Pôvodom som Slovenka, ale doma som v zahraničí
Chcela by som trošku vyspovedať slovenské mamičky, ktoré si našli manželov/partnerov v zahraničí.
Ako dlho vám trvalo, kým ste sa „tam“ začali cítiť doma? Boli chvíle, keď ste sa cítili osamelo? Ako vás prijala partnerova rodina? Ako to prijala vaša rodina na Slovensku, keď sa dozvedeli, že zostanete žiť vonku?
Začali ste niektoré veci robiť inak ako sme zvyknutí my tu?
Ja som pár mesiacov strávila v Anglicku. Pre starších Angličanov bolo všetko, čo som robila „naším spôsobom“ divné. Mať na obed polievku a druhý chod, tak to bolo niečo nemysliteľné. Umyť si ovocie, predtým než ho zjem? A načo? Veď je anglické! Zato odpadky do separovaného zberu bolo treba minimálne opláchnuť... Keď sa chceš poumývať máš na výber dva kohútiky. Z jedného tečie voda ľadová a z druhého horúca. Hmm, ktorý si vyberiem? Spomínam si, ako anglická mamička svojmu jeden a polročnému synovi dala v aute snack – slané zeleninové čipsy (spomenúť to tu na MK, tak by sme si prečítali niečo šťavnaté). Otázky či viem používať internet, vysávač, mikrovlnku, či sú aj u nás semafory po nejakom čase púšťa človek jedným uchom dnu, druhým von. Skrátka, cítila som sa ako zvláštny druh z tretích krajín 😒 Vtedy som si začala uvedomovať, že som cudzinec v ICH krajine, kde platia ich pravidlá, zvyky, spôsoby. A pokiaľ by som tam chcela zostať žiť, musím sa vzdať niektorých mojich zaužívaných spôsobov a prispôsobiť sa ich zvykom. Riešili ste aj vy niečo také? Museli ste sa vzdať niektorých našich zvykov?
Nechcem rozoberať, ktorý spôsob života je ten správny, lepší. Človek si asi vyberie z každého to, čo mu najviac vyhovuje a urobí si po svojom. Čo ste napríklad začali robiť inak, ako ste robili na Slovensku?
Aké to je vychovávať deti v zmiešaných zväzkoch? Učíte ich slovenčinu? Spievali ste im slovenské uspávanky, keď boli ešte bábätká? Čo naše zvyky a tradície? Snažíte sa niečo z nich presadiť aj vo vašej rodine?
Cítite sa teraz vnútorne, po tých x rokoch v zahraničí viac Slovenka alebo Američanka, Nemka, Angličanka atď.? Ako vás oslovujú vaše deti? Ste pre nich mamička alebo mummy?
Nechýbajú vám slovenské Vianoce, horalky, kofola, makové šúľance, pirohy? 🙂
Ak máte chuť, napíšte sem vaše životné príbehy, nech si tu môžeme prečítať aj niečo z iného súdka 🙂
PS: klobúk dole pre vami 🙂
@yanni chapem a este raz prepac,ze som sa verejne pytala.len som bola zmätena,ci som dobre pochopila.a no, viem ake je to v tychoto rodinach a obe asi vieme preco.
ano,zivot v de ak chces zit na urovni je nakladny.a hlavne pre viacclennu rodinu.to uz nie su 60-te ci 70 -te roky,ked jeden clen rodiny/otec/ uzival pocetnu rodinu vseobecne.mas moj obdic,ze na voll zeit pracujes.
ano,rodi sa vela chlapcov.aj vo vojom okoli som videla. ja poznam taku akusi pranostiku,ze ked sa rodi vela chlapcov,budeu nepokoje/ci vojnovy stav/.
no ked sa pozries na politiku v dnesnej de,tak aj tej pranostike verim. mas pravdu,az sa rozum zastavuje nad niektorymi opatreniami . ako je ten v tom jednom gete.
my sme tu doma,nasa kultura je krestanska,ak sa moslimom nepaci nieco,tak nech ziju vmoslimskej krajine.tam m,ozu mat hviezdne sviatky..... neuveritelne,kde to za zachadza....
@digysa no v DE maju slachtici pred priezviskom "von" alebo "zu" alebo dokonca aj obidve. K tomu podaktore rodiny este nejaky grof, baron atd.
Napr. ten asi momentalne najznamejsi Nemec koli jeho aferke s tym plagiatom jeho doktoratu:
Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg. on sa naozaj tak vola. Ziadna sranda. Moj muz vdaka bohu nema tolko krstnych mien. Kto si to ma pre boha zapamätat ;-DDDDDD
@digysa mne k Vianociam nejako morske potvory nepasuju, vlastne okrem krevetiek mi nechutia, jedenkrat som zjedla zivu ustricu a veru nic moc teda....kapustnicu a zemiakovy salat robime len na Vianoce, tak sa nam to este neprejedlo, raz za rok mozeme mat aj nieco nezdrave.
Tu sa rozprava po spanielsky, ale miestni maju take specificke narecie. Je tu vela cudzincov, tak je potrebna aj nemcina, prip.anglictina
@alice107 no ja ma pohyblivu pracovnu dobu, tak to sa da. ale aj tak sa nahanam. Akoze ja robit vobec nemusim, nas mz uzivi. Moj plat ostava takmer nedotknuty. Akurat nejake poistky, moje osobne,; z toho idu a inak tovminam len na seba, obcas nejaky ten nakup a viac menej len pre deti. Darceky kupujem len ja, a obcas nejake to oblecko ale inak vsetko ide z toho,, co zarobi muz. A k tomu vsetkemu este staviame dom. Viac stresu nam fakt netreba. 😕
@digysa ucila som sa lyzovat a spadla som tak nestastne ze len puk a bola som ko aj ked na druhy den som isla na nakupy do outlet store v taliansku 🙂 mala som problem sa naucit chodit, lebo tu vo svajci som musela najprv absolvovat 6 tyzdnov fyzioterapiu s tym ze ked sa to nezlepsi tak ma budu operovat, noha sa nezlepsila tak ma operovali. Stalo sa to vo feb. a operovali ma teraz, mala som dovolenku atd tak uz som nestihala predtym. Operacia je ok, nic ale vobec nic ma nebolelo mala som 2 male stehy z tej atroskopie a 7 velkych odkial mi vybrali slachu a z toho robili ten novy krizovy väz. Operovali ma v piatok v stredu ma pustili domov s tym ze som musela vediet ohnut nohu v kolene na 90 stupnov to bolo ok, dostala som po operacii takovy pristroj ktory mi 3x2hodiny cvicil sam nohu ja som ju tam len polozila a to ohybalo nohu. Odisla som z barlami ale doma som hned chodila bez nich ale nie velmi len trosku z obyvacky ku stolu atd. po tyzdni uz som presla celu dedinu z barlami a po dalsich 2 uz som chodila bez nich. Teraz som 6 tyzdnov po operacii a uz chodim behat ale len tak jemne,napol beh napol chodza este mam slabe svalstvo. ALe inak vsetko ok
@tenerifka to fakt? no vies,ja som pragmaticka.ale aj tie rozne predpovede vznikli niekdy pozorovanim.. cize´´ neuvedomelym vedeckym pozorovanim´´ . tak ktovie.ako to bolo so snami...
@yanni ja to tiez typujem na nepokoje v podobe obcianskej nespokojnosti.ved to vidis v celej eu,ako to vrire.... niektre strany s radikalnymi rieseni mi su uz nielen na svete,ale maju aj podporu znacnu od volicov....
ale asi to nebude dost.. poznas to.ak sa ludom siehne na zivotnu urven a peniaze,potom sa nespokojnost prejavi vyrazne....
rozumien s tym pruznym casom.to sa da niekdy cas korigovat aj pre rodinu.ale je to narocne.. to verim.... a stavat dom je tiez narocne..ale predpokladam,ze ho stavia firma.a v de to ide rychlo.. minuly rok stavali svagrovci. ... a za par mesiacov im firma postavila dom komplet aj s upravou okolia. v sepetembri zacali a na vianoce uz stal..len bolo treba este nechat ´´vetrat´´.tak sa nastahovali az vo februari.. ale vse
tko bolo hotove uz v decembri...vsetko robil
architekt.aj dozor stavby.... ale jasne ,ze je to zataz ......
ja som sa rozhodla tiez pre rodinu.a pre svoje zaluby tiez. a ak pracovat,tal len co chcem a mam zaujem ,pretoze mam rada to,co som vystudovala. mm je schopny uzivit rodinu tiez uplne .. hned na zaciatku mi to povedal,ze muz by toto mal byt schopny,ak sa chce zenit...... 😉
my mame spolocnu ´´kasu´´.takze aj nejake prostrieddky pridu ,su spolocne .a nedelim to,ze kupujem ja ci muz. co chcem,to kupim.a vacsie polozky odsuhlasujeme spolu.platime seky ci darceky zo spolocnych penazi.
@mariuskaa tak si ho kupila 😀 Ja tiez. nas sa vola Usko (s makcenom na s). Som neverila vlastnym usiam, ze sa moje dieta rozhodlo pre slovenske meno ... Najprv bol dost skepticky, ze co, to je len hracka a nie je to skutocne, ale s dcerou sme ho total namotali, vysvetlili,z e je to ako v Toy story 😎 a v noci som ho premiestnila a teraz sedi na inom mieste, tak uz zacina verit, ze wow skutocny Elf u nas doma 😀
@kimmie @digysa my mame pre deti adventny calendar od playmobile. je to vlastne nejaka scena (maju ich vela roznych nametov)- vianocna samozrejme - a postupne sa otvaraju okienka a doplnaju postavy - zvieratka, nejake potraviny, stromceky a podobne. 24-teho je v okienku mikulas. my to uz mame treti rok a videla som v chapters nove sceny tak som rozmyslala ze budu mat dva aby sa aj male mohli do tohoto "zvyku" zapojit
dostali sme dnes balik zo svk od mami. poslala piskoty (jeden balik bol v priebehu 5 minut zjedeny) a cokolady Deli. jooooj, chut domova 🙂
@mariuskaa syn ma 5 a pol, ten Fun part je prave to premiestnovanie a ako ho deti najdu pri roznych cinnostiach. Ja napr. na dnesnu noc mam uz pripravene, ze ho posadim s miskou popcornu ako pozera tv
A potom ho idem dat do krabice so cereals, akoze tam maskrti ....postupne budem vymyslat dalsiemiesta, tipy najdes aj na internete, ked ti dojde fantazia

@alice107 sme. Nerada to takto verejne niekomu vesiam na nos. Nemusi kazdy vsetko vediet. U "von und zu" je normalka mat viac deti. Ako vsetko ok, len logisticky je to dost narocne. A drahe. Akoze mozme si to dovolit, ale len vstup na plavaren nas stoji min. 50 €. A to bez jedla. A ja chcem babuuuuuu. Sami chlapi okolo mna. A inak co som zistila, nejak sa vela chlacov rodi. To bude ale generacia. ved si ani zeny nenajdu grrrrr
Inak s tym Berlinom mas pravdu. Myslim, ze v Kreuzbergu alebo Neuköllne zrusili Vianoce. Ani stromcek, ani trhy ani nic tam nemozu mat. Ze vraj aby Turci neboli diskriminovani. Akoze to je riadny blud. Takze krestania a a vyznavaci inych nabozenstiev, co v tych stvrtiach ziju, mozu byt diskriminovani. Niekedy sa mi az rozum zastavuje.