icon

Pôvodom som Slovenka, ale doma som v zahraničí

mamalina
9. sep 2012

Chcela by som trošku vyspovedať slovenské mamičky, ktoré si našli manželov/partnerov v zahraničí.
Ako dlho vám trvalo, kým ste sa „tam“ začali cítiť doma? Boli chvíle, keď ste sa cítili osamelo? Ako vás prijala partnerova rodina? Ako to prijala vaša rodina na Slovensku, keď sa dozvedeli, že zostanete žiť vonku?
Začali ste niektoré veci robiť inak ako sme zvyknutí my tu?

Ja som pár mesiacov strávila v Anglicku. Pre starších Angličanov bolo všetko, čo som robila „naším spôsobom“ divné. Mať na obed polievku a druhý chod, tak to bolo niečo nemysliteľné. Umyť si ovocie, predtým než ho zjem? A načo? Veď je anglické! Zato odpadky do separovaného zberu bolo treba minimálne opláchnuť... Keď sa chceš poumývať máš na výber dva kohútiky. Z jedného tečie voda ľadová a z druhého horúca. Hmm, ktorý si vyberiem? Spomínam si, ako anglická mamička svojmu jeden a polročnému synovi dala v aute snack – slané zeleninové čipsy (spomenúť to tu na MK, tak by sme si prečítali niečo šťavnaté). Otázky či viem používať internet, vysávač, mikrovlnku, či sú aj u nás semafory po nejakom čase púšťa človek jedným uchom dnu, druhým von. Skrátka, cítila som sa ako zvláštny druh z tretích krajín 😒 Vtedy som si začala uvedomovať, že som cudzinec v ICH krajine, kde platia ich pravidlá, zvyky, spôsoby. A pokiaľ by som tam chcela zostať žiť, musím sa vzdať niektorých mojich zaužívaných spôsobov a prispôsobiť sa ich zvykom. Riešili ste aj vy niečo také? Museli ste sa vzdať niektorých našich zvykov?
Nechcem rozoberať, ktorý spôsob života je ten správny, lepší. Človek si asi vyberie z každého to, čo mu najviac vyhovuje a urobí si po svojom. Čo ste napríklad začali robiť inak, ako ste robili na Slovensku?

Aké to je vychovávať deti v zmiešaných zväzkoch? Učíte ich slovenčinu? Spievali ste im slovenské uspávanky, keď boli ešte bábätká? Čo naše zvyky a tradície? Snažíte sa niečo z nich presadiť aj vo vašej rodine?

Cítite sa teraz vnútorne, po tých x rokoch v zahraničí viac Slovenka alebo Američanka, Nemka, Angličanka atď.? Ako vás oslovujú vaše deti? Ste pre nich mamička alebo mummy?

Nechýbajú vám slovenské Vianoce, horalky, kofola, makové šúľance, pirohy? 🙂

Ak máte chuť, napíšte sem vaše životné príbehy, nech si tu môžeme prečítať aj niečo z iného súdka 🙂
PS: klobúk dole pre vami 🙂

vroni
19. nov 2013

Vianoce, uz sa tesim!!!! Oslavujeme totalne "zmatene", nieco sme si priniesli z domu, nieco namiesali sami a vysiel z toho nasledovny mismas: chlap - veriaci katolik, ale na Stedry vecer post nedodrziava, ze naco; ja hlboko presvedceny ateista v tento den post dodrziavam ako zvyk z detstva a spomienku na ineho veriaceho katolika - mojho otca. Stromcek robime vzdy az 24, veceru zaciname oblatkami s medom (bez cesnaku, moja mama Vianocuje s nami a pri voni cesnaku pluje ohen a siru 🙂 ), potom sosovicova polievka (pri kapustnici reaguje moj muz ako mama pri cesnaku), zemiakovy salat, ryza (povod tohto paskvilu mi znamy nie je) a kapor (pre mamu) /losos (pre nas ostatnych, ktori nemozu kapra ani citit). Zakusky peciem, dokonca celkom rada, vacsinou vyzeraju strasne (na zdobenie veru talent nemam), ale chutia dobre, takze sa nakoniec spasu 😎 , po veceri si davame darceky, rozpravame sa, hrame a teoretizujeme o tom, ze tento rok by sme sa konecne NAOZAJ mali vybrat na polnocnu... (za desat rokov spoluzitia sa nam to este nepodarilo uskutocnit a kostol mame necelych 100 m od domu)::::

babaker
19. nov 2013

@sisaka Ja som prechodne na SK, predtym 6 rokov v Bristole v UK 😉
Predtym par rokov v Nemecku a Rakusku. Teraz sa chystam na potulky na Blizky (daleky) vychod.

Vianoce urcite budeme oslavovat, oplatky uz su kupene a napiect si hadam este stiham aj sama 😀

digysa
19. nov 2013

@mariuskaa Pozri na Target, maju ho vsade kde hlavu otocis:

http://www.target.com/p/the-elf-on-the-shelf-a-...

@sisaka Tu to fici uz dobrych par rokov, aj ja to asi kupim.....uvidime.

digysa
19. nov 2013

@vroni drb...to bolo dobre...my mame nieco podobne....Ja sa rozpisem DOSIROKA tiez neskor....kedze VIANOCE su moj naj-naj-najoblubenejsi sviatok.

zeriempizzu
19. nov 2013

@digysa tajomstvo. Ten ostrov ani nie je na mape. Dedictvo po manzelovom dedovi, Lordovi. viac nemozem specifikovat, prepac. Ale priznam sa, mame par sluhov s prizvukom. Musim ich vsetkych vyhodit, hned zajtra, aby som sa nehanbila ked mi pride na navstevu norsky kral buduci vikend.
😀 😀

warholette
19. nov 2013

@digysa ja som ateistka a vegetarianka, muz american ateista a masozravec. Vianoce slavime na dve etapy. 24-teho mame "slovenske vianoce". navarim kapustnicu (s hubami), k tomu zemiakovy salat a zemiakovu kasu. kolac kupujeme zvycajne nejaky pecan pie alebo cosi podobne podla muzovho vyberu. darceky si dame 24-teho my traja. potom 25-teho k nam pride muzova rodina (mama neje skoro nic, otec neje kura/morku) a robime taco dinner - tortilly, maso, zelenina, huby. potom si rozdame darceky v ramci extended family.
stromcek zdobime uz niekolko rokov rovnako, muz je fanusikom Oakland Raiders takze vsetko je v timovych farbach, mame dokonca male ozdoby v tvare hracov, na guliach je logo Raiders a namiesto hviezdy mame helmu podpisanu nejakym slavnym hracom (neviem ktorym 😀 😀 😀 )

digysa
19. nov 2013

@zeriempizzu ty si brzda 😀

margareta76
19. nov 2013

Ahojte, viete mi prosim niekto poradit nejaku rakusku webovu stranku podobnu Modremu konikovi? Proste nejake forum o detoch... Dakujem Vam velmi pekne 😉

zeriempizzu
19. nov 2013

@digysa ako sa to vyjadrujes na moju adresu? 🙄 nehanbis sa?! Take vulgarnosti!

😀

lenkove
19. nov 2013
bubelko
19. nov 2013

@digysa tak my sme obaja slovaci, ale ozaj veriaca som len ja, do kostola vsak nechodim. stromcek robime 23.12. robievala som na vianoce rybu, ale posledne roky som presedlala na fondue chinois - je to jednoduchsie a hlavne mi je to take spolocenskejsie. kapustnicu ale varim a 25.12. mame podla zvykov z rodiny z mojej strany hovädzi vyvar, pecenu kacku, knedlu a cervenu kapustu a rybu sme presunuli na 26.12. tento rok to ale bude zas cele uplne inak, lebo idem na lyzovacku uz od 21.12. a na sviatky budeme lyzovat a oslavovat budem s krstnymi rodicmi nasich deti, takze asi bude klasicke syrove fondue.
a darceky u nas nosi jezisko 24.12.
co sa pecenia tyka, tak minuly rok mala moja kamaratka napad, ze by sme mohli baby z obce upiect kazda jednu sortu a sa podelit a velmi sa to vydarilo, za jeden vecer 9druhov kolacikov. takze tento rok sa akcia opakuje 😀 😀 😀

mariuskaa
19. nov 2013

@digysa
toto som mala este od rana nedopisane, takze posielam, aj ked sme sa uz zacali bavit o inom (na iphone)
v NY, NJ, PA, CT) a okoli sa rozlisuje podla "slusnosti" a nie podla farby pleti. Slusna (drahsia cast, dobre public/private skoly, vacsie dane, vysoke najomne, drahe byty) a menej slusna. V tych menejslusnych zije rovnaka cast neslusnych bielych ako inych kultur.,

margareta76
19. nov 2013

@lenkove: Dakujem velmi pekne, si moooc zlata 😉 Uz som niekolkrat niekoho prosila o nieco taketo a stale nikto nic 😒 Este raz pekne dakujem.

norwayka
19. nov 2013

@zeriempizzu jaj a zase super norsko, krevety, kaviar, lososy tu papinkame na tony 😀 Vsak mame nejaku uroven, ze jo?

sisaka
19. nov 2013

@digysa tak to vzdy trva par rokov, kym k nam nieco zo States dorazi. Minuly rok sa to vo velkom zhanalo online, len som sa to neskoro dozvedela a tento rok to uz konecne mame aj v obchodoch 😀

norwayka
19. nov 2013

@zeriempizzu ps: pride aj sonja? pozdrav potom Haralda. Ze dakujem za knihu. On uz bude vediet. 😉

warholette
19. nov 2013

@sisaka
@digysa
Elf on the Shelf je moc komplikovane, komu by sa to chcelo kazdy den vymyslat... ja sa uz peknych par rokov pohravam s myslienkou December Daily http://aliedwards.com/december-daily a veru ze ich uz niekolko mam... od prveho decembra po takeho patnasteho a potom akoby utal 😀

bridgetfidget
19. nov 2013

Tak sa hlasim z UK (aj so svojim prizvukom) 😀 ako mnohe z vas, tiez mame Vianoce zmiesane; ak necestujeme na SVK ci do neutralnej krajiny na dovolenku, tu v Londyne mame len pre nas dvoch 24teho stedrovecerny prihovor, sosovicovu polievku a rybu (nie kapra) a po veceri rozkrojime jablcko, aby sme vedeli, ci budeme zdravi 😀 a si otvorime jeden darcek. Pracovny den sa tu 24teho pre vacsinu ludi konci na obed, takze sa to pekne stiha.
Na druhy den rano si rozbalime zvysne darceky (ak su) a ideme k svokrovcom, ktori byvaju nedaleko a ktori maju miesto morky zauzivane kura 😀 ale zato so vsetkymi trimmings 🙂 je to prijemny rodinny den u nich ale pre mna za tie roky nema caro Vianoc, je to ako hocikedy inokedy, ked k nim ideme na navstevu, akurat ze priloh k hlavnemu chodu je ovela viac 😀 Pre mna je specialny Stedry vecer, a manzel si ho zamiloval tiez a uz si bez neho nevie Vianocne oslavy predstavit, comu sa ja tesim 😉 Plus vianocne obdobie zaciname Mikulasom 🙂 ziadne velke dary do topanky, klasicky mandarinky, jablka, cesnak, orechy a uhlie (ak zozenieme) 😀

A dufam, ze to takto budeme aj nadalej dodrziavat, aj ked budeme mat deti.

Veriaci nie sme (ani ateisti), takze do kostola na polnocnu nehrozi, ale zato mix kolied v slovencine aj anglictine nam u nas okolo Vianoc fici 🙂

sisaka
19. nov 2013

tak ja len tak rychlo, lebo mi tu robota stoji ...
Kedze sme obdivaja Slovaci, tak oslavujeme po slovensky. Zatial som mala to stastie, ze som na Stedry den nerobila, ale zda sa, ze na buduci rok sa tomu uz nevyhnem, tak budem aspon dufat, ze to bude ranna, alebo nocna, nech nemusime koli mne presuvat Stedry den. Mavame klasiku - kapustnica, kapor, salat, pred par rokmi som zahrnula bobalky (ci ako sa vola to makove predjedlo), oblatky - tento rok to nevyzera s nimi moc ruzovo,. dufam, ze sa budu predavat na Mikulasskej oslave, ta sa tu robieva uz tradicne pre slovenske deti a je to jedina slovenska akcia, ktorej sa zucastnujeme. Pecenie vianocne musi byt, uz len koli atmosfere, to by mi rodina neodpustila, ale velmi si to vazia, kedze ja peciem fakt len vynimocne, par krat do roka. Darceky nam nosi Santa, ale uz 24. vecer (cakam, kedy ma syn zacne konfrontovat ). S detmi si tradicne pozrieme Mrazika a Perinbabu, pozerame len vo vianocnom case, ja si pozriem Vianocne oblatky (film) .... Na Mikulasa davam do ciziem kazdemu nejaku sladkost, vratane seba, aby to nevyzeralo, ze som ta najhorsia 😀 a chodime ako som uz pisala na Mikulassku oslavu. Deti tam musia Mikulasovi nieco zarecitovat, ci zaspievat - nastastie anglictina je povolena 😝 a za odmenu dostanu balicek (samozrejme vopred rodicmi zaplateny)

sisaka
19. nov 2013

@bubelko to mate s tymi kolacikmi dobre vymyslene ....I ked u nas by to asi nefungovalo, moji chcu dookola vzdy to iste ....

bubelko
19. nov 2013

@sisaka hej je to super napad a obrovska zabava 😀

cawes
19. nov 2013

tak aj ja sa idem podelit o nase vianocne oslavovanie.
Baby strasne vam zavidim ze dokazete byt na vianoce v zahranici ja to po 12 rokoch este stale nedokazem, praci sa vyhybam v decembri ako cert kriza len aby som mohla utekat domov, ked som bola sama a bez maleho tak to bolo jedno jazdila som aj 23 na Slovensko hlavne ze som bola doma z rodinou, teraz mame maleho a ideme spolu oslavovat 2.vianoce.
Prve vianoce kedze som bola na materskej tak som bola asi mesiac doma na sk a bolo super 24 som bola u nas doma a 25 prisiel moj k nam a 26 sme isli na vychod tam sme boli do 3 a potom sme isli naspät do svajciarska. Tento rok sme boli dohodnuty do konca oktobra tak ze zostaneme na vianoce tu, kupime si stromcek ozdobime ho a budeme spolu piect a uzivat si volno kedze mame obaja dovolenku, hmmmm ale na poslednu chvilu sme sa rozhodli zase ist na slovensko, najprv sme chceli ze budeme teda na vychode a 25 pojdeme spolu na zapad ale akosi ani jeden z nas nedokazeme utnut pupocne snurky od mamiciek a ja a maly ideme 18.12. ku nam do 26.12. potom na vychod odital sa vratim ja sama 2.1. a 3.1. idem sama do svajcu, moj prileti z malym 8.1. do svajcu.
vianocne pecivo- pecieme doma zo sestrou, mojemu som piekla doteraz ja tu v predstihu, tento rok mam v plane den pred odjazdom piect s kamoskou tak uvidime co z toho bude. Inak moj si zajednal pani ktora mu upecie a popravde premyslam ze to urobim aj ja doma na zahori

digysa
19. nov 2013

@warholette Tak to December Daily vypada byt super napad....Vdaka, dala som si to do Bookmarks.

mariuskaa
19. nov 2013

Nasla som to v targete. Zlate. Už len ci to bude malého baviť. Ci nie je starý na to ma 4,5 roka

digysa
19. nov 2013

Tak nase Vianoce zacinaju hned po Thanksgiving day. Akonahle dojeme morku uz aj sa chystame na velky sviatok. Od 1. decembra nehra doma nic ine, ako Vianocna hudba....cely den az do vecer.

Ja robim takyto zvyk: Mame velky Adventny kalendar a tam davam detom "vianocne odkazy" s dobrotami.... Kazdy den si najdu vo vrecusku bud nejaku malickost, sladkost alebo "odkaz" od jeziska, alebo od Santa, kde si maju svoj darcek najst...napr: " Chod sa pozriet pod stol do tvojej izby"- a rano si tam najdu zuvacku 🙂

Vianocny Stromcek ozdobujeme hned v prvy decembrovy vikend a zije nam az do 6.januara. Mame ho vzdy zivy a vzdy velky ako delo (nie koli detom, to koli mne 😅 )

Vianoce sme par krat stravili aj doma na Slovensku, kde sa detom velmi pacilo...Ked sme doma, tak Vianoce prebiehaju po Slovensko-Americky. Pomiesali sme Jeziska aj Santu, lebo deti v USA maju Santu a kedze chodia do katolickej skoly, tak Jeziska tam maju tiez neurekom....pravy dovod im neujde. Moj syn dokonca veri na Jeziska, ale na Santu neveri uz rok 😒
Stedry vecer mame veceru a vecer nosi darceky Jezisko. 25.decembra mame dalsiu veceru a rano nosi darceky do "stockings" Santa.
Jedlo varim kapustnicu, zemiakovy salat, sunka, zeleninovy salat, zapekany asparagus alebo zelena fazula, ryba je bud grouper, flounder, losos alebo cod fish (neviem to narychlo prelozit, ale kapra som tu jeste este nevidela)
Kolace moc nerobim, minuly rok som urobila prvy krat Slovenske a zozrali sa za jeden vecer (skoro ma porazilo...kolko roboty som si dala), Teraz som si ale pozerala recepty z americkych cukroviniek a maju ich tu pozehnane, tak o nieco sa pokusim.

Tiez rozkrajujeme jablko, hadzeme orechy do 4-och kutov izby pre dobru urodu do noveho roku.

A ako @vroni pise, kostol mame na 10 krokov a na polnocnej sme este neboli 😅 😕 Tento rok sa ideme o to pokusit prvy krat 😵 Uvidime, ci deti vydrzia.

Ja mam to stastie, ze 24,25 aj 26 mam vzdy volno 🙂 a tento rok to inak tiez nebude.

No ale prezradim, ze tento rok sa mi stal maly sportovy uraz a uz sa desim, ako JA budem z barlami chystat Vianoce. 4.decembra idem na operaciu kolena, tak bude u nas veselo..... 😎

digysa
19. nov 2013

Toto je ten adventny kalendar, co mame..... je to zabava pre deti...odporucam, maju ich rozne....

Cokoladove sa nam moc neuchytili, lebo som mala nervy, ze decka vsetky tie okienka hned pozrali 😅

matkova_veverica
19. nov 2013

@digysa Myslíš jeho momentálnu robotu? No, to super len vyzerá. Každý mu závidí, že koľko cestuje, ale popravde si toho veľa neužije. Je to riadny stres, keď ráno nevieš, v ktorom meste budeš večer spať. A to už vôbec nehovorím o našom trojmesačnom odlúčení ☹ Navyše to ani nemá zaplatené tak, ako by si zaslúžil. Cestuje skoro po celej Amerike, momentálne je v Pensilvanii. Ale snáď nám to s tou Kanadou vyjde a budeme mať aj my trošku viac kľudu a peniažkov tiež 🙂

matkova_veverica
20. nov 2013

@digysa A samozrejme, priateľ hovorí s prízvukom. A ja dokonca anglicky veľmi málo. Neviem či by sme sa nemali teraz obidvaja radšej nechať odstreliť 😀

dana_l
20. nov 2013

@digysa tak ty si sa takto snazila nieco upiect a ono to ani den nevydrzalo 😀 😀 😀 nabuduce aspon 3x viac zamies a na druhy den ich to prestane bavit a aj na tyzden vam ostane 😉

dana_l
20. nov 2013

no nase uz tiez vykrikuju ze kedy stromcek budeme ozdobovat. ja ho vylozim asi tak 1-2 tyzdne pred vianocami. deti pomozu ozdobit a tesia sa pri tom ze uz ani spavat nevedia ze kedy pride jezisko s darcekmi. tie zvyky mame tiez take pomiesane - ja im vravim ze darceky dostanu od jeziska a od santu. a jedlo miesame medzi nasim a manzelovym, ale sosovicova polievka je vzdy urobena.
uz sa chystam konecne vyskusat piect oplatky tak dufam ze sa podaria a deti ich budu vyjedat cele sviatky.
pre mna je dolezity len 24. December. toho 25-teho pojdem kludne do prace, hlavne nech mame vianocnu veceru za sebou a darceky rozbalene.