icon

Pôvodom som Slovenka, ale doma som v zahraničí

mamalina
9. sep 2012

Chcela by som trošku vyspovedať slovenské mamičky, ktoré si našli manželov/partnerov v zahraničí.
Ako dlho vám trvalo, kým ste sa „tam“ začali cítiť doma? Boli chvíle, keď ste sa cítili osamelo? Ako vás prijala partnerova rodina? Ako to prijala vaša rodina na Slovensku, keď sa dozvedeli, že zostanete žiť vonku?
Začali ste niektoré veci robiť inak ako sme zvyknutí my tu?

Ja som pár mesiacov strávila v Anglicku. Pre starších Angličanov bolo všetko, čo som robila „naším spôsobom“ divné. Mať na obed polievku a druhý chod, tak to bolo niečo nemysliteľné. Umyť si ovocie, predtým než ho zjem? A načo? Veď je anglické! Zato odpadky do separovaného zberu bolo treba minimálne opláchnuť... Keď sa chceš poumývať máš na výber dva kohútiky. Z jedného tečie voda ľadová a z druhého horúca. Hmm, ktorý si vyberiem? Spomínam si, ako anglická mamička svojmu jeden a polročnému synovi dala v aute snack – slané zeleninové čipsy (spomenúť to tu na MK, tak by sme si prečítali niečo šťavnaté). Otázky či viem používať internet, vysávač, mikrovlnku, či sú aj u nás semafory po nejakom čase púšťa človek jedným uchom dnu, druhým von. Skrátka, cítila som sa ako zvláštny druh z tretích krajín 😒 Vtedy som si začala uvedomovať, že som cudzinec v ICH krajine, kde platia ich pravidlá, zvyky, spôsoby. A pokiaľ by som tam chcela zostať žiť, musím sa vzdať niektorých mojich zaužívaných spôsobov a prispôsobiť sa ich zvykom. Riešili ste aj vy niečo také? Museli ste sa vzdať niektorých našich zvykov?
Nechcem rozoberať, ktorý spôsob života je ten správny, lepší. Človek si asi vyberie z každého to, čo mu najviac vyhovuje a urobí si po svojom. Čo ste napríklad začali robiť inak, ako ste robili na Slovensku?

Aké to je vychovávať deti v zmiešaných zväzkoch? Učíte ich slovenčinu? Spievali ste im slovenské uspávanky, keď boli ešte bábätká? Čo naše zvyky a tradície? Snažíte sa niečo z nich presadiť aj vo vašej rodine?

Cítite sa teraz vnútorne, po tých x rokoch v zahraničí viac Slovenka alebo Američanka, Nemka, Angličanka atď.? Ako vás oslovujú vaše deti? Ste pre nich mamička alebo mummy?

Nechýbajú vám slovenské Vianoce, horalky, kofola, makové šúľance, pirohy? 🙂

Ak máte chuť, napíšte sem vaše životné príbehy, nech si tu môžeme prečítať aj niečo z iného súdka 🙂
PS: klobúk dole pre vami 🙂

matkova_veverica
19. nov 2013

@digysa Mala by si si asi konečne ujasniť, kde žiješ 😀
Priateľ pracuje tiež v Taliansku, ale každý rok je vysielaný zhruba na 3-4 mesiace do USA, Kanady, Francúzska alebo Španielska. Robí projektového manažéra zasnežovacích systémov v lyžiarskych strediskách. Teraz dostal ponuku v Kanade v jednom konkrétnom stredisku, tak preto ideme tam.

warholette
19. nov 2013

@alice107 ano, na slovensku su stale ludia "rovni" a "rovnejsi".

digysa
19. nov 2013

@matkova_veverica wow, skutocne super robotka.........a len taka otazocka...priatel rozprava s prizvukom? 🙂
A kde konkretne v USA bol? Predpokladam, ze niekde v Colorade, Utah alebo Californii....

@alica107 Aj ja sa priznam....nasa debata sa skoncila, ked som ta "nekonfrontacne a bez provokacie" poziadala, aby si MNA zijucu 15 rokov v USA nepoucovala o zivote v tejto krajine. Tak isto, ako JA nepoucujem teba o Nemecku. Dufam, ze to neznelo konfrontacne a provokacne. Viem, ako tieto dva terminy rada pouzivas... 😎

sisaka
19. nov 2013

@kuwait - radsej by som tie spominane zachody umyvala, ako zapredala vlastnu slobodu za zivot v zlatej klietke, od ktorej ma kluc len manzel
@alica107, @kuwait - opisujete tu svoj udajny zivot v elitnej spolocnosti, pritom ste obidve socialne izolovane a odkazane na internetovu komunikaciu v nejakej "trapnej" slovencine, kde si dennodenne snazite dokazat vasu nadradenost, voci ostatnym "obycajnym" ludom, naozaj zvlastne a dost nevhodne pre ludi z takejto spolocnosti
Mile radoby vzdelane, inteligentne "damy", aby som nejak uzavrela tuto trapnu konverzaciu, ktora nikam nevedie. Dam vam jednu radu - skuste vo svojom volnom case, ktoreho mate ocividne az-az, recitovat 2 mantry: "Pycha je pad", "Kto sa povysuje, nestoji vysoko". Mozno vam to po par mesiacoch docvakne, ak nie, zivot sa o to urcite postara.

alice107
19. nov 2013

@digysa zase neodpovedas vecne a konkretne ty stale nejdses k meritu veci. to,ze si 15 rokov v USA/co je ozaj velke teritorium a pojem/ neznamena,ze len ty mas pravdu. ja som ti napisala svoju skusenost zo zivota v jednej casti usa tiez. aku, ja ju poznam z reality,co som videla. ty mas inu skusenost,zijes v inych dimenziach v casti usa z akych mam ja skusenosti.ty mas americky prizvuk,moji pritelia arodina v v usa ho nemaju .maju canbridgsky toto su faktya len tie ma vlastne zaujimaju. ja som ta nepoucovala .ja som napisalla realitu ,aku poznam. ze je ina,v akej ty zijes za to ja nemozem.
ak mas osobne realne zivotne skusenosti zo zivota v nemecku,kludne napis. ja si kludne vymenim s tebou skusenosti . mne to problem nerobi.
a ak by si ma poucovala,tak by som hned vedela,ci mas cim ak ano,tak kludne mozes.
vies,je to ozrelosti osobnosti vediet prjat realitu taku aka skutocne je.
. takze tymto myslim,ozaj mozeme nasu debatu uzavriet k tejto teme. 😎

alice107
19. nov 2013

@sisaka ja ti tiez dam dobru radu. nevkladaj konanie ktore sama praktizujes do zivota inych ako som videla a prebehla prispevky,rano podla nasho eu casu si bola v teme. teraz zasa.. si izolovana ,pirses len slovensk?y dufam,ze si porozumelai tomu,co som napisala.
ako daleko zajdes s svojej tuzbe vyvolavat konflikty na fore pisanim takych prispevkov ? tak velmi si frustovana z toho,co sme ja a kuwait napisali ako svoju skusenost?ze ta to dohnalo k taymto vyjadreniam?
zvlastne,ze ty si teme o zivote v cudzine ako slovenka velmi povzbudive zivtne vizie pre seba nenacrtla. ja som v minulosti citala,ze pracujes manulane v zahranici.no to iste nemas problem s izolaciou od dobrej spolocnosti.
nechcela by si namiesto pokusu o vyvolavanie konfliktu napisat tvoj skusenosoti zo zivota v canade?a v spolocnosti,kde s a pohybujes?
aj o tom tato tema je.

sisaka
19. nov 2013

@alice107 jasne, ze sa o moju skusenost rada s tebou podelim. Umyvam tu ako uz spomenula @kuwait zachody, robim to ale len cez vikendy. Cez tyzden si chodim sadnut na par hodin na chodnik a zobrem od bohacov ako si ty peniaze. Po anglicky som sa zatial nenaucila, na zobranie ju nepotrebujem, tabulku mi napisal jeden kolega bezdomovec. Aj teraz som v utulku, vonku je zima, tak ma pritulili, pristup na internet nam dali na hladanie prace, ja ho vyuzivam na pisanie na modrom koniku. Ked si nazobrem na letenku, tak sa urcite vratim na Slovensko, kde chcem pokracovat v umyvani zachodov. O deti mam postarane, uz ich adoptovali bohati kanadania z velmi vazeneho stareho bohateho anglickeho rodu, ktoreho rodokmen siaha az do roku 485, tym som sa postarala o ich buducnost a mozem konecne kludne spavat. Manzelovi sa tu velmi dari, vypracoval sa na upratovaca kancelarskych priestorov, zial este stale to nestaci na uzivenie dvoch ludi a tak zvazuje, ze sa tiez vrati na Slovensko a budeme tie slovenske hajzle umyvat spolu.

babaker
19. nov 2013

@sisaka 😀 😀 😀 😀

sisaka
19. nov 2013

@babaker prosim ta neposmievaj sa mi, stalo ma to vela sebazaprenia napisat o sebe pravdu .....

digysa
19. nov 2013

@sisaka ..... a budeme tie slovenske hajzle umyvat spolu. 😀 😵 🙂 🙂 🙂 To si teda dopadla a to vsetko koli prizvuku??? 😕

digysa
19. nov 2013

@alice107 uzavrime 🤐

zeriempizzu
Odpoveď bola odstránená
zeriempizzu
19. nov 2013

A mimochodom svoje vulgarnosti ako "neposeriete sa" tu pisem v prezidentskom prizvuku, ak vam to nie je jasne! 😀 😀 😀

saza007
19. nov 2013

@alice107 Chcela som sa opytat, aky je to cambridgsky akcent?

digysa
19. nov 2013

TICHO...............nastolujem tu novu temu...........velmi aktualnu (dufam,ze bezkonfrontnu a neprovokacnu)

**************VIANOCE*********SLOVAKOV*********ZA HRANICAMI**********

Ako ich oslavujete, prezivate, robite nove zvyky, alebo len tie slovenske.....uplne ste sa zmenili zvyky podla krajiny, kde zijete a slovenske zvyky neudrzujete......ucite/neucite deti nasim zvykom.....ste veriace- oslavujete Vianoce z praveho hladiska......ste neveriace-oslavujete ho z komercnejsieho hladiska koli detom????? Prisposobuju sa manzelia vam, alebo vy im........robite to na 50/50, ake jedla varite atd...atd...atd...

@briketa @stellamaris @warholette @babaker @kimmie @letasi @bubelko
@kuwait @vroni @aliza @alice107
@mariuskaa
@saza007
@sisaka
@zeriempizzu
@marlene
@vevesh
@norwayka
@namornicka
@monika15

zeriempizzu
19. nov 2013

@saza007 ona pise o caNbridskom. Na to aby to bol preklep to tak napisala podozrivo casto - takze tie jej "jazykovednosti" nebudu az take kvalitne 😀 ze
@alice107 😝

sisaka
19. nov 2013

@digysa ale coby. Nielen prizvuk, ale aj ten povod ... ani kvapka modrej krvi, manzel robotnicky povod ....bola som odpisana uz na zaciatku, toto vediet, tak ostanem tie hajzle umyvat na Sk ....

tazky zivot mam, bat ze ric pipl vil nevr undrstent

😀 😀 😀

linda81
19. nov 2013

a ja som sa potesila, ze konecne popisem s niekym , co je tiez mimo SR.....ale toto tu nema kulturu ani uroven.... 😖 , nechapem preco sa kvalitna diskusia takto zvrhnut musi pre par ludi.....vsak to je jedno, kto ma kde aky prizvuk, vsetci sme z jednej krajiny, ak sa niekto niekde inde je schopny nejako dohonut , uz to je super....ja som napr . na moj prizvu hrda.....a nikomu doteraz nevadil....

zeriempizzu
19. nov 2013

@digysa ze sa pytas darling, papinkame kaviaricek a tufflicky of course. Crystal namiesto vodicky a veselime sa s lokalnymi modrokrvcami. Pche morky a losos nejaky, to je pre plebs sweetie 😀

digysa
19. nov 2013

@sisaka A takto zarty bokom, kde robis? V akej oblasti myslim? Vy ste obaja slovaci, alebo muz je Kanadan?

digysa
19. nov 2013

@linda81 Neboj....uz sa to tu zkludnuje......a pytaj sa co chces.....my sme tu SAME INTELIGENTNE ZENY, ktorym sa podarilo velmi dobre uchytit v cudzom svete, co nie je vzdy lahke........ klobuk dole pred kazdou...

Len sa pytaj.....vsetky Ti slusne poradia....

digysa
19. nov 2013

@zeriempizzu A ty kde vlastne Zeries tu Pizzu?

mariuskaa
19. nov 2013

@digysa
Viianoce oslavujeme takto.
Cistokrestanske len ked príde rodina z SK na Vianoce .(myslím modlitby, oplátku s madom) Ja nie som až taka silno veriaca (len mierne)
Večeru mame 24 ale darčeky 25 ráno.
Večera slovenské kapustnica a šalát plus americká morka alebo raised lamb shenk.
Slarkosti nepecieme nic lebo to by som jedla len ja.
Ani muz ani syn na sladké nie je. Maly ak chce aby som raz za rok nie o upiekla si tak to ani neochutnal.
A samozrejme stromček musí byt.

linda81
19. nov 2013

@digysa ;.) my sme v DE, sme obaja Slovaci , ale sme tu uz od 2006 manzel a 2008 ja, nase mimino je uz tu narodene a sme spokojni 🙂

babaker
19. nov 2013

@digysa dakujem za nas za vsetky 😉

Vianoce, Vianoce..........este sa nachadza v obchodoch vianocna vyzdoba? Ci uz nastupuje Velkonocna a vianocne gule su uz len vo vypredajoch a dopredajoch? 😀

sisaka
19. nov 2013

@digysa robim v zdravotnictve (hospital pharmacy), muza mam Slovaka.

sisaka
19. nov 2013

@babaker tak u nas vianocne veci vytiahli len prednedavnom - vzdy vytahuju az po Halloween.

Napisem neskor, ako my oslavujeme, musim ist na nakupy + kupit synovi "Elf on the Shelf" - tento rok velky hit, dufam, ze u nas zaberie a syn bude sekat dobrotu az do Vianoc 😀

A ty si kde?, nejak mi to tu v spleti tych urazlivych prispevkov uniklo .... 😝

vevesh
19. nov 2013

@digysa my to mame pomiesane- s manzelom sme sa dohodli, ze z kazdej z nasich kultur preberieme to pekne 🙂 takze vianoce su jasne 😀 cisto slovenske vtedy, ked ideme my na sk alebo nasi pridu za nami 🙂 inak stromcek staviam umely(kvoli alergii 😒, ale aspon male ozdoby z caciny su ), kapustnicu nevarim (lebo bez bravcoveho to nie je ono a apropo by som ju musela sama jest, kedze nikto z rodiny to nezje 😀 ) ale co musi byt: je zemiakovy salat(ten ide u deti na dracku), ryza , kapor a medovniky. darceky 24ho (i ked v de je pracovny den).
u nas su vianoce hlavne o straveni spolocnych chvil s ludmi, ktorych mame radi (t.j. nielen rodina, ale aj priatelia tu, i ti moslimski, kt. vianoce neoslavuju 😀 )
moje deturence su este male, ale snazime sa im sprostredkovat z vianoc to duchovne nez celu tu komerciu okolo toho (ale samozrejme niet na detske ocka rozziarene radostou nad rozbalovanim darcekov 😉 , cize hladame taky nejaky zlaty stred) 😎

vevesh
19. nov 2013

@digysa pripajam sa s k dakovaniam 😎

mariuskaa
19. nov 2013

@sisaka
Prosím ta co je elf on the shelf ? Aj ja chcem akože on Kuka ci su deti do Vianoc?