icon

Pôvodom som Slovenka, ale doma som v zahraničí

mamalina
9. sep 2012

Chcela by som trošku vyspovedať slovenské mamičky, ktoré si našli manželov/partnerov v zahraničí.
Ako dlho vám trvalo, kým ste sa „tam“ začali cítiť doma? Boli chvíle, keď ste sa cítili osamelo? Ako vás prijala partnerova rodina? Ako to prijala vaša rodina na Slovensku, keď sa dozvedeli, že zostanete žiť vonku?
Začali ste niektoré veci robiť inak ako sme zvyknutí my tu?

Ja som pár mesiacov strávila v Anglicku. Pre starších Angličanov bolo všetko, čo som robila „naším spôsobom“ divné. Mať na obed polievku a druhý chod, tak to bolo niečo nemysliteľné. Umyť si ovocie, predtým než ho zjem? A načo? Veď je anglické! Zato odpadky do separovaného zberu bolo treba minimálne opláchnuť... Keď sa chceš poumývať máš na výber dva kohútiky. Z jedného tečie voda ľadová a z druhého horúca. Hmm, ktorý si vyberiem? Spomínam si, ako anglická mamička svojmu jeden a polročnému synovi dala v aute snack – slané zeleninové čipsy (spomenúť to tu na MK, tak by sme si prečítali niečo šťavnaté). Otázky či viem používať internet, vysávač, mikrovlnku, či sú aj u nás semafory po nejakom čase púšťa človek jedným uchom dnu, druhým von. Skrátka, cítila som sa ako zvláštny druh z tretích krajín 😒 Vtedy som si začala uvedomovať, že som cudzinec v ICH krajine, kde platia ich pravidlá, zvyky, spôsoby. A pokiaľ by som tam chcela zostať žiť, musím sa vzdať niektorých mojich zaužívaných spôsobov a prispôsobiť sa ich zvykom. Riešili ste aj vy niečo také? Museli ste sa vzdať niektorých našich zvykov?
Nechcem rozoberať, ktorý spôsob života je ten správny, lepší. Človek si asi vyberie z každého to, čo mu najviac vyhovuje a urobí si po svojom. Čo ste napríklad začali robiť inak, ako ste robili na Slovensku?

Aké to je vychovávať deti v zmiešaných zväzkoch? Učíte ich slovenčinu? Spievali ste im slovenské uspávanky, keď boli ešte bábätká? Čo naše zvyky a tradície? Snažíte sa niečo z nich presadiť aj vo vašej rodine?

Cítite sa teraz vnútorne, po tých x rokoch v zahraničí viac Slovenka alebo Američanka, Nemka, Angličanka atď.? Ako vás oslovujú vaše deti? Ste pre nich mamička alebo mummy?

Nechýbajú vám slovenské Vianoce, horalky, kofola, makové šúľance, pirohy? 🙂

Ak máte chuť, napíšte sem vaše životné príbehy, nech si tu môžeme prečítať aj niečo z iného súdka 🙂
PS: klobúk dole pre vami 🙂

digysa
18. nov 2013

@alice107 ZLY prizvuk v USA neexistuje........zly slovosled a nevhodna stavba vety nema NIC spolocne s prizvukom. To su hrusky a jablka..... Existuje slang- a tie su vacsinou zle, lebo slangovou recou rozpravaju vacsinou cernosi v getho a latino, maju svoje "specialne" vyjadrovanie, ktore je typicke pre "spodinu".

Stretla som sa s vela pravnikmi, co maju prizvuk, tiez z lekarmi a aj bankarmi..................
A pises o Californii? LA??? Ta uz ani americka nie je, 60% polulacie je tam latino............tam, ked niekto NEMA prizvuk, tak je rarita.

kuwait
18. nov 2013

@alice107 absolutny suhlas,vsak len hluchy nerozozna tie rozdieli v style native speakers,ja viem hned podla ich anglictiny co su zac ,ci studovani,ci emigrant,ci natives,niektori pouzivaju hruby slang ti teda vzdelani niesu.Podla reci hned poznas ci ma skonceny Harvard alebo public high school a accent ako benefit?No mozno na nizsom leveli ale high management to teda nie, ,mozno manager v MC Donalds 😀 No a ze americania su friendly je fact ale su even more friendly k svojim,ked si myslia ze som americanka tak su uplne ini ako ked neskor zistia ze som neni,oni moc emigrantov nemusia ale chovaju sa k nim s usmevom takym fake smile 🙂 k svojim sa chovaju ovela uprimnejsie,preto to uz nikde nevykecavam ze niesom ich,vsak oni to nezistia a chovaju sa ku mne ako k svojej.Tu v Kuwaite je to este viac citit lebo tu nechcu medzi seba do svojej komunity cudzich zgrupuju sa iba americania,tak naco si to kazit,myslia si ze som americanka tak ich v tom nechavam

alice107
18. nov 2013

@vevesh to by tak teoreticky malo byt.ale v de skolach uz davno je prblmy ten,ze na statne skoly ahlavne vo velkych aglomeraciach su ziaci,co nemaju ani zakady toho zleho jazykoveho neneckeho prejavu. atak urven tych dtatnych skol tak klesla,ze uz je prblem pre nemecke deti sa tam naucit dobry nemecky jazykovy prejav.

. snazia sa niekde,ale uz je to stale tezsie.na tych dobrych skolach je to este o inom.o stavbe vety,o sposobe vyjadrovania sa aj deti uz tam prichadzajucich.
a ti ziaci,ktori z domova nemaju taky sposb dobreho jazykoveho prejavu,,maju velky prblem zvadat jazyk na dobrej urovni ,ked nim doma nehovoria a nepocuju ho. 😉

bubelko
18. nov 2013

@vevesh ked som cakala lukasa, bavila som sa s kamaratkou, ktora bola v tej dobre veducou v jasliach, ci mam rozpravat na lukasa po nemecky, ze ci to bude dobre. a ona mi na to povedala, nie. mam rozpravat slovensky, ze napriek tomu, ze rozpravam vyborne, nejaka chybicka sa vzdy najde a ked sa to nauci, bude mat problem sa to v skole oducit. a je pravda, ze mi to ani nejde. a uz som to tu pisala - rozpravam s detmi len po slovensky, aj na ihrisu - a ked treba, ostatnym detom prelozim alebo im to uz prekladaju moje deti, ked to povazuju za potrebne. a moj akcent v hochdeutsch je tak svajciarsky, ze staci, ze poviem dobre rano a vsetci vedia odkial sme dosli 😀

kuwait
18. nov 2013

@digysa slangom hovoria aj bieli americania,ta nizsia robotnicka vrstva 🙂 Doctorov mas s accentom ked dosiel dakde s Indie,najdi politika v US government s accentom.NENAJDES!(Arnie Schwarzenegger bol bottom of all jokes for his thick funny accent) JE to o tom kde medzi akymi ludmi sa pohybujes,tak hovoriacich stretas,

digysa
18. nov 2013

@kuwait Ale ja skutocne problem nemam.... ako som uz pisala, mne to nebrani v kariere. Som ohodnotena na zaklade mojich vedomosti , nie na zaklade prizvuku.
A skutocne si myslim, ze by som urobila velku chybu, keby som koli "prizvuku" prestala vychovavat svoje deti bilingualne. Je to pre dieta ovela vacsia strata (ked ma moznost prirodzene a lahko sa naucit cudzi jazyk) odopriet dietatu bilingualnost, ako rozpravat s prizvukom.

Ja sa nepotrebujem zbavit prizvuku zo ziadneho hladiska- spolocenskeho, financneho, ci profesionalneho. Preco by som to mala chciet?

A sklanam klobu pred tebou, ze ako nepracujuca a domaca pani si mala "vlastnu" potrebu sa zbavit prizvuku. Ak v tom vidis prinos vo svojej krajine, tak preco nie?

Len prosim vas nepodcenujte ludi, ktori ziju v zahranici a rozpravaju s prizvukom. Nemat prizvuk neznamena, ze si inteligentnejsi, uspesnejsi, alebo nieco viac. Ja tu mam kopec americaniek, ktore maju vysoke skoly, ziadny prizvuk a sefujem im ja..........chudatko s prizvukom. 😝

digysa
18. nov 2013

@kuwait V US government su vsetko rodeni americania....tak teraz nechapem.... a par latino politikov, vacsinou vsetci maju latino accent 🙂

alice107
18. nov 2013

@digysa latino? ze som tam ziadneho v tej spolocnosti nestretla. 😉 to bude aSI TYM;V AKEJ SPOLOCNESKEJ VRSTVE SA KTO POHYBUJE TIEZ:::::: laltino su skor .na floride.... ked to uz selektujes podla uzemia...
ak ty nerozoznas prizvuk americkej anglictiny od cambridge anglictiny.je jasne,ze si v nou nerozpravas...... 😉
vies, je pravnik a pravnik,a bankar a bankar....... niekde v latino stvrti su tiez bankari aj ich pravnici....
ale su aj pravnici a bankari,co su dynasticke generacie v usa.. v tych povolaniach.... od nezavislosti usa....no a takeho som este nepocula rozpravat americkym prizvukom........ maju vzdelaniej na urovni cambridge....to je melodia hlasu,ked rozpravas... na hony to pozna ten,kto rozprava ozaj dobrou canbridge anglictinou...... 😎

vevesh
18. nov 2013

@alice107 ale to nie je pravda, za naucenie jazyka tkz. "hochdeutsch" je zodpovedny ucitel, ktory by tu hochdeutsch mal aj ovladat (bohuzial nie vzdy). a deti v povinnej skolskej dochadzke, kt. neovladaju dobre nj, maju povinne extra hodiny nemciny, aby aspon vyuku zvladali(lenze to je 1 hod. v tyzdni,cize uboho malo, pokial ani rodicia jazyk neovladaju, aby im pri uceni pomohli!!!)a delenie statnych skol nie je na dobre a zle, ale na gymnazia a tie ostatne.... 🙄 (a na gmynaziach mas predovsetkym nemcov preto, lebo okrem dobre zvladnutej nemciny a uciva (nad ktorym musis s dietatom sediet TY doma a spolocne sa ucit, co mnoho ludi podcenuje), tak na gympli sa musis naucit dalsie tri jazyky(aj, latina povinne, treti jazyk volitelny...a to je uz bohuzial na vela "pristahovaleckych" deti vela...

a za zlu nemcinu je zodpovedny aj stat, pretoze nema zaujem o integraciu (pred 5 dnami to aj potvrdila hovorkyna min. zahr. veci v de:" nebudeme podporovat integraciu a s tym spojene hodiny nemciny pristahovalcom, kedze nevieme, ci tu aj po niekolkych rokoch ostanu 😕 😕 😕 🙄 )

kuwait
18. nov 2013

@digysa nuz aj Obama ma taky mierny accent akoby mal s vyslovnostou niektorych slov problem,ktovie ako sa doma rozpravalo 😀 mozno indonezsky,Trump si z neho o tomto srandu spravil ale na svoju Ivanku s jej accentom zabudol 😀 Zis is maj friendz a gud dzok,yes?(Ivana TRUMP)

digysa
18. nov 2013

@kuwait
slangom hovoria aj bieli americania,ta nizsia robotnicka vrstva

ANO, VOLAME ICH REDNECKS

Doctorov mas s accentom ked dosiel dakde s Indie

ANO, AJ PRAVNIKOV, AJ EKONOMOV A VOBEC IM TO NEPREKAZA BYT VYSOKOUZNAVANA OSBNOST S TUCNYM BANOVYM KONTOM

JE to o tom kde medzi akymi ludmi sa pohybujes,tak hovoriacich stretas,
UZ SOM PISALA, ZE ROBIM V OBLASTI UCTOVNICTVA A PRAVA, CIZE SA STRETAVAM S VYSOKOSKOLSKY VZDELANYMI LUDMI. ALE NAPR. MINULY PIATOK SOM MALA STRETNUTIE S VICEPREZIDENTOM POBOCKY JEDNEJ BANKY ( www.53.com - aby si vedela, ze neklamem). PANKO SA VOLA ANTONIO ANSELMO A MA LATINO PRIZVUK (wow, viceprezident banky....to je hrozne, co??) 🙂

kuwait
18. nov 2013

Hell ya glzzzzzz, good nite 😀 aj toto je anglictina dokonca rodeneho bieleho Americana,takeho co vychodil 10 tried high school a teraz robi dakde v samoske 😀

kuwait
18. nov 2013

@digysa
zvlastna banka ,nepoznam na co sa specializuju?

vevesh
18. nov 2013

@bubelko ja viem..ja to tiez tak robim, ze vsetko prekladam, aj v skolke ked nieco chcu od malej, tak je to poviem v sk...a nikto s tym teda problem nema - proste sme multi-kulti a musime to nasim detom tak sporstredkovat, aby neboli "zmagorene", typu lebo ja sa za sk hanbim a pod.....
napr. raz som sla s malou do obchodu, a pred obchodom pani so psikom, a mala ho chcela velmi pohladkat. najprv po slovensky som na nu, ze nie, nech ho necha a tak, ze pani sa to urcite nebude pacit a pod. po 5 min. diskusii pani povedala, aby mala sa toho psika nebala, a ze ked chce moze sa s nim pohrat. tak vzdy, ked jej nieco povedala po nj, ja som prelozila do sj a opacne (ocividne "auslanderkyna"). a po 5 min. vyjde z obchodu mama tej dotycnej pani a hovori: janicka, ja som vsetko kupila, co si chcela, len tie jogurtiky nemali, tak som nekupila 😕 😀 a ta pani, ked odchadzala, tak sa pozdravila auf wiedersehen 😕 😕

alice107
18. nov 2013

@vevesh za zlu nemcinu si kazdy predovsetkym moze sam. ja poznam cudzincov zo zadnej eu co pirsli zit do nemecka. a ich deti nepotrebovali ziadnu integraciu jazyka zo strany statu. aj deti nevedeli nemecky,ani oni sami,zaplatili si sami hodiny a integrovali sa sami.
ja nema ako aj ini nemci svojimi danami zaujem finacovat ziadnych pirstahovalcov a ich integraciu.
takze ak to nejaka ministerka povedala,uplne s nou suhlasim.
ak hovorime o statnych skolach,tak sa delia na viacv stupnov....... a gymnazium je na najvysom stupni urovne v tychto skolach..ale dobre skoly ja myslim sukromne.. niektore su vde ozaj dobre...
a tam ozaj poznat,ze tie deti hovoria a pisu ozaj dobrou nemcinou .

bubelko
18. nov 2013

@vevesh presne, zo zaciatku som aj ja prekladala, dokonca som babysitterke nechavala listok s vyrazmi ako pit, jest, duduska - aby mu rozumela, ked si bude pytat a aby jej zbytocne neplakal. 😀 dnes uz netreba 🙂

kuwait
18. nov 2013

@alice107 ja mam taku skusenost z EU ze rusky a zeny z vychodnej europy tam maju velmi zlu povest,ja by som vzhladom na rusku aj pasovala,ludia sa ku mne chovaju preto divne ale ked spustim svoju anglictinu hned vedia ze Ruska niesom a netypuju ost block ,americanka ze a chovaju sa ku mne ako k dame,pokial hubu neotvorim tak len cynicky pohlad a je im jedno ci bohaty rus alebo nie,no respect,v momente ked podla reci toto vylucia chovanie sa zmeni.Takze moja dobra anglictina je velke plus.

vevesh
18. nov 2013

@alice107 vobec nemas paru o nemeckom skolstve...ale skoda o tom s tebou hovorit...a ak nemas zaujem z Tvojich dani platit pristahovalcov, nemam problem, ale potom po nich nechci, aby ti pucovali a pod.....a ak uz raz chces lacnu pracovnu silu, tak treba aj podmienky...o tom to cele je....
a co sa tyka znamych, tak deti, kt. nie su "origos" nemecke, automaticky dostavaju hodiny nemciny, to je jedno odkial su...
niekto, kto zaraba 1200 eur brutto (co plati na vacsinu pristahovalcov) si nebude priplacat este aj hodiny nj, kedze nema pomaly ani co do huby dat (s prepacenim za ten vyraz..)
a este nieco..ty si tiez prisahovalkyna...podla zakona pristahovalec v de nie je ten, kto dokaze, ze ma v cistej linie dozadu tri generacie cisto nemecke (nemecky pas ti nestaci..)...takze by som sa velmi neozyvala...

digysa
18. nov 2013

(pozn. velke pismena pouzivam iba na lepsie rozlisenie mojho prispevku ku komentrom...nesnazim sa kricat)

@alice107

Tu mas statistiku Los Angeles z roku 2010. Dnes je to este horsie 😖

White: 41.3% (Non-Hispanic Whites: 29.4%)
Hispanic or Latino (of any race): 57.5%
Black or African American: 9.8%
Native American: 0.5%
Asian: 10.7%
Native Hawaiian and Other Pacific Islander: 0.2%
Some other race: 25.2%
Two or more races: 2.8%

NA FLORIDE ZIJE VIAC LATINO? 🙂
Co sa tyka Californie tak 54% je bielych a latino, cierni, azijati a pod....su zvysne percenta
Florida je 73% bielych a latino, cernosi, azijati su zvysne percenta...........

K tvojim dalsim komentarom:

ak ty nerozoznas prizvuk americkej anglictiny od cambridge anglictiny.je jasne,ze si v nou nerozpravas.....

ROZOZNAM, MAM AJ TRAPNY CAMBRIDGE CERTIFICAT (CO MA VSAK TOTO SPOLOCNE S TOUTO DEBATOU, NEVIEM)

je pravnik a pravnik,a bankar a bankar.

VIEM.....JE ZLY PRAVNIK, AJ DOBRY PRAVNIK......ALE URCITE NIE NA ZAKLADE PRIZVUKU 😖

ale su aj pravnici a bankari,co su dynasticke generacie v usa.. v tych povolaniach.... od nezavislosti usa....no a takeho som este nepocula rozpravat americkym prizvukom.

VIEM, MAM TAKEHO JEDNEHO DOMA.............ALE MY SA BAVIME O CUDZINCOCH, NIE O DYNASTIACH A RODENYCH AMERICANOCH............O COM TOCIS?

NEPOROVNAVAJ CUDZINCOV S DOMACIMI........DEBATA SA DOSTAVA NIEKDE DO NEZNAMA...... 😒

alice107
18. nov 2013

@kuwait vsetko je to o spolocneskej triede , z ktorej kto pochadza,ake ma vzdelanie a pod. aj ten prizvuk je toho reprezentantom. takze presne sa zhodneme v nazore na danu vec. 🙂

digysa
18. nov 2013

@kuwait Co je na nej zvlastne.......? Ze maju viceprezidenta s prizvukom? Aj www.wellsfargo.com a www.bankofamerica.com ( dve najvacsie banky v USA) maju ludi na vysokych poziciach s prizvukom......

toto je normalna banka a specializuje sa na to, na co kazda ina...........

Jezkove oci......uz ma to nebavi obhajovat svoje postavenie u ludi na modrom konikovi.....dolezite, ze som si ho obhajila u tych, co ma platia 🙂

alice107
18. nov 2013

@digysa statistika je jedno,a moja skusenost osobna ine. takze ako som pisla, ja som latino v tej spolcnosti,kde som sa pohybovala nestretla
ani v tej stvrti,kde sme byvali.
to mas to iste,ako ked v de je vela turkov.ale ja ich vo svojej spolocnosti a stvrti nemam. a statisticky v de je ich vela. pochopila si,co som chcela tym napisat ?
no a ked sa teda bavime o cudzincoch,tak presne to som ja napisala,ze ak angican ktory nema dobru canbridge vyslovnost bude cudne posobit v usa vyssej splocnosti,ako by tam posobil american,co tiez nema canbridge. prizvuk. nezalezi ,ci je sudzinec,ale ake ma sposoby v danej spolocnosti. teda aj jazykovy prejav. a to iste v opacnom garde,ak by do dobrej spolocnosti v anglicku prisiel american,co ma americky sposob jazykovejo prejavu anglictiny.
rezalo by im to usi a vedeli by,ze nema dobre vzdelanie minimalne. pretoze moze sice ovladat amerikancinu,obrazne povedane.,ale MAL BY ovladat tu canbridge.
takze tolko k tomu jazykovemiu prejavu cudzincov. 😉

kuwait
18. nov 2013

@digysa no ale latino to su americania a spanielcina sa tam uci aj na skolach,v LA mas aj TV v dvoch jazykoch vysielane,to nemozes zrovnavat s emigrantmi dakde z Pakistanu 😀 LOS ANGELES city of angels este aj mesta nazov je spanielsky,ale aj tak sa tam tazsie latino presadi ako biely American(radsej nenapisem native American lebo by ste tu hned o indianoch zacali)Videla si latino stvrte v LA?Videla si Beverly Hills?Kolko latino a kolko bielych tam ma vily? 🙂 Tie latino stvrte LA su des

kuwait
18. nov 2013

Inak v Amerike skor zida najdes na vysokom poste ako emigranta s accentom,ja som vsade len nosatych zidov stretala aj v bankach aj v jewellery stores aj managerov na vysokych miestach,sami zid aj podla mena,Steinberg,Goldberg,Zuckerberg aj vsetci bergovia a steinovia 😀

alice107
18. nov 2013

@vevesh ty nehodnot,ake vedomosti ja mam o nemeckom skolstve. 😉 kolko rokov ty zijes v de? chdia tvoje deti do sukromnych skol?
ak nie,tak pis,o com mas vedomosti. 😉
a to,kolko kto zaraba mna nezaujima vobec.je to toho dotycneho starost. takze s tymto argumetom laviciarov na mna nechod.
a co sa tyka debaty,ty si oslovila mna. ja uz davno viem,ze my dve sa nezhoneme v mnohych veciach.
takze debata by bola len o vymienani nazorov. a to sme urobili.
zhoda sa nedostavila ani nedostavi,to je jasne. zelam pekny den.

digysa
18. nov 2013

@alice107 Myslim, ze Ty by si sa mala zamerat na krajinu, kde ZIJES a nie na krajinu, ktoru si navstivila a zhodou okolnosti to boli vysoko postaveni ludia ( ako sa snazis vsetkym medzi riadkami prezradit) a boli v oblasti, kde su cisto biele stvrte.

Ja v USA zijem a nemyslim si, ze TY si pre mna spravny clovek na to, aby si opravovala moje poznatky o USA. Ja sa zhodou okolnosti stretavam so spolocnostou, ktora je na dost vysokej urovni a som clenkou prestiznych klubov, kde ma obycajny lud zakazeny vstup, ak nezaplati mastny rocny poplatok. Ludia ktorych poznam su z roznych odvetvi a 95% nikto z nich nema prizvuk, lebo su rodeni americania......ale keby zmyslali tak uboho, ako Ty, tak by som sa ich spolocnicka a priatelka nikdy nestala...lebo nemam ten spravny prizvuk. Ostatni vysokopostaveny ludia (5%) prizvuk maju, lebo nie su rodeni americania, ale vobec im to neprekaza v kariere a v profesionalnom zivote.
Mozno v Nemecku je to inak. Vobec to nejdem porovnavat, lebo netusim, ake problemy maju vzdelani a uspesni ludia s prizvukom v Nemecku. NEzijem tam a neviem........

Myslim, ze Europa a USA ma na prizvuk velmi rozlisny standard. Podotykam, ze ovladanie pravopisu, gramatiky a slovosledu je nieco UPLNE ine.........a Ty to sem stale pleties s prizvukom.
Pri svoje praci si nemozem dovolit pisat, ci rozpravat nespisovne. Ale urcite mozem mat spravne vyjadrovanie, gramatiku a formalnu rec s prizvukom.

digysa
18. nov 2013

@kuwait Zidia su mudri...co narobis.

vevesh
18. nov 2013

@alice107 ja viem, ze sa nezhodneme, ja pisem o realnom svete, i ked sa to niekomu nepaci...ja totizto zijem v tej realite, a nie vo vysnivanom svete, ako by podla mojich predstav mal byt... 😉 a aj tebe zelam pekny den

digysa
18. nov 2013

@alice107 Tvoja spolocnost a jedna stvrt kde si sa TY pohybovala netvoria standard USA.
Ja zijem tiez v bohatej, bielej stvrti ........ale moja stvrt a moji priatelia netvoria AMERIKU....je to len kvapka v mori

digysa
18. nov 2013

@vevesh Vas dve (s alice107) by som este pochopila, preco sa dohadujete....kedze ste obidve v tej istej krajine....
Ale aby mna niekto poucoval o krajine a o state v akom zijem uz 15 rokov........no to je snad zart..... 😎

alice107
18. nov 2013

@digysa amerika je pojem,co si kazdy moze predstavit podla seba. rocefeller klan si mysli,ze amerika su oni. napriklad.a aj ma pravdu.lebo su mocou ameriky......
stredna vrstva si mysli,ze ona je zakladom ameriky.. .. ze amerika su oni..
a to platilo ciatocne v minulosti tiez.
tak vidis, amerika su ti bohati,aj slumy... aj stredna vrstva...
ja chapem,ze zijes v bielej a majetnejsej stvrti ..
ale debata bola o tom,aky kto ma jazykovy prejav........ a ver mi,ze typicky american nie je ten,co rozprava ´´amerikancinou´´.a hlavne nie v bielej majetnej stvrti.....