icon

Pôvodom som Slovenka, ale doma som v zahraničí

mamalina
9. sep 2012

Chcela by som trošku vyspovedať slovenské mamičky, ktoré si našli manželov/partnerov v zahraničí.
Ako dlho vám trvalo, kým ste sa „tam“ začali cítiť doma? Boli chvíle, keď ste sa cítili osamelo? Ako vás prijala partnerova rodina? Ako to prijala vaša rodina na Slovensku, keď sa dozvedeli, že zostanete žiť vonku?
Začali ste niektoré veci robiť inak ako sme zvyknutí my tu?

Ja som pár mesiacov strávila v Anglicku. Pre starších Angličanov bolo všetko, čo som robila „naším spôsobom“ divné. Mať na obed polievku a druhý chod, tak to bolo niečo nemysliteľné. Umyť si ovocie, predtým než ho zjem? A načo? Veď je anglické! Zato odpadky do separovaného zberu bolo treba minimálne opláchnuť... Keď sa chceš poumývať máš na výber dva kohútiky. Z jedného tečie voda ľadová a z druhého horúca. Hmm, ktorý si vyberiem? Spomínam si, ako anglická mamička svojmu jeden a polročnému synovi dala v aute snack – slané zeleninové čipsy (spomenúť to tu na MK, tak by sme si prečítali niečo šťavnaté). Otázky či viem používať internet, vysávač, mikrovlnku, či sú aj u nás semafory po nejakom čase púšťa človek jedným uchom dnu, druhým von. Skrátka, cítila som sa ako zvláštny druh z tretích krajín 😒 Vtedy som si začala uvedomovať, že som cudzinec v ICH krajine, kde platia ich pravidlá, zvyky, spôsoby. A pokiaľ by som tam chcela zostať žiť, musím sa vzdať niektorých mojich zaužívaných spôsobov a prispôsobiť sa ich zvykom. Riešili ste aj vy niečo také? Museli ste sa vzdať niektorých našich zvykov?
Nechcem rozoberať, ktorý spôsob života je ten správny, lepší. Človek si asi vyberie z každého to, čo mu najviac vyhovuje a urobí si po svojom. Čo ste napríklad začali robiť inak, ako ste robili na Slovensku?

Aké to je vychovávať deti v zmiešaných zväzkoch? Učíte ich slovenčinu? Spievali ste im slovenské uspávanky, keď boli ešte bábätká? Čo naše zvyky a tradície? Snažíte sa niečo z nich presadiť aj vo vašej rodine?

Cítite sa teraz vnútorne, po tých x rokoch v zahraničí viac Slovenka alebo Američanka, Nemka, Angličanka atď.? Ako vás oslovujú vaše deti? Ste pre nich mamička alebo mummy?

Nechýbajú vám slovenské Vianoce, horalky, kofola, makové šúľance, pirohy? 🙂

Ak máte chuť, napíšte sem vaše životné príbehy, nech si tu môžeme prečítať aj niečo z iného súdka 🙂
PS: klobúk dole pre vami 🙂

mariuskaa
Odpoveď bola odstránená
digysa
20. nov 2013

@mariuskaa 😀 😀 To co ho napadlo, ze marshmallow raisin horn? Ty si nejaka akcna matka....Dnes si sa dozvedela, co je to "Elf on the Shelf" a vecer mu uz maly dava meno.....sikovna....

katkic
20. nov 2013

Jeziiiiiiis tie dve herecky, ktore ani nemusim menovat, WOW!!!!!!!

yanni
20. nov 2013

Ahojte zenule. Tak sa pridam aj ja, kedze sa to tu trosku scivilizovalo. Citam vas od zaciatku ale na hadanie ja nie som. Nemam ani cas ani nervy na nejake dohadovanie sa.
Trosku o mne. Som v Nemecku od mojich teenegerskych cias. Tu vychodila skolu, vystudovala. Pracujem a to dokonca v profesii, ktoru som aj vystudovala, pravo 😉
Muz je Nemec. Cistokrvny. Cize viac ako tri generacie. Dokonca nejaky "von und zu" ;-DDDDD Ale to nam je srdecne jedno, nezaklada si na tom ani on. Svokrovci ma prijali super, ci uz s prizvukom alebo bez. Ale nemecky rozpravam od detstva. Slovensky rozpravam minimalne, kedze aj s muzom len nemecky a v robote detto. Slovensky pravopis si "cvicim" na "konovi". Moj muz sa stale smeje, ked vecer v posteli, ked je konecne klud, lezim s notebookom a "konujem" ;-DDDDDD

K Vianociam. Sme obaja evanjelici, ale len na papieri. Nezakladame si na tom. Vecera je samozrejme 24., stastie, ze DE a SK maju podobne tradicie. Nik sa nemusel nikomu prisposobovat. Ked pridu moji rodicia tak sa vyvara o dusu a presne ako to je vo zvyku, jednoducho vsetko: klobasky, kapustnica, oblatky, sunka, opekance(=bobalky. Ach jednoducho to cudo s tym makom 😀), makovnik, orechovnik, tvaroznik, brynzovnik (ten posle babka) atd. Ked nasi nie su na Vianoce u nas, tak sa nejak nevyvara, je to taka akoby trosku väcsia vecera. 25. je nejaky "vtak" 😉))) peceny samozrejme. Morka, kacka, ale väcsinou morka, domaca knedla, cervena kapusta. Moj muz je mäso-vsezravec, tak aspon nemusim rozmyslat co varit a prisposobovat 😉 Svokrovci si nejako na Vianociach nezakladaju, skoda. Tam nie je ani poriadna vecera. Popripade su niekde pozvani a ja kukam ako puk grrrrrr Alebo pozvu celu rodinu na brunch. To tiez nie je pre mna ono. Cize radsej u nas s mojimi rodicmi alebo na SK. Stromcek mame tiez. Vlastne u nas nic extra. Vsetko ako na Sk. Tiez peciem. Zacinam zhruba mesiac pred Vianocami. Vo velkom. Nieco pojeme, nieco rozdame. Tento rok zacinam tento viken. Muz leti v piatok sluzovne zas na dva tyzdne do Saudi, takze dufam, ze jedna davka vydrzi a tesne pred sviatkami nebudem musiet piect znova. No ved vsezravec ;-DDDDD A decka tiez potajomky vyjedaju.
Do kostola nejak nemusim, len moja mama ma uz obehane asi vsetky evanjelicke v Mnichove a blizkom okoli, takze musim ist vzdy s nou grrrrr 24.12. je u nas normalny pracovny den, akurat, ze u mna na sude sa 24. uz nerobi a muzova firma ma od Vianoc do troch kralov akesi "firemne prazdniny". Len na telefone trci stale, kedze Saudis Vianoce nemaju. Ale on ma ucho zrastene s mobilom vlastne cely rok, takze nic nove 😉
Silvester asi ako vsade. My budeme doma. Vlani chceli krpci silou mocou rakety strielat, este sme ich aj do obyvacky zniesli a spali dalej ;-DD A rano, ze preco sme ich nezobudili grrrrr
Tento rok to bude pravdepodobne to iste akurat, ze cez den ideme vsetci este na "Mnichovsky Silvestrovsky beh".

marlene
20. nov 2013

vianoce name take miesane.
jedlo-kapustnica mojim detom ani manzelovi nechuti,tak ja si ju varim 24-ho na obed. vecer mame polievku s "mettewürste" su to take biele parky ,ktore sa robia len na vianoce a muz to pozna z detstva a nase deti tu polievku maju radsej ako moju 🙂 potom mame rybu so salatom a samozrejme predtym oblatky s medom,tie mi posiela kazdy rok kamoska zo slovenska.
byvame kusok od mestecka,kde prvy krat zaznela piesen ticha noc (miestny ucitel a farar tu zili a vyucovali,aj ju tu napisali) tak na tom mieste kde bola ta kaplnka byva kazdy rok 24.12. spomienkova slavnost poobede -tak to uz patri u nas k vianociam-je to velmi dojimave-su tam turisti z celeho sveta hlavne japonci a na konci sa spieva ticha noc a jasne ,ze si ju kazdy spieva v svojom rodnom jazyku.
zo zvykov udziavame prekrajovanie jablcka a deti hadzu orechy a pod obrus davam peniaze 😀
po veceri sa rozbaluju darceky a co ma na zaciatku dost prekvapilo, ja si z detstva pamätam,ze najväcsi sviatok byval u nas stedry vecer -mamam vytiahla najkrajsi obrus a porcelan po babke ,stol bol preplneny jedlom a prvy krat ked som prisla k svokrovcom a ti mali oblozene chlebicky a polievku ,to som skoro odpadla. tu sa oslavuju voanoce 25 eho,vtedy byva slavnostny obed.
adventny kalnedar mavame aj my.deti maju kazdy svoj a potom mame rodinny ,na schodisti v dome na schodoch je 24 kahancekov ,pri kazdom mala krabicka a v nej vlozeny listocek s nejakou aktivitou na den -napr. vecer spolocna hra,alebo prechadzka a pod. deti to maju radi .najväcsi uspech ale mal adventny kalendar v podobe maleho ziveho stromceka,mali ho kazdy v svojej izbe a boli na nom vrecuska s darcekmi na kazdy den.

miskap2111
20. nov 2013

Baby, pridám sa aj ja k opisu Vianoc mimo SK. Aj keď ešte 100% vonku nežijem (ale bude to už čoskoro), Vianoce trávim už 3.rok vždy v Belgicku, u môjho priateľa. Keď som tam bola prvý rok, tak som sa snažila priniesť aspoň trochu "Slovenských Vianoc" do ich belgických zvykov. Keďže u nás bol na Viancoe vždy kapor a kapra ja milujem, tak mi záležalo na tom, aby sme teda mali aj tam kapra. Samozrejme som vedela, že to asi bude problém, ale predsa len som poprosila, či by sme ho tam nemohli nejako pozháňať. Vyzeralo to veru biedne, lebo kdekoľvek sme išli, tak sa na nás pozerali ako na spadnutých z inej planéty, čo my to vlastne chceme. Tak sa priateľ obrátil na svojich poľských kolegov a tí mu poradili, že v Bruseli, v poľskom obchode, by sme snáď mohli niečo pozháňať. Priateľ žije v západnom Flámsku, cca asi 110 km od Bruselu, ale že teda dobre, pôjdeme do Bruselu pozrieť toho kapra. Nakoniec sme však zašli ešte do jedného masiarstva v susednom meste a na naše prekvapenie, masiar nám povedal, že nám kapra zoženie (to bolo asi 3 dni pred Vianocami). 24.12. sme dorazili do obchodu, bol tam šór ako hovado - no totálne plný obchod. Priateľ šiel rovno dopredu, že tu máme "objednávku". No a masiar na celý obchod zahučal - "Jáj, toho kapra!" A to ste nevideli - celý obchod zrazu stíchol a všetci na nás kukali ako keby sme spadli z jahody. Masiar vitazoslávne odkráčal dozadu a v ruke doniesol takého polozmrazeného asi 2,5 kg kapra. Samozrejme sprevádzaný "publikom". A potom na celý obchod zahlásil - "Doviezli sme ho až z Rumunska!". No baby poviem vám, skoro som sa od hanby prepadla pod zem. 😀 😀 A ešte nezabudol dodať niečo v tom zmysle, že aby sme si dávali pozor, lebo kapor má veľa kostí. 😀 Ani som sa už potom naokolo nepozerala a bola som celkom rada, že bývame v susednom meste. 😀 Nechcem si ani predstaviť, čo si tí ľudia o nás asi mysleli. 😀... Ale nevadí, kapor bol fajn. Šalát a kapustnica však priateľovi až tak nechutitli. Takže to bol prvý a posledný rok s kaprom, šalátom a kapustnicou v Belgicku. Od vtedy na Vianoce máme ich tradičné ustrice, plnenú morku a asi 10 ďaľších chodov a všetko varí priateľ. Ja si počas jeho varenia idem zabehať. A prispievam hlavne dobrou náladou 🙂 a slovenskými koláčikmi (asi 10 druhov pečiem). Do toho masiarstva sme už radšej viac nešli. 😀

marlene
20. nov 2013

pridavam fotku stromceka -adventneho kalendara,len uz je to fotene po vianociach ,takze vrecuska su uz dole...

kimmie
20. nov 2013

Co sa nasich Vianoc tyka, mne vzdy pri Vianociach mimo SK velmi chybali oplatky. Stromcek ozdobujeme hned po Thanksgiving veceri (koncom novembra), syn uz dlhsie nevydrzi😉. Varim tie bezne SK vianocne jedla ake sa tu uz spominali. Peciem hlavne kolace, ktore sa daju vykrajovat a ozdobovat. Moj starsi syn strasne rad vykrajuje a ozdobuje, napr. linecke, alebo pernicky. Tento rok nam pomoze asi aj jeho 2 rocny brat, uff dufam ze to nebudem cistit ten neporiadok az do Noveho Roka😉. Darceky si davame 24teho, mne sa zda ze moji potom lepsie spia, akokeby sa mali budit skoro rano. 25iateho mame sunku, alebo morku.

Vyrastala som v krestanskej rodine a moj velky problem je, ze ako sklbit Santu a Jeziska pri tej obrovskej PR co Santa ma. Napr. u nas vzdy 22 dec. vecer, islo po nasej ulici obrovske hasicske auto, uplne na vrchu sedel Santa a maval vsetkym v oknach s vsetky svetla na aute blikali, no proste show. Auto potom zastalo, vsetky deti bezali von ako v tranze a hovorili mu ich zelania. Zial pri takomto divadle Jezisko vyzera ako Santov chudobny pribuzny. Zatial u nas plati, ze v Amerike nosi darceky Santa a na SK Jezisko 🙂 .

@dana_i
Prosim ako budes piect tie oplatky? Mas na to specialny pristroj na pecenie? Dakujem.

@digysa
To je super napad na adventny kalendar. U nas tie cokolady vobec nejdu, my zial aj tie z Halloweenu vyhadzujeme. A takto by som tam mohla dat co chcem😉.

@mariuskaa
V vy uz mate aj vianocne pyzamko, zlaty syn. Pacil sa synovi ten elf? Dat 29$ za drevenu figurku a knizku sa mi da dost, to si asi pockam na povianocne zlavy😉.

dana_l
20. nov 2013

@kimmie mam stroj zo svk. prerobili mi ho na tunajsi prud. uz sa vyse tyzdna chystam ze vecer zarobim a budem pri tom sediet (jedna davka je na 4 hodiny) ale nejako vzdy zaspim pri detoch 😀

kimmie
20. nov 2013

@dana_l A co nepojete predas v polskom obchode, urcite pojdu na dracku😉.

kimmie
20. nov 2013

Dievcata, viem ze tema jazykov tu bola uz uzatvorena, ale dostal sa mi pod ruku velmi dobry priklad rozdielu jazyka u cloveka, ktoreho materinsky jazyk je anglictina a u cloveka ktory prisiel do anglicky hovoriacej krajiny v dospelosti.

(Mali sme taky incident, ked synov spoluziak zobral synovu ciapku, schoval ju a oni to potom s ucitelkou hladali, ale nenasli. Ucitelka nam poslala o tom email, a tu je co moj muz, uplne bezny clovek, ktory sa s anglictinou narodil napisal za 60 sekund, jeho bezna emailova sprava)

"Hello Ms. ....,
Many thanks for your attention to this issue. Of course, we would rather be in contact merely for matters of scholarship, but unfortunately these things do come up from time to time. While on the issue of scholarship, we certainly wish to take each opportunity to highlight that your school continues to provide a very high caliber education to our son. We do appreciate your direct role in being a positive first-line mentor/teacher/role model to Luke. Thanks! "

(No a moj email by znel asi takto)
"Hello Ms. .....,
thank you so much for the update and for taking care of the problem. Best regards," 😀

Takze hoci Kuwait prizvuk je udajne bezchybny (to tvrdi ona), jej kuchynska anglictina obdpozerana zo soap operas, vyber jej slov a stylistika ju aj tak prezradia. Clovek, ktory pride do US zo SK az v dospelosti, velmi tazko ziska ten isty cisty cit pre jazyk ako clovek, ktory sa tam narodil. Teda mozno pokial sa tomu aktivne nevenuje na univerzite, ale ja som takeho cloveka este nestretla.

A co takto najznamejsi spisovatel z Ciech, Kundera. Citala som jeho knihy napisane v cestine a prelozene do anglictiny a tiez knihu, ktoru napisal vo francuzstine (po emigracii) prelozenu opat do anglictiny a su na neporovnanie. Bol by taky popularny aj keby pisal ako Cech vzdy iba po francuzsky? O tom sa samozrejme napisalo uz vela.

Prepacte, musela som spomenut ten priklad😉.

yanni
20. nov 2013

@miskap2111 aaaahoj bezkyna 😉)))

mo to musela byt strandaaaaaa s tym kaprom (pre teba samozrejme nie) ale ja som sa uz davno tak fajn nezasmiala. Super story 😉Inak ja kapra ani nezhanam. My sme ani doma nikdy nemali rybu, nejake ine staroveke zvyky ma moja rodina. a muz ten doslova zozerie hocico. Ked sme teraz boli u nasich, tak bolo nejake vepro, knedlo, zelo a nevedel sa pekne povedane dopapkat. A potom sa stazuje, ze je tazky a tazko sa mu beha grrrrr Kapustnicu ja varit neviem, alebo lepsie povedane, este som to ani neskusala. To vzdy robia nasi. Ked nie sme spolu, tak jednoducho nie je. Zemiakovy salat robievam len ten s cibulou a olej+ocot, majonezovy nie, lebo je akoze nezdravy 😉 Inak sa poje vsetko. Väcsinou vari muz (ked je doma), on sa v tom normalne vyziva. Ja len peciem, ked treba. Aj to len ked ma prist nejaka navsteva, ci na Velku Noc a Vianoce. Inak pomedzi len obcas aj to len nejake muffiny detom. Nie ze by sme nemali radi, u nas sa to poje, ziadny problem, ale nemam na to cas a keby sme tolko vyzierali, co aj tak robime ;-DDDD, tak by sme boli asi ako dela.

miskap2111
20. nov 2013

@yanni 😀 Ja už celé varenie nechávam úplne na ňom - on to robí rád. Nevýhoda je, že nevarí až tak zdravo, aj keď teda veľa zeleniny, ale aj tá je vždy na masle. 🙂 A tie Vianoce.. To začneme jesť o 19.00 a končíme posledný chod o polnoci, kedy si zaželáme Šťastné a Veselé (u nich je zvyk si to povedať až o polnoci z 24. Na 25. Decembra, nie skor) a doslova a dopísmena sa odvalíme do postele.. Aha a ešte jeden zvyk majú - že medzi jednotlivými chodmi sa "losuje", kto si odbalí darček. Takže darčeky sa odbalujú až do tej polnoci, postupne, po jednom. 🙂 Ale je to milé- decká vačšinou nahádžu rýchlo daný chod do seba, aby sa mohlo odbaľovať. 😀 Ale bez behu by som toto ja neprežila - aj tak som vždy ako slon keď som tam dlhšie 🙂. Takže na Vianoce vždy dlhý beh- tento rok si dám aspoň polmaratónik a priamo okolo a cez mesto Brugge, nech si užijem aj atmošku. 🙂

bridgetfidget
20. nov 2013

@kimmie ja si myslim ze co sa tyka santu, sa to vo svete nejako doplietlo. Ved ked sa to vezme historicky 😅 , na vianocr slavime narodenie jeziska, a preto nosi darceky; santa -santa claus- saint nicolaus- mikulas, nie je to jeden a ten isty svatec? A ten by sa mal oslavovat 6teho, ako na Slovensku, ale viem, to pre deti bude slaby argument...., 😀

kimmie
20. nov 2013

@bridgetfidget
Podla mna je to v Europe trosku inak ako v US. Tam je velmi vela nabozenstiev. Napr. taki Zidia Vianoce vobec neoslavuju. A tak sa asi vymyslel Santa, aby nebol nikto ukrateny?

miskap2111
20. nov 2013

@kimmie pekný príklad s tou komunikáciou! 🙂 Inak, ja pracujem pre jednu z najväčších konzultantských firiem na svete a všetkých priamych nadriadených a kľúčových "stakeholders", mám priamo v USA (šéfka mi sedí v Austine, moje teamové "peers" sú v Chicagu atď). Moja rola je "globálna", čiže moja práca je čisto v angličtine, hoci pracujem zo Slovenska. Celá komunikácia je "virtuálna" - cez Lync (také niečo ako Skype), samozrejme, mail, ale hlavne interné "social media". Keďže mám na starosti tréningy, patrí k tomu aj komunikácia smerom k "target audience"- cez pozvánky, remiders, a milión ďalších typov kominkácie, čo sa kde bude robiť s inštrukciami.. Na začiatku som si myslela, že sa mi toto nejako vyhne- lebo mám manažérsku pozíciu. Ale zistila som, že moja šéfová mi čoraz viac dáva robiť ešte aj kominkáciu a pre mňa je to nočná mora, lebo vždy zápasím s tým, či som to dobre napísla a jednu krátku pozvánku viem písať aj hodiny.. 😀 Ale minule mi povedala, že mi to dáva robiť preto, lebo je to proste tak jednoduché, že sa rýchlo vždy dostanem priamo k messagu... Na čo som jej povedala, že to práve preto, lebo to neviem poriadne obkecať, tak proste idem rovno "na vec" a hotovo.. 😀 Takže niekedy tá naša "slovenská angličtina" nie je vobec na škodu! 😀

bridgetfidget
20. nov 2013

@kimmie aj to je dobry pohlad na vec. Nabozenstva su pomiesane veru aj v Europe, takze santa je asi taky neutral, aj ked on bol krestan povodne, ci nie? Tiez mame susedov zprava zidov a zlava moslimov, ktori na vianoce chodia na dovolenky, aj s malymi detmi aby sa vyhli oslavam vianocnym (alebo prave otazkam o santovi) a oproti staru tetusku church of england, ktora zas za celu stvrt organizuje vianocne spievanky a stretnutia; tu v uk je pre krestanov dolezity father christmas ale je to to iste ako santa, akurat mam pocit ze deti su z toho dopletene preco idu do santa's grotto poziadat o darceky a potom to father christmss prinesie 😀

alice107
20. nov 2013

@yanni vitaj v klube von a zu 😉

inak,aj ja pridam moju skusenost s vianocami v de. my trvime stedry vecer a prvy sviatok vianocny doma v DE:
v nasom kraji je bezne mat zemiakovy salat roznych podob z parkom. ale mi mame bud lachs,alebo hus ci kacicu ,podla chuti rodiny.
potom medzi sviatky az do noveho roku a niekedy aj dlhhsie sme na kanarskych ostovoch. to mame tradiciu uz roky takto.
na vianoce pozyvame na obed rodinu co priatelov ,ci oni nas . ja peciem obcas,ale na sviatky si davam piect, a aj navarit,ak mame hosti.mm tiez vie bez problemom navarit ,ak je to treba.

inak ,kulturne rozdiely medzi sk ci de ,hlavne medzi nasimi rodinami nie su ziadne ,ci take,ktore by bolo vyrazne. co je zasadny rozdiel medzi sk a de je sposob strvovania. to hlavne v kraji,kde zijem.
a vde je na rozdiel od sk viac kladeny doraz na samostatnost zakladnej rodiny. cize mu,zena adeti. je to dane aj tym,ze casto je rodina od seba velmi vzialena /rodicia,surodenci apod
s prjatim do rodiny manzela nebol ziaden prblem. v case zasnub sme sa tretavali pomerne casto. takze sme sa mali moznos t navzajom poznat.aj nase rodiny navzajom.jazykova bariera nebola ani z jednej strany.
na sk to nema daleko.len nejakych 1000 km.a teka sa da pomerne casto /kedy chem zaletiet na sk
takze som tu uz vydata nejaky ten rok a uplne spokojna a stastna.

digysa
20. nov 2013

@alice107 Si veriaca, alebo nie? Kto detom nosi darceky santa, alebo jezisko? Kanarske ostrovy zneju velmi dobre.

digysa
20. nov 2013

Baby, ale musim sa priznat, ze odkedy zijem pri mori tak na "kapra" som absolutne zanevrela. Vobec mi nechuti, je tam plno kosti a ja mam z toho fakt hrozu, ked to deti jedli na Slovensku (tusim 3 krat sme boli na Vianoce doma), aby sa nepridrhli.
Ja som velmi rada, ze mam taky velky vyber inych ryb.....

Inac moj muz, aj svokra maju radi kapustnicu..........takze u nas fici.....

digysa
20. nov 2013

@bridgetfidget
@kimmie Moj syn na kamarata, ktory je zid a Vianoce oslavuju jedna radost. Deti chodia do krestanskej sukromnej skoly a nemaju ziadny problem.......Oni ale oslavuju aj Hanukkah.

Tak isto mam kopec katolikov, ktori chodia do zidovskej skoly ( je to velmi dobra sukromna skola a maju tam detiv pomere- 40% zidov a 60% krestanov )

V usa nie je ziadny antisemitizmus.

Este k Santovi- Moj syn neveri v Santa Clausa uz dobre dlho.....ale kedze tu nemame ten sviatko 6.decembra a nemame cizmy v oknach, tak som to strategicky prehodila, ze SANTA chodi 25.decembra a nosi drobnosti do STOCKINGS- nase ponozky nad krbom. Vsetky darceky pod stromcekom su od rodicov, rodiny a jeziska.

alice107
20. nov 2013

@digysa aj som evanielicka.a uznavam krestanske hodnoty. k nam chodi ´´jezisko´´ 😉
a u vas je to ako?
ano,ja mam rada teplucko.a na kanarkach je predsa len prjemnejsie ako v de v tom obdobi.tak sme si urobili z toho tradiciu a stretavame sa tam so svagrovcami a uzivame si volno. a sviatocny cas. niekedy to ozaj dobre padne 🙂
v y mate asi prjemne pocasie u vas v usa ,kde byvas v case vianoc.ze?

digysa
20. nov 2013

@alice107 Myslim, ze tu je presne vystihnute, ze kazdy chce to, co nema. Ja mam na Vianoce teplo, resp. pocas zimy je tu najlepsie a najprijemnesie pocasie v roku. Preto sem aj cez zimu chodi vela bohatych NewYorcanov, ktori tu maju pokupene dovolenkove domy.
Takze ty ides v zime radsej za teplom, lebo tej zimy mate neurekom. Ja som pravy opak. Co by som ja dala za to, aby sme mali pocas vianoc zimu a sneh!!! 😅 🙂
My sme katolici, deti su v sukromnej katolickej skole, takze u nas je to jasne-JEzisko je c. 1 a Santa chodi do ponoziek, to aby sa v skole necudovali, ze u nas Santa nebol.

alice107
20. nov 2013

@yanni prepac ,ze sa pytam,ale ja som mala dojem z minulosti co som citala,ze ty nemas deti. teraz com nedavno citala ,ze az 3. tak ste pekna velka rodinka. 🙂

alice107
20. nov 2013

@digysa mas pravdu. vies,my chodime aj za snehom do che ci fr. ale ja ozaj davam prdnos teplucku.mozno by to bolo ine,ak by som zila v krajine,kde je teplo stale. takze asi plati ozaj,ze obcas chceme vsetci zmenu.
a santa je v us tradicia..takze pancuchy pri kozube musia byt. 😉
u nas tu ulohu plni mikuas.nie pancuchy,ale teda topanky.... ved poznas to z sk tiez......

alice107
20. nov 2013

inak v de tiez zacali myslim v berline kvoli tomu,aby sa urcite skupiny obyvatelstva ´´neurazili´´ premenovat vianoce na hviezdne sviatky.. ci tak nejako....... ☹ 😝

cawes
20. nov 2013

@digysa ahoj mimo temu ohladne tvojej operacie kolena, ze aky uraz si mala resp co sa ti stalo. Pytam sa lebo mne operovali koleno, roztrhnuty krizovy väz a tyzden po operacii som uz behala, aj ked pajdavo a mala som mat barle ale dalo sa chodit bud o jednej doma alebo bez a asi max 3 tyzdne po operacii som bola bez barli. Jedine co je problem je soferovanie to by som nemala este ani doteraz aj ked teda uz soferujem ale riadne to citim 😀

tenerifka
20. nov 2013

Myslim, ze je uplne jedno, ze clovek zije mimo svojej rodnej domoviny, Vianoce bude mat take, ako si ich spravi. Ja zijem na Kanarskych ostrovoch, a viete si asi predstavit, ze tradicna oslava Vianoc, tak ako ju poznam zo Slovenska, tu nehrozi, uz iba kvoli pocasiu ci nemoznosti mat zivy stromcek. Ak by to bolo podla manzela, tak by sme ani umely stromcek nemali. On sa nejako v pohodlnosti prisposobil oslave Vianoc na slovensky sposob a vsetkym nam to vyhovuje, aj ked v prve roky mal pokusy o nejake tunajsie typicke jedla na vianocny stol(ustrice, krevety ci surovu sunku), no rychlo od toho upustil, kedze si to nakoniec musel zjest sam. Moje deti ziju predvianocny a vianocny cas podobne, ako ja, ked som bola mala, s tym rozdielom, ze stromcek zdobime uz 1.decembra, takisto zdobie cely dom zvonku aj zvnutra. Par dni pred Vianocami nieco upecieme(kvoli atmosfere, inak mi jeden znamy pekar nechava velky tanier vianocnych kolacikov). Darceky nosi Papa Noel 24.12.po veceri(ked boli mensie, tak aj Jezisko posielal balik zo Slovenska, pred par rokmi sme to stopli, vzdy toho bolo zbytocne vela). A stedrovecerne menu je klasicke-oblatky s medom a orechmi,kapustnica s hribami, salat, ryba....vsetci to mame radi. Sranda bola, ked som chystala toto menu prvykrat, tak sa manzel cudoval, ze preco zaciname veceru mucnikom (tie oblatky 😀)

digysa
20. nov 2013

@cawes Mam to iste! Roztrhnuty krizovy vaz. Ako sa ti to stalo? Ja hram tenis. Isla som zahrat forehead zastavila som sa, otocila som cele telo doprava ale noha isla dolava. Zrazu pocujem "PUK". Za 5 minut som bola mrtva...odpadla som od tej bolesti rovno na tenisovom dvorci.
Chodis na rehabilitaciu? Tiez mi povedal doktor, ze za 7-10 dni budem chodit, ale celkova rehabilitacia bude trvat aspon pol roka a na tenisovy dvorec sa mozem postavit az niekedy v lete 😕 😕 😕 ☹ ☹

alice107
20. nov 2013

u nas vde sa oplatky jedia za na novy rok.tu je to taka tradicia. ale my sme s mm porusili tuto tradiciu a u nas mame oplatky ,keddy nam chutia.
a ked sme na kanarkach,tak mame aj my stromcek umely. z technickeho hadiska by bolo obtiazne mat zivy tam.ale doma mame vzdy len zivy. ma to inu vonu aj atmosferu pre nas.