icon

Prečo je dnes všetko iba o peniazoch?

18. mar 2023

Preco su v dnesnej dobe vsetci zamerani iba na peniaze? Ako to ze nikoho nezaujimaju aj ine hodnoty? Vsetko je predrazene a kazdy chce hned zbohatnut. Preco je to tak?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
viestta
18. mar 2023

Máš úplne zvrátené predstavu o tom, že ľudia majú deti aby sa o nich mal kto postarať. Nie, väčšina ľudí pre toto deti nemá. Nie každý je takto primitívne vypocitavy

viestta
18. mar 2023

@kacernakokse ja mam zas pocit, že niekto tu straaaasne závidí tým úspešným, teda šikovným, ktorí si vedia zarobiť a potom si môžu aj dopriat

annm81
18. mar 2023

@zoro9836 Nie nemôžeš. Samotná liečba a jej vývoj stojí omnoho viac než kedykoľvek v minulosti. Nemocnica rozpočítaná na roky, ktoré bude fungovať, sú oproti tomu úplne drobné.

kacernakokse
18. mar 2023

@viestta presne to som chcela napísať. Niekto nešťastný z toho, že nemá peniaze a slušný život a vini z toho slušných ľudí, čo sa snažia.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
valeria_h
18. mar 2023

Peniaze nie sú zlé, ale milovať peniaze je zlé.

ysseba
18. mar 2023

Vážne sa pýtaš takúto otázku? Prečo sú ľudia zameraní peniaze? Sama si vo svojom príspevku odpovedáš - pretože je všetko predražené. Ľudia sa nenajedia z lásky ani účty nezaplatia vďaka úsmevu. A že ľudia nevyznávajú iné hodnoty je blbosť. Aj tí čo majú peniaze a majú sa dobre vyznávajú iné hodnoty - majú deti, ktoré milujú nadovšetko (rovnako ako tí chudobnejší), tiež majú rodiny, ktoré navštevujú, rodičov o ktorých sa starajú. Tiež majú zvieratá o ktoré sa s láskou starajú. Tiež milujú prírodu. Tiež idú k lekárovi, kúpia si vitamíny, chodia na preventívky, pretože im na zdraví záleží. A poviem príklad - keď rodič posadí dieťa pred telku alebo mu strčí mobil do rúk namiesto toho aby si s ním prečítal knihu alebo išiel na prechádzku vôbec nie je o tom kto má koľko peňazí.

ysseba
18. mar 2023

@valeria_h Áno a tiež to staré známe a tak pravdivé - peniaze sú dobrý sluha, ale zlý pán.

kacernakokse
18. mar 2023

@zoro9836 systém odmeňovania je taký aký je. Nezmeníme ho. Jedine čo môžeme zmeniť je svoj prístup - zmieriť sa s tým, že nie som dostatočne kvalifikovaný na to aby som mohol robiť lepšie platenú pracu alebo si zvýšiť kvalifikáciu a nájsť si takú prácu. Ale obvinovat ľudí, čo si vedia zarobiť peniaze tomu človeku nijak nepomôže. Je to len obyčajné ľutovanie sa.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
katka700
18. mar 2023

@kacernakokse V diskusiách na MK sa často spomína nedostatočná kvalifikácia ako príčina nízkeho príjmu čiže inak povedané keď málo zarabas môžeš si za to sám.
Takže tak trochu otázka na zamyslenie. Sú zdravotne sestry, učitelia, administrativni pracovníci ovladajuci 1-2 cudzie jazyky na úrovni c1 málo kvalifikovaní? Ak nie, prečo zarábajú o 40-60 percent menej než inde v EÚ?
Spomenula som si na nedávnu diskusiu kde pani riešila či odísť z kancelárskej práce kde robí nadčasy a nemá čas ani ísť na wc za 1100 v čistom a majiteľ firmy nikdy nie je spokojný a sústavne kritizuje. Asi tá chyba nebude iba v nedostatočnej kvalifikácii.

kacernakokse
18. mar 2023

@katka700 samozrejme, že to nie je len o kvalifikácii. Ale je to jedna z možností ako sa posunúť platovo. Isto, sú výnimky kde ti ani VŠ titul nezabezpečí slušný plat. Ale my sme mali páni na to aby sme s tým niečo urobili. Každý máme možnosť dostať sa do politiky a snažiť sa to zmeniť. Z pozície radového zamestnanca alebo malého podnikateľa s tým neurobíme nič, takže nám ostáva sa s tým buď zmieriť, alebo zmeniť profesiu. Veľa učiteľov zo školstva odišlo aj napriek tomu že to študovali kvôli tomu, že v Lidli dostanú viac. Ale neviem o tom, že by niekto nadávam na tých bohatších len kvôli tomu, že si môžu dovoliť to čo oni nie. Nechcela som tým vôbec povedať to, že dostatočná kvalifikácia ti vždy zabezpečí nadštandardný príjem, ale keď má niekto základnú školu a nič nevie, tak áno kvalifikácia mu jeho plat môže zlepšiť. A presne takto si predstavujem človeka čo tento príspevok napísal, pretože tie vyjadrenia sú naozaj hlúpe. A k tým 1100 eurám - nie je to zlý peniaz pokiaľ nežije niekde v meste kde sú vysoké ceny za bývanie. Nie je to žiadna sláva,nemôžeš si vyskakovať, ale je to dostačujúci plat na to, aby si dokázala žiť slušne, dopriať si a zároveň aj niečo ušetriť. Ja mám plat len o 100€ vyšší a riešim k hpp ešte skrátený úväzok aby som mohla mať všetko čo chcem. A nemyslím si, že som kvôli tomu horší človek a mám pokriveny hodnotový kompas.

kacernakokse
18. mar 2023

@zoro9836 jasné, že systém sa dá zmeniť. Ale ani ty ani ja nie sme v pozícii, že by sme mali možnosť ho zmeniť. Tak načo o tom polemizovať? Keby bolo keby, ale ty sám ani ja sama ho nezmenime.

jana_eyre_2
18. mar 2023

Odkedy malo ľudstvo majetky a peniaze bolo to rovnako.. či myslíš že vojny čo sa viedli počas celej histórie ľudstva boli o niečom inom ako o zbohatnuti?

autor
18. mar 2023

@viestta no ono to nieje predstava. Mne to ludia otvorene povedali. Ze kto sa o mna postara na stare kolena, skoncim v domove dochodcov a ani pes po mne nestekne. To citujem doslovne. Zial ano, ludia su vypocitavi a sebalubi a aj v tomto pozeraju na svoje pohodlie a dobro.

viestta
18. mar 2023

@jana_eyre_2 odkedy ludia lovili mamuty bolo to o tom, kto ulovi vacsieho a komu sa z neho ujde viac. Az Fenicania to pretransformovali do penazi ale odjakziva islo to to "urvat si viac", kto si urval viac, bol uspesny.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
autor
18. mar 2023

@viestta viestta ty mas aku profesiu? Si ucitelka?

viestta
18. mar 2023

Ak tito ludia maju deti tak su aj vypocitavi ale aj naivni. Nikto im nezaruci, ze neskoncia v poslednych chvilach sami. A po pravde, DD nie je az taky zly koniec. Lepsie byt v DD kde je o mna postarane ako umriet sam doma na nahly infarkt, za ten cas, ked su deti v robote.

viestta
18. mar 2023

Je to pre teba dolezite?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Autor odpoveď zmazal
autor
18. mar 2023

@viestta viestta a ty si sikovna? Doprajes si?

autor
18. mar 2023

@viestta viestta no myslim si, ze si ucitelka. Je to lahko rospoznatelne, tyto ludia trpia profesionalnou deformaciou osobnosti. Myslia si ze iba oni maju vzdy vo vsetkom pravdu a ze vsetci naokolo ich musia doslovne posluchat. Ty si cisty pripad tohto javu.😅🤣

zoro9836
Autor odpoveď zmazal
autor
18. mar 2023

@moonlight1210 no preco zarobit minimalne 2000e? Napriklad na stravu, osatenie, platenie uctov, ak mas deti aj tie potrebuju z niecoho zit. Kazdy by si mal byt schopny aj slusne odlozit na starobu peniaze, pretoze dochodky su nizke a neiste. Cize na to.

moonlight1210
18. mar 2023

Takze si si odpovedala na: Preco su v dnesnej dobe vsetci zamerani iba na peniaze? Ako to ze nikoho nezaujimaju aj ine hodnoty?

autor
18. mar 2023

@moonlight1210 ale poniektori ludia maju prioritu iba peniaze. Je to ich zmysel zivota. Nevidia nic ine. Co spravime s tymi nizkymi platmi, nepomer platy a ceny?