Prečo klesá pôrodnosť na Slovensku?
Ahojte akurat som sa strasne rozculila. Narazila som na clanok kde sa udivuju na klesajucej porodnosti na slovensku za rok 2024. Ved a comu sa divia? Toto sa jasne dalo ocakavat!! Po skole si mladi ludia najdu smiesne zaplatenu robotu, hypoteku im nedaju, najmy drahe ako slak ze jedna vyplata ide pomaly len na najom. Ani nehovorim o tom ze ludom s detmi niektori ani nechcu prenajat byt. Stavat si dom na vlastnom pozemku je uz dnes vysadou bohatych. Svadbu ked si chcu urobit normalnu tak 20 000 len taky fukot.. deti aby vam zobrali do jasli tak to sa este modlite aby vobec v sukromnych mali nejake miesto a to co to stoji radsej ani nejdem pisat. Rodicia strazit nemozu lebo tiez pracuju. Potraviny drahe, do auta natankujeme raz a 100€ v kybli. Dnes je to tak ze clovek ak si po skole zacne setrit tak uz daleko po tridsiatke ma mozno nasporene na ako taky start do zivota ak mu nedaju rodicia. A cuduju sa ze mladi ludia si nechcu robit deti ked nevedia ci skor kupit v akcii to alebo ono. To som tu len napisala lebo ma to hrozne nastvalo
Je to hlavne o pohodlnosti. v minulosti zena rodila ako ceresna a bola ok s tym, ze na tomto svete je len preto, aby rodila a vychovala deti. nic ine od zivota nechcela a necakala. dnes su zeny pohodlne a sebecke a nechce sa im stvrtinu zivota prisposobovat len detom. za seba dviham ruku k tej pohodlnosti a sebeckosti. tiez by sme uzivili s prehladom aj 5 deti a pre mna uz je vela aj 2. kym to je male, clovek sa nevyspi, potom ked uz dobre spi, tak prichadza obdobie vzdoru a medzi obdobim vzdoru a pubertou je tak kratky usek, ze clovek sa sotva nadychne, inak ma vkuse nervy kdesi v nekonecne. a popri tom vzdy riesit jedlo, zdravie, starostlivost, logistiku skolky a skoly. a starosti, aby to decko chodilo na dobre kruzky, kvalitne skoly, aby malo viziu dobrej buducnosti. ked clovek nema dieta, odpada miliarda starosti a povinnosti. uz moja babka pred 30 rokmi, ked som bola decko, hovorila, ze jedno dieta je malo a dve deti su uz vela. plne sa s tym stotoznujem.
@matkahelka suhlasim, teda az na tu sebeckost, pretoze je sebecke zit zivot podla svojich predstav, ak tym nikomu neublizujeme?
@mandzula oh nie, vobec. tu sebeckost a pohodlnost som myslela z pohladu, ako spolocnost pozera na zeny, ktore odmietaju mat vela deti.
@matkahelka tak to potom ano. Ked to pocujem, tak ma ide vykotit a nechapem, voci komu to ma byt akoze sebecke.
@mandzula tak toto som ani ja nepochopila. Akoze mam 5 deti Ok. Co.ked.im.neviem zabezpecit kruzky kvalitnu stravu. Hlavne ze su. A aked nemam deti som sebecka? Akoze v com?
@darina77 Tiez si myslim, ze tych dovodov je viac. Ja som si minule vypocula v kaviarni rozhovor 30tnika s jeho kamoskou. Vraj ma svoju partnerku velmi rad, ze je super...Ale ze ked si predstavi, ze pri detoch by uz nemohol tolko hrat hry na pocitaci, tak ze nevie, ci do toho chce ist. Ziadne peniaze nespominal, ani problem s byvanim, hlavny problem boli hry.
@kittykat22 jedine čo vypichnem je strava. Áno, chcem sebe aj deťom dopriať čo najkvalitnejšiu staravu. Kedysi mali deti stravu chudobnú a podvizivenost deti v tých časoch bola veľká, tým pádom bola aj omnoho väčšia mortalita deti a novorodencov. Logicky slabé telo nedokáže bojovať s chorobou ako silne. Prežili väčšinou len silne jedince. Ďalšia vec, že dnes ma kopec deti rôzne alergie a intolerancie na potraviny, to sú výdavky navyše.
Mám 2 deti a nebudem im kupovať jogurt, ktorý okolo mlieka ani nešiel a ani najlacnejšie potraviny plne dochucovadiel a sraciek aby som ušetrila na jedle a mala kopec deti. Chcem deti stravovať čo najlepšie a vyhýbať sa tým problémom a chorobám v budúcnosti. A to je pri dnešných cenách potravín celkom zahul.
Tak keby v minulosti bola HAK, ani nase prastare mamy by nerodili ako jablone. Jednoducho prvy raz v historii ludstva ma velke mnozstvo zien rozdhodnutie mat alebo nemat deti vo vlastnych rukach, a vela z nich odmieta materstvo. 7 miliard ludi je viac nez dost.
Nie je to len o ťažkej dobe, ale aj to, že mladí sa nechcú viazať, dieťa je veľká zodpovednosť a strata určitého komfortu..
@ibatanecnica
@mandzula
@matkahelka
Ta "sebeckost" je v mojom ponimani myslena takto: Ak mám deti, tak myslím najprv na iných ludi a až potom na svoje potreby (aby mali oni co jest na desiatu, aby prišli na čas do skoly, aby mali teplé oblečenie -nech neprechladnu atď...). A toto teda permanentne, taketo myslienky a starosti. Ale ved v pohode, chcela som deti, tak sa o ne starám a riešim si to všetko okolo nich, nemusím to každému vešať na nos, ako vyzerá "ranná šichta", kým sa vobec dostanem do platenej práce. Ale len žasnem, aké argumenty maju niektorí bezdetni, ktorí nič na robote nemajú, len o seba sa starať a seba zorganizovať a vychystat. Že nemôžeme mať meeting o 9tej, lebo on je večer predtým vo fitku a na druhy deň dokáže byť v kancelarii až o 9:30. Alebo ďalšia, že nemôže ísť na služobku v utorok, lebo v pondelok oslavuje narodeniny. Mačku vykastrovali = 3 dní za sebou homeoffice, žiadny meeting v kancelarii nie je možný. Dalsia je nezastihnutelna v piatok po 12tej, lebo chodi nakupovat potraviny na cely tyzden -ok, moze tak fungovat, ale ked dalsim 4 vyhovuje za cely tyzden zrovna cas v piatok 13-14, tak si myslim, ze ak to vie vcas, mohla by to nakupovanie presunut, ale nechce. Dalsia skusenost: Meeting o 8:30, ja nahlim deti, aby som nebola za tu, ktorá kvôli deťom už nie je spolahliva a kvoli škôlke nestíha prísť na čas, 8:27 sa prihlasujem, od 8:30 čakáme na organizátora a ten s úsmevom dôjde 8:35, že ešte si robil kávu. Vacsinou viacdetne dokážu zorganizovať ostatných a ešte aj seba a aj tak su pokladane za neschopne. Bezdetni maju na starosti len seba, no treba sa prispôsobiť im, lebo sa nechcú trochu "zatnúť", vzdať sa svojich narokov a porozmýšľať nad alternatívou alebo rešpektovať čas tých, ktorí to maju presne nacasovane a trikrát zložitejšie ako oni. To, že nechápu, čo všetko viac deti obnasa a aká je to organizácia je v poriadku. Ale že nepriznaju (alebo to fakt nechápu?) že im sa len nechce a nie, že "to nejde", ako to oni prezentujú, je ta "sebeckost", ktorá je im vycitana. Čím viac deti, tým menej pohodlia a viac kompromisov a ak je clovek na takyto stav zvyknuty, je to veľmi prospešné v medziludskych vztahoch (pre tu druhu stranu, ktorá s tým človekom musí spolupracovat).
Dnes sa pretláča trend mať dieťa po 30tke, lenže približne v tom veku prichádzajú choroby. Od mojich 28mich je to horšie a horšie. Môžem si za to sama životným štýlom. To je niečo o čom sa dnes až tak nehovorí. Dnes sa hovorí o kariére.
Pozriem na jednu stranu - kamarátka je tehotná (3.dieta), pozriem na druhú (2.dieta) druhá tiež, ďalšia takisto (tá bude mať prvé), my štvrté ak Boh dá.. 😄 Buď náhoda, alebo predsa len nevymrieme. Aspoň teda nie moje okolie.
Tým, že je to v podsate celoeurópsky trend bude mať problém hlbšie korene. Napr. o rodine som z európskej únie nepočul ešte nikdy nič. Treba chrániť planétu, marginalizované skupiny, inak sexuálne orientovaných jedincov, fašistické režimy....rieši sa všetko iné, len o rodinu ako základnú bunku štátu akosi nikto ani nechtom nezavadí. Za posledných 50 rokov stúpol počet obyvateľov Európy len o 10% (a môže sa to smelo pripísať migrácii), pričom celkový počet ľudí na planéte stúpol o 100%. Taká Afrika má dvarkát toľko obyvateľov ako mala pred polstoročím, India a Indonésia raz toľko, USA +75%...Pre mňa je prekvapením to, že aj Rusko má v tomto smere veľké problémy, možno porovnateľné s Európou. Ale tam sa už snažia ten trend nejako zvrátiť.
Ahojte,nikdy nepisem.na fora,ale tentokrat mi neda.Nik nepovie ze cisar je nahy? Pokles porodnosti 5.rok napriec celym svetom. Stres,zly zivotny styl,sebeckost,HAK,Putin,Fico,inflacia blablakvakva? A co tak udalosti 2019 a laska k starych rodicom ktorych bolo treba chranit resp. brutalne tlaky zamestnavatela ci chcenie vycestovat k moru alebo len tuzba necitit sa ako Jude ze ta nepustia do obchodu lebo si cosi podradne,neposlusne,hoci si mal len zdravy instinkt vdaka ktoremu preziva zver v prirode (opatrnost,nedovera). Som z Oravy , mam 3deti(13,9,1) a mozem rozpravat o brutal naraste potratov u parov tesiach sa na babatko. Rodenie mrtvych deti u mladych zdravych zien vo vysokom stadiu tehu je uz pomaly normalka. Prave potratila suseda v 5.mesiaci. Pred cca 6rokmi pisal japonsky typek z manazmentu nasej firmy mail kde okrem ineho spomenul ako je svet preludneny. Tak, dlho uz nebude. A vy zite blaze v naivite svoje nastavene vysoke standardy,smejte s Kotlarovi s jeho analyzami ktorymi tu mava ovcam aby sa prekryli dalsie spinavosti co nam siju za oponu (digitalny koncentrak s digitalnou menou, digi dokladmi,digi ID pristupom k sluzbam,uradom len poslusnym digi ovciam). Zijem si svoj jednoduchy zivot ,dnes uz s hlbokym pochopenim toho co sa kolo nas deje,nestresujem. A mimochodom,kde je ten netopier co nam nakazil kravy?
ja mam pomaly 28 rokov, mam dlhodobeho partnera, a deti v najblizsej dobe urcite neplanujeme najma z financneho hladiska..a taktiez ani nie sme uplne rozhodnuty ci chceme ostať tu na Slovensku, bohvie co nas tu caka.
Dakujem vsetkym velmi pekne za komentare je ich tu vela neda sa odpovedat kazdemu ale rada som si precitala aj ine pohlady na vec
@doriiis tebe chcem odpovedat na tych 30tnikov co mas v robote a je lepsie ze deti nemaju. Predpokladam ze su nezodpovedni ale to je preto ze vacsia zodpovednost prichadza az s detmi. Vtedy nie sme zodpovedni len sami za seba ale aj za deti. Mnoho 30tnikov co nemaju deti stale maju jedinu starost a to hladiet mame do hrnca co im navarila, naplanovat si pekny vikend a v lepsom pripade sa rano namalovat a ucesat do prace a po praci si vyvencit cokla. Lenze toto si ludia s detmi dovolit nemozu. Tiez mam 25 mam dieta len jedno dalsie neplanujem a dovtedy som nebola zodpovedna za nic. Musim navarit, upratat, obliect, pohrat sa, rozvijat dieta a riesit milion veci a nemozem uz rozmyslat len nad sebou. Ale za ten detsky smiech, radost a vecerne mami pritul ma to stoji. Raz si budem so svojim dietatom vychutnavat rozhovor pri kavicke o zivote a tesit sa kedy ma pride navstivit. Ti ludia co deti nemaju ja im to neberiem ze sa tak rozhodli. Ale predstavuju si to ruzovo podla mna ich ta samota a volnost casom omrzi a vo vyssom veku toho mozno budu lutovat. Tiez netvrdim ze vsetci. To uvidime az casom
Autorka, a hlavne nas do toho prd, ked aj budu lutovat, je to kazdeho osobna vec. Plus sa pozri, kolko je tu diskusii, ze lutuju prave ti, co deti maju, a keby mohli, vratia cas a rozhodnu sa inak.
@avicii18 ano presne tak. Proste mlade rodiny dnes dako extra nikoho netrapia. Popritom tak ako my pracujeme na dochodky starsich ludi tak raz nase deti budu pracovat na tie nase. Tak to je. A ked bude viac seniorov ako pracujucich ludi bude kolabovat system lebo nebude z coho platit dochodky aj tych ludi co deti mat nebudu lebo sa rozhodli cely zivot si uzivat slobodu
@gov tvoj príspevok pobavil... Jedináčik rozmaznaný a nedelí sa? Takéto "rozumy" sme počúvali v časoch keď bol prezident Gustáv Husák. 🤦. Sama som z viacerých súrodencov, balík cukríkov sme si delili na kôpky, každému rovnako a sestra je tak lakomá, že mame dá na vianoce karafu z Billy za body 🤮
Choroba a staroba? Si si nevšimol/mla, že práve rodičia tých početných husákových rodov skončili v domovoch sociálnych služieb??? Kde sú tie 3-4, 5 detí? Ak v minulosti rodičov niekto "dochoval" a opatril, tak práve preto, že šli do dôchodku vo veku 53 rokov, bývali v chalupe na jednej kope, deti sa plietli po dvore popod nohy po dvore, na roli, starý otec, mať dirigovali z podstienky s palicou v ruke celý dvor. Mladí museli držať hubu a krok, v jednej izbe nemali ani priestor prdnúť si a deti plodili v slamníkoch... Fakt hitparáda život.
Nemám rada, ak sa chudoby a "skromnosti" robí cnosť. Vieš, človek nie je len chlebom a lopotou živý ako kedysi 🤷♀️ Tú chudobu a skromnosť ducha máme v spoločnosti dodnes... A veru žiadna sláva.
My deti nemáme, rozhodli sme sa tak kvôli zdravotným okolnostiam z mojej strany. Nepotrebujem byť ospevovaná hrdinka ako obetavá duša, len preto, že by som darovala život... aby ma niekto obdivoval (pri možnom zhoršenom stave...) za to, že som si odoprela vlastné blaho.... Som preto sebec? Žeby? Mám rada samu seba, som spokojná, užívam si každý jeden deň...
Dosť často som počúvala, že ak nemám dieťa, nemám zmysel života. Fakt? Niekto má stále stredovek v hlave. Paradoxom je, že práve od rodičov vo svojim okolí som vždy počúvala ponosy na VŠETKO. okolo detí 🤔 a hlášky typu: Ak by mi to ešte raz prišlo, už by som sa ináč rozhodla. Práve tí rodičia mali vždy sprosté pripomienky s úškrnom: Hmmm tebe sa cestuje, nemáš deti... Hm ty nemáš také starosti ako JA! TY si môžeš kúpiť čo chceš, ty môžeš robiť čo chceš a kedy chceš, tebe sa žije 👆...ty nevieš koľko stoja deti? Naozaj? Na takéto sprosté pripomienky som už vycvičená, odpovedám : A tebe niekto držal "devinu" pri hlave, aby si mala deti? Lebo mať deti, nie je zákonná, štátna povinnosť. Tak isto, nie je nikde zlatým písmom vytesané a garantované, že seniori s deťmi zostarnú a skonajú v blízkosti láskavých, starostlivých potomkov, tak ako to vidíme v sladkých amerických filmoch. 🤔
A tí bezdetní? Máme doma odkomunikované 😉
PS: jedno múdre židovské príslovie hovorí: Múdry človek má toľko detí koľko uživí a sprostý koľko vládze 🤷♀️
PS2: No a keď sa poobzerám okolo, na ulici... niektorí ľudia by nemali mať deti vôbec.

Dnes je moznost rozhodnut sa, tak sa rozhodujeme. A zivot si vieme naplnit aj niecim inym, ako su deti. Pokojne by som si mohla dovolit viac ako jedno dieta, no proste nechcem, mam ine priority, a takto rozmyslaju mnohi, urcite by som za tym nevidela len drahy zivot. Svadbou za 20-tisic si ma pobavila, da sa spravit aj zadara, ak to teda ma byt prekazka v mnozeni sa.