icon

Prečo Boh dopusti, aby sa detičky trápili?

3. júl 2020

Tak sa zamyslam, ak existuje Boh,preco dopusti, aby sa malicke deti trapili, ci uz chorobami alebo je na nich dopustane tyranie. Cim si to nevinne deti zasluzia? Ma to byt trest pre rodicov? A za hriechy rodicov ma trpiet nevinne dieta? Neviem najst zmysel v utrpeni. Dospely to este pochopim, ze sj mame poniest nejaky kriz,ale deti? Prosim neodsudzujte temu. Som skutocne zufala a hladam pokoj a pochopenie utrpenia. Nie som ziadny fanatik,ktory hlada ovecky, ak by mal niekto chut spochybnovat tuto temu.

yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
meluela
3. júl 2020

mozno nezasahuje. alebo toto je najlepsi mozny svet, pri kazdej zmene hociktorym smerom by tu bolo este viac utrpenia/zla. alebo neexistuje.

meluela
3. júl 2020

@yipsylonka9742 preco malemu babatku narastie v mozgu nador ak je boh vsemohuci je vcelku legitimna otazka a riesi sa uz tisicrocia, odpovede su rozne.

yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
denisa098
Autor odpoveď zmazal
miskooo1987
3. júl 2020

@meluela ta otázka sa nerieši tisícročia , maximálne 100 rokov.. aj to je veľa... dnes vďaka vede... tie deti prežijú v minulosti umierali... na iné veci...

yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
miskooo1987
3. júl 2020

@yipsylonka9742 prečo by neexistovala taká kombinácia?

meluela
3. júl 2020

@yipsylonka9742 to si vazne myslis? tak ale toto si myslim aj total mimo oficialneho krestanstva, Pismo si citala? Ja teda sa nebudem tvarit ze som odbornik na krestanstvo, ale takto uletene chapanie je uz dost aj na mna ...

yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
meluela
3. júl 2020

@yipsylonka9742 povedala by si to do oci matke postihnuteho dietata? Ze urcite spravila nieco v zivote zle a preto jej dieta nemalo pri porode dost kyslika/ma poskodene geny? Povedala by si to sirote, ktorej zomrel rodic? Ze urcite niecim vo svojom par rocnom posobeni na Zemi tak fatalne nastvala toho tam hore, ze jej za to zabil rodica? Toto nie je krestanstvo, toto je pomyleny bazmek. Ak chodis do kostola, najdi si dobreho knaza ktory ti to vysvetli.

meluela
3. júl 2020

@miskooo1987 Otazka, ako je mozne ze Boh dopusti zlo sa riesi velmi dlho https://en.wikipedia.org/wiki/Theodicy
nador v mozgu babatka som uviedla ako priklad zla, ktore evidentne nepochadza z konania ineho cloveka (ak vznikne nahodne a nie trebars posobenim jedov, z tovarne o ktorej fungovani rozhodol clovek)

zontik
3. júl 2020

Nedá mi, musím, aj keď neviem, či sa správne vyjadrím.jeden kňaz raz povedal, že Boh nikdy nič zle na ľudí nedopúšťa. Je to náš otec, a predsa ktorý otec by dopustil, aby jeho dieťa trpelo? Len ten pozemský, a len preto, že zlo je od zlého. A práve ten otec- matka v Tom trápení najviac pomôže, preto sa modlíme, prosíme o silu uniesť to bremeno. A pre tých ktorý v Boha neveria- môj názor- v prírode to predsa tak funguje, vždy prežije len najsilnejší, a v globále ste len súčasť nejakého celku, a aby to všetko fungovalo, príroda sa reguluje, žiaľ, pre nás ľudí s rozumom to má za následok, že si to uvedomujeme, a trpíme, pretože človek bol stvorený z láskou pre lásku. Keby nebolo lásky, tak ti je jedno, že ktosi zomrie, veď to je kolobeh.

yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
didaa
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
3. júl 2020

@caroline_ no neviem. Nejako neverim takym veciam. Maso jeme a nemam pocit ze by som.ublizovala. rastliny su tiez predsa zive organizmy a jeme ich.

meluela
3. júl 2020

@yipsylonka9742 Vykrvacanie a smrt matky pri porode. Matka straaaasne hazardovala, uzavrela manzelstvo pekne pred oltarom, pockala pekne na svadobnu noc so sexom a dovolila si otehotniet. Dieta si dovolilo narast v jej maternici. Koho je to vina? Ja netvrdim ze Boha. Ale vy tvrdite ze tej matky (ci dietata). Alebo nebodaj jej manzela? Ci starych rodicov? Prastarych? Tety vratinicky v porodnici, kucharky? Trosku vam to pokulhava tato pseudoteologia.

yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
silvike
3. júl 2020

Zdravim, myslim, ze Boh cloveka nekonecne miluje a v tej laske mu dal aj slobodnu volu. Clovek sa moze slobodne rozhodnut ci bude Boha milovat a konat podla svedomia alebo nie. Kazde rozhodnutie nesie nasledky. Boh tuzi po tom aby Ho clovek v slobode miloval. Aj ked by mohol si tu lasku zo svojej prirodzenosti vynutit neurobi to, lebo by siel proti sebe a svojmu rozhodnutiu dat nam slobodnu volu sa rozhodovat. A tu je podla mna kluc ku vsetkemu. Ze kazdy sa nejako rozhodne. A Boh tie rozhodnutia respektuje. Tak zial, napr. ak sa niekto rozhodne si dat poldecak, dve tri styri, tak to respektuje... Len co to dalej prinasa...pozname ...utrpenie v alkoholickych rodinach...tak si to nejako aspon vysvetlujem ja...lebo ano...mohol by zasiahnut a zazracne to zmenit, ale vytratil by sa potom ten atribut slobodnej vole a slobodneho rozhodnutia.

kvetinka75
3. júl 2020

@yipsylonka9742 a cim prosim ta? Ze chcem dietatu to naj, aby bolo zdrave a stastne? Trpsku vzratene aby bolo dieta trestane za rodicov

yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
meluela
3. júl 2020

@silvike slobodna vola ti nevysvetli vsetko utrpenie a zlo

meluela
3. júl 2020
kvetinka75
3. júl 2020

@yipsylonka9742 a kde spravili chybu? Toto je dost na hlavu postavene

yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
gladys_07
3. júl 2020

@yipsylonka9742 keby Boh naozaj existoval uz davno by do teba hodil bleskom za tieto nazory. Ze ta huba neboli.

silvike
3. júl 2020

@meluela ono vsetko so vsetkym suvisi, myslim ze my sme velmi v tomto obmedzeni a nevidime vsetky suvislosti ako to navzajom je poprepajane
...je to vsetko asi nad ludsky pochop. V kazdom pripade ja verim v Boha=lasku=dobro. Vo veeelmj vela pripadoch sa vdaka utrpeniu ludia dostali prave blizsid m Bohu z sebe navzajom...ale teda urcite su aj opacne pripady...velmi tazka tema a hlavne podla mna mimo schopnosti cloveka pochopit a ponat v celosti. Vzdy vidime len kusok mozaiky. Boh to vidi komplet cele ;) Ale zivot je aj o utrpeni, to je holy fakt a nkkto sa mu nevyhne.

yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
meluela
3. júl 2020

@yipsylonka9742
Ak chces byt krestanom, skus uvazovat skor tymto sposobom ... nepozname Bozie zamery, je to pre nas prilis nepochopitelne, nas zivot prilis malou ciastockou v celom vesmire a vecnosti. Nase momentalne utrpenie ma mozno nejaky hlbsi zmysel. Mysliet si, ze to ze sa ti momentalne dari a nic ta netrapi je dokazom tvojej moralne nadradenosti je skor neskutocnou pychou a povedala by som dokonca ze to smeruje k hriechu. Drzim palce pri hladani tej spravnej cesty, ja som skor agnostik momentalne po tazkej zivotnej traume, ale tiez hladam.

"
Zvláštne vyjadrenie Pána Ježiša o zmysle vrodenej telesnej vady nachádzame v 9 hl. Jánovho evanjelia, kde sa jedná o uzdravenie slepého od narodenia. Na otázku apoštolov: „Rabbi, kto zhrešil - on, alebo jeho rodičia, - že sa narodil slepý?" dáva odpoveď: „Nezhrešil ani on ani jeho rodičia, ale majú sa na ňom zjaviť Božie skutky!" (Jn 9,3). Božia Láska, ktorá zahladzuje ľudsky hriech, dáva iný zmysel tejto biede. Vieme, že minulosť ovplyvňujú budúcnosť. Ale už nemôžeme vidieť, že určité veci sa ozrejmia až v budúcnosti. Ich zmysel leží v budúcnosti, nie v tom, čo bolo a je teraz, ale v tom, čo bude. Budúcnosť mnoho vecí vysvetlí a ospravedlní. Naše uvažovanie sa dá vyjadriť jednoducho vetou: je to tak „preto, lebo“. Božie myslenie by sme mohli vyjadriť takto: je to tak „preto, aby“.
Pán Ježiš vyslovene hovorí, že zmysel existencie tohto postihnutého človeka je v tom, že sa majú na ňom prejaviť Božie skutky. Čo sú to Božie skutky? Božie skutky sú všetky tie skutky, ktorými človek presahuje a prekračuje ľudskú obmedzenosť. Boží skutok je každý čin, kde človek presahuje sám seba, či už ide o zázrak moci alebo o prejav nezištnej Lásky. Božie skutky sú tie činy, v ktorých sa zjavuje Boh. Sú to skutky, ktoré riešia po ľudský neriešiteľné problémy. Vždy sa jedná o zázrak, lebo Boží skutok nevychádza z ľudského ega, ale z Boha – z Lásky, skrze ruky človeka. "
(http://www.frantiskani.sk/kazatel/misie/lamac/0...)

meluela
3. júl 2020

@silvike s tymto sa viem stotoznit .. v podstate som asi napisala nieco podobne vyssie ...