icon

Prečo ľudia chovajú mačky v byte?

21. apr 2022

Ahojte,
Zamyslenie dnes mi kolegyňa povedala že chová doma vnútri mačky. Býva v dome ale preboha prečo ľudia chovajú mačky vnútri mačka má chytať myši a nie vnútri v dome byť okrem toho keď si predstavím ako spí na posteli a všade ľahne je mi 🤢. A ešte keď sa ľudia smejú čo ich mačky vyviedli 🤦
Aby nedošlo k nedorozumeniam nemám nič proti mačkám dokonca keď som bola malá mli sme mačky ale vonku teda mali prístup do garáže keď bola zima

lenkakravcova
21. apr 2022

Toto čo si napísala je úplná hlúposť.
Mačka dokáže tiež vykonávať potrebu vonku, ak je tak vycvičená. Je cistotnejšia a nemá pachové žľazy ako pes, takže nesmrdi narozdiel od psa (ak by si ich oboch nekúpila, cítila by si nehorázny rozdiel) a ani toľko neslintá. Povely sa vie naučiť rovnako.

Odjakživa boli mačky na chytanie myší a psy na stráženie obydlí... Ale: Psy sa dnu v minulosti nechovali. Mačky áno. Už za čias Egypťanov.

Pre zaujímavosť:
V islame je povolené modliť sa na mieste, kde ležala mačka. Je dovolené ju chovať v byte. Psa nie. Kvôli jeho slinam a zápachu je považovaný za rovnako nečisté zviera ako je prasa.

mijunik
21. apr 2022

Pýtaš sa, prečo ľudia chovajú mačky vovnútri. Napríklad preto, že chcú mať mačku, ale dom so záhradou nemajú. Tak čo spravia? Nasťahujú si mačku do bytu. Nie je na tom nič zlé, mačky sú čistotné, nesmrdia, podľa mňa sa práve na gauči vynímajú ako perfektná dekorácia. 😁 Mám rada všetky zvieratá, doma sme mali dve mačky, ale robili v noci lomoz pri naháňačke a ja som sa rok a pol nevyspala, tak sme ich posunuli osamelej panej. Inak by sme ich mali doteraz, boli úžasné. Na chlpy kade-tade sa dá privyknúť, ale vysávač musí makať denne. No a čítala som, že mačka loví myši práve z pasie, keď je v dobrej kondícii, ako zábavku to má. Neviem, čo je na tom pravdy, ale rozhodne taká mačka alebo psík dodá domovu obrovské množstvo tepla a útulnosti. 🍀

heln
21. apr 2022

ahoj, necitala som diskusiu. mnohi ludia chovaju macky ako domaceho milacika, na hladkanie, aby im nebolo smutno, nie na to aby chytali mysi. niektori chovaju aj s preukazom povodu. macky von nepustaju preto, aby sa nestratili, aby ich nezrazilo auto, niekto ich neukradol, aby nechytili nejaku chorobu, blchy, klieste.

snazilka_bio_mamka
21. apr 2022

miláčik, zlatíčko krásne.. jediné,z čoho sa mi robí 🤢 je z takých ľudí ako ty. 1.koho zaujíma tvoj názor podla teba? 2. preco sa staras do kolegyne, co ta je do toho, co ona doma chová? 3. clovek co nema rad zvierata musi mat vazny komplex. a k tej tvojej téme. Neviem ci si vyrastala za doby bronzovej ale mačky sú domestifikované zvierata (ak tomu slovku rozumies) , dokonca su rôzne rasy mačiek. to sa cudujes co? okrem ineho, mam doma v BYTE 2 mačky.. obe z ulice 😏 plne očkované, kastrovane, sterilizované, krmene kvalitnym krmivom, pravidelne osetrovane veterinarne, odcervovane, tip-top. spinkaju so mnou. ale poviem ti, ze maju viac rozumu ako podaktorí dementi. su cistejsie ako akekolvek zviera. a este si predstav, mam aj zajaca,ma 10 rokov a zatial som ho NEZJEDLA. som zvedava ako budes po tomto vedieť zaspať 😚 vela zdaru. a ako rada do zivota, tieto nazory si nechaj pre seba radsej lebo sa na teba bude kazdy pozerat s hnusom.

lucia147852
21. apr 2022

A prečo teba to akože trápi? Asi preto, že chcú

aniele
21. apr 2022

@lenkakravcova Všetky plemená? Niečo sa mi marí, že púštne chrty (saluki, slugi) berú inak. Ale nejdem sa škriepiť, len ma to zaujíma.

lenkakravcova
21. apr 2022

@aniele Je to dosť obsiahlá téma tie psy celkovo 🙂
1. nie je dovolené chovať psa, ak nie je potrebný na chov alebo na pasenie dobytka, či stráženie úrody alebo majetku.
(Prorok (ﷺ) povedal: Ak niekto chová psa, okrem účelu: ovčiarskeho, poľovníckeho alebo farmárskeho (či strážneho), bude mu denne odpočítaný qirát z odmeny (za jeho dobré skutky)). https://sunnah.com/bukhari:5480 a https://sunnah.com/abudawud:2844
Ak teda niekto chová psa pre iný účel, je mu odpočítaná denné odmena z jeho dobrých skutkov.

2. nie je povolené chovať psa vnútri v dome, na základe hádisu, ktorý hovorí:
Prorok (ﷺ) povedal: "Anjeli nevstupujú do domu, kde sa nachádzajú psy a obrazy (ľudí, stvorení). https://sunnah.com/bukhari:3322
Ak niekto chová psa dnu, oberá sa o odmenu ochrany Všemohúceho (prostredníctvom jeho anjelov).

Záver: V islame sú teda iba tri výnimky zo zákazu držania psov: lov, stráženie dobytka a stráženie úrody a stráženie majetku (ak je to nutné).

Teda na hobby, alebo súťaže psov (práve to spomínané plemeno bežcov) nie je povolené psy chovať.

autor
21. apr 2022

@mijunik ja hovorím o mačkám v dome nie v byte

lanah
21. apr 2022

Ja mám v dome dvoch psov a momentálne v obývačke aj 10 asi 6 týždňových kuriat.

Môj život nezávisí od toho či bude niekto u mňa sedieť na gauči... môže sedieť aj na kancelárskej stoličke 😝 ak sa mu nepáči nedržím mu zbraň pri hlave a nekričím "musíš tu zostať medzi dvoma psami a 10 kuratami"!

Máme demokraciu, kto nechce nech nechodí.
Rozhodne nemám čas rozoberať sprostosti typu, prečo svokra chová čivavu, ktorá u nej kadí na inkontinenčnú plienku? No lebo je to jej rozhodnutie, jej byt, jej plienka a predovšetkým JEJ PES a ona si vraví to isté o mne...

Prečo má preboha moja nevesta dvoch psov, ktorí cez deň naháňajú po vonku myši a zajace, majú vlastný sprchový kút a umýva im tam nevesta laby a k tomu ešte aj 10 kuriat v obývačke 😵.

No mám ich lebo ich chcem mať!

h2
21. apr 2022

@httpsusanne Dovolím si nesúhlasiť, že mačkám je vždy lepšie dnu. Áno, z toho dôvodu, že je to pre nich lepšie, lebo dnu ich nezrazí auto. Ale ináč, keby bolo na mačkách, či chcú byť vonku, alebo dnu, dovolím si odhadnúť, že prevažná väčšina si vyberie byť vonku.

aniele
21. apr 2022

@lenkakravcova Ďakujem. No, ja som to myslela s tými plemenami v súvislosti s lovom. Kdesi som čítala, že Arabi ich dokonca vozili pred sebou v sedle, aby ich vopred zbytočne neunavili a naozaj si ich cenili, teda ich asi nebrali ako nečisté. Ale, pravda, ako úžitkové, nie domácich maznáčikov.

kattrin5
21. apr 2022

Nieje nad to, mat doma macky🤣, my tie nase mame strasne radi, neviem si predstavit ze by boli vonku, boli adoptovane a jedna bola asi tyrana, strasne sa vsetkeho boji, taka macka by vonku hned zahynula.

dskjhfdlkdjhl
21. apr 2022

Mila autorka, ja osobne si radsej pozvem na navstevu tu macku ako takeho cloveka, ako si Ty. Takze si myslim, ze Ty sa vobec nemusis bat, ze Ta pozvu viac ako raz na navstevu😉

amiaja
21. apr 2022

Mam v byte dve macky. Absolutne nesmrdia a to som ich nikdy v zivote nekupala. v podstate ani neviem ze ich mam. Vacsinu dna prespia. Hore su len chvilu, aj to len ked pytaju jest a zas idu spat😄
Netreba s nimi chodit von ani sa nijako specialne o nich starat. Vycistis im zachod, das jest a je to. Pre mna super zviera.
A komu sa nepaci, nemusi ku mne chodit.

lenkakravcova
21. apr 2022

@aniele
Jediné podmienky tam sú nechovať ich v dome, v byte a používať ich (na chov, lov, ochranu majetku). Ak je toto splnené, tak s nimi, ako so zvieratami, nie je žiaden problém 🙂 Možno to, čo si čítala mohli byť lovecké psy a mohli ich aj šetriť na lov, aby potom vládali.
Inak ale celkovo islam vyzýva k dobrému správaniu sa k zvieratám. Aj napr. prasatá, ktoré sa chovajú na hľadanie hľúzoviek by sa mali mať ako "prasa v žite" 😀 Rovnako aj psy (a iné zvieratá) ak niekto chová, má sa k nim správať dobre: tak aby boli spokojné, vrámci welfare.

miskaska
21. apr 2022

Prečo tvoj muž nelovi zver a ty nepestujes obilie na svojom poli a nestrazis oheň, aby nevyhasol? No lebo tak, ako sa zmenil život ľudí, zmenil sa aj život domestikovaným zvieratam.

mijunik
21. apr 2022

No, podľa názvu témy som usúdila, že hovoríš o mačkách v byte… 🤷‍♀️

mijunik
21. apr 2022

My sme aj v dome mali mačky, teda žili vonku, lebo chceli, ale mali prístup dnu, kedy chceli. A áno, mali zafúľané labky, Baletka (dlhosrstá) mala v kožúšku zamotané trávy, slimáky, kadečo (kam si vonku ľahla). Tak som mala potom robotu. 😁 Boli to šťastné mačičky. Baletka sa dožila 15 rokov, Tominko 17 rokov. Tiež som sa bála, či sa im vonku niečo nestane, Tomi veru raz vliezol do niečoho fialového, mal potom zdravotnè problémy, báli sme sa oňho veľmi, ale dostal sa z toho chvalabohu. Asi preto ľudia chovajú mačky v dome a nie v záhrade. Boja sa o ne. Sú to predsa členovia rodiny. ☺️

janicadracica
21. apr 2022

@kattrin5 mačka je najúčinnejšia terapia.

danica2711
21. apr 2022

celý tento traktát preto, že tvoja kolegyňa má mačky a tebe to vadí, keď k nej prídeš na návštevu?! Byť tvoja kolegyňa a vidieť ťa, ako štítivo sedíš na mojom (a mačkinom) gauči, pošlem ťa tam, kam ukrajinskí chlapci z Hadieho ostrova poslali krížnik Moskva

janicadracica
21. apr 2022

Je to vec pohľadu. My máme v dome 2 mačky a aj keď príde návšteva, žiaden odér necítiť. Záchod im čistíme každý deň. Kto chce mať doma zviera, veď nech ho má. To, že tebe sa to nepáči je len a len tvoj osobný názor. Je veľa ľudí, čo ho zdieľať nebudú. Toď sio

babalenka
21. apr 2022

My sme mali mačku doma, aby sa deti naučili zodpovednosť.A vôbec ju nebolo cítiť horšie bolo cítiť toho psa či mali svokrovci na dvore.Mne sa zas bridi zvieratá do sacka hovna po psoch a neodcudzujem ľudí že tie psy doma chovajú.Nas by nebavilo minimálne dva krát chodiť so psom vonka a to ich stekanie je katastrofa.Macu doma ani nepočuť

aandrea9
21. apr 2022

Myslíš sa veľmi v tom, že mačky je cítiť. Nemas ziadnu a mudrujes. Taky mačací zachodik sa predsa čistí každý deň aj dva krat. Mačky sú veľmi cistotne zvieratká. Bracho ma dvoch psov a veru vojdes do bytu a cítiť to teda je. Ovonaj si niekedy zmoknuteho psa 🤦‍♀️ a to proti nim nič nemám 🙂

autor
21. apr 2022

@miskaska vy keby ste mohli by ste všetky mačky natrepali do bytu. 🤦 Ktovie koľko mačiek tak skončilo že ich ľudia odchytili lebo chudatka a pritom niekomu patrili

mandarinka555
21. apr 2022

Tvoj "vzťah" ku zvieratám ako takým, je priam úchvatný....Keby ľudia doma chovali hoc aj diviaky, teba je do toho veľké 💩

drzaopica
21. apr 2022

@aandrea9 to nie je pravda.Strazila som susedom mačku.Macka sa vykadila, vyčurala s nohami udupala piesok a s mokrými vybehla na parkety a roznosila piesok.Kazdy si bráni svojho miláčika

aandrea9
21. apr 2022

@drzaopica no to je hotová tragédia v domácnosti určite 🤷‍♀️

drzaopica
21. apr 2022

@aandrea9 to smradlave mačacie h...o mať na gauči a na kuchynskej linke je terno.Ked som videla u susedy, že mačka chodí po linke a pije z drezu už som nechcela ani kolac

aandrea9
21. apr 2022

@drzaopica mačka kaka zásadne do zachodika, aby ho zahrabala. Ze prečo, to je tebe zbytočné vysvetľovať.

marca12
21. apr 2022

Ja macky velmi nemusim,ale nemam nic proti tomu,ked ich ludia chovaju v dome. Moja sestra ma v dome macku a necitit ju vobec a to som na pachy extra citliva a ako pisem,macky nemusim. Macka je cistotna,nesmrdi. Kazdy den sa jej cisti zachod. Za to taky pes smrdi viac a pes chodi po vonku a potom ide dovnutra,to je podla mna vacsia humusarna ako macka,ktora je cely cas vnutri. Zi a nechaj zit. Je to kazdeho vec,vi miluje a comu sa venuje. Keby tam aj kozu chovala je to jej vec a nie je to hodne opovrhovania