Povaha manipulátora. Viete s nimi bojovať?
Je sympatický, milý, usmievavý, zábavný, pôsobí dojmom inteligentného a rozhľadeného človeka, všetko vie a pozná ... a predsa sa v jeho prítomnosti cítite nepríjemne, neslobodne a vaše sebavedomie sa scvrkáva na nepatrnú bodku. Nuž mala som do činenia s nebezpečným úkazom – manipulátorskou osobnosťou.
Manipulátor=topiaci sa diktáror.
Môže mať viacero podôb, môže pôsobiť ako dobrý altruista, tvrdý diktátor alebo obeť potrebujúca vašu pomoc. Zaliečaním, chválami, prípadne vzbudzovaním pocitu viny si vás snaží získať, hrá sa na kamaráta, na ktorého sa možno vždy spoľahnúť alebo úbožiatko, o ktoré sa treba starať. Keďže spočiatku vystupuje presvedčivo, takmer každý mu bez odporu podľahne. Až neskôr vyjde najavo, že je to tvor bez chrbtovej kosti, neváhajúci sa uchýliť k tým najrafinovanejším zbraniam proti svojmu okoliu. V skutočnosti je to totiž osoba vnútorne veľmi nešťastná a nespokojná sama so sebou. Je to topiaci sa človek, ktorý sa po chrbtoch druhých snaží dostať nahor. K správaniu ho motivuje zvnútornený obranný mechanizmus, ktorý využíva ako prostriedok na prežitie. Pri tom druhým ich vlastný život otravuje, utláča ich a bráni dýchať. Vyčíta nedostatky, obviňuje, posudzuje, neustále na niečo poukazuje a kritizuje. Tým sa snaží zakryť vlastné nedostatky, o ktorých podvedome vie, ale za nič na svete by ich nepriznal. Znižovaním hodnoty druhých sa snaží nadobudnúť stratenú rovnováhu, aby sa sám cítil v bezpečí nad hladinou.
S manipulátorom sa obvykle veľmi ťažko komunikuje. V rozhovore počúva len seba, z ničoho nič zmení tému, keď rozprávame my, tvári sa nezúčastnene, na naše otázky odpovedá protiotázkou alebo vôbec, uhýba pohľadom. Rád sa múdri, používa odborné termíny, ktorým ostatní nerozumejú, argumentuje polopravdami. Často klame a zavádza. Manipulátor celkovo nie je schopný niesť zodpovednosť za svoje správanie. Je to typ nezrelej osobnosti veľmi nebezpečnej pre svoje okolie, najmä pokiaľ sa s ňou stretávame príliš často a intenzívne.
Manipulátori môžu byť naši známi, príbuzní, kolegovia v práci, či dokonca dlhoroční „milujúci“ partneri, dôverní priatelia, rodičia a či vlastné deti. Na svoje vládnutie nad nami tak využívajú hlboké citové puto k nám. Využíva morálne zásady druhých na naplnenie vlastných potrieb.
Poznáte ich? Viete s nimi bojovať? Poraďte, prosím
@halienka ten moj bol taky isty, bol spolahlivy, spravodlivy v podstate nie zly clovek. Ale nieco mu chybalo a preto sa to celo ostupne rozvolnilo a stratilo. Treba na neho nieco vymysliet, ja som vtedy bola este velmi mlada a on bol o 8 rokov starsi, tak si myslel, ze ma viac rozumu. Odvtedy sa vela zmenilo on ma dve deti s inou zenou, my sme spolu nemali deti, ja budem mat s inym - ja som velmi spokojna v jeho pripade sa mi zda, ze bybol radsej so mnou. Ale ja som rada ze to skoncilo a ze som zatym. Ale kazda situacia je ina aj zivotny pribeh ludi, nehovorim, ze ten vas dopadne alebo ma dopadnut rovnako. 🙂
@filipal vies co, je tam vela faktorov. Jednak vrodene vlastnosti, niekedy skusenosti s detstva, ja ked si spomeniem, ze mnohym mojim rovesnikom rodicia nic nekupili ako bol rok dlhy, oblecenie a obuv nosili po starsich surodencoch, nikam ich nevzali na prazdniny akurat hodili babke. A ked sa to skombinuje s neprajnou a zavistlivou povahou, tak vysledok nic moc. Dnesne deti su castokrat dost rozmaznane a obklopene vecami a mozno prave preto tomu nebudu prikladat az taky vyznam. No uvidime ako to vystreli.
Ja som si tak uvedomila pred par dnami som bola na navsteve kde maju 3 male deti - 2-5 rokov. Jedno zacalo vrestat, ked malo hracku nachvilu to druhe. To je to sebectvo v jadre, ktore tam zostane cely zivot. Rodicia to usmernia pocas vychovy ale vsetko sa to vrati spat ked budu dospeli.
Ked tu spominate tie geny,tak to je na 100% pravda a samu by ma zaujimalo ci by sa tou vychovou dalo zvratit spravanie dietata 😒 ? Sestra mala mm, ma s nim syna ktory uz ma 15r. Povaha jej byvaleho mm mi pripomina spravanie mojho priatela. Mame spolu syna ten ma vsak zatial "len" dva roky. No, ale pri predstave co si sestra prezila a preziva so svojim synom,tak uz teraz mam dost co ma asi caka. Stale si to porovnavam a tak ako jej syn v tomto veku vystrajal,ze sa hadzal o zem a podobne vzdorovite exhibicie toto robi aj moj najmladsi. Mam tri deti,ale ten posledny je fakt uplne iny. (trosku vybocenie od temy).
@ema72 ja neviem čím to je, asi fakt tým chlapom už nezostalo nič také ozaj mužské ako kedysi si vedeli "ukojiť" tú svoju mužskosť v zháňaní potravy a v bojoch a tak, no čo, teraz len ráno odísť do roboty a večer sa vrátiť a je, tak sa asi nejako upli na tie peniaze 😀 Ti poviem, keby som ja nebola taká pokojná povaha, tak neviem neviem ako by to už bolo, práve preto to asi aj na môjho muža zaberá sem tam to nakričanie, lebo ja inak nekričím nikdy ani nie som hádavý typ ani nič také, takže to už musí byť keď ja sa vytočím a zvýšim hlas...len ako sa narodila malá tak mi to proste príde akési ešte viac malichernejšie ako doteraz a posledný rok ma to skutočne dosť vnútorne žralo až som va takom nejakom stave frustrácie momentálne...mám pocit akoby ten pohár už nemal ďaleko do naplnenia...no uvidíme, zas nechcem maľovať čerta na stenu, momentálne je kľud, len dokedy... 😝 ani neviem čo s tým robiť, či to s ním nejako rozkomunikovať alebo čo, najhoršie je že sa do toho často montuje aj svokra, tá ako sa narodila malá tak je tu skoro stále a do všetkého moc vidí, a ona je ten diktátorský typ, ktorý si myslí, že môže do všetkého hovoriť, tak to mi asi za ten rok tiež dosť pridalo, bo dosť mi vadí sa naťahovať s mužom, neviem prečo by som mala ešte aj jej niečo vysvetľovať, a teda ona je ešte väčší žgrloš, našťastie muž až tak hrozne na tom ešte nie je 😀 ... No ale to už dosť odbočujem od témy 😀
ďakujem za názory ☹ ☹ ☹
@jarus1 ty sa teraz nestresuj ešte aj takýmito hypotetickými predstavami, že tvoja malá zdedí ešte aj to najhoršie po mužovi, kľudne to môže byť tak že bude celá po tebe 😉 🙂 takže zatiaľ na to nemyslí, na riešenie bude čas keď ten problém ozaj nastane, ak nie tak je zbytočné sa teraz s tým stresovať 😉 🙂
@jarus1 Pridávam sa. Mám skúsenosť s takým partnerským vzťahom, jediný spôsob, ako uniknúť, je odstrihnúť sa po všetkých stránkach. No, ľahko sa mi hovorí, stihla som to urobiť predtým, ako sme náš vzťah stihli "skomplikovať" svadbou, spoločným majetkom či deťmi, to je potom iná pesnička, lebo ho máte na celý život. Ale prežiť taký vzťah a oslobodiť sa z neho (a spamätať sa z neho) je neuveriteľne posilňujúca skúsenosť do života 😉
@zeleny_cajik myslíš, že ma posilnila? ako?
na oživenie témy - http://www.kniznyweb.sk/jnp/cz/citatelia/vyber_...
@jarus1 Neviem, čo si si z toho zážitku vzala ty, ale ja som sama o sebe zistila veľa vecí, spätne som pochopila, prečo som bola taká ľahká obeť, kde mám slabé stránky ak človek, ako žena, ako partner. Dnes viem rozoznať manipuláciu, resp. pokusy o manipuláciu vo svojom okolí, nielen v partnerských vzťahoch, ale napr. aj v rodine, v práci...
Okrem toho, to, že som sa dokázala od toho človeka a minulosti s ním oslobodiť, postaviť sa na nohy, vybudovať si nový život, nový domov, nový okruh priateľov, mi pomohlo pochopiť mohu hodnotu, nadobudnúť sebadôveru... ale napr. aj byť tolerantnejšia k iným. Keď sa totiž pozriem sama na seba v tom období, bola som človek, s ktorým asi málokto rád trávil čas, musela zo mňa ísť fakt zlá energia. To ma naučilo nesúdiť druhých na prvý pohľad (teda, snažím sa o to, priznávam, nie vždy úspešne, ako sa vraví "zabudol vôl, že teľaťom bol").
Bola to dlhá cesta, možno ešte stále neskončila, trvala skoro rovnako dlho, ako ten vzťah, aj počas nového vzťahu, hoci navonok to málokto vedel, vlastne nikto. Veľa vecí som doteraz nikomu nepovedala a nikto nevie, s čím všetkým som sa vyrovnávala. Ale stálo to zato, hoci to znie divne, som za tú skúsenosť vďačná, možno ma zachránila pred horšími skúsenosťami v budúcnosti...
@jarus1 a keď sme pri knihách, neviem, či to tu už niekto spomínal, ale Čistá nuda od Evy Bacigálovej (Evitapress) je tiež dosť výstižná... Odporúčam.
@halienka ja som tú knihu ešte nečítala...a ani to nie je celkom môj prípad, lebo na mne sa fyzické týraznie ani zďaleka nekonalo...psychické traumy v podobe ponižovania sú oveľa horšie a aj liečba je časovo oveľa náročnejšia
zeleny_cajik máš pravdu, uvedomila som si svoju hodnotu a napriek tomu čo sa mi v živote stalo, povýšilo ma to a cítim sa konečne "cenná". Vážim si sama seba a viem, že takto je to pre mňa skutočne dobre 🙂
vychova dietata s manipulatorom - mate niekto skusenosti? da sa to? nebude manipulovat este aj dieta?
@jarus1 ahojcek, je to velmi smutne, co prezivas a verim, ze sa z toho dostanes a bude len dobre. Ja nastastie vlastnu skusenost nemam, ale mali sme podoby pripad vo vzdialenejsiej rodine. On, vysokoskolsky profesor, uznavany, sice uz 2x rozvedeny a ona krasna, inteligentna studentka. Naozaj to bola krasna baba, sikovna a fakt inteligentna. Tiez ju najprv rozmaznaval, bol galantny, robil z nej svoju princeznu, na verejnosti jej prejavoval okato naklonnost, krmil ju, bozkaval...proste ostatni zavideli, akeho super muza ma. Neskor prisli 2 deti a pomaly sa z toho galantneho muza staval tyran a manipulator. Za vsetko jej nadaval, ponizoval ju, robil z nej chuderu, jeho rodina ju ohovarala, vraj je sibnuta 😕, vo vysokom stadiu tehotenstva ju nutil tazko pracovat na zahrade, zacali lietat facky, aj pocas tehu...nakoniec nabrala odvahu a od neho odisla. Samozrejme, jeho rodina ju stale vnima ako pricinu vsetkych problemov a on je ten chudak, co za nic nemoze. Po case sme ju stretli a je to uplne super zena, aj deti su super a je stastna, ze sa oslobodila, aj ked jej tie roky uz nikto nevrati.
A presne, vsetko je to o sebahodnote. Treba na tom popracovat, aby sa v zivote nezjavil dalsi takyto clovek. Velmi ti drzim palce a neboj, casom vsetko preboli, aj ked mi mozno teraz neveris, ale presla som si aj ja peklom, sice inym a tiez som myslela, ze sa s tym zit neda a da a omnoho lepsie, krajsie, stastnejsie, len to chce cas a vela prace na sebe 😉. Drz sa.
Bojovať s manipulátormi sa neoplatí, od tých treba utekať a vziať svoj život do vlastných rúk 🙄 🙂 🙂 inak z vás vycicajú všetku energiu a budu sa objavovat psychosomatické choroby a t d....
@dankanovakova to viem, ze sa neoplati s nimi bojovat, preto som odisla, ale ked to jednoducho urci sud, tak co mam robit? samozrejme na sud to podal on
áno, u nás to bolo tak že tým dieťaťom som bola ja a doteraz ma to mrzí.:(
NO ono to začalo byť v pohode až keď som sa odsťahovala a nemal na mňa dosah, takže áno, myslím si že by to bolo lepšie. Zmenilo mi to v mnohých ohľadoch život a nie práve najlepšie. Veľa vecí mohlo byť lepšie. Nemusela som si toľko vytrpieť.

@filipal no ja som niekde čítala, že 80% sú gény a len 20% je výchova, a tiež vcelku tomu verím, dieťa sa už narodí s určitou povahou, výchovou to môžme ale iba sčasti skorigovať, možno sa niečo podarí celkom dobre potlačiť alebo podporiť, no niektoré veci proste nejdú. Tiež mám v blízkosti jeden prípad, kedy vnúčika vychovávala babka, ktorá ani nebola jeho pravá babka, ale zobrala si na sklonku jeho dedka za muža, ktorý bol teda veľmi nepríjemný človek, jeho syn taký istý, zobral si nejakú čudnú ženskú s ktorou mal toto dieťa a nechcelo sa im ho vychovávať, odcestoval, vraj len na čas a už sa pre dieťa nevrátili, jediný, kto sa oň staral, bola tá babka, zlatá žena, a to teda bola výchova, fakticky chlapec sa javil že bude šikovný, slušný, priateľský, všetko super...až do puberty 😖 vtedy teda nastal radikálny obrat a je z neho presne taký istý nepríjemný človek, ktorý len chce zneužívať dobrotu iných...všetci z okolia sú z toho v šoku, veď tá babka mu dala také super základy vo výchove a vidíš. Asi je to vždy lotéria, ako to celé dopadne.
@ema72 joj, ja by som mohla román písať o mužovom lakomstve, inak je to dobrý a starostlivý človek, myslím že ešte viac ako iný chlapi, ľúbi mňa aj malú, pomôže zo všetkým, je rozumný a rozvážny, ale toto lakomstvo ma niekedy doháňa do zúrivosti. Raz za čas musím na neho nakričať aby sa spamätal, on si potom uvedomí kolká bije, len mňa to už niekedy unavuje, furt ten boj o každú prkotinu čo treba kúpiť atď. Som mu raz aj v zlosti povedala, že teda pre peniaze som si ťa nevzala, ale pre peniaze sa môžem s tebou rozviesť 😀 😀 😀