Prečo klesá pôrodnosť na Slovensku?
Ahojte akurat som sa strasne rozculila. Narazila som na clanok kde sa udivuju na klesajucej porodnosti na slovensku za rok 2024. Ved a comu sa divia? Toto sa jasne dalo ocakavat!! Po skole si mladi ludia najdu smiesne zaplatenu robotu, hypoteku im nedaju, najmy drahe ako slak ze jedna vyplata ide pomaly len na najom. Ani nehovorim o tom ze ludom s detmi niektori ani nechcu prenajat byt. Stavat si dom na vlastnom pozemku je uz dnes vysadou bohatych. Svadbu ked si chcu urobit normalnu tak 20 000 len taky fukot.. deti aby vam zobrali do jasli tak to sa este modlite aby vobec v sukromnych mali nejake miesto a to co to stoji radsej ani nejdem pisat. Rodicia strazit nemozu lebo tiez pracuju. Potraviny drahe, do auta natankujeme raz a 100€ v kybli. Dnes je to tak ze clovek ak si po skole zacne setrit tak uz daleko po tridsiatke ma mozno nasporene na ako taky start do zivota ak mu nedaju rodicia. A cuduju sa ze mladi ludia si nechcu robit deti ked nevedia ci skor kupit v akcii to alebo ono. To som tu len napisala lebo ma to hrozne nastvalo
@strawberry0797 ano naozaj to co som napisala hore hovori o tej vysokej zivotnej urovni mladych ludi a rodin
no si mysleli ze to tehotensky prispevok ma asi zachranit, drbaci
Ale to je vsade v Europe, tak to proste je. Je tam viac faktorov skrz tu porodnost. A navyse ta silna generacia ma teraz uz od 35 a teda vela z nas uz ma deti vyriesene.
Žerú HAK a ostanú neplodné + životný štýl ktorý spôsobuje neplodnosť
@kiki68 no ved tak to proste je ale je to zle
@sisska96 lenze to nie je neplodnostou ale tym ze ludia tie deti nechcu mat a viem to lebo som v kategorii vekovej medzi 20-30 mam mnoho kamaratov ale nikto z nich nad dietatom zatial ani nepomysla proste nemaju na to podmienky ziju u rodicov platy nizke novomanzelsku hypoteku ak chces ziskat tak to radsej si hodis lano kym to vobec vybavis a kym najdes byt ktory tomu zodpoveda a kym ti to niekto vobec je ochotny predat a cakat na to kym ti ju schvalia. No je tam strasne vela faktorov ale to nie je tym ze ludia su neplodni to je len mala cast
Nie je to len o peniazoch. Je za tym aj pohodlnost, s detmi sú aj starosti, a to mladí uz nechcu.
ale klesa porodnost aj preto, ze deti su velmi drahe a ludia nechcu zarabat len na deti. Ked chces mat dom, auto, chodit na vylety a dovolenky a dopriat si lepsie jedlo tak nemozes mat 3-4 deti. Ono keby sa ludia uskromnili tak by to slo. Vezmi si aj to, ze nasi stari rodicia zili v domoch kde bolo aj 6-7 deti a urcite samostatne izby nemali - a nejako sa zilo. Ale na dobre jedlo, cestovanie, vzdelanie - to nebolo. Takze tam ide aj o zvysenie standardu. Dalsia vec je, ze vela ludi deti jednoducho nechce. Uz ja mam v okolo 11 ludi |(maju okolo 40) a deti jednoducho nechcu. Vela prace, vela penazi, vela starosti. Radsej si cestuju, sportuju a nejake dieta ich netrapi. Dalsia polovica mojich znamych ma dieta len 1 pretoze nam to vyhovuje casovo a financne. Mohli by sme mat viac - ale nechceme. Prilis velka fyzicka, psychicka a financna zataz.
A porodnost klesa celosvetovo - okrem Indie. Ale tak to su kralici.
Mozes si pozriet statistiky ze cim vyspelejsia krajina tym nizsia porodnost. Japonsko a Korea vymieraju - nemaju deti. V porovnani s nimi sme na tom ziarivo dobre.
Tak mat dieta vyzaduje aj nejaky pevny vztah dvoch ludi, to dnes ludia maju problem vobec do 40 zmaknut, nieco co vydrzi viac ako rok
pozri si toto
https://www.youtube.com/watch?v=cckTV5BxZdc Japonsko je zufale. Normalne hovoria, ze Japonci su na hranici vymierania.
hovori sa o "populacnom kolapse" Primer je 1.2 dietata na zenu.
Myslela som že keď si sa rozhodnú že chcú mať už dieťa, vysadia HAK a nevedia sa otehotnieť, lebo už organizmus a hormony nefungujú
A okolo mňa každá druhá tehotná, alebo s bábätkom 😁
Aj pisali v tom clanku co je dovodom, ze ludia nemaju deti? Nejaky hodnoverny prieskum? Pretoze castokrat ludia nemaju deti lebo nemozu alebo nechcu.
tí čo chcú majú deti napriek všetkému
Vaše závery nie sú presné. Očakávať sa to samozrejme dalo, aj sa očakávalo, ale primárne z iných dôvodov, ako tvrdíte. Ak by navyše platilo, že je tu chudoba, tak by v súlade so svetovým trendom sa malo rodiť detí viac.
Pokles pôrodnosti v značnej miere reaguje na starnutie obyvateľstva a pokles počtu žien vo fertilnom veku. Ak sa niekedy v 70. rokoch rodilo okolo 100.000 detí a v 90. už len 60.000, tak je logické, že teraz pôrodnosť klesá. A to ešte nezohľadňuje fakt, že ľudia sa majú omnoho lepšie ako v minulosti a radšej si užívajú. Jednoducho generácia Husákovych detí vypadla z hry a je menší počet žien, ktoré môžu mať deti. Aby sa počty z minulosti aspoň vyrovnali, museli by mať ešte viac detí ako ich rodičia, čo je nereálne.
Nie je to len o nedostatku peňazí, ale o celkovej zmene životného štýlu. Ani bohatí ľudia vo vyspelých krajinách dnes deti veľmi nechcú. Ľudia dnes oveľa viac a dlhšie študujú, môžu cestovať, zbierať zážitky, pracovať a budovať kariéru, užívať si, nech to už pre nich znamená čokoľvek. Dieťa už nie je jediným cieľom a naplnením života. Ľudia zistili, že život sa dá prežiť šťastne a spokojne aj bez detí, prípadne len s jediným potomkom a dedičom. Toho zvládne vychovať aj priemerne šikovný jednotlivec, takže odpadá starosť, ako prežiť, keď sa vzťah rodičov rozpadne. Človek sa môže v živote venovať aj niečomu inému ako servisovaniu detí celý svoj plodný vek, navyše ušetrí peniaze aj nervy. A pri výchove potomka sa môže zamerať na kvalitu, nie na kvantitu. Čo nie je zlé.
Tú pôrodnosť v minulosti si netreba idealizovať. Ženy rodili, len nič iné robiť nevedeli a nemohli, často rodili aj nedobrovoľne, keďže nemali dostatočné vedomosti o biológii, ani nebola dostupná antikoncepcia. Navyše, decká úmrtnosť bola vysoká a tak bolo treba urobiť deti aj do rezervy. Pracovné sily sa vždy zišli a nič viac sa od detí nečakalo. Rodičia (ak nešlo o kráľovský rod) s nimi nemali žiadne extra plány, len to nejako vyrástlo a táto masa sa o pár rokov ďalej replikovala po vzore rodičov. Život prežili kadejako, len málokedy šťastne. Dnes takto uvažujú len obyvatelia kolónií a socky.
Človek si chce život aj vychutnať, dopriať si, nielen sa o niekoho starať. A ak má niekoho vychovať, tak chce vychovať vzdelaného, úspešného človeka, nielen niekoho priemerného do počtu a štatistiky.
Vychovať jedno dieťa od narodenia do promócií dnes stojí rodičov 150 000 €. A k tomu ti ešte zožerie kopec nervov, času, energie, keďže nároky na výchovu a vzdelávanie sú inde ako boli pred rokmi. Navyše, je tu veľa premenných a dieťa je veľmi riziková investícia. Takže sa nedivím, že mnohí sa do toho nehrnú.
Mám 35 rokov keď sa tak pozerám na mojich mladších kolegov,30 ročných,tak je aj dobre asi,že deti nemajú.Este sami sú totiž deti.Mentalne,v hlave určite.
rozumni ludia si veru rozmyslia kolko deti porodia v takomto štate, ja som rada, ze sa mi jedno podarilo dobre vychovat a aby mu nic nechybalo
U muzov zasa klesa mnozstvo schopnych spermii, cize aj otehotniet je problem. Bol o tom clanok.
Jedna herecka s muzom Japoncom raz zlozito vysvetlovala, preco dieta nie. Ekonomicky by si ich mohla dovolit aj 10,ale ochota obetovat sa 0. S odstupom rokov, keby zhodnotila svoje rozhodnutie, uz tu mohol byt sarmantny pubertiak, ci zaujimava sikmoocka. Nema nic, len synovcov a neter, nastastie. 🌞
?? … sebeckí, leniví sme.. ;D
Autorka, zbytočne ironizuješ odpoveď
@strawberry0797, má pravdu. Zjavne netušíš, čo to v globálnom merítku znamená byť chudobný a čo bohatý. Druhý faktor je, že ľudia majú kopec iných možností ako sa v živote realizovať. A tretí, že kopec ľudí dnes mentálne nedospelo a nechcú mať za nič zodpovednosť.
Nesuhlasim s tym ze "normalna" svadba nevyhnutne stoji 20 tisic
A ani s tym ze mladym po skole "nedaju" hypoteku? No a? Mne sa zda prirodzene ze mlady clovek po skole nejaky cas zije v podnajme a setri...
@kittykat22 nemozes pkrovnavat co bolo kedysi a co.je dnes. Dnes potrebujes PC mobily co nie je lacna zalezitost. Do prace auto. Nie kazdemu ide autobus tak ako potrebuje. Nasi stari rodicia nerobili do 60+. Vyzaduju sa vacsie vedomosti a vykony v praci. Stale musis na sebe pracovat posuvatbsa. Nie ako kedysi robit 30 - 40rokov to iste naucene. Nemas ani istotu ze.budes mat pracu a prijem kym splatis hypo.
@ibatanecnica tak vies co, nepotrebujs auto - mozes jazdit MHD. Mozes mat tlacitkovy mobil a mozes mat najlacnejsi pocitac. Keby clovek fakt chcel, tak ma xy deti v jednej izbe a pole a kravy za domom. Ale chce tak niekto zit? Nechce. Pravda je aj ta, ze si velmi vela rodin zije ako prasiatka v zite - obrovske domy, zahrady, v kazdom dome 2 auta - niekde som dokonca videla aj 3. Najnovsie telefony, znackove oblecenie, obrovske televizie, mycky, susicky ... ono by sa fakt dalo zit skromnejsie a mat viac deti. Ale ta doba, kedy sa ludia uskromnovali na ukor deti je prec.
Pravda je aj ta, ze vela ludia sa ma velmi dobre ale neustale sa stazuju. Vidim to v okoli. Kazdy auto, niekde aj dve, zahrady, vylety, dovolenky, obezita kazdy jeden :D ale stazovat sa ako sa mame zle, to vsetkym ide. Podla mna si ludia nevazia co maju a preto sa maju slovaci tak zle. Pretoze sa naucili stazovat na vsetko a len vidiet ako sa vsade na svete ludia maju lepsie :D
@kittykat22 vies co? Byvam v panelaku. Som zastanca minimalizmu takze veka veci nemam. Auto mam lretoze MHd muzovi donprace nejde. Keby chodil autobusom musel by 3hod. Precestovat kazdy den. Pretoze autobusy chodia tak ako chodia. V panelaku asi tazko budem.chovat kravu sliepky a pod. Pracujem v zdravotnictve takze ani oblecenie do prace nepotrebujem. Mam minimum veci. Telefon mam 5ty rok. Mycku susicku nemam. Mam 1 dieta a poviem ti keby som mala druhe uz bybto riadne naburalo rozpocet. Ako ziju druhi ma nezaujima. Ale poviem ti zit tak ako zili nasinstari rodicia by som.nechcela. zivot nie je iba o prezivani. Ja si doprajem ''zazitky'' vylet masaz a pod. A preco by aj nie. Kazdy sa sam moze rozhodnut ako prezije svoj zivot. Predpokladam ze ty mas aspon 4 deti a velke hospodarstvo
Mimochodom v mojom okoli sa znami nestazuju. A tiez maju auto zahradky. Aj my. Co.je zle.na zahradke? Aspon mam kam vypadnut cez vikend
@ibatanecnica este doplnim TV obrovsku nemame a dokonca mame iba jednu. Dokonca ani mikrovlnku nemam. Ale som stastna spokojna. Mozno prerto ze robim co ma.bavi a co.chcem. a nemam hypo a nemusim ratat kazdy cent
Je to tak v minulosti mali síce veľa deti ale mnohí len prezivali. Pole , robota doma a chlap na fuskach kdesi. A ženy mali veľa deti ani nie preto žeby išli od radosti vyskočiť, že jej milujem malé miminka, ale preto , že ľudia po večeroch nemali inú zábavu a chlap si potreboval niekde uľaviť a keby mu žena nedala , tak by skončila s fackami z oboch strán.
@katulienkax presne. Nie vzdy bol pocer deti planovany A nie vsetci boli taki stastni ako si myslime. Len sa nestazovali

Nielen na Slovensku, to je celosvetovy trend. V prilohe stav z 2023 podla poctu deti. Modre krajiny vymieraju, cervene ich preziju. Ale aj tam je klesajuci trend. Plati, ze cim vyssia zivotna uroven, tym nizsia porodnost.