icon

Prečo je snežienka biela, púpava žltá a vlčí mak červený?

kamajka
11. jún 2012

Tak toto má dnes na úlohu moje dievča. Tak,maminy? No ja fakt akože neviem. Díky

Strana
z4
aduskatt
13. jún 2012

@irriss kvoli tomuto:...pokud najdou, cemu nerozumi, nesmi se "zastavit" a musi jit dal..musi umet obhajit odpoved, kterou ziskaly na webu...

aduskatt
13. jún 2012

@irriss ja sa len snazim poukazat na to, ze druhaci by mali mat na samostatne studium jednoduchsie ulohy, ktore by dokazali pochopit aj do hlbky..nechcem sa hadat🙂

maznacik007
13. jún 2012

nema zmysel aby dieta pisalo do odpovede o tom comu nerozumie... samozrejme ze spektrum sa da istym sposobm vysvetlit aj druhakom ... ale je blbost ziadat od nich aby si t hladali na nete... toto si maju priblizit nejakymi fyzikalnymi pokusmi a nie googlovanim

irriss
13. jún 2012

@aduskatt
1.Ja bych dite nepodcenovala... 😉
2.googlovat a umet googlovat je zaklad a pokrok, kteremu se nevyhneme a cim driv se seznami s danym zdrojem informaci a budou je umet ovladat tim lepe 😉
3. taky se nechci hadat, zvlast ne s tebou 😉 😀 😝
4. a stejne si myslim, ze duha, paleta a skala barev je pro druhaka znamym slovem 😉 😝
5. koncim, varim, palim, padim..pekny vecer

kamajka
autor
13. jún 2012

@irriss iný kraj iný mrav 🙂

aduskatt
13. jún 2012

@irriss ty varis, ja peciem, xixi.krasny vecer ti zelam🙂 a s tebou sa veru hadat nebudem🙂

sisaka
13. jún 2012

Tak tuto temu som otvorila s tym, ze tu bude nieco ine, ale aj tak som si so zaujmom precitala. Osobne nechapem rodicov, ktori robia detom "medvediu" sluzbu tym,z e za nich riesia domace ulohy. na co je to dobre? Predpokladam, ze ucitelku nezaujima nazor rodicov, ale vedomosti a myslenie dietata. Takze odpisat ucitelke, ze som nepochopila zadanie je uplne od veci - rodic vobec nemusi rozumiet zadaniu, dieta ma rozumiet, co sa od neho ziada, ak tomu nerozumie predsa moze oslovit ucitelku a spytat sa na detaily, ci podrobnejsie vysvetlenie, na to tam ta ucitelka je, nie? Druha vec, ktora ma zaskocila je skola o ktorej pise @hajanka - nechapem, preco takyto sposob vyucby je na SLovensku rezervovany pre nadane deti, tie "obycajne" si nezasluzia ucit sa hravou formou, ucit sa samostatnosti, vyhladavaniu informacii....atd.? velmi smutne 😔 Hajanka mas stastie,ze tvoj syn je nadany inak by sa utrapil v normalnej skole po tom, co chodil do skoly v zahranici

sisaka
14. jún 2012

@irriss plne suhlasim s tym, co pises, ulohy treba nechat na deti, nech sa s nimi pohraju, potrapia hlavicky, "preluskaju" internet, je to dolezite pre ich dalsie studium ci zivot, samozrejme k tomu patri schopnost pouzivat pocitac a rozne programy s tym spojene , tu (v Kanade) sa v skolach kladie velky doraz na samostatnost ziakov - ocakava sa od nich(a to od najnizsich rocnikov, samozrejme veku primerane) pri vyhladavani a spracovani informacii, schopnosti triedit ich, ci prezentovat, obzvlast sa ceni originalita a invencnost pri spracovani tem ci projektov.
Samozrejme,ze je najjednoduchsie otvorit knihu a nieco sa nabiflit od A do Z bez pouzitia mozgu, ale tak to potom aj vyzera ....

hajanka
14. jún 2012

@aduskatt ako druhak vysvetluje spektrum farieb? no tak ja som mojmu dnes rano toto slovicko nadhodila s tym, ze som naozaj bola zvedava, ako si to vysvetli, pochopi a co mi odpovie.
Spektrum? Adko rozmyslal a jednoducho odpovedal DUHA 🙂 pytam sa ho "ako ze duha, preco?" lebo ma v sebe vela farieb, je to vela roznych farieb. Myslim, nie je tazke ani pre dieta si to prestavit ak je dostatocne k tomu napudene, motivovane. Nikto od neho nechce predsa aby vysvetlova vlnove dlzky a frekvencie 😉

Vseobecne, nepacia sa mi ulohy, v ktorych sa ocakava (alebo od ktorych ucitelka ocakava) jedno jedine konkretne riesenie a vysledok. Take ulohy su NANIC a nic ziakovi/dietatu nedaju. Taketo ulohy ziakov LEN "zabijaju".

@sisaka ano tomu ani ja nechapem, tomu sa tu pristupuje k detom, akoby neboli schopne vidiet viac, vediet viac... staci ich k tomu spravne motivovat, kedy ak nie teraz??? - myslim ten 1., 2. rocnik. Prave teraz su vo veku, kedy najviac a najrychlejsie nasavaju informacie (aj skor poniektore) 😉
Ako moze niekto dopredu povedat, ze dieta nemoze byt schopne pochopit. By ste sa cudovali, ake su deti chapave 😉 len preto ze to nie je v ucebnici? alebo len preto lebo my sme o tom v tom veku este nic nevedeli?

Myslite si ze deti v zapadnych statoch su ine ako nase? Nie su 😉 a chodia do skoly (niekde) od 4. rokov (preco??? lebo je to vek kedy su najviac otvorene spoznavaniu noveho, nasavaju ako spongie), ucia sa hravou formou, poznavaju do hlbky, nove veci, zazitkove ucenie, referaty, projekty,.... ... ziadne poucky. Ulohy a projekty ktore ponukaju "nekonecne" moznosti riesenie, akceptovane su rozne vysledky, rozne postupy ako sa k nim ziak dopracuje, ceni sa originalita a schopnost sa vynajst, pouzivat logiku, predstavivost, zazitkove ucenie, ucenie s porozumenim... to je najlahsie, najrychlejsie a najdlhsie zapamatatelne pre deti. Nie nejake poucky, recitacie naucene naspamat z knih od vrchnu az po spodok, ktore ked prerusis ono strati "nit" a dalej sa nepohne, ktore si dieta zapamata na take cca 2 tyzdne.
Toto vsetko je bezne dostupne pre VSETKY deti, lebo je to velky prinost pre kazde dieta bez rozdielov, taketo sposoby vyucovania, metodika, kompletne iny pristup hravou a zazitkovou formou.
Tu v SR sa k tomu bezny ziak bohuzila nedostane 😔 a to je naozaj velmi smutne.

hajanka
14. jún 2012

@sisaka V USA vznikla alternativna skola, projekt Brightworks, ktory Komenskeho skolu hrou berie skutocne doslovne.

Ma trochu iny pohlad na rozlozenie casu pri vzdelavani. Verejne skolstvo vychadza z predpokladu, ze existuje nejaka suma vedomosti, ktoru by sa deti mali do maturit naucit.. Tuto sumu rozdelia od najjednoduchsich po najzlozitejsie casti. A potom tym krmia deti 45-minutovymi lyzickami. V Brightworks si vsak myslia, ze ked ich pri uceni nieco nadchne, tak potrebuju viac casu, aby nad tym premyslali, venovali sa tomu hlbsie. Chcu sa s tou myslienkou doslova hrat. Tuzime jej porozumiet. (takto to pozname my zo skoly v UK aj teraz na SR)

Priklad vyucovania:
Kazdy vyucovaci cyklus ma svoju temu. Povedzme, ze tema je vietor. Ulohou ucitela pocas spoznavacej fazy je vytvorit detom intelektualne a experimentalne zazemie pre spoznavanie vetra v kazdom smere a zmysle. Je potom na detoch, ako si tieto poznatky pospajaju a co konkretne ich zaujme. Nechceme, aby vietor vnimali vsetci rovnako, ale aby sa po tomto cykle na vietor pozerali z novej perspektivy, ktora ich obohatila. 😉

Dolezite su vsak zazitky. V pripade vetra napriklad vezmeme deti na ocean. Na skutocnu plachetnicu. Potom sa s nimi rozpravame o starodavnych namornych obchodnych cestach, ktore vietor a pocasie vseobecne ovplyvnovali. Rozpravame sa aj o stavbe lode, navigacii... o piratoch...
Najpodstatnejsie je to, ze deti maju zazitok, ktory im ostane v pamati. Narozplynie sa ako kvapka v mori vyucovacich hodin... je akymsi strznom, na ktory sa potom nabaluju dalsie vedomosti.
Samozrjeme aj oni travia vela casu v ucebniciach ale snazia sa aby deti vyuzivali svoju fantaziu (vid priklad zle podanej domacej ulohy v tejto diskusii). Pri takomto zazitkovom uceni, a to maju odskusane, si kazde jedno dieta najde v ramci temy oblast, ktora ho naozaj zaujima a fascinuje. Ucitel ho potom povzbudzuje v tejto oblasti a o tom je dalsia - vyjadrovacia faza. Ta je o projektoch 😉
Ucitel sleduje deti vo faze spoznavania, nasledne vytvori skupiny ziakov, ktorych zaujimaju podobne veci (takto to funguje pri projektoch aj u nas v skole). Kazdy jeden je unikat a kazdy jeden niecim prispeje. Musia spolupracovat, navzajom sa doplnat a vytvorili jeden celok - vysledok. V zavere prezentuju pred ostatnymi ziakmi ale aj rodicmi co spravili.

Tento projekt som tu nasla pred chvilkou, ale prekvapilo ma, kolko toho ma spolocne s vyucovanim ake pozname 🙂
sice je to stale v tych cca 45min. blokoch, ale nie vzdy, zvonenie je v skole iba orientacne, hodiny si kratia alebo predlzuju podla potreby, podla toho na com pracuju. Piatky napriklad mavaju uplne integrovane vyucovania, uplne volne, casto pracuju v skupinkach, pauzu mavaju podla potreby, ako komu vyhovuje. Vela krat sa stane, ze maju prestavku ked je v celej skole uplne ticho (prebiehaju hodiny) 🙂 a naopak, pracuju pocas prestavok 😉

tatiana1985
14. jún 2012

@kamajka dute ako bambusy 😀 😀 😀
som sa teraz pekne rozrehotala 😀 ale,,,mas pravdu ,

a tych co ich brania, by som poslala robit osvetu k nim do osad a spolocenstiev 🙄 🙄 🙄
a nezelam si aby ste mi pisali aky mam zly nazor 🙄 🙄

amdeis
14. jún 2012

Ked som bola dieta na 1. stupni a neovladala som este odbornu zvastologiu tak nas ucili, ze snezienka ma biele licka od zimy a snehu, v ktorom sa krci. Pupava je zlta lebo ju zlati zlte jarne slniecko, ktore sa rozlieva svojimi zlatymi lucmi po krajine. A maky su cervene, pretoze vsetko dozrieva a blizi sa jesen. Bolo to take mile, ze ked vidim snezienku mam chut ju prikryt rukavicou aby jej nebola chudere zima. 😀 Deti sa ucia metafory aby sa nevyjadrovali sucho a obmedzene. Vzbudzuje sa v nich kreativita a fantazia nekonvencnymi ulohami.

blumka
14. jún 2012

zaujimava debata.
Teraz som sa spytala mojej 4 rocnej dcery, ze co si ona mysli, preco je pupava zlta, tak mi odpovedala, aby ju vedeli najst vcielky a mohli sme mat med...a ked som sa jej spytala preco je snezienka biela, tak mi povedala aby sa hodila k bielemu snehu 😀

ja mam taketo ulohy velmi rada, lebo rozvijaju myslenie. Ucila som na 1. st. a velakrat mali deti podobne ulohy na DU..nie preto aby to za nich riesili rodicia, alebo aby doma nad tym hromzili, ale napr. aj preto aby sa im trosku rozvijala fantazia.
@sisaka @hajanka
Ucila som na ZS kde sme mali dovolene ucit v blokoch, cize ziadne 45 min. hodiny, prestavky boli ked sme potrebovali akurat velka bola jednotna. Ucili sme podla tem..napr. ked sme preberali miery, tak sa robil na "hodine" ovocny salat, deti si vsetko navazili, nakrajali, zmiesali, zjedli...samozrejme museli sme aj pisat klasicke poznamky a tie veci okolo toho, ale myslim ze toto detom dalo viac ako nejake memorovanie.
Bezne sa robili projekty na dane temy, deti mali na to urcity cas, mohhli pouzit internet, casopisy, encyklopedie..formu akou projetk urobia sme nechali na nich..mohol to byt power point, alebo projekt na papiery, boli deti, ktore urobili komix.
Kazdy den sme pracovali v skupinach, ale aj samostatne, vo dvojiciach.
Boli aj dni ked sme spojili triedy a ucili sa druhaci so stvrtakmi 😉
A podotykam ucila som na Slovensku a pred 6. rokmi..
Takze da sa aj u nas, len na to treba ludi 😉

ani3012
14. jún 2012

prosím o pomoc , potrebujem vedieť názvy kvetiniek http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/ani3012/alb...
ďakujem 🙂

sisaka
15. jún 2012

@blumka pointa je v tom, ze slovensky skolsky system nie je stale nastaveny na takyto sposob vyucovania (alebo sa mylim?), takze to,ze si ucila takto ty a x dalsich uciteliek na x skolach je sice fajn a je super, ze prichadza nova generacia ucitelov, ktorym tento sposob je sympatickejsi a viac vyhovuje ( i ked pre ucitela je to urcite ovela narocnejsie, hlavne na pripravu), ale je to dost irelevantne, kedze vacsina slovenskych skol takto nefunguje a bezne sa deti v skolach takto neucia a o takomto uceni a pristupe sa im ani nesniva, rozmyslam preco tomu tak je? nie su na to vytvorene podmienky? ucitelia nemaju zaujem? alebo nevedia ako na to? alebo su skoly obmedzene zakonmi? Vie niekto, preco? Je to naozaj len ludsky faktor, ako pises? Nie je na Slovensku dane, ako ma vyucovanie prebiehat? nefunguju uz metodiky a metodicke pokyny? Moze si ucitel jednoducho vybrat, ako pojme vyucovaci proces?
Inak u nas v meste mame alternativny program "tradicne vyucovanie" - kde deti sedia v laviciach, ktore su v zastupoch a ucitelka je pred katedrou a je "sefom", ktory vedie vyucovanie, dokonca deti maju kazdy den domace ulohy 😉 - takze co je v jednom state norma je v inom state alternativa 🙂

jaduska
15. jún 2012

@sisaka neexistuje žiaden predpis, akým spôsobom má učiteľ učiť. Je dané iba to, čo má dieťa na konci každého stupňa školy ovládať. A ako to učiteľ deti naučí, záleží iba na ňom. Samozrejme, že existujú metodiky, didaktiky a kopec literatúry, ale učiteľ si musí z toho povyberať sám, aký postup mu vyhovuje. Bohužiaľ, u nás je dosť málo učiteľov, ktorí sú ochotní a schopní opustiť zabehané koľaje a vyučujú spôsobom, aký opisuje
@blumka. Ja sama teraz študujem na pedagogickej fakulte a naša vedúca katedry sama skonštatovala, že nechápe, kde tí absolventi sú, keď niečo iné ich učia na fakulte a keď potom ide niekam do škôl, tak vyučovanie prebieha tak, ako pred xy rokmi. Ale to je na strašne dlhú debatu, naše školstvo je taký začarovaný kruh, mladí, šikovní odídu radšej za hranice, alebo sa uplatnia v úplne inom sektore a školy radšej budú zamestnávať dôchodcov, akoby mali mať robotu navyše s adaptačným vzdelávaním začínajúcich učiteľov..... A keď vidím, komu všetkému sa podarí ukončiť vysokú školu (nielen pedagogickú), tak sa ani nečudujem, že sme tam, kde sme.... 🙄

neska15
24. jún 2012

.... @irriss Nevieš o mne nič .. Ja nehádžem rómov do jedného vreca

irriss
24. jún 2012

@neska15 😕 😕 😕 jeziiiiis tady se nekdo vzbudil zhruba po 14ti dnech 😀 😀 😀 😀
nevim,k cemu se vyjadrujes...osobne jsem temu ukoncila...t.j."pohrbila"...neminim obhajovat neco,co nalezelo k danemu tematu v dane nalade vsech prispivajicich...ted uz by bylocokoliv vytrzene z kontextu....nezlob se,ale nebudu pokracovat,dekuji 😉 😉 😉 😉 🙂 🙂 🙂 za respektovani meho rozhodnuti 😉
🙂 🙂 🙂 pekny vecer

horana
3. mar 2016

Obnovujem po par rokoch tuto dnes, dnes ju nasi dostali, konkretne ucebnica prirodovedy 2. rocnik a otazka na DU: Preco je snezienka biela?
???
Na nete som nenasla odpoved, preletela som to tu a ani tu nik neodpovedal.
Odpoved ze ktore farby vramci spektra pohlcuje a ktore odraza podla mna nie je odpovedou, lebo preco prave snezienka nepohlti nic a vsetko odrazi? Preco je dovod toho? Nevadno!
A ta poeticka odpoved ze je biela preto lebo sniezik je biely je tiez hovadina, lebo biele kvety bezne rastu aj v lete (mysi chvost a mnohe ine), cize ani to ze je prva a nepotrebuje prilakavat farbou a len vonou nie je dovodom.
Vie tu niekto realne dovod? Dcera tam chce napisat - "netusim" 😀

Strana
z4