icon

Prečo byť proti interrupcii?

30. júl 2023

Všímam si, že na SR je dosť ľudí čo je proti interrupciám a zaujíma ma prečo, ved ked niekto chce nech ide kto nechce nech nejde

terezka1947
30. júl 2023

Tak teraz zase ja napíšem,že treba trošku postudovat,ako,kde a kedy dostáva tabletky žena a že je pod dohľadom lekára iba pri podaní a "potom sa uvidí",keď bude problém,príde. A druhá vec,postudovat,že či je šetrnejšie,tiež nie je jednoznačne...a prichádza k uvoľneniu pravidiel ako sa k nej dostať. Postupne je trend posunúť podanie na všeobecného lekára a niekedy stačí iba predpis,rieši si to žena sama po telekomunikácií s lekárom.
Je to nová vec,to ozaj nikomu nevadí?

joesvk
31. júl 2023

@terezka1947
Tiež považujem človeka za človeka už od momentu počatia. Keby mi to niektorá žena povedala,že to ide urobiť ,snažila by som sa ju odhovoriť.
Preto chápem snahu politikov obmedziť túto možnosť, aby to.bolo ťažšie vykonateľné,.
Ale zákazy nepomôžu. Spoločnosť si sama volí aké zákony si príjme.

marisoul17
31. júl 2023

@terezka1947 môžeš ma odkázať na nejaký zdroj kde dochádza k uvoľňovaniu pravidiel?

marisoul17
31. júl 2023

@joesvk ja zasa tu snahu nechápem. Od roku 1990 sme na historickom minime čo sa týka vykonateľnosti potratov a každoročne to číslo klesá.

marisoul17
31. júl 2023

@terezka1947 a ešte na to či je to šetrnejšie už lekári a odborná obec odpovedala - je. Je to ako pýtať sa čo je šetrnejšie pri infekcii v prste (príklad) či podať antibiotiká alebo odrezať prst?

joesvk
31. júl 2023

@marisoul17 Veď skupina ľudí, ktorí to berú ako zabitie človeka, majú túto snahu.

marisoul17
31. júl 2023

@joesvk ja som skupinu identifikovala, ale nerozumiem tej pohnútke zasahovať do niečoho, čo má pozitívne klesajúcu krivku.

joesvk
31. júl 2023

@marisoul17 Určite sú rôzne motivácie. Od pocitu,že to človek berie ako zmysluplný boj za tých,ktorí sa ešte nijako nemôžu sami brániť...Až po motivácie čisto politické-dostať sa do parlamentu.

viestta
31. júl 2023

@terezka1947 prosim ta, daj nejake zdroje, kde sa rozobera, ze sa chysta "uvolnovanie" pravidiel pri potratovej tabletke? A este logicka otazka, ako mozme uvolnovat pravidla niecoho co este ani nemame? Ta tabletka nema u nas ani registraciu ako liek, nie to este pravidla jej podavania, takze naozaj by ma zaujimalo odkial beries tie uvolnovacie tendencie.
O setrnosti hadam nebudeme diskutovat, ked ta setrnost je dana uz samotnym principom jej fungovania.
Naozaj ma zaujima odkial ty toto beries.

viestta
31. júl 2023

@joesvk myslim si, ze ti co sa snazia branit prava tych co sa branit nemozu by mohli svoju pozornost a energiu mali presunut na tych, ktori su uz tu a ktori ziju v nedostojnych podmienkach.

joesvk
31. júl 2023

@viestta Ťažko niekomu nanútiť za čo by mal bojovať. To akoby si hovorila ochrancom zvierat, nech sa radšej starajú o ľudí.

viestta
31. júl 2023

@joesvk ano, to mas pravdu. Tak ci tak ak su ich vedomosti o tom proti comu bojuju ako ma Terezka o potratovej tabletke, tak cely ich boj vyznie v konecnom dosledku smiesne...

joesvk
31. júl 2023

@viestta Každému je smiešne niečo iné.

la_dolce_vita
31. júl 2023

Nic sa neuvolnuje, naopak je snaha ist polskou cestou :( Inde su zeny v com zodpovednejsie, ze si zasluzia tabletku?! Moja mama robila v porodnici v CR, odkial aj pochadzam a Polky tam bezne chodili na potrat. Vzdy sa najde sposob..

terezka1947
31. júl 2023

Baby,majte má za hlúpu.
Ja to prežijem. Keď sa mýlim,že dieťa je človekom od istého dňa. A v každej krajine od iného dňa,u každého lekára tiež od iného dňa,tak ok.
Tak kardinálna téma ako potrat a v každej krajine iný zákon,to hádam nie. Čiže fakt lom je,že spoločnosť si robí zákony podľa seba.
Tak,či onak potraty budú,aj voľnopredajné potratove tabletky. To sa postupne posunie.
Lebo si to spoločnosť vyžiada.
Žena si síce tabletku pred lekárom sa,neskôr aj druhú,ale potrati doma. A nie je to ani bezbolestné,ani úplne bez vedľajších účinkov. Čiže nie je to také úžasné riešenie. Ani všetci gynekológovia nie sú za jedno v tomto.
Ako je možné,že potom spoločnosť vie,čo je dobré a čo zle,keď aj odborníci vedú dohady.
Ok,môžme túto tému ukončiť mojou hlúposťou.

marisoul17
31. júl 2023

@joesvk vieš čo je "smiešne" mne? Že na splodenie dieťaťa sú vždy dvaja, ale siahame na práva a telá iba ženám. Som otvorená každej diskusii, kľudne sa poďme baviť o prehodnocovani prístupu k interrupciu, ale poďme konečne hovoriť aj o mužoch. Lebo zatiaľ čo teraz sa berie na zodpovednosť iba žena, muž si svoje semeno môže spokojne rozsievat ďalej.

marisoul17
31. júl 2023

@terezka1947 všetko má svoje plusy a mínusy, nežiaduce účinky sú pri všetkom, dokonca aj pri obyčajnom paralene. To lekári nepopieraju ani pri upt tabletke, ale stále ju považujú za omnoho šetrnejšiu ako chirurgický zásah do tela, ktorý má tiež svoje rizika od vznikania zrastov v maternici, cez neplodnosť až po vykrvacanie. Ale pri chirurgickom zákroku to nevadí, či?
A naozaj by som bola rada za ten zdroj k uvoľňovaniu podmienok, nevadia mi ani zahraničné zdroje.

joesvk
31. júl 2023

@marisoul17 Ja v tejto téme len obhajujem právo človeka bojovať za to,čo považuje za správne .
O opačných názoroch je navzájom zbytočné diskutovať. Neverím, že podobné témy majú zmysel a vedú k vzájomnému pochopeniu a rešpektu.

viestta
31. júl 2023

@terezka1947 ja ta nemam za hlupu, len za neinformovanu a podliehajucu skreslenym informaciam. Este stale si mi neodpovedala na otazku: Co prinesie zakaz interrupcii zenam? Co by prinieslo tejto spolocnosti sprisnenie uz tak celkom prisnych pravidiel? Ja nie som za to aby sa z interrupcii stala volne dostupna metoda regulacie porodnosti, toto nie je planom ziadneho odbornika a ani politikov a uz vobec nie skupin bojujucich za zachovanie reprodukcnych prav zien. Toto su len bludy, ktore siria iste skupiny, ja neviem co ich k tomu vedie.
Vzdy som za to, aby sa neplanovanym tehotenstvam branilo inymi metodami. ale sprisnovanie uz tak velmi prisnych interrupnych pravidiel nic nevyriesi. V kazdom pripade nech sa kazda zariadi ako jej svedomie da. To, ze ma niekto inde nastevene hranice, neznamena, ze su tie pravidla nespravne.

autor
31. júl 2023

Taktiež akoby podotázka prečo vždy ked žena ostane sama s dieťaťom tak jej každý nadáva, mala si dávať pozor, nerobiť si dieťa debilom...atd...akože ten chlap pri tom nebol

sunshine_18
31. júl 2023

Videla si ako vyzera plod v 9-12tt ??

autor
31. júl 2023

@sunshine_18 Ano videla a čo s tým?

sunshine_18
31. júl 2023

To ze to uz nieje len zhluk buniek ako to tu opisujete

autor
31. júl 2023

@sunshine_18 je to embryo

viestta
31. júl 2023

@sunshine_18 toto je ciste eticky problem, ktory si ma kazdy vyriesit sam so sebou. Su stanovene medicinske hranice, tych sa v pripade UPT medicina drzi. Vsetko ostane je len etika a vnutorne presvedcenie jedinca. Kazdy sa moze riadit podla toho svojho.

autor
31. júl 2023

@viestta Tak tak

terezka1947
31. júl 2023

Chvalabohu,je to uz na svedomí každého z nás.
Toto je téma,kde aj keby neviem aké dôkazy boli,človek sa prikloní na stranu svedomia,tak ako ho má nastavené.

viestta
31. júl 2023

@terezka1947 este stale si nepovedala, co by zenam donieslo sprisnenie pravidiel.

autor
31. júl 2023

Ale nechápem prečo by chcel niekto zakazovať žene ísť na interrupciu ked je to jej vec, ona za to bude niesť zodpovednosť tak nechajme v tomto voľnosť