Povaha manipulátora. Viete s nimi bojovať?
Je sympatický, milý, usmievavý, zábavný, pôsobí dojmom inteligentného a rozhľadeného človeka, všetko vie a pozná ... a predsa sa v jeho prítomnosti cítite nepríjemne, neslobodne a vaše sebavedomie sa scvrkáva na nepatrnú bodku. Nuž mala som do činenia s nebezpečným úkazom – manipulátorskou osobnosťou.
Manipulátor=topiaci sa diktáror.
Môže mať viacero podôb, môže pôsobiť ako dobrý altruista, tvrdý diktátor alebo obeť potrebujúca vašu pomoc. Zaliečaním, chválami, prípadne vzbudzovaním pocitu viny si vás snaží získať, hrá sa na kamaráta, na ktorého sa možno vždy spoľahnúť alebo úbožiatko, o ktoré sa treba starať. Keďže spočiatku vystupuje presvedčivo, takmer každý mu bez odporu podľahne. Až neskôr vyjde najavo, že je to tvor bez chrbtovej kosti, neváhajúci sa uchýliť k tým najrafinovanejším zbraniam proti svojmu okoliu. V skutočnosti je to totiž osoba vnútorne veľmi nešťastná a nespokojná sama so sebou. Je to topiaci sa človek, ktorý sa po chrbtoch druhých snaží dostať nahor. K správaniu ho motivuje zvnútornený obranný mechanizmus, ktorý využíva ako prostriedok na prežitie. Pri tom druhým ich vlastný život otravuje, utláča ich a bráni dýchať. Vyčíta nedostatky, obviňuje, posudzuje, neustále na niečo poukazuje a kritizuje. Tým sa snaží zakryť vlastné nedostatky, o ktorých podvedome vie, ale za nič na svete by ich nepriznal. Znižovaním hodnoty druhých sa snaží nadobudnúť stratenú rovnováhu, aby sa sám cítil v bezpečí nad hladinou.
S manipulátorom sa obvykle veľmi ťažko komunikuje. V rozhovore počúva len seba, z ničoho nič zmení tému, keď rozprávame my, tvári sa nezúčastnene, na naše otázky odpovedá protiotázkou alebo vôbec, uhýba pohľadom. Rád sa múdri, používa odborné termíny, ktorým ostatní nerozumejú, argumentuje polopravdami. Často klame a zavádza. Manipulátor celkovo nie je schopný niesť zodpovednosť za svoje správanie. Je to typ nezrelej osobnosti veľmi nebezpečnej pre svoje okolie, najmä pokiaľ sa s ňou stretávame príliš často a intenzívne.
Manipulátori môžu byť naši známi, príbuzní, kolegovia v práci, či dokonca dlhoroční „milujúci“ partneri, dôverní priatelia, rodičia a či vlastné deti. Na svoje vládnutie nad nami tak využívajú hlboké citové puto k nám. Využíva morálne zásady druhých na naplnenie vlastných potrieb.
Poznáte ich? Viete s nimi bojovať? Poraďte, prosím
@siestyzmysel tlieskam👍👍👍
Baby,nejake tipy na knihy:
E.Berne-jak se lide hraji
L.Glass-muzi,kteri dokazu znicit kazdy vztah- tzv.toxicki muzi - super kniha
M.Vicenova-ked sa laska stava zbranou- super kniha
@sandrikacsg neboj, si mladucka, vela citaj pozitivne knihy, pozbieras sa,len musis byt opatrna pri nadvazovani dalsej znamosti, manipulatot to vie vycicit z cloveka, hlavne moja rada, nevesaj dalsiemh muzovi co si prezila, mohlo by to byt pre dalsieho manipulatora odhalenie.
ahojte, zaujma ma ci sa takyto clovek sprava vo vsetkych svojich vztahoch, alebo len vo vztahu s urcitou osobou.. a ci sa takto bude spravat stale. dakujem
A co ked je takýmto človekom kolega a jeho správanie miestami hraničí so šikanovaním. S cieľom dostať Vas z kolektívu, dokonca s práce.
@shiva15 hah no o tomto by som vedela rozprávať a ja krava som ho mala za akého úžasného a potom sa prejavil naplno,najprv mi začal čítať denníky, hrabať sa v mobile a počítači ( myslel si , že som o tom nevedela ale tušila som to a neskvôr aj pristihla -) nemal na to vôbec dôvod a to sme boli len mesiac zobratí ja tehotná..čo ma zaklincovalo a definitívne zlikvidovalo moju dôveru bolo keď som ho vymákla ako vychádzal z wc s mojou kabelkou a mobilom v ruke -vraj kontroloval či nefajčím :D...podotýkam bola som tehotná a nefajčila som pravidelne ani predtým a potom už vôbec počas tehu).Vtedy mi došlo, že niečo s ním nie je ok už len to že odignoroval pred svadbou fakt , že som si ešte neni istá že by som to rada odložila ...sladkými rečičkami aj neskvôr iným vplyvom toto zo mňa dočasne vyhnal.Neskvôr sa začalo faaakt peklo ..ale to som už mala oporu v niekom inom(hľadal dôvod dostal ho )a pravdu som mu povedala aj prečo a čo - nechcel ma nechať odísť, ale jeho som sa prestala báť už a čím väčšia bola jeho bezmocnosť tým väčšie svinstvá robil.( branie mobilu poza chrbát bolo jeho hobby, dokonca ma vyfackal lebo to on ako manžel môže ( kresťan jak hovado - ale len na oko) a iné veci ani nevravím to bolo inferno lebo ja si veci len tak nenechám..dokonca s om sa dopočula že na mňarozprával že som ho bila 🙂Hm...ja 53 kg a on 82 a cvičil ..pravdepodobnosť?..A pred ostatnými sa hral na chudáčika, ľudia mu to žrali a na mňa zazerali a jeho ľutovali to potreboval.To že klamal od začiatku sa mi stvrdilo počas celého vzťahu neraz a doslova do ksichtu aj keď som vedela pravdu drzo mi klamal a robil zo mňa idiota.A to robí doteraz našťastie sme rozvedení už a pred mojim chlapom má rešpekt,ale čo dokázal otvorene na mňa dať bez hanby to bol gol - očividné klamstvá sa nebál dať dokonca do protinávrhu na súde.A potom to stiahlol, že sa chce dohodnúť a vychádzať a takto dokola robil si čo chcel aj čo sa týka rozsudku a keď som namietla tak zas vyletel že to ja no ale čo som chcela týmto povedať....od takýchto ľudí čo najďalej a nenechať sa opantať strachom ani peknými rečičkami.Oni tak..keď nejde po dobrom pôjde po zlom a keď im nevyjde zlé zas skúsia po dobrom a takto dokola.A zvás spravia idiota až niekedy ozaj neviete či je chyba vo vás alebo kde vlastne.
@lussy211 ahoj, s odstupom casu sa to zlepsilo. Uz si z neho nic nerobim, komunikujeme vecne len ohladom dietata, som velmi strucna (on je strasne ukecany), resp. vola si s nim uz mala a tak to ide mimo mna. Je tym padom uctivejsi a uz nic neskusa, lebo by nic nedosiahol. Drzim palce, hore hlavu, vela sily, vela stastia 🙂
Ahojte, ako tak citam Vase prispevky ,cim dalej, tym viac si uvedomujem, ze ten, s ktorym zijem, ma patologicke chovanie...
Ocaril ma este ako mladu a hlupu 18rocnu neskusenu spoluziacku... Dostal ma na jeho caro, charizmu, vtipnost, lichotky, pozornost...
Uz po niekolkych tyzdnoch som si uvedomila, ze je povysenecky a arogantny, ale bola som zaslepena laskou... dotiahli sme to po 6r do svadby, neskor spolocne byvanie, hypoteka, prerabanie a dieta... takmer denne ma obdarovaval vetami typu "nezavadzaj, co tu postavas jak flasa" a podobne... Ked som mu to vytkla, otocil to proti mne, ze som bola vychovavana jak v pozlatku a ze nech si zvykam, ze ku mne zivot mily nebude.. V podstate vzdy ako sme sa povadili (cim som.bola starsia a odvaznejsia, tym vyse bolo hadok, kedze som si uvedomovala ze jeho chovanie nie je ok), dokazal hadku otocit proti mne a odchadzala som z "bitky" ako porazena s pocitom viny, ze asi robim nieco zle ja... Dokedy som s nim ako mlada drzala hubu a krok bolo to ok, ale akonahle som sa zacala ozyvat, zacal mi robit zO zivota peklo... Neustale kritizovanie, ponizovanie, urazanie... Pocas materskej som trpela depresiami, pocitim bezmocnosti, ze som na vsetko sama a nic nezvladam...
Nastastie som asi dostatocne silna a asi aj relativne charizmaticka osoba, totiz o muzov nikdy nudza nebola a tak som si zacala pisat stretavat sa s dalsimi muzmi, samozrejme o nic fyzicje nesli, ale velmi mi to pomohlo,nakolko moje sebavedomie bolo stale nedostatocne vdaka mojmu muzovi... Nezniesol ked som sa upravila a ak ma nahodou niekto pochvalil, nedopustil aby sa mi sebavedomie zvysilo a hned ma patricne pourazal...
Zacala som chodit opat do prace, okrem ineho aj s muzmi a ti ma velmi povzbudzuju a nechapu ako taka vraj pekna pritazliva zena ma take male sebavedomie... Zmenila som uces, zacala sa malovat a zijem si svoj zivot...Dokazala som sa "odlubit" od neho a teda odrazit sa znova od zeme a aj vdaka internetu, priatelom a kniham som pochopila, ze moj muz nie je ok a ze chyba (aj ked urcite mamaj ja mnoho chyb) nie je len vo mne ako som si to dlho myslela... Bala som sa stanovit si pravidla, vsetko bolo podla neho, ale uz som odvaznejsia a sebavedomejsia.. Skoncilo tyranie typu nepustat teplu vodu ,nekurit, aby sme mali vysoke preplatky, ktore si vezme on... (zalohy som pritom platila vzdy ja, ale vraj vdaka nemu mame preplatky).. On robi len dvanastky par dni v tyzdni a ma podstatne viac volna, ktore travi aj niekolko hodin na rybach... ja travim cas v robote a z roboty automaticky pre malu... Mat pre seba casna oddych a zaluby? Nepoznam... Nie som mamickovsky typ, to si priznavam, nestojim len pri hrncoch a kolacoch, ale moj muz ma s radostou vsade prezentuje ako zensku co si len uziva s kamaratmi (malu mam skoro vzdy so sebou a moji priatelia mi davaju viac nez moj muz, ktoreho nikto iny ako on sam nezaujmal) a nestara sa o neho, chudacika... Este je aj vynikajuci herec, vdaka comu mi nikto nechce verit ze sa chova ako sa chova... No a ceresnicka na zaver, je to aj patologicky narcista a teda potrebuje neprestajny obdiv a teda cely zivot riesim u neho nejake "nadstandardne kamaratky"... Ta posledna uz bola posledna kvapka a KONECNE som sa odhodlala odist... Bojim sa ako to vsetko zvladnem, jednak zarabam podstatne menej, urcite bude robit problemy s vyzivnym, ale verim, ze vdaka priatelom a rodine to nakoniec zvladnem...
@milluska to je dobre, ze si sa odhodlala. Nikto nema pravo s tebou takto zaobchadzat. Teraz sa ti ulavi a vydychnes si a znova sa zhlboka nadychnes... ked mas podporu rodiny a priatelov, bude to lahsie. Ja som uz dlho sama, roky. Usporiadala som si myslienky, venovala sa malej, nasla kamaratky a spriaznene duse, pokrocila v praci. A posledny rok mam ineho muza 🙂 nastastie celkom ineho 🙂 Tak vela stastia a napis, ako sa dari.
@lussy211 snazil, bolo to vidno na malej spravani, bola ako vymenena, odmerana, zazerala na mna skaredo, nechcela sa so mnou rozpravat, trvalo niekolko hodin, kym to zase bola ona... hovorili jej, ze mama je hlupa, koza, skareda atd.
teraz si on dava pozor a dokonca aj podporil moj nazor, iformujeme sa, kam a kedy sa ide s malou.
ale som v strehu, lebo siiiilne pochybujem, ze sa tak zmenil k lepsiemu 😝 skor sa hra na seriozneho a nekonfliktneho... dufam, ze malu nechce odlakat k sebe, ma teraz pubertacke obdobie a prestavame si my dve miestami rozumiet, malo casu atd. Dost sa jej zacal venovat posledny rok.
no a na zaciatku som to zvladala tazko a tak prirodzene ze som tie stretavky ked sa dalo obmedzovala, nevychadzala mu v ustrety a vela sa rozpravala s dcerkou, ale pozor, o nom priamo nic zle, iba ze spravat sa tak a tak je zle...
drzim palce, pevne nervy......

Je zvlastne taketo citat ked viem ze som sam manipulator