Povaha manipulátora. Viete s nimi bojovať?
Je sympatický, milý, usmievavý, zábavný, pôsobí dojmom inteligentného a rozhľadeného človeka, všetko vie a pozná ... a predsa sa v jeho prítomnosti cítite nepríjemne, neslobodne a vaše sebavedomie sa scvrkáva na nepatrnú bodku. Nuž mala som do činenia s nebezpečným úkazom – manipulátorskou osobnosťou.
Manipulátor=topiaci sa diktáror.
Môže mať viacero podôb, môže pôsobiť ako dobrý altruista, tvrdý diktátor alebo obeť potrebujúca vašu pomoc. Zaliečaním, chválami, prípadne vzbudzovaním pocitu viny si vás snaží získať, hrá sa na kamaráta, na ktorého sa možno vždy spoľahnúť alebo úbožiatko, o ktoré sa treba starať. Keďže spočiatku vystupuje presvedčivo, takmer každý mu bez odporu podľahne. Až neskôr vyjde najavo, že je to tvor bez chrbtovej kosti, neváhajúci sa uchýliť k tým najrafinovanejším zbraniam proti svojmu okoliu. V skutočnosti je to totiž osoba vnútorne veľmi nešťastná a nespokojná sama so sebou. Je to topiaci sa človek, ktorý sa po chrbtoch druhých snaží dostať nahor. K správaniu ho motivuje zvnútornený obranný mechanizmus, ktorý využíva ako prostriedok na prežitie. Pri tom druhým ich vlastný život otravuje, utláča ich a bráni dýchať. Vyčíta nedostatky, obviňuje, posudzuje, neustále na niečo poukazuje a kritizuje. Tým sa snaží zakryť vlastné nedostatky, o ktorých podvedome vie, ale za nič na svete by ich nepriznal. Znižovaním hodnoty druhých sa snaží nadobudnúť stratenú rovnováhu, aby sa sám cítil v bezpečí nad hladinou.
S manipulátorom sa obvykle veľmi ťažko komunikuje. V rozhovore počúva len seba, z ničoho nič zmení tému, keď rozprávame my, tvári sa nezúčastnene, na naše otázky odpovedá protiotázkou alebo vôbec, uhýba pohľadom. Rád sa múdri, používa odborné termíny, ktorým ostatní nerozumejú, argumentuje polopravdami. Často klame a zavádza. Manipulátor celkovo nie je schopný niesť zodpovednosť za svoje správanie. Je to typ nezrelej osobnosti veľmi nebezpečnej pre svoje okolie, najmä pokiaľ sa s ňou stretávame príliš často a intenzívne.
Manipulátori môžu byť naši známi, príbuzní, kolegovia v práci, či dokonca dlhoroční „milujúci“ partneri, dôverní priatelia, rodičia a či vlastné deti. Na svoje vládnutie nad nami tak využívajú hlboké citové puto k nám. Využíva morálne zásady druhých na naplnenie vlastných potrieb.
Poznáte ich? Viete s nimi bojovať? Poraďte, prosím
@snopkulka bingo!!! akoby si ma poznala...presne tak to prebehlo...začala som sa zle cítiť, menejcenná, nedôležitá, nerovnocenná, zbytočne som sa pýtala prečo, nikdy žiadne odpovede neprichádzali....taký človek má rád moc, je učiteľ a je rád obdivovaný. Ked príde do spoločnosti, vie sa úctivo správať, veľmi úctivo a každý mu uverí, včetne mňa....
Neriešim,že nie sme spolu, hoci sme rodičia...Ide mi len o to ako sa z toho dostať, lebo menejcenná sa cítim stále, pochybujem o všetkom čo robím či robím dobre, okolie sa iba diví aká som a prečo, bojím sa, smútim, plačem, neviem čo je sebavedomie a navyše najviac si želám, aby sa to nijako neprejavilo na mojom dieťati ☹
@jarus1 sama som si tým prešla, akurát s tým rozdielom, že ten dotyčný našťastie nie je otcom môjho dieťaťa 😔 mne to trvalo niekoľko rokov, kým som sa z toho dostala.... stálo ma to -7kg, kopec nadčasov, preplakaných dní aj nocí... až som sa jedného krásneho dňa pozrela do zrkadla a povedala som si, že nedovolím nikomu, aby mi takto nahlodával moje sebavedomie 😠 nuž a keď som sa teda striasla tých nadbytočných kilogramov a prišli na účet peniažky za nadčasy, vrhla som sa do víru nakupovania, obohatila šatník o pár nových kúskov, navštívila kadernícky salón a s dlhovlasej brunety (takmer čiernovlásky) sa stala blondínka s polodlhými vlasmi 🙂 keď som prišla na ďalší deň do práce, zožala som úspech, v aký som nikdy nedúfala 😉 konečne som sa po dlhej dobe začala cítiť ako kočka, ktorá má na to, aby kopla dementov takéhoto typu do zadku... všetko je to v hlave!! a hlavne, manipulátor je zamindrákovaný človek, ktorý dokáže LEN jednu vec - presvedčiť človeka, že za veľa nestojí 😖 Nedaj sa!!!!! Skús sa na seba pozrieť očami tvojho dieťaťa - pre ne sme totiž tie najlepšie bytosti pod slnkom - najkrajšie, najúžasnejšie a proste TOP 1 😉 A VERU AJ SME!!!! 😉
@snopkulka práve naopak, ďakujem Ti, som naozaj veľmi rada, že nemusím žiť s vedomím, že som neschopná nula a že ten chladný vypočítavý herec je dokonalý pán docent, múdry, vzdelaný, s rozhľadom, vážený týpek, že aj ja mám cenu zlata a pre moje dieťa som celý celučičký svet 🙂
Chcela by som sa vas spytat, ze ak ste zazili manipulatora ako partnera... cim to bolo, ze ste mu na to naleteli alebo preco si vyhliadol prave vas? Je to tak, ze na to by naletela kazda/kazdy alebo tam bolo nieco vo vas, ze sa napr. citite menejcenne alebo nieco take...?
Teraz naozaj nechcem provokovat, uprimne ma to zaujima. Vselico vidim vo svojom okoli. Akeho partnera si dalej vyberiete? Dokazali by ste existovat s clovekom, ktory vo vas bude vidiet uzasnu osobu... Vedeli by ste sa zamilovat so cloveka, ktory by bol opakom "manipulatora", proste dobrak od kosti ? Ze by ste sa citili slobodne, milovane, obdivovane...? Pritahoval by vas clovek, ktory by sa nesnazil o podmanenie?
@jarus1 prečítala som si celú diskusiu a myslím, že sa ti to stalo asi ešte nedávno, tvoja dušička je stále ešte ranená a ubolená ☹ ...je to normálne a úplne normálny je proces ktorým prechádzaš, ľútosť, hnev, hľadanie príčiny prečo atď. To je očista duše alebo akési prirodzené psycholiečenie. Je vidno z tvojich príspevkov, že si inteligentná žena a práve preto si myslím, že sa z toho určite dostaneš 😉 , ale ako každá rana, chvíľu to trvá kým sa zahojí, vždy to chce čas a trpezlivosť, tak je to aj v tomto prípade. Úplne chápem, že zhrabať sa z pošliapaného sebavedomia nie je ľahké. Netráp sa teraz tým, že si sa nedokázala ihneď z toho pozbierať, ono by to bolo asi aj čudné a možno by to malo práve nedobré následky, vraj keď sa nejaká trauma rýchlo potlačí, tak je z toho emocionálny blok na celý život. Treba si to ľudovo povedané odplakať, odzúriť, dobre robíš že sa o tom rozprávaš aspoň tu, dobre že kladieš svoje pocity a myšlienky "na papier" , to pomáha. Časom tá bolesť bude slabšia a slabšia a už začneš vidieť aj lepšie stránky života, aj svoju hodnotu znovu nájdeš. 🙂 Veľmi veľmi ti držím palčeky 😵 A vôbec sa nemusíš cítiť blbo, že si takému človeku "naletela", každý z nás by naletel, a tí čo sa tvária že nie, tak nevedia o čom hovoria, takémuto človeku je ťažko sa vyhnúť a prísť na to že manipuluje sa vždy dá až po určitom čase, to sa nedá zistiť dopredu, to by si musela byť jasnovidec. Práve že ide potom už len o to, že od momentu keď si to uvedomíš čo s tým urobíš, či to budeš ďalej tolerovať a necháš sa ničiť bohvie dokedy, alebo s tým skoncuješ, to už závisí od povahy človeka, ako to kto vyrieši. Ty si to vyriešila správne, že si už od takého človeka preč. Verím, že ti je ťažko samej s dieťatkom a ak som správne pochopila tak ešte aj chorým, ale ktovie či by časom tieto taktiky nezačal používať aj na svoje dieťa, poznám pár takých prípadov a to už sú potom skutočne traumy na celý život, lebo dieťa si to ešte vo svojej hlavičke nevie tak rozobrať a uvedomiť, skutočne uverí tomu rodičovi, že je také "neschopné" a to ho môže sprevádzať celý život. A práve preto je možno aj dobre, že neprejavuje oň záujem, lepšie bude, ak časom stretneš dobrého človeka, ktorý mu nahradí otca a možno omnoho lepšie ako by to robil tento biologický. Deti v takýchto situáciách málokedy dopadnú dobre, vždy ich to nejako ovplyvní.
Och Jaruš ☹ ťažký boj to musí byť, ale správne, on je ten chudák, lebo tie ozajstné hodnoty si neváži, len pozlátko "slávy" je pre neho dôležité , ale neboj, raz aj on zostarne a vtedy sám spozná čo je to samota...
@lucia78 Lucia, myslím, že toto sa môže stať komukoľvek... a verím tomu, že aj človeku, ktorý sa už s manipulátorom raz zaplietol... manipulátor ťa dokáže upútať (čímkoľvek) - šarmom, dôvtipom, starostlivosťou, zniesol by ti modré z neba.... je to na dlhý zoznam - prečítaj si link, ktorý zverejnila hajanka na 1 alebo 2 strane, je to veľm podrobná analýza, zodpovie ti otázky 😉
úmyselne som na luciu 78 nereagovala. Ale skúsim:
je pochopiteľné a samozrejmé,že každá z nás chce byť milovaná....
na začiatku, ked som sa zamilovala, bolo mi dobre, bola som šťastná a mala som pocit, že ma on naplňa tým šťastním...bol milý, úctivý, prejavoval mi náklonnosť, záujem...až kým sa mi nedostal pod kožu...v tom čase ma začal šiesty zmysel varovať, neviem to popísať, ale moje city sa nezmenili, ani vzťah, ale prestala som sa cítiť dobre, akoby ma nepočúval, stále iba o sebe, vždy platilo čo povedal a urobil on...začala som sa pýtať, povedala som mu čo cítim, no vysmial ma...po istom čase som začala o sebe pochybovať, či robím veci správne, aby bol hlavne on spokojný...dnes som si na 100% istá, že som nemohla robiť viac, že som iba dávala....
@jarus1 precitala som si cely tvoj uvodny prispevok a mam na teba jednu otazku......
kde si sa stretla s mojou svokrou, ze si ju tak super opisala?? 😀 😀 😀 😀 😀
@mandragora22 😀 😀 😀 😀 si ma rozosmiala...teda mrzí ma samozrejme, že aj ty máš takú skúsenosť...ale si na tom o kúsok lepšie. Nemáš pocit, že ťa milovaná osoba, ktorej si dôverovala, zradila, zranila, zabila....jednoducho zmenila ťa a ty sa teraz nevieš z toho vyhrabať...
Ale fakt si ma rozosmiala...možno to znie divno, ale som rada, že ma mnohé chápete 😵
@jarus1 nuz ako by som ti to povedala... v podstate ma velakrat milovana osoba sklame, pretoze mojho chlapa matka je taka rafinovana, ze svoje manipulatorstvo dokaze kryt milou dobrou priam svätou tvarou a on jej na vsetko naleti a ona postupne docieluje to, ze my dvaja sa od seba citovo vzdialujeme... poslednych par tyzdnov ma denno-denne napada myslienka, ze vynalez mobilov je jedna skaza medziludskych vztahov, furt mu vyvolava a nevedomky ho ovplyvnuje a on jej mnohokrat nevie povedat nie, no to je dlha debata, prid na kavu 😀 😀 😀
@mandragora22 aj by som prišla, malá už spí, to znamená, že mi práve skončila šichta 😀 , resp. prešla do núdzového režimu 😀 😀 😀 , asi tak do šiestej rána, ale to by sme si mohli dať hneď rannú kávu a šup šup do práce
@jarus1 haha, za jednu rannu kavu sa to neda. to je pribeh tak na 2-tyzdnove sedenie a bez deti, aby nas nikto nerusil 😀 😀 😀
@mandragora22 🙂 🙂 🙂
Čo si myslíte, je manipulátorské správanie dedičné?
@ema72 jj, to samé som chcela tiež napísať 😉 môj muž podedil žgrlošstvo po svojej mame a pritom jeho sestra nie, tá je pomaly pravý opak 😅 😀
@jarus1 ak máš obavu, že to podedí dcérka, tak máš aspoň tú výhodu, že jej v tom nebude ešte vzorom jej otec, ktorý by ju v tom asi celkom dobre podporil, takto je výchova na tebe a ty to môžeš aspoň trošku pozitívne ovplyvniť 😉 🙂
@halienka juj lakomstvo je hrozna vlastnost ale poviem ti tolko lakomych chlapov - tridsiatnikov a styridsiatnikov kolko mam okolo seba, sama sa cudujem. Moj byvaly muz mal tiez k tomu sklony, to ho tak dehonestovalo v mojich ociach, ze aj to prispelo k tomu, ze sme sa rozisli. Ale je nutne povedat, ze charakter cloveka sa vyvija a meni - moj brat bol vzdy vesely a mily chlpec. Dnes 42 rocny - zavistliva uhundrana otrava.
Tak toho dedičstva sa obávam najviac. A to z dvoch dôvodov:
1.že si to nevšimnem, alebo až neskoro
2.že budem neustále porovnávať a pozorovať
Manipulátor má na sebe dokonalú masku, hrá svoje divadelné predstavenie a má všetkých aktérov pod kontrolou. Koniec predstavenia pre mnohých znamená zničené psychické zdravie ☹
@jarus1 tak u mojho syna pozorujem, ze vacsinu negativnych vlastnosti zdedil po otcovi, s ktorym takmer nezil. (viem, ze to vyznieva ako vo vtipe, ze vsetko dobre po mne a zle po otcovi... 😖 )
hlavne tu tolko spominanu lakomost.
ale zvlastne je, ze kym bol syn maly, tak prevysovali vplyvy mojej vychovy - rozdelil sa, myslel na druhych....ale po puberte zrazu prerazili geny.... ☹
@filipal moja dcérka nežije so svojim otcom od piatich rokov a napriek tomu má niektoré jeho spôsoby, bohužiaľ aj spôsob ako klamať, dokonca aj spôsob reči niekedy... nech mi nik nevraví, že niečo v tých génoch nebude, keď sa s ním nestretáva a nemá to ako pochytiť.
@henulienka veru, ja ti verim, lebo mam s tym osobne skusenosti.....a to som sa snazila vela robit preto, aby to tak nebolo....

@jarus1 .... tiež som, zatiaľ, obmedzila kontakty s touto osobou/osobami, kvôli synovi - je pre mňa prvoradý a robím všetko preto, aby som bola šťastná... šťastná mama = šťastné dieťa 😉