Prečo je dnes všetko iba o peniazoch?

18. mar 2023

Preco su v dnesnej dobe vsetci zamerani iba na peniaze? Ako to ze nikoho nezaujimaju aj ine hodnoty? Vsetko je predrazene a kazdy chce hned zbohatnut. Preco je to tak?

ivangeline
18. mar 2023

A kedy to bolo ináč? :D Duchovne založených ľudí nikdy nebolo priveľa.. Len sa tažšie k tým peniazom dostalo..

buberova
18. mar 2023

Veľmi zovšeobecňuješ

moonlight1210
18. mar 2023

Tak sa obzri do stredoveku, staroveku, praveku a povedz si, v ktorom z tychto obdobi sa ludia nesnazili dopriat si pohodlie a aj status. A neboli ich motivaciami.

Len to bolo v kazdom obdobi vyjadrene inak, inymi vecami.
A dnes hlavne v peniazoch, lebo sa stali sprostredkovatelom vymeny hodnot. Nemame priamo vymenny obchod, ale vec, ktora pomaha vyjadrit hodnotu veci, aby sa vymenny obchod ulahcil.
(Nejdes s mrkvou zo zahradky rovno do Nay. Najprv ju vymenis na trhu za sprostredkovatela a az s nim ides “vymenit tu mrkvu” za mikrovlnku.)

No a bez tych motivacii mat pohodlie, mat luxus, mat viac, dnes nemas nic z toho, co ta obklopuje a nepises na web svoje postrehy mnozstvu ludi naraz.
Lebo to hnanie sa za niecim bolo zaroven motivaciou vyvoja veci, co by zivot zjednodusili, zlepsili. A tie sa zaroven zmenili na prostriedok na dosiahnutie, ukazku statusu.
A zaroven kazda etapa ulahcenia zivota vytvorila nove moznosti ludom, ktori na to maju, venovat sa dalsim vyskumom a vynalezom na ulahcenie si zivota (alebo druhym).
To ide tak jedno s druhym.

A preco napriek urovni pohodlia, co mame, nam to nestaci?
Lebo clovek je tvor hierarchicky.
Daj dvadsat ludi na ostrov a cca o par rokov to bude spolocenstvo, ktore i ked sa bude este tvarit rovnostarsky, bude mat vodcu. Niekoho, na koho sa obracaju, na koho hodili zodpovednost za urcovanie smerovania, atd. Nemusi byt uplne priamym vodcom, s nespochybnitelnymi pravami, atd. Ale bude to niekto, kto ked napr. povie: hej, hej, ludia, neskriepte sa, podme to urobit takto, tak ho vacsina posluchne a zvysok sa nakoniec prida.
Pretoze bez toho nevieme zit.
Este aj na urovni pomyslenej zakladnej bunky (rodiny) vidime, ako su niektori clenovia trochu viac tou rozhodujucou, vodcovskou osobnostou a ostatni ich nasleduju v rozhodnutiach. Aj ked jasne, ze v rodine je ta vodcovska zlozka viac rozptylena medzi viacerych clenov, nie je vzdy az taka viditelna. Ale je tam.

Toto vsetko su jednoducho previazane veci a nikdy to nebolo v historii inak. Tak nerozumiem tomu vzdychaniu, preco sa ludia neuspokoja s tym, co maju a zenu sa za luxusom, pohodlim a statusom.

A potom tu mame spolocenstva, kde vyvoj zastal (alebo mozno napreduje velmi pomaly) - napr. Sentineli.
Tam vidis, co sa udeje, ked sa to stane.
I ked vela o nich nevieme, ich kulturu, socialne veci, atd. nepozname a nevieme, ci tam tiez maju hierarchiu, atd., akurat ze v ramci ctenia si predkov nic dalej na sposobe zivota nemenia, nezveladuju. Nevieme, ci neziju spokojne s vedomim, ze moj status je tu, lebo som sa narodila do tejto vrstvy mojho kmena a nikdy to inak nebude, takze budem napr. cely zivot nueco ako trebars vcielka-robotnica, zit len s tymi limitmi, co mi patria “od vekov”.
Co tiez nie je, co by nas naplnilo, uspokojilo.

bloger
18. mar 2023

Práve preto, že je všetko predražené. Boja sa ako a či prežijú. To ale neznamená, že ich nezaujímajú aj iné hodnoty. Tento svet je ale o peniazoch.

marianarem
18. mar 2023

Tak ja si myslim, ze napriklad vsetci ucitelia, lekari a zdravotnici, ktori este ostavaju na svojich miestach, tam asi tazko zostavaju s vidinou zbohatnutia. Kazdy, kto sa rozhodne mat dieta alebo dalsie dieta, asi tiez za tym nevidi isty zarobok. Takych prikladov je vela. Vsetko jednoducho nie je o peniazoch. To by svet vyzeral uplne inac.

gladys_07
18. mar 2023

Tazko sa velmi zaoberat inymi hodnotami, ked nemas pokryte svoje primarne potreby (jest, istota, bezpecie…). Doba je zasa raz tazka, ludia na hranici chudoby su stale vo vacsich a vacsich problemoch.

ropucha6
18. mar 2023

Co je predrazene? Ty zijes zo vzduchu?

alenamihal
18. mar 2023

Lebo v tejto dobe sa z len z lasky neda zit...nemas prachy tak si v prdeli..jednoduche... ucty treba platit...ak nemas prachy,pride stress,nervozita ,nastanu dlhy,zoberu ti vsetko atd... zase ked mas prachy,tak nemas stastie v niecom inom..a su ludia,co maju vsetko,nic im nechyba...

milanpetras
18. mar 2023

Aké sú tie správne hodnoty? Máme byť ako mnísi a odmietnuť materialno? Aby som sa desiatky rokol trápil a potom s tým zmieril že to nepotrebujem?
Ako povedal osho, vždy keď sa bavím s mníchom tak chce hovoriť o sexe a vždy keď sa bavím s prostitútkou tak sa chce baviť o bohu. Každého zaujíma to čo nemá.
Na peniazoch nieje nič zlé, peniaze ťa neurobia šťastným. Ale dajú ti možnosti a zbavia ťa peňažných problémov. Taktiež až prekvapivé množstvo vecí čo nás trápi, vieme vyriešiť peniazmi. Ja som mal problém s pokožkou, zaplatil som si najdrahšiu dermatologičku v bratislave a každý ten cent sa mi vrátil.
Je dôležité si vážiť peniaze, vzdelávať sa a pracovať pre ne. Mám skúsenosť že ľudia čo nenávidia alebo opovrhujú peniazmi majú svoju vlastnú agendu a zväčša to nie sú dobrý ľudia.

autor
18. mar 2023

@marianarem ved tych co opisujes sa maju financne dobre. A o tych detoch, tie si tiez ludia robia zo sebeckych dovodov aby sa o nich mal kto na starobu postarat, aby tu po nich nieco, niekto zostal. Ludia su sebci.

autor
18. mar 2023

@alenamihal nikto nema vsetko, aj ten co si mysli, ze ma, neskor pride choroba, alebo umrtie a je po stasti. Kazdy clovek ma nejake trapenie v zivote.

spadnutaslivka
18. mar 2023

nehovor o ostatných, pozri sa na seba 😉

kacernakokse
18. mar 2023

Každý chce zarobiť, aby sa mal dobre. To, že je niečo drahé, neznamená že predávajúci chce hneď niekoho ošklbať, často je to len objektívne ocenenie ich práce. Veľa krát som sa počas môjho podnikala stretla s ľuďmi, ktorí na mňa krivo pozerali keď som povedala môj cenník. Ale to, koľko času som nad tým strávila už bolo irelevantné a po odčítání dane a odvodov to bola priemerná mzda, z ktorej treba zaplatiť všetky účty, jedlo ostane pár šupov, ktoré si buď môžem odložiť alebo urobiť niečím malým radosť. To len taká vsuvka, že nie vždy keď niekto vidí vysokú cenu za službu, tak sa ten človek má nadpomery. A znižovať hodnotovo ľudí, ktorí sa snažia, pracujú, zlepšujú sa a učia novým veciam. No neviem. Pritom sa takto vyjadrujú hlavne ľudia, čo celý život neurobili nič pre to aby zarobili viac ako minimálku, žijú u rodičov, majú minimálne jednu závislosť a v živote nedokázali našetriť ani na ojazdenú Fabiu. Takíto ľudia majú správne hodnoty a takí, čo sa snažia aby mali dobry život sú tí bez chrbtovej kosti.

autor
18. mar 2023

@kacernakokse ono to byva tak, ze ti co maju peniaze su inak potrestani, ze im chyba zdravie. Je to v zivote asi spravodlivo rozdelene. Ze nikto nemoze mat vsetko.

annm81
18. mar 2023

@moonlight1210 Len by som dodala, že určite aj tie najprimitívnejšie kmene mali hierarchiu a jej úzke previazanie na prístup k zdrojom. Vidíme to totiž aj u iných primátov, a vlastne aj pri iných zvieratách žijúcich vo väčších skupinách.

autor
18. mar 2023

@spadnutaslivka ty si spadla asi rovno na hlavu, slivka.

beata_k
18. mar 2023

Lebo peniaze ta stastnou neurobia, ale mozu ti k tomu pomoct a aj to zdravie ide s peniazmi lahsie.

autor
18. mar 2023

@ropucha6 a tebe sa zda, ze ked ides do obchodu na nakup iba dajmetomu potravin, ze neplatis vela za nakup? Mal by tu byt minimalny plat 2000e na tie ceny.

moonlight1210
18. mar 2023

Ja mam pre zmenu otazku, preco sa tieto veci o hodnotach (so krytou kritikou) pytas, ked pre teba maju materialne veci tiez ocividne svoju dolezitost.

Teraz nehovorim o potravinach, atd. Ale o tom, co si doprajeme viac. Peknom obleceni, atd.
O nadstandarde.

autor
18. mar 2023

@moonlight1210 ja som uplne jednoduchy clovek, ktory nepotrebuje v zivote toho vela ku stastiu a aj tak vnimam tu drazobu.

kacernakokse
18. mar 2023

Tí čo majú penaoze sú inak potrestaní? Čo je to za hovadinu? Mať sa dobre a byť snaživý a pracovitý je hriech? A tí čo nemajú peniaze sú zdraví? Veď to je úplný nezmysel čo tu píšeš. Keď nemáš peniaze, nemáš na zdravé jedlo, šport tiež niečo stojí, nemáš napríklad na zubára. No neviem, mne z toho vychádza zas len to, že keď sa niekto snaží mať sa dobre a byť zabezpečený, odrazí sa to aj na jeho zdraví pozitívne. A to nehovorím o tom, že pocit zabezpečenia sa odrazí aj na psychickom zdraví.

danica2711
18. mar 2023

kecy. Už prvý príspevok je tliapanie do vzduchu. Príde mi to ako od socky, čo nenávidí všetkých, čo dobre zarábajú, lebo sama to nedokáže a tak ich odsudzuje a pripisuje im životné postoje, ktoré nemajú, resp. nevie, či ich majú. Vieš, niektorí ľudia zarábajú dobre proste preto, že dobre robia prácu, ktorá ich baví a nie preto, že sa pachtia len za peniazmi. A tie výroky v tvojich ďalších príspevkoch, ako je spravodlivé, že ľudia, čo majú peniaze, nemajú zdravie a ako si ľudia robia deti, aby sa mal kto o nich v starobe postarať, tak z toho už mi je úplne zle. Preto, že tebe život nevyšiel, ešte nemusíš kydať na ostatných a pľuť jedovaté sliny okolo seba

moonlight1210
18. mar 2023

Tak naco potom minimalne 2000€ zarobit? Zijes v drahej lokalite, s drahym najmom?

zoro9836
18. mar 2023

Ja len jedno vypichnem. Čo je na tom sebecké že si niekto urobí deti na to aby sa mal o neho v budúcnosti kto postarať.
Sebecké je niečo čo je nadštandardné a myslieť na budúcnosť tak aby som vytvoril človeka ktorý mi pomôže v starobe nieje nič sebecké ale prirodzené.

moonlight1210
18. mar 2023

@zoro9836 lenze - a budme uprimni - nie je to jeho svata povinnost. Je to pekne, ze sa postara. Ale nestvoril si ho hlavne preto, aby zil svoj zivot a napredoval?
Nie tu bol ako tvoja prirucna opora. To je bonus, nie prvotny umysel plodenia.

zoro9836
18. mar 2023

@ivangeline toto nieje pravda.
Poviem ti príklad. Niekedy sa na kultúru a zdravotníctvo vynakladalo viac prostriedkov pretože sa chápala ich dôležitosť pre celkový rozvoj.
Dnes sa hľadí v oveľa väčšej miere na financie.
Dôvod zmeny je že sa zmenil náhľad na ľudí a teda spoločnosť a a schopnosť empatie jedného voči druhému.

annm81
18. mar 2023

@zoro9836 Kedy sa na to zdravotníctvo vynakladalo viac prostriedkov? Možno sa ti to tak javí, pretože možnosti liečby sú dnes omnoho širšie a liečiteľných chorôb je viac ako reálne dokáže pokryť akákoľvek spoločnosť.

marianarem
18. mar 2023

Tak ak ide o staranie sa v starobe, tak myslm, ze v takom pripade by bolo naozaj ovela jednoduchsie setrit si od mladosti na profesionalnu opatrovatelku 🙂 Plan, v ktorom musis zvladnut niekolko tehotenstiev a porodov, kojenie, prebalovanie, nevyspate noci, obdobia vzdoru, skolkarske choroby, skolu, pubertu, financovat vysoku atd., riskovat zdravotne problemy, traumy z porodu a poporodne depresie...a aj tak sa dieta potom odstahuje...tak to maju ti ludia fakt nejako blbo premyslene 🙂

zoro9836
18. mar 2023

@annm81 už len tým aké množstvo nemocníc sa stavalo v minulosti a aké množstvo sa stavia teraz ti môžem tvoje tvrdenie vyvrátiť.

katka700
18. mar 2023

Napíšem veľmi zjednodušene čo tvrdia niektorí ekonómovia ktorí nejdú tak úplne s mainstreamom.
v 70tych rokoch minulého storočia chceli politici zlepšiť ekonomickú situáciu a spravili krok ktorí mal zaručiť že sa všetci ľudia mali mať lepšie ale ukázal sa ako chybný a v skutočnosti viedol k poklesu životnej úrovne a reálnych miezd. Neuvažene dali príliš veľké právomoci bankovému sektoru. Výsledkom je že tu dnes máme divoký neoliberalizmus ktorý je vo svojej podstate triedny boj kasty bankárov a finančnikov proti zvyšku sveta.
Všetko čo nemá hodnotu vyčíslitelnu peniazmi je nepodstatné a druhoradé. Napríklad zamestnanec už nie je človek ktorého si treba vážiť ale nahraditelny "ľudský zdroj" z ktorého treba vyzmykat čo sa dá a keď vyhori tak sa nahradí.
Pre diskutujúcich čo by sa radi hádali a označovali ma za dezolata/ovcana apodobnými nálepkami, nemám mentálnu kapacitu ani čas čítať finančné správy a dokazovať a pátrať nakoľko ti ekonómovia majú pravdu. Tak sa nehnevajte nebudem na vás reagovať 😊