Pozor na podvodníkov. Ako sa nenechať oklamať?
Ahojt neviem či ste zachytili pred pár dňami príbeh, že si jedna baba (Už neviem či to bola Slovenka ale tuším hej) myslela, že si píše s Brad Pittom a poslala mu extrémne veľa peňazí. Na prvú je to celkom vtipné ale ja som poznala v mojom meste ženu, ktorej takto akože začal vypisovať AKOŽE primátor no a ona sa do neho zaúbila, on ju extrémne zmanipuloval a začala mu posielať strašńe peniaze. Nakoniec sa zistilo, že to bola nejaká banda podvodníkov a toto robili po celom SK. Poznáte aj vy vo svojom okolí niekoho takého čo sa mu to stalo?
@petsvk no super, mne mama neda 20eur a starka da vnukovi celoživotne uspory, len tak, lebo zavolal
@maranco najhoršie, že ju budu navigovat, aby to vybrala z banky
Treba využiť aj túto platformu, ktorú číta 120 tis ľudí denne na zdieľanie podvodných praktik. Inak nás zvalcuju.
@karolinakr preto vzdelávam svojich seniorov v blízkom okolí, aké telefonáty môžu očakávať, ktoré údaje nesmú nikomu prezrádzať a aké rôzne podvody teraz letia
@slniecko5 máš tu príspevok o podvode na FB marketplace a na druhý deň sa iná pýta na to isté, alebo lindex minimálne 3-4 nové diskusie za posledný mesiac
alebo sa tu niekto ofukuje prečo banka chce vedieť načo vyberá väčšiu hotovosť, čo jej do toho veď sú to MOJE peniaze
@slniecko5 ale aspoň je to tu dobré, ako zdroj podvodných stránok, mnohé potom nahlasujem
https://metaproteam-support-verify.uncody.site/ (zablokovali)
https://metaproteamai-support-verify.uncody.site/ (ešte stále v riešení)
no na druhý deň vytvoria novú stránku 😒
Zdieľam:
https://vosveteit.zoznam.sk/velka-banka-upozorn...
https://vosveteit.zoznam.sk/pozor-siri-sa-falos...
PS: včera som tu sms z akože banky dostala, nemám Fio
@slniecko5 diky, to je sila! my sme tu jak v džungli, každu sekundu na teba číha podvodník a len odrážame útoky..
@adrianakralovicova Takéto podvody a ďalšie fungujú lebo namiesto agresorov sa odsudzuje obeť, takzvaná sekundárna viktimizacia a ľudia sa boja priznať že naleteli. Polícia namiesto toho aby pomohli obeť vysmeju.
To že dnešné praktiky podvodníkov prekuknete neznamená že v budúcnosti keď budete mat znížené kognitívne schopnosti a podvodné praktiky budú sofistikovanejšie nenaletíte tiež.
@katka700 väčšinou sa ludia zasmeju, ale tuto, jak ta pani plakala v tom videu, čo som dala, už to take smiešne neni..
a na druhej strane podvodnici su šikovni, ked stači par omačok a človek sa chyti
mojej mame volaju tak 20 rokov a boli časy, že aj 3x do tyždňa, rôzne vymysly, nejako ešte neprešli cez tu stenu a raz ma dokonca bola čakat, lebo historka s nehodou a to ani nemám auto..
skušaju, skušaju, ale z tohto mračka nezaprší 🙂
@katka700 dala si odpojit telefon, a v deň, ked jej ho naspät pripojili, jej volal podvodnik..to keby človek nezažil, neuverí
Mne chodia pravidelne sms zo "SLSP" ze na mojom účte sa dejú podozrivé transakcie a pre kontakt s bankou mam kliknúť na link xxx. V živote som v SLSP účet nemala. 😆
@petsvk to su ti dochodcovia, co placu, ze nemaju co jest. A doma v pancuche 100 tisic. A je ich takych velmi vela. Mam to vo svojom okoli.
@som_realistka SLSP má na slovensku najväčšie zastúpenie (podľa mojej štatistiky 45% účtov) tak podvodníci majú najvyššiu šancu že sa trafia niekomu s účtom v SLSP
@slniecko5 ja mam dosť..keby podvodnici tolko energie, čo vkladaju do špekulacii, venovali vyskumu ochoreni, boli by sme najzdravšia republika na svete..
Košice pozor! Ide o akože 6mesacne cestovanie zadarmo.
Zákazníci Orange pozor
@maranco vieš, ono to všetko človek chápe, ale su situácie v živote, keď proste racio vypne na moment (únava, stres, hádky deti atd), keď proste dostaneš info a nefiltrujes, klikneš.
Preto to tu zdieľam.
Možno niekto prečíta, zajtra tu faktúru dostane a stopne sa. Inak by ju otvoril.
MK je mocne médium, čítané a nemusí slúžiť len na hádky, ale byt aj užitočné😉.

@slniecko5 to je "výhoda" dnešnej modernej doby, zlodej už nemusí v noci striehnuť v parčíku za kríkom aby niekoho okradol, ale urobí to pohodlne z obývačky v papučkách
Preto by sa aj na školách mala vyučovať finančná gramotnosť a ako sa nechytiť na podvody v digitálnom svete.