Pozor na úsporné žiarovky

dulius
27. dec 2010

Úsporné žiarovky sú pre deti riziko, chcú ich preto obmedziť

Riziko ekologických žiaroviek je v hladine ortuti, ktorá sa uvoľní po ich poškodení.

BRUSEL. Bruselskí politici varujú rodičov: Nedávajte nijaké úsporné žiarovky do detských izieb; nachádza sa v nich priveľa ortuti. A chcú dosiahnuť ešte viac. Od Európskej komisie (EK), aby rozhodla o ich stiahnutí z trhu a o zrušení rozhodnutia o zákaze výroby a predaja klasických žiaroviek.

Predseda vplyvného priemyselného výboru Európskeho parlamentu (EP) Herbert Reul pre internetové vydanie Die Welt povedal, že urobí všetko pre to, aby sa staré hruškovité žiarovky dostali znovu na trh.

Reulova požiadavka súvisí s výsledkom skúmania Nemeckého spolkového úradu pre životné prostredie (UBA).

Úsporné žiarovky majú v blízkej budúcnosti úplne nahradiť tradičné žiarovky. Nové žiarovky však predstavujú vážne zdravotné riziko.
Nebezpečné pre deti a mamičky

Ak sa jedna z nich poškodí, povolený limit na množstvo ortuti v kubickom metri malej miestnosti sa zvýši z 0,35 mikrogramu 20-násobne. Analýza upozorňuje, že od takých žiaroviek by mali byť čo najďalej najmä deti a nadchádzajúce mamičky.

Očakávam, povedal Reul, že Európska komisia čo najskôr zruší zákaz predaja tradičných žiaroviek. A opačne, podporuje, aby Európska komisia začala uvažovať o zákaze úsporných žiaroviek. Okrem toho musí preskúmať, či sa úsporné svietidlá v súvislosti so svojimi rizikami pre zdravie ľudí vôbec majú dostávať do distribučnej siete.

Politik povedal, že EK ich rozširovanie podporovala pomýlenej politiky ochrany ovzdušia a úsporné žiarovky sa pokladali za jej symbol. Ale nové žiarovky neslúžia ani ochrane ovzdušia ani zdraviu ľudí.

Viceprezidentka EP Silvana Kochová-Mehrinová uviedla, že vzhľadom na to, že vedecké poznatky potvrdzujú škodlivosť úsporných žiaroviek, EK musí presadiť zákaz ich používania najmä v domácnostiach.

Staré dobré a obľúbené žiarovky sa nesmú stiahnuť z trhu pod zámienkou ochrany životného prostredia a ich nahradenia produktmi ohrozujúcimi zdravie. Ako matka radí ostatným rodičom s malými deťmi: Nedávajte úsporné žiarovky do detských izieb.
Tradičné komisia zakazuje

EK pred časom rozhodla, že sa od prvého septembra 2009 nesmú predávať tradičné 100-wattové a prvého septembra tohto roku vstúpil do platnosti aj zákaz predaja 75-wattovoviek. Od septembra budúceho roku by sa mali prestať predávať aj najrozšírenejšie 60-wattovky. O rok neskôr mali zmiznúť z regálov obchodov aj všetky 10- a viacwattové žiarovky. Nové žiarovky majú v porovnaní s tradičnými o 80 % nižšiu spotrebu energie.

Podľa údajov Programu pre životné prostredie Spojených národov (UNEP) sa elektrické osvetlenie podieľa 6 až 8 percent na produkcii skleníkových plynov.

Používaním úsporných žiaroviek by sa podľa tohto pramene znížila emisia škodlivín vypúšťaných do ovzdušia (pri výrobe elektrickej energie v klasických elektrárňach) v objeme, aký ročne vyprodukujú desiatky miliónov automobilov.

Informoval o tom nemecký denník Die Welt.

alca85
27. dec 2010

nóóó a umelohmotné dojčenské fľaše a tie penové puzzle ste už stiahli zo svojich domácností? 😝 🙄 ..vyhádzali koberce, nakúpili plynové masky ? 😠 a čo ja viem čo ešte všetko?

traktor
27. dec 2010

..uz len zakazat zit a sme komplet... 😠 😝

alca85
27. dec 2010

@traktor 😉

denduska
27. dec 2010

a co im dam do detskej izby ked tie klasicke uz vobec nebudu...? asi petrolejku alebo sviecky a to bude najbezpecnejsie riesenie 😝

latvia
27. dec 2010

to aby som sa predzasobila tymi starymi?? 😀 😝

@traktor 😀 neboj, aj to pride, az sa vycerpaju vsetky skodilve moznosti v dosahu 😝

klincek
27. dec 2010

tak snad kompetentni v EU konecne dostali rozum (len skoda, ze tak neskoro) a fakt ten zakaz klasickych ziaroviek zrusia..vobec ho ani nemali zavadzat. ked sa s tymi uspornymi zacinalo, tak ti inteligenti nevedeli, ze je v nich ortut ci co? a zrazu sa tam zjavila? no dobre rano! ortutove teplomery stahujeme, ale namiesto klasickych ziaroviek zavedieme usporne (ortutove), aby sme ich potom mohli zase stiahnut a nahradit povodnymi ? naco bol ten humbug dobry?!

inak tie usporne ziarivky su kravina - neskutocne drahe, takze niekto na tom dobre zaraba (urcite aj v podmienkach Eu existuje priemyselna lobby, preto ich zrejme zaviedli, ziadne uspory energie), a rozhodne nevydrzia tak dlho, ako by vraj mali (takze aj s tym setrenim je to sporne)..a este aj hnusne svietia, aspon vacsina-kym zacnu vydavat normalne svetlo, tak to trva aj stvrt hodinu, a dovtedy mate izbu "vysvietenu" na zeleno 😝 . ja ich odjakziva neznasam, ani nepouzivam. zatial som nemusela..

obyc ziarovky sme pouzivali desatrocia, a neohrozovali nikoho. nikto sa nebal dat ich do detskej ani nijakej inej izby ci priestoru. a co sa tyka obmedzenia tych emisii, ktore sa akoze kvoli tym obyc (starym) ziarovkam produkovali-to je aka blbost? na inych hlupostiach treba setrit prirodu aj energiu, nie na beznom svieteni v domacnostiach. nech sa setri v priemysle, na verejnom osvetleni a podobne, nie na nasom svieteni k bytoch 3 hodiny denne 😖.
jaaj, ma vytocili ti hlupaci. nemaju v tych Eu organoch fakt ine na robote, len hovadiny vymyslat!

dadis
27. dec 2010

podla mna by mali zakazat EK

olgapetrikova
1. aug 2018

Najlepšie je prejsť na LED žiarovky. My ich doma používame už roky. Šetria okolo 50-90% nákladov na energie a sú úplne bezpečné.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz