icon

Poznáte dôchodcu, ktorý prispieva iným?

martina1985ba
5. dec 2022

Ako tak čítam, každú chvíľku ktosi ošmekne dôchodcu o niekoľko tisíc až desaťtisíc eur...a ja tak uvažujem, že tí zlodeji to nerobia preto, že dôchodci sú slabí a blbí ale že je to skupina ľudí čo tu má najviac peňazí... ako môže nejaká babka vyhodiť von oknom (doslova, lebo jej tak telefonicky povedali) 28 000€? Prečo keď idem nakupovať do potravín, tak vidím dôchodcov ako majú plné košíky potravín?

Ja osobne nepoznám chudobného dôchodcu. Poznám viac dôchodcov, čo sa samozrejme donemoty sťažujú ako málo majú, ale teda vypapkaní sú riadne.

Poznáte dôchodcu, ktorí prispieva trebárs útulku, chorým deťom, bezdomovcom alebo nejakým iným ľuďom?

19gemini89
5. dec 2022

Moji svokrovci zarabali da sa povedat posledne roky almuznu, min.mzdu, firma ich odrbavala na vyplatach atd, neskor pracoval uz len svokor, ten dostal o kusok vyssi dochodok ako svokra. Spolu maju nieco cez 700eur. Avsak, su nauceni velmi dobre hospodarit, svokor si vie privyrobit este, platia len vodu,elektrinu a nieco malo za plyn. Oni tych energii vela uz nespotrebuju. Maju 4 vnúčatá, každému dávajú rovnako, aj ked by vôbec nemuseli. 2x za mesiac idu na veľké nákupy, ked dostanú dôchodok, vtedy maju ano plný košík, väčšinou akciových alebo nie velmi kvalitnych potravin. A dokazu este aj usporit. Cely zivot sporia. Tak su nauceni. Povedala by som , ze radsej si od ust odtrhnu len aby bola "ponozka" plná. A ked si to vezmes za tie roky, tak ano, niektori maju aj tisice nasporene. Moji svokrovci mali nenavratnu pozicku, nemuseli nic splácať. Nikdy nemali uver ani nieco na splatky.

michaela412
5. dec 2022

Moja svokra mala živnosť cca 30rokov, samozrejme minimálne odvody. Ja som jej vravela, že ak zostane sama s jej dôchodkom môže dom rovno predať, lebo to neutiahne. Jej odpoveď: "veď potom sa uvidí". Momentálne živnosť zrušená, opatruje muža a svoju svokru. Príjem majú spolu ako nikdy predtým (oveľa vyšší) 🙂 čiže si šetrí posledné 3 roky. O dva roky uvidíme aký bude mať dôchodok 😉

saxana000
5. dec 2022

Ti dochodci od cca 40-45 rokov setrili neplatili hypoteku nezivili deti nepotrebovali nove auta smartfony ani dovolenky vela si dopestovali.je to cca 25 rokov prace a odkladania.
A dobre spravili.moja mama cely zivot pracovala ako predavacka.dochodok nema ani 400 eur.zatial su dvaja s ocom tak im to staci. keby ostala sama nema sancu z toho vyzit..na to budu sluzit tie uspory..

viestta
5. dec 2022

@saxana000 a kto im zivil deti? Deti nezivili mozno poslednych 15 - 20 rokov, ked deti odisli z domu. Z coho postavili domy, kupili byty? Len z toho co zarobili.

acrobaleno
5. dec 2022

@viestta no veď toto. A aj v televízii je osveta, že nedávať peniaze cudzím, aj keď povedia, že je to vnúčik Jožko, Janko alebo Ferko.

heln
5. dec 2022

@martina1985ba zacnem od konca otazkou: preco by mal nejaky dochodca niekomu prispievat?
ja napriklad nepoznam bohatych dochodcov, takych, ktori maju take sumy doma v ponozke. poznam dochodcov, ktori sa maju horsie, aj takych ktori sa maju lepsie, poznam dochodcov, ktori si privyrabaju lebo nechcu z dochodku len platit ucty a jedlo, ale chcu zit sebestacne a dostojne, poznam dochodcov ktori si ziju dobre a poznam aj takych, ktorim rodina plati za byvanie, lebo na to nema.
a vacsinu dochodcov, ktorych poznam prispieva svojim detom a vnucatam.

acrobaleno
5. dec 2022

Keď sa to tak vezme, ja sa tým dôchodcom ani veľmi nedivím, že naletia podvodníkom. Koľko 40tničiek/40tnikov naletelo "doktorom v USA army" a obrali ich o veľké peniaze. Veď nedávno bolo, že žena v strednom veku poslala 100!!!!!tisíc eur takto.

omama40
Autor odpoveď zmazal
heln
5. dec 2022

@natalala prepac, nezober to osobne, alebo aj zober, ale ja nechapem komentare tohto typu, ze terajsi dochodci si mohli cely zivot setrit na dochodok......
prd makovy, moji rodicia cely zivot makali, zili z ruky do huby... vies co to znamena? ze presne tolko kolko zarobili, tolko aj v ten mesiac minuli, takze nic neusetrili, zaplatili ucty, stravu, to co bolo treba a peniaze fuc, a nebolo to preto ze nevedeli hospodarit, ved cez tyzden sa jedli cestoviny, na chleba natierky, ziadne sunky, maso v nedelu plus kolac, ked nahodou nieco nasetrili, tak sa nieco pokazilo, mas predstavu kolko stali vtedy spotrebice? teraz si vies kupit tv, chladnicku, pracku za menej ako jednu mesacnu mzdu, vtedy to stalo niekolko vyplat a bolo treba setrit.
takze nie, sucasni dochodci si nemali ako nasetrit na dochodok .

lenka2710
5. dec 2022

@heln presne, platy boli vtedy veľmi nízke a kto mal viac detí... svokrovci majú 680€ dokopy a dreli celý život, svokra ešte aj v dôchodku a veru keď aj teraz všetko poplatia, lieky, stava je strašne draha

acrobaleno
5. dec 2022

@heln Súhlas. Po 1989 to boli ťažké roky. Nie všetci boli oj*bávači a živili sa normálne, ako to tu píšu, že boli špekulanti.

lubina
5. dec 2022

@martina1985ba Moja mama ma dochodok z ktoreho zije od jedneho dochodku ku druhemu, ale pracovala v zdravotnictve ako sestricka a tak prispeje obcas na Cerveny nos. Nie je to vela co da, ale vobec ze z toho mala este cosi da...

heln
5. dec 2022

@acrobaleno presne tak, po 89tom pozatvarali statne podniky, fabriky, mnoho ludi prislo o pracu a prace nebolo, brali vtedy hocijaku pracu, aka bola.moja mama mala po 45ke a na pohovoroch jej vraveli,ze je pre nich stara, otec si otvoril zivnost a ledva zarobil na naklady a odvody, potom isiel makat do zahranicia a dochodku sa nedozil.

zuzinka888
5. dec 2022

Ak maju velke dochodky tak len preto,ze si ich odrobili a zasluzia si ich. Mnoho z nich si cely zivot odopierali - sa ich opytaj kolko krat boli na dovolenke v zahranici a kolko znackovych topanok a kabeliek maju. A toto co robia hyeny- by som ich za gule- ak maju do prievanu povesala.🤮🤮🤮

sissy27
5. dec 2022

@martina1985ba poznám, napríklad moja mama. Nikdy nezarábala nejaké ohromné peniaze, lenže ona by mohla prednášať finančnú gramotnosť na Harvarde. A nie je žiadna ekonómka vyštudovaná, obyčajnú učňovku má s maturitou, len má rozum a vie počítať. Má veľmi slušné úspory, istý čas aj pracovala popri dôchodku. Moja babi bola rovnaká - obyčajná žena so základným vzdelaním, ale s peniazmi vedela narábať. Pritom obe si vedia dopriať (aj rodine), nie sú chorobne žgrlavé na úkor vlastného komfortu (alebo rodiny).
Mama prispieva na rôzne overené charitatívne zbierky a tak ako moja babi nikdy nenaletela podvodníkom, tak verím, že ani mojej mame sa toto nestane.

h2o2
5. dec 2022

Poznám, moja bývalá svokra sa stará o môjho byvaleho muža dokonca mu aj auto kúpila a každý mesiac ho podporuje. Bola riaditelka v MŠ a je rozvedená. A terajší svokor ma 2 dochodky vlastne 3 jeden z čiech a vdovský a dal nám dost peňazí ako svadobný dar. Moji rodičia veľa nezarobili tak podla toho majú aj dôchodok ale dokážu z neho našetrit napriklad teraz menili strechu a predtym splacali nove auto. Podla mňa je všetko o finančnej gramotnosti. Moja teta poriadne nerobila a ma dochodoch plus vdovsky cca 360e a už 2 tyzdne k nám chodi jesť a zohriať sa lebo keď ma dôchodok nakúpi same kraviny.

beata_k
5. dec 2022

@natalala Trochu ta poopravim. Voladeky ludia zarabali 1500 SKK. Co je 50€. A aj z toho sa im vypocitava dochodok. Cely zivot pracovali a maju 💩

natalala
5. dec 2022

@irusa ok, peniaze sa dali investovat napriklad formou kupoi vacsieho bytu/domu, kt na stare kolena vie clovek predat, prestahovat sa do mensieho a pekne zit z tych penazi. Podla tvojej logiky by nikto nemal setrit nikdy nic, lebo inflacia 🤷🏼‍♀️

natalala
5. dec 2022

@0silvia0 pozri my s manzelom to robime presne ako pises. Investujeme/setrime peniaze pre seba na dochodok a rovnako odkladame aj svojim detom, aby sme im raz ulahcili start do zivota. Ja som napriklad pocas vysky brigadovala, takze nehovorim, ze mama mi nemusela dat ani korunu ale urcite ma nemusela zivit. Urobili sme si s muzom tolko deti o kolko sa vieme plnohodnotne postarat. Neocakavam od svojich deti, ze sa raz na stare kolena maju povinnost o mna postarat, ale ja by som svoju mamu nemechala zivorit, lebo cely zivot robila vsetko pre mna s bratom a aj teraz nam pomaha.

katka700
5. dec 2022

@martina1985ba Z tvojho príspevku cítiť strašnú závisť až nenávisť k dôchodcom. Na toto som vážne alergická lebo spoločnosť ktorá sa nedokáže postarať o tých najzranitelnejsich je odsúdená na zánik.
Tak ti dám zopár príkladov ako si 'nahonobit' v dôchodcovskom štýle:
1. Okamžite vypni všetky radiátory a po zvyšok zimy ich zapni jedine ak čakáš návštevu. Chodiť doma v troch svetoch je ok.
2. Prestaň kupovať mäso. Stačí akciová kuracina s konciacou zárukou raz mesačne
3 cestoviny s vajcom, šošovicovy prívarok alebo chleba s maslom sú fajn hlavné jedlá
4. Vždy keď ti lekár predpíše lieky tak si v lekárni pýtaj generikum. Ak je aj to drahé zaobídes sa bez neho
5. Oblečenie per minimálne, voda s elektrika sú drahé, na čo púšťať práčku, keď tak oper v rukách
6. V skrini máš toľko oblečenia, že ti vystačí do smrti - už si nikdy nič nové nekúp
7.kozmetiku nepotrebuješ si stará a lepšie to už nebude
8.predaj smartfón a zožeň si starú nokiu
9.kadernicka,pedikura,nehty welnes, internet, dovolenky sú panske huncutstva, kedysi neboli a ľudia sa zaobisli bez nich tak ich tiež mať nemusíš
10. Pred rodinou a znamimi predstieraj ako skvele si žiješ a nič ti nechýba
Máš odvahu vyskúšať to na pol roka? Ešte stále im závidís?
Pre tie ktoré sa pri čítaní môjho príspevku zdesili: nepreháňam, sú to skutočné príklady spôsobov ktorými slovenskí dôchodcovia šetria. Ak máte blízkych vyššieho veku, neverte všetkému čo vám povedia, overte si ako sa stravujú ako žijú. Mnohí vyrastali po vojne v ťažkých rokoch a sú zvyknutí až chorobne šetriť na úkor vlastného zdravia.

irusa
5. dec 2022

@natalala jasné...áno mali možnosť z minimálne zárobku ešte skupovať byty...ak by boli takí bohatí a mali také zárobky,tak im nevyjde minimálny dôchodok...pamätám si obdobia,kedy im aj tri mesiace neprišla výplata a mali 100 v peňaženke... družstva krachovali a veru s otvorenou náručou nikto nebude čakať na matku so 4 deťmi....vtedy si aj otec zobral pôžičku,že začne podnikať v lese a ver tomu pracovať s koňom v ťažbe nie je žiadna výhra....ak by som ja mala teraz skupovať majetky tiež sa potrebujem zadlžiť...no som rada,že mám dom bez hypotéky a neuviazem si slučku na krk....teraz financie sú,tak ,že žijeme ako taký slovenský priemer,no zdravie je krehké a pri dnešnom štýle života pochybujem,že sa dožijem dôchodku...do hrobu zoberiem len to čo práve zjem a skončím na obecnom pozemku

oblecenie99
5. dec 2022

Neviem, kde vidno bežne takých dôchodcov, ja v obchodoch vidím skôr opak, malo potravín v košíku aj to väčšinou akciové, či lacnejšie... Väčšie nákupy robia skôr nárazovo raz do mesiaca. Bola som u nás v Košiciach v komisii na voľbách, a poviem vám, takto vidieť naraz realitu: samozrejme prišlo veľa dôchodcov, ale ja som si až teraz uvedomila, v akom fyzickom stave naši dôchodcovia sú, nie že väčšina, ale prakticky všetci. Pár takých bolo, čo by spadali do kategórie "čiperná nemecká dôchodkyňa", ale na väčšine bolo vidno, že sú zrobení na staré kolená, unavení a chorí 😔

natalala
5. dec 2022

@heln tak zopakujem tvoje slova, prepac neber si to osobne, alebo aj ber, ale zrejme niekde robili chybu. Moja babka bola sama na 3 deti, detko prispieval minimalne. Mala popri robote este 2 brigady a teda dokazala za zivot nasetrit peniaze na stare kolena. Rovnako moja mama ide za par rokov do dochodku a ma nasetrene peniaze, tak mi prosim ta vysvetli, ako je to mozne, ked ty pises, ze je to nemozne? 🤷🏼‍♀️

natalala
5. dec 2022

@beata_k a koho je to vina, ze maju hovno?

natalala
5. dec 2022

@irusa kedysi sa byty dostavali, tak uz len to je luxusny start do zivota, ktory v dnesnej dobe mlada generacia nema a nepozna. Takze minimalne na tom sa “usetrilo”

irusa
5. dec 2022

@natalala no moji rodičia byt nedostali

saxana000
5. dec 2022

@viestta ved to pisem ze od cca 45ky uz nemali vydaje.lebo deti povydali nebol mama hotel do 35ky. domy postavili ovela skor aj byty uz vyplatili alebo dosgali od podniku v dnesnej dobe ludia splacaju uver kludne do 60ky tazko si budu odkladat. a doba je ina ludia narocnejsi.dovolenky lyzovacky darceky cely ten konzum.
kedysi sa zilo poskromnejsie..veci sa sanovali a opravovali.jeden nabytok jedna postel jeden televizor jedno auto aj 15-20rokov. Neprekurovali neprezierali sa neplytvali vodou ani elektrinou

slniecko5
5. dec 2022

V zásade platí jedna vec, tak, ako ľudia finančne žijú počas svojho života po 40tke, tak väčšinou vyzerá ich dôchodok. Málokto zázračné zbohatne v 50tke. Buď od výplaty k výplate, alebo sa im proste darí viac a ušetria a užívajú si.

viestta
5. dec 2022

@natalala tie "rozdavane byty zadarmo" je len spomienkovy optimizmus. Jednak k bytu sa nedostal kadekto a hned. Poradovniky na byty boli na mnohe roky, za ten cas rodiny zili v detskej izbe u rodicov. Ak sa uz konecne dostali na vrchol poradovnika, tak az na par vybranych povolani to boli druzstevne byty, kde bolo treba zlozit clensky podiel a potom 20 -30 rokov splacat anuitu. Ak niekto staval, tak staval bud z pozicky, ano aj bezurocnej a ak mal stastie, ze pracoval vo vybranej pozici tak aj nenavratnej, ale ta bola len do urcitej vysky, nie na cely dom. Zvysok staval z hotovosti, ktoru mal na vyplatu, svojpomocne s pomocou rodiny a kamaratov po vikendoch a z materialu, ktory sa mu podarilo zohnat. Splacat 100 - 200 tisic z platov 3500 Kcs dokopy, popritom nakupovat material na dostavbu domu, to je ten super start do zivota, ktory naozaj netreba zavidiet.

viestta
5. dec 2022

@saxana000 neprekurovali, neplytvali? Vsak roky rokuce sa za kurenie platilo od stvorakov bez ohladu na spotrebu, ked bolo horuco okno sa otvorilo, ked kvapkal kohutik, tak kvapkal, lebo za vodu sa platilo od poctu osob. Merala sa len elektrina a plyn. Nepreziarali sa? Ale ano, prezierali sa. Ano, mali jeden nabytok na pol zivota aj jednu postel s vylezanym matracom a teraz maju zhumplovane chrbtice.