icon

Práca s pozitívnym myslením. Je to vrodené alebo učené?

20. apr 2025

Ako zmenit to, aby clovek videl na vsetkom to lepsie? A nie negativne? Da sa to, ci je to dane povahou?

domkakvet
20. apr 2025

Urcite sa to da, ale nie zo dna na den a musi to ten clovek sam chciet. Zamerat svoju pozornost na to dobre.

maminkadeticiek
20. apr 2025

Urcite ano.

tinka_1807
20. apr 2025

Samozrejme, že sa to dá. Je to ale závislé aj od toho, kým sa obklopujeme, čo pozeráme a na čo zameriavame svoju pozornosť. Zme IT myslenie ale chvíľu trvá. Je dobré začať jednoduchymi krokmi. Napríklad kazdy deň si večer napísať 5 veci, za ktoré si vďačná v daný deň a 5 veci, ktoré ťa potesili.
Potom skúsiť čítať dobre veci - napríklad mne pomáha keď si vypočujem inšpiratívne príbehy podnikateľov, ich cestu životom. Ďalej je dobre zameriate sa aj na to, čo je dobré. Napríklad aj v našej krajine. Napísať si, čo máš lepšie v tejto krajine, za čo si vďačná, čo inde vôbec nemajú. A taký ito krokmi postupne meniť svoje myslenie. A hlavne neobklopovať sa negatívnymi a uhundranymi ľuďmi.

bolarazjedna
20. apr 2025

Dá sa, podla mňa psychoterapiou, určite nie štýlom, že rozhodnem sa, že tak odteraz budem pozitívna a vo všetkom budem vidieť len to dobré. To takto môže fungovať iba krátko a "naoko". Myslím, že práve na túto otázku som videla video českej psychologicky Lucie Kolarikovej. Pohľadám a dám ti sem link nižšie, ona tam aj mala tipy a vysvetlenie, ako na to.

bolarazjedna
20. apr 2025
marianarem
20. apr 2025

Je to dane aj povahou. Moje neterky uz ako male deti videli tu istu flasu naplnenu do polovice olejom a jednej pripadala skoro prazdna a druhej skoro plna 🙂 Clovek, ktory je od prirody pesimistickejsie naladeny sa musi viac snazit, aby uvidel veci v lepsom svetle, ale urcite sa to da, napriklad tym vedomym vyhladavanim veci, za ktore je clovek vdacny.

autor
20. apr 2025

@tinka_1807 toto je zaujimave, hned som sa skusila zamysliet a fakt sa da najst vela dobrych veci na dni z ktoreho som mala zmiesane pocity.. zacnem praktikovat,vdaka za radu 😊

autor
20. apr 2025

@bolarazjedna kuknem,vdaka☺️

zuzitko74
21. apr 2025

Na to, aby si mohla myslieť pozitívne, sa potrebuješ cítiť byť v bezpečí. Ak sa necítiš v bezpečí, všímať si to, čo je v neporiadku, je súčasťou pudu sebazáchovy.

sante81
21. apr 2025

Dá sa to, aj keď dosť ťažko a je to občas tiež ťažké udržať dlhodobo. Mňa osobne to dosť psychicky vyčerpáva

elenadr6257
21. apr 2025

Mne pomohol kouč Rasťo Kmeť nájdete na fcb zmenu myslenia "opravil pre programovaním " podvedomia našiel príčinu a tú sme spolu odstránili a všetko je zase pekne "ružové"😁

earlgrey
21. apr 2025

myslím, že to je z časti povahou človeka...
Napr. ja som večný optimista, pozitívne mysliaci človek, stále usmievavý...sestra - úplny opak...tá vysaje energiu ešte aj z dáždovky, keď sa pekne krúti na chodníku v rytme padajúceho dažďa 🤣🤣🤣
Výchovu sme mali rovnakú....

autor
21. apr 2025

@earlgrey 😆 tak ja som teda ako tvoja sestra ale mam sen byt ako ty😁 vzdy ma bavili ludia ktori uz len prichodom prispeli k dobrej nalade,atmoske.. ale niesi extrovert a sestra introvert? Skusam najst aj tuto spojitost, ci to extroverti nemaju viac v sebe ,tu pozitivitu

earlgrey
21. apr 2025

@autorka
Ja som typický introvert 🤣🤣🤣 ona extrovert...ja neznášam veľa ľudí, nepotrebujem to k životu a aj tak som aká som a ľudia ma majú radi a vyhľadávajú moju spoločnosť...

telefon00
21. apr 2025

Dá sa... filozofický smer stojicizmus odporúčam a pôjde to samo. Je to denno denná vedomá práca byť v pohode a šťastný ✊️.. držím palce.

wolf_
21. apr 2025

Podľa mňa nie, že "vrodené". Ale človeku, ktorému to bolo odmalička vštepované a žil v rodine, kde rodičia berú život pozitívne, sa tak bude myslieť a fungovať ľahšie, prirodzenejšie. Zatiaľ čo človeku, ktorý vyrastal v ufrflanom viac negatívnom prostredí to pôjde ťažšie.
Ale jasné, že sa to dá. Prácou na sebe. Techník a možností je viacero. Napr. pravidelná meditácia - pomáha upokojiť myšlienky, byť zameraný na prítomnosť, vedomejšie si uvedomovať myšlienky a ľahšie ich púšťať atď. Tak isto afirmácie, vizualizácia, manifestácia. Ďalej vďačnosť, napr. formou zápisníka a každý deň si napísať pár vecí za čo som vďačná... Celkovo aj zvedomenie toho čo "konzumuješ" - aký obsah na soc. sieťach, čo v TV, akých ľudí máš okolo seba. Ale veru aj konzumácia potravín - trávenie apod. má dosť veľký vplyv na emócie, náladu. Ďalej práca s myšlienkami celkovo počas dňa. Viac si ich uvedomovať, zachytiť na čo tak myslíš a vedome pustiť tie negatívne preč a vedome ich pretvoriť na pozitívne... Alebo si na začiatku napr. nastaviť 5 budíkov rôzne počas dňa a keď zazvoní uvedomiť si na čo si práve myslela - aby sa viac spoznáš, zvedomíš to čo robíš automaticky, podvedome... atď... A časom a praxou to všetko pôjde viac s ľahkosťou. Pretože si postupne "preprogramuješ mozog" 🙂

adamkala
28. apr 2025

Je to veľmi zásadná a dôležitá otázka. A každý z nás má na ňu nejaké vysvetlenie.

Moja osobná skúsenosť je použiť na riešenie vonkajších a rovnako tak vnútorných problémov svetlo zvnútra človeka. Toto vyššie svetlo má lásku, záujem a múdrosť. A takto sa mením. S ľahkosťou. Vnútorným šťastím. Denne.

Otvorili sa mi nesmierne možnosti pre hlbšiu službu, vo forme seba dávania a seba ponúkania. Avšak len tým ktorí chcú a sú pripravení.

Ja to vnímam radostne, ochotne a vedome, i keď človek prechádza ťažkým transformačným obdobím. Ku dnešku - cez pol storočia. Moje okolie to však prežíva veľmi ťažko. Chce nás mať zaškatuľkovaných a mať mať nad všetkým kontrolu.

barney643
4. mar 2026
@elenadr6257

Mne pomohol kouč Rasťo Kmeť nájdete na fcb zmenu myslenia "opravil pre programovaním " podvedomia našiel príčinu a tú sme spolu odstránili a všetko je zase pekne "ružové"😁

@elenadr6257 ako to funguje u Rasťa?ne z tých videí to príde strašne jednoduché, až si človek pomyslí, či je to naozaj pravda

sofhia
10. máj 2026
@barney643

@elenadr6257 ako to funguje u Rasťa?ne z tých videí to príde strašne jednoduché, až si človek pomyslí, či je to naozaj pravda

@barney643
prosim, aj ja som zvedava na Vasu o sobnu skusenost. Lebo je teda celkom drahy.

barney643
7. jún 2026
@sofhia

@barney643
prosim, aj ja som zvedava na Vasu o sobnu skusenost. Lebo je teda celkom drahy.

@sofhia ale je dobrý, ide do hĺbky, Bohužiaľ čarovná palička neexistuje, treba na sebe stále pracovať 😉

sofhia
7. jún 2026
@barney643

@sofhia ale je dobrý, ide do hĺbky, Bohužiaľ čarovná palička neexistuje, treba na sebe stále pracovať 😉

@barney643 mala si u neho terapku? jasne... tak pracovat ako pracovat, proste byt vnimavy a pritomny... su rozne moznosti a kazdemu vyhovuje nieco ine.