icon

Považujete Slovensko za civilizovanú krajinu?

21. jan 2023
Strana
z2
liljana
22. jan 2023

@zalka Ale toto ohnutie ustavy a nasledky uz zial casovo siaha za dusevny horizont ludi s nizsim vzdelanim, co sli na to referendum, lebo oni ziju dnes a pre dnesok.

zalka
22. jan 2023

@liljana no moja zlatá ja a aj ľudia v mojom okolí sme vysokoškolský vzdelaný a nekúpili sme si tituly ako poniektorí vo vláde. Nemáme 20 rokov a už sme aj po tridsiatke, poniektorích z nás ešte lizol totalitný režim, čiže i čosi odzite máme. A neznevazujeme sa za protichodné politické názory, lebo priateľov nerozlišujem na tých čo volili Fica alebo Matovica, vieme aj kultúrne podiskutovať, a aj reálne zhodnotiť čo sa deje, nemáme klapky na očiach a aj srandu vieme si spraviť.
A predstáv si som prehrala stávku lebo v auguste som tvrdila, že vláda do 31.12.22 nepadne lebo korytka sú im bližšie ako ľudia čo sa trápia. A vláda padla, ale ten pád je ako rozprávka...prídi ani nahá ani oblečená ,...prídi ani peso ani vozom... Neviem názov rozprávky...ale presne túto mi pripomína vláda padla i nepadla...ale 200e každé dieťa dostane...to je ich mantra... Ale zbytočne čosi písať viac...
Nejdem si kaziť nedeľu a áno tušila som, že referendum nebude platne ale využila som svoje občianske právo.... A nevolila som ešte ani raz Smer to len na doplnenie. A ani sa ich voliť nechystám.

A áno len ty jedine ty máš patent na rozum. Len ty vieš a určis čo je správne. My ostatní sme idioti. Poprosím ťa nezahadzuj sa s nami...peknú nedeľu

liljana
22. jan 2023

@zalka Tak dobre. "moja zlata". Ako povies.

vroni
22. jan 2023

@zalka, nemyslím si, že každý, kto bol na referende je duševne zaostaly jedinec. Ale povedzme si úprimne, ti, ktorí sa referenda zúčastnili to, často v dobrom úmysle, trochu nedomysleli do konca.
Mame tu obrovskú skupinu...ehm...lahko ovplyvnitelnych voličov. Takých akykolvek kriklun ľahko presvedčí, že je na vine (hocicomu) prave ten kto sedí v kresle, v ktorom by sedel kriklun ovela lepšie. A budu sa zbierať podpisy a vyhlasovať referenda a žiadna vláda - okrem tej, ktorá bude dostatočne nahlas vykrikovať o vine ostatných - tu nebude mať šancu niečo vybudovať a dosiahnuť. Túto vládu to uz nepostihne vobec nijako. A keď bude ďalšia taka, ako sa obávam, tak to tu bude hospodársky vyzerať ako na Ukrajine. Na tisíc zobrakov jeden miliardár a medzitým nic. Preto sa mnohí aj za roh uvažujuci rozčuľuju nad tými, čo nezvažili všetko.

zalka
22. jan 2023

@vroni nemyslím si , že na referende boli ľahko ovplyvnitelny ľudia. Spomínaš kriklunov, osobne za krikluna považujem jedine Matovica. Po voľbách som sa čudovala prečo ho vôbec v mojom okolí volili ľudia, vzdelaný ľudia, šikovný ľudia a aj podnikatelia. Vieš aká bola ich odpoveď? ..nech si to skúsi, nech ukáže čo je v ňom....
Ukazoval 3 roky a ti isti ľudia boli včera na referende.
Lebo ľahko sa kričí z opozície keď nemáš zodpovednosť, ale ak vládne tak sa to nedá riešiť cihi hota. A on to tak celé vládnutie riešil a ľuďom došla trpezlivosť.
Voľby ukážu ..v podstate mať voľby september 23 alebo február 24 je úplne jedno. Z môjho pohľadu už včera bolo neskoro.

tiezjedna
22. jan 2023

Neviem, či správne rozumieš významu slova "civilizovaný"... Znamená to, že nie sme divoši a barbari. Takže v tomto zmysle je určite možné považovať Slovensko za civilizovanú krajinu. Čo sa ale týka tých ďalších vecí, vrátane politickej kultúry, tak je to horšie než nejaká banánová republika

vroni
22. jan 2023

@zalka, ze je Matovic magor, vieme všetci. Myslím, že aj väčšina z tých, čo ho volili. Vláda ukázala svoju neschopnosť prave tym, ze ho davno nedostavila. Ale mame tu psychopatov hodne nebezpečnejšich a ti už pekne čakajú v zálohe. Privolavat ich cim skôr, je krátkozraké.
Na referende bola väčšina idiotov, zase ilúzie si robiť nemusíme. Ale aj menšia časť ľudí, ktorí majú plné zuby momentálnej vlády a nie celkom domysleli dôsledky. A bolo by nefer hodiť ich do jedného vreca s prvou skupinou.

zalka
22. jan 2023

@vroni a vlastne pravda lepšie budú voľby 2/24 aby ľudia čo majú Matovica za modlu pochopili že žiadnych 200e na dieťa nedostanú a hlavne aby energie pre všetkých nepodrazeli...lebo tuším to zastropovanie je platne rok a ľuďom pomôže čím dlhšie zastropovanie.

vroni
22. jan 2023

@zalka, no, je šanca, že ti, co majú za modlu Matovica, pochopia. Problem je, ze ti, co majú za modlu Fica a jeho bandu kumpanov, nepochopia nikdy.

zalka
22. jan 2023

@vroni myslíš? asi pochopia aj tí, ked sa dali oklamať posledné volby a navolili to čo máme.
A raz darmo, staré matere dobre hovorili politika je panské huncutstvo. A ešte sa takí nenarodil, že by neskorumpoval . Lebo len naivný človek si môže myslieť, že iní budú lepší. Nebudú.
A najhoršie je to, že nie je koho voliť, a ludia volia to čo vnímajú ako menšie zlo.

viestta
22. jan 2023

@zalka suhlasim s tym, ze asi ani nie je koho volit. Ale zvolit tych, co uz preukazali, ze su neschopni alebo schopni vsetkeho je velkou chybou. Hlas pre kohokolvek ineho okrem tych neschopnych a tych co su schopni vsetkeho je cesta ako ich definitivne nechat v minulosti.

zalka
22. jan 2023

@viestta musela som tri krát prečítať, lebo som sa zamotala, áno pravda... ale populisti skôr dostanú hlasy, ako niekto kto nehuláka, a vlastne ani z toho spektra strán pod 5% veľmi koho voliť nie je ... lebo stále sú to staré tváre v nových kabátoch. Alebo človek nesúhlasí s ich názorom a politikou.

vroni
22. jan 2023

@zalka, nie, nemyslím si. Tento narod bol schopný zvoliť si tohto neschopneho a prepiteho kurevnika bez akejkoľvek moralky a sebareflexie trikrat za sebou. A je schopný a ochotný zvoliť ho znovu. Takze medzicas precitnutia je kolko? Sto rokov? Dvesto? Tolko času nemáme. A nie, nemyslím si, že by nebolo koho voliť. Je. Ale nie sú to ideálni a neskorumpovatelni kandidati. Nikde takí nie sú. Všade kandidujú len ľudia so svojimi chybami a pokleskami. Takze treba vyberať to najlepšie z toho, čo je k dispozícii. A nie hľadať ideálneho kandidáta alebo voliť toho, kto najviac vykrikuje.

tilly
22. jan 2023

Civilizovanú áno, prečo nie, ale stále horšiu na žitie. Veľa a veľmi často cestujem (99% po Európe) a všímam si a fakt je to tu zlé a vela vecí nefunguje, na prd cesty, ľuďom j.b. a pod. Ale v zásade sa zatiaľ nemáme zle. Mám byt aj v cudzine (smer juhozápad) a napr poplatky za bývanie elektriku, vodu, internet a pod sú vyššie. Za to potraviny lacnejšie, benzín oveľa lacnejší, ľudia milí a v pohode. Ale napr mám skúsenosti so zdravotníctvom na Slovensku a v dvoch cudzích krajinách a teda na Slovensku sme aj s vážnejším stavom obišli lepšie. Možno šťastie na personál alebo čo.

zalka
22. jan 2023

@tilly nezamýšľala si sa ako je to možné? ...napr poplatky za bývanie elektriku, vodu, internet a pod sú vyššie. Za to potraviny lacnejšie, benzín oveľa lacnejší....

ako minule som počula tu podnikateľa na svk , dlhé roky podniká, že to zavrie.. ( vyrába rastlinný olej ) , lebo energie ak pôjdu hore už teraz neni schopný konkurovať cenou olejom predávaným v reťazcoch (ak sú akcie tak liter oleja kúpi človek aj za 2e alebo 2,5e )
Ako je možné, že vyššie energie v zahraničí, vyššie platy ( to sú veci kt. sa prenášajú do cenotvorby ) a ceny výsledných produktov sú nižšie ... ako sa to dá?
Ano do cenotvorby vstupuje aj štát danovým zaťažením , prípadnými dotáciami polnohospodárska a živočíšna výroba .. ale ako je toto možné v zahraničí, lebo neverím, že v španielsku je nižšia cena práce ako na SVK, energie hovoríš, že sú drahšie ...

tilly
22. jan 2023

@zalka jasne, potraviny majú 4% DPH a veľa domácej produkcie, v podstate medzinárodné výrobky sú len také tie známe veci. Mäso, zelenina a pod, všetko domáce.
Benzín lacnejší, lebo vláda zasiahla. Voda drahá, lebo v krajine je málo vody, vysoké dane sú tu. A platy sú porovnateľné s našimi. Nie sú tu nejak bohatí ľudia, ale žijú si lepšie, stačí pozrieť na dôchodcov, ktorí ráno kavickuju v kaviarňach, večer hrajú šach, petang, alebo tancujú.

zalka
22. jan 2023

@tilly aké dane? v akej výške ... už len tá DPH je nebe a dudy voči nám, aj my sme kedysi dávno mali DPH rozdelenú na potraviny a na služby .. ( poniektorí pamätajú )
ale nie je v španielsku väčšia nezamestnanosť mladých ako tu na svk?

vevesh
22. jan 2023

@zalka jednoducho- nemci vyrabali olej na ukrajine. A bola vojna....a nebol olej.🙈🙉🙊🙄🙄🙄cize ceny dovtedy neumerne lacne. Teraz takisto- olej vyrabany v nemecku stoji na liter 7-15eur. Olej zo zahranica tahaju za 2,85e. (Tipujem na madarsko). A takto je to so vsetkymi ostatnymi surovinami...🤨🤨🤨

zalka
22. jan 2023

@vevesh dobre, ako tu sa podnikateľ vyjadril, že si myslí , že pašujú z ukrajiny, je to jedno... a nemecký výrobcovia oleja krachli? alebo predávajú reálne olej za 7-15 eur, vedla oleja z madarska za 3e liter? A nemci to aj reálne kupujú?
Fakt len číra zvedavosť, to že v oblúbených obchodoch tipu kik, pepco, tedy sú na cenovkách ceny pre DE nižšie ako pre SVK pripisujem daniam. Ale toto ma celkom zaujíma.

vevesh
22. jan 2023

@zalka v nemecku je vyssie danove zatazenie na sk. Problemom je, ze vacsina vyrobkov dochadza z ciny do hamburgu. A cesta z hamburgu v ramci nemecka je lacnejsia ako prevoz z hamburgu na sk, pret /a prirazka. Pocas danej krizy, nie, nemci nekupovali dany drahy olej, ale snazili sa nahradzat, kde to slo maslom, olivovym olejom,mastou, bez oleja. Olej kupovali fakt v naj, naj, najnevyhnutnejsich pripadoch. Ja som tiez sliedila po obchodoch, kde kupim lacnejsie, kedze gro mojej kuchyne je na slnecnicovom oleji a za par dni u nas liter oleja padne...

zalka
22. jan 2023

@vevesh ale ak nekúpia olej tak tí výrobcovia musia skrachovať, vyrobili a je to nepredajné ... v podstate .

markus1
Odpoveď bola odstránená
vevesh
22. jan 2023

@zalka podla mna maju dost nadhodnotenu predajnu marzu, ze aj ked nepredaju 50% vyroby do mesiaca, tak im to na dalsiu vyrobu postaci. Vsak trvanlivost oleja mas 18 mesiacov. Ono to najlepsie vidno pri zlacnovani produktov pred datumom spotreby. Vtedy ide vela podnikov na vyrobnu sumu a tam vidis, ze niektori dokazu ist aj 50-70%, naopak niektori iba 20% dole z ceny.

mikadooo
22. jan 2023

Áno.

liljana
22. jan 2023

Zaujimavy clanok a analyza rozpadu CSFR z dneska
https://www.metro.cz/slovaci-se-nechteli-delit-...
Celkom scarry scenar je toto
Scénář vývoje směrem k neliberální demokracii, jaká je v Maďarsku, je na Slovensku docela možný, určitě se dá čekat třeba od hnutí Smer Roberta Fica. Pokud by se na obou stranách slovensko-maďarské hranice upevnily superkonzervativní režimy, lze si představit i zdánlivě nemyslitelné věci jako odstoupení jižních slovenských území Maďarsku. Precedens existuje, Tiso Horthymu je už jednou, v roce 1938, odstoupil. Oba režimy by tím takzvaně vyčistily stůl, nastolily nerozborné přátelství a ve střední Evropě by skončila legrace.

zalka
22. jan 2023

@liljana myslíš že slováci by to dovolili? a že dotyčný pán vzal do úvahy konanie ľudí, ktorých sa to týkalo? alebo skúmal len politické rozhodnutia? hovorí ti niečo malá vojna z marca 1939?

tilly
22. jan 2023

@zalka netuším, akú majú nezamestnanosť. Dane som myslela mestské, za nehnuteľnosť. Tie platím 10nasobne oproti BA

zalka
22. jan 2023

@tilly aha, tak si myslela ..

liljana
22. jan 2023

@zalka Ani utok na Ukrajinu nikto v dnesnej dobe necakal ... S pripadnymi otazkami vid mala vojna sa obrat rovno na pana historika Pavel Kosatíka. Urcite sa od teba necha rad poucit.
Inak ale
https://www.postoj.sk/99452/v-roku-1947-dostalo...
Obsadenie Madarskom prebehlo v troch vlnach. V novembri 1938 zabrali juzne Slovensko, v marci 1939 Zakarpatsku Ukrajinu a mala vojna bola tretim obsadenim v aprili 1939, ked sa Madarsko pokusilo ziskat dalsie uzemia nad ramec rozdelenia CSR po Mnichove 1938.
https://ct24.ceskatelevize.cz/archiv/1429779-ce...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mnichovská_dohoda
Mnichovska dohoda vie poskytnut vela poucenia ohladom dnesnej situacie s Ukrajinou.

zalka
22. jan 2023

@liljana na ukrajine sa bojuje roky .. a prečo mám poučať historika, opýtala som sa. Lebo v článku čo si doporučila som sa nedočítala. Nie je to nejako známy fakt, o malej vojne sa za komančov neučilo ... ved madari boli v tom istom východnom bloku.

Strana
z2