chovať v teráriu, kŕmiť sa má suchým pečivom alebo nosiť vonku, sú neprípustné. Potkany sa majú chovať jedine v kleci, pretože potrebujú mať vetranie z každej strany, kvoli čpavku, ktorý sa tvorí z ich moči, preto je terárium nevhodné, nestačí odvetrávanie len zhora, ten čpavok im potom može sposobovať respiračné choroby. Suché pečivo nie je vhodné kvoli žalúdočným problémom, a vonku sa s nimi nechodí, aj keď by ich človek mal len na ramene alebo v kapuci, zo slnka može vzniknúť zápal očí, ktorý može zájsť až do bodu, kedy je potrebná operácia a oko kvoli zápalu odstrániť. A tiež je takto potkan v strese, alebo na vás može zniekadial skočiť navolno pustný pes a zaútočiť aj na potkana. Vidím, že už ste vzali dve potkany z chovlovu. Nie je to samozrejme ideálne, pretože v zverimaxe sa predávaju potkany primárne na zkrm pre hady, tí čo ich chovajú neberú v dotaz genetiku, množia hocičo na hocičo, aj súrodencov medzi sebou, alebo matku so svojimi deťmi a pod. a tým možu vzniknúť genetické vady a narodiť sa chorý potkaník. To isté robia aj ľudia, ktorí ponúkajú potkany na bazoši, kde sa tvária že sú chovné stanice, ale nie sú, sú to množky, ktoré sa tiež v genetike nevyznajú. Jedine oficiálne chovné stanice ktoré majú zdravé potkanky a v genetike sa vyznajú, sú registrované a ich zoznam nájdete na http://www.czkp.cz/informace-o-klubu/seznam-cle.... Na Slovensku ich je bohužiaľ málo, viem akurát o jednej chovnej stanici Bubble rats sa myslím volá a je v Bratislave. Pýtala ste sa na prevoz potkaníkov z veľkej diaľky. S prevozom nie je žiadny problém, aj keby ste ich brala napríklad z Čiech. S priateľom z Prahy tiež keď cestujeme domov na východ Slovenska, tak vždy berieme svoje holky so sebou, a cesta trvá aj 8 hodín niekedy. Čo sa týka vaších momentálnych potkaníkov, už by som ich nevracala chudinky, to že majú riedšiu stolicu, neznamená, že sa s tým nedá nič robiť a že majú nejakú vážnu chorobu. Skúste im do jedla, napríklad do kúska banániku, kaše /pšeničná, pohanková, a pod./ pridať trošku čierneho uhlia, tabletku rozdrvíte na prášok a štipku pridáte do toho jedla. A po pár dňoch uvidíte či sa to zlepšilo. Keď nie, tak si zistite či vo vašom okolí je veterinár najlepšie čo sa specializuje na hlodavce. A keď ste na facebooku, tak sa určite pridajte do skupiny Potkani, tam vám radi s čímkoľvek čo sa chovu potkanov radi pomozu 🙂 Prípadne mi dajte email a pošlem vám aktualizovanú Potkaniu prírúčku vytvorenou dlhoročnou chovateľkou a predsedkyňou potkaních výstav, tam nájdete komplet informácie ako sa majú potkaníky správne chovať 🙂

0silvia0
24. apr 2022

@leona8 som rada, ze si sa ozvala a napisala normalne chovatelske fakty a uviedla rozne dezinformacie na pravu mieru🙏

leona8
24. apr 2022

@0silvia0 To bola len taka nahoda, vcera na mna vyskocila tato tema medzi spravami na googli, tak ze pozriem, co ludia poradia. Ja inac na tuto stranku vobec nechodim a registrovala som sa tu pred rokmi, uz ani neviem preco :D Tak bohuzial prijde mi to celkovo, ze na Slovensku nie su medzi ludmi velmi rozsirene spravne informacie co sa tyka chovu potkanikov, co je velka skoda, predislo by sa tak mnohym nespravnym chovom a tak mnohym nestastnym potkanikom ☹ Viaceri dokonca si myslia, ze potkan sa moze chovat sam, co je najhorsie zo vsetkeho, kedze su to spolocenske zvierata a samotou mu clovek len privodi psychicke problemy a moze sa tak stat aj agresivnejsim, alebo si sam sebe zacat ublizovat. Tiez je skoda, ze aj v oblasti veterinarnej mediciny nie je nejaky vacsi pokrok, na vychode ani neviem ci sa vobec niekto specializuje na hlodavce. Vseobecny veterinar kolkokrat moze ochorenie potkana vyhodnotit zle a nasadit zlu liecbu, alebo sa najdu aj taky, ktory k nemu pristupuju ako keby to bolo nejake podradne zviera a chovaju sa k nemu ako masiari. Kamaratka co zije v Bratislave v minulosti tiez chovala potkanky, a tam tiez nasla len dve veteriny kde sa o potkanikov postarali, ale s vacsimi mestami v Cechach sa to porovnat neda. Tak dufam, ze autorka diskusie bude brat v potaz moje rady a jej potkaniky sa doziju plnohodnotneho a stastneho zivota 🙂

0silvia0
24. apr 2022

@leona8 ano, cesi su v starostlivosti o drobne zvierata ovela dalej. Ci potkany alebo kraliky. My sme pri kupe potkanov natrafili na vybornu chovatelku a ta by nam jedneho potkana ani nepredala. Pocas celeho ich zivota sa o nich zaujimala a bola som s nou v pisomnom kontakte. Dokonca mi ich odobne priniesla domov, aby si overila, do akeho prostredia idu. A tak to ma byt.

leona8
24. apr 2022

@0silvia0 tak snad o par rokov sa to zlepsi aj na Slovensku. Presne ako pisete, chovatelka by sa mala zaujimat aj o prostredie do ktoreho potkanik ide a mala by sa vyznat v ich chove. Ale bohuzial vacsinou clovek ked neberie z registrovanej chovnej stanice, a berie od ludi co ponukaju potkany v inzeratoch, tak natrafia len na takych co im ide o zisk, a vobec im nezalezi co potom s potkanikom bude, a tiez neriesia tu genetiku moc. Si napriklad kupia samca a samicu zo zverimexu a potom ich mnozia. No a potom sa ludia cuduju ked im napriklad potkanik po niekolkych mesiacoch umrie...

sakura77
9. dec 2022

@leona8 prosím ťa,tu príručku by si mi vedela poslat do emailu?my sme šťastnými majiteľmi týchto úžasných zvieratiek pol roka, sú ohromní a veľmi sme si ich obľúbili, nemenila by som ich za nič na svete, kto sa rozhoduje určite odporúčam 🙂 toto je Ricky

sakura77
9. dec 2022

A Monty❤️

trtolienka
12. mar 2023

Ahojte. Viete mi prosím poradiť chovnu stanicu, kde kúpim malého dumba potkanika? Ďakujem veľmi pekne

trtolienka
12. mar 2023

@leona8 môžem poprosiť chovnu stanicu, kde by som mohla kúpiť malú dumbo samičku? Ďakujem veľmi pekne

sakura77
Odpoveď bola odstránená
petraslov
18. aug 2024

Ahojte, vedeli by ste mi poradiť, ako by som mohla zabezpečiť klietku tak, aby mi z nej potkaníky neutekali? Ide o to, že zatiaľ sú ešte malé a neuvedomili sme si, že sa môžu pomedzi mreže prepchať, veľmi rýchlo zistili, ako sa to dá. Keď trochu podrastú, už sa tadiaľ nebudú vedieť pretiahnuť, ale kým sa tak stane, tak by som rada zabezpečila ich bezpečnosť a aj to, aby sa mi nestratili a neušli nebadane vonku. Nechcem kvôli tomu kupovať ďalšiu klietku. Ďakujem za rady.

fajnova
20. aug 2024

@petraslov skús obtiahnut klietku hustejsim pletivom

petraslov
20. aug 2024

@fajnova ďakujem, už som to presne tak urobila, kúpila som chovateľskú sieť a celú klietku ňou zvonku obohnala 😊

Strana
z2