Prečo ľudia chovajú mačky v byte?
Ahojte,
Zamyslenie dnes mi kolegyňa povedala že chová doma vnútri mačky. Býva v dome ale preboha prečo ľudia chovajú mačky vnútri mačka má chytať myši a nie vnútri v dome byť okrem toho keď si predstavím ako spí na posteli a všade ľahne je mi 🤢. A ešte keď sa ľudia smejú čo ich mačky vyviedli 🤦
Aby nedošlo k nedorozumeniam nemám nič proti mačkám dokonca keď som bola malá mli sme mačky ale vonku teda mali prístup do garáže keď bola zima
Mala som aj psa v byte a momentálne mám bytovú mačku a teda macka je cistotnejsia, nesmrdi keďže je vnutri a je to menej náročne zviera. A moja poulička ani veľmi neplzne a keď aj nejake chlpy sú tak susicka to vyriesi. Je pravda, ze chodí na postel, na gauč ale za 3 roky čo ju mam mi nikdy nevyliezla na linku. A nechapem, čo sa ty staráš do kolegyne.
asi tak,ako pises,namiesto toho aby si volne zili su zavrete v byte,dome a ten kto pise ze macky nesmrdia asi ma nieco s cuchom.Hlavne ked niekto si do kupelne da macaci zachod,pri takom smrade sa kupat este?A to cistenie -nonsens.Inak nam chodia macky ,cudzie na zahradu a to ich hovienko citit na kilometre,neviem si to oredstavit doma.Okrem toho,to ich vecne olizovanie zadkov a potom olizu teba,ich srst ,plznutie,urcite to s hyguenou nema nic spolocne,za mna kazde zviera vnutri trpi,psa mozno citit tiez ale ten sa da aspon okupat,macku neumyjes,t sa akurat olizuje stylom najskor zadok,potom srst.
My mame doma macku a predstav si.aj s nami spi 😆
Myslim, ze mame cistejsie s mackou ako niektori bez macky.tvoje vyjadrenia su ozaj take ze nemas zviera ani k tomu vztah. A mysi nechyta kedze je uz stary a ostal mu 1 zub a druhy ma dopolky vylomeny.a preco ho mame v byte? Vzali sme ho uplne prepnuteho z utulku a 2 roky som ho piplala kym bol ok...ja myslim ze aj zvierata v byte mozu mat stastnejsi zivot ako na ulici aj ked samozrejme priroda je ich prirodzene prostredie.a kedze nemas k nim vybudovany cit skoda vysvetlovat
A este tu niekto pisal o macacom zachode...zeny staci ho pravidelne a podctivo cistit...🤦♀️
No lebo vonku by ušla a nemali by mačku 😉. Na dedine sú samé nástrahy na mačky: lísky, psy, sused s malorážkou, jastrab...
Nie, mačka dnes už nemá chytať myši. Zľakla som sa, že si písala v byte nie v dome, tam má prístup aj na záhradku…
@lasoli si predstav ze mam macky a nemam nic s cuchom, absolutne nesmrdia a su cistotnejsie ako niektori ludia
Zachod im tiez nesmrdi, oni si to zahrabu a ked ho cistis pravidelne tak nie je ziadny smrad.
Mimochodom ludia tiez neseru Chanel 5 takze tolko k tomu.
Pre mna je horsi pes. Ten naozaj smrdi, treba ho kupat, behat mu za ritou vonku a zbierat po nom hovna do sacka.
Hocico vonku zozere, lize si rit a potom pride za clovekom a pooblizuje mu ruky. Toto je podla mna hnusnejsie 🙈
Ale kazdy si vyberie zviera ake mu vyhovuje a to je dobre.
Takze je zbytocne riesit kto co chova. Kazdy nech si robi co chce.
@sissy27 nemáš pravdu...mačka loví myši, aj keď má dostatok potravy, dokonca sa nažerie a ide lovit...je to jej inštinkt, dokonca to robí s radosťou...niekedy tie myši zožerie, niekedy ich nechá na rohožke pre majiteľa...pre mačku je myš najlepšia potrava...niekedy nám mačka dokonca donesie na chalupe živú myš a hraje sa s ňou
Určite nemáš nič proti mačkám 😂 z toho istého dôvodu prečo majú doma psi alebo iné domáce zviera.
@amiaja to je pravda ze ani po ludich nevinia ale to splachnes a nemas to tam na vystavke ako po macke,okrem toho po mackach neskutocne smrdi,a ten kto tvrdi ze nie-klame,len ma tej zahrade to citit z kilometra a to nieje cerstve.
Diskusia nebola o tom ci je macka vinavejsia alebo pes,tak co tu osa spominas?Za mna oba druhy zvierat v dome,byte trpia,macky maju radi volnost a su tulave,psy tiez,ani rybke nieje lepsie v akvariu ale v mori,vtakom tiez.
A ked uz spominas psa tie maju ale cistejsie povahy a su verne,narozdiel od maciek-tie su falosne a prefikane. A prepac ale macaci zachod na WC alwbo v kupelni ci chodbe to je humus!! Ten pes sa aspon ide vinku vyvencit a neolizuje si nonstop zadok!
@lasoli kolko si mala v byte maciek ze taketo veci tvrdis?🙈😂 jasne ked jej tyzden nevycistis zachod tak potom to smrdi
A je jedno ci vycistis po macke toaletu alebo zbieras za psom hovna do ruky. Ked mas zviera s tymto musis ratat.
Pes si tiez lize rit, vonku sa v hocicom vyvala, zozerie ani nevies co a pride k tebe a ide ta olizovat. Macky cloveka tolko neolizuju ako pes a su urcite cistotnejsie. Ved pes sa sam neumyva.
Ale sak dobre, ty mas svoj nazor a ja svoj.
@lasoli aj človek je živočíšny druh a jeho prirodzené prostredie je vonku. nemám pocit, že by sme boli šťastnejší ako bezdomovci. 😄 A tak ako človek už nemá chuť žiť v jaskyni a loviť zver. Tak ani mačka už nie je tiger a pes nie je vlk. Prirodzený vývoj, domestifikácia.. Napr. taký pes je tvor spoločenský,svorkovitý (tj. je šťastný so svojou "svorkou" a nie sa túlať sám po vonku/na dvore).. Aj vývoj psa z vlka (resp.ich spoločného predka) krásne a jasne naznačuje prečo je pes rád v ľudskej spoločnosti (hoc v byte, vo vile alebo aj v chatrči).... Btw. dopraj takému yorkshirovi voľnosť vonku a netráp ho v byte. 🙈😁
Ďalšia zbytočná diskusia. A čo ťa po tom? Každý nech má čo chce, pokiaľ to neruší susedov
kup si macku nejaku persku za 1000evri a potom ju vyhod von nech ti chyta mysi alebo nech sa mota po dedine aby ju auto sfleku zrazilo :D ako nerozumiem comu sa divis macky su spolocenske zvierata tak ako pes a je kazdeho vec ci ju ma doma a skace mu aj po hlave moze ti to byt akurat tak suma fuk...
@estrella5 Nebudeme hádam porovnávať mačku, žijúcu vonku na záhrade, s ľuďmi bezdomovcami. Mám 3 mačky, ktoré žijú vonku, majú na terase zateplený domček. A aj v tom spávajú len dve (dokonca často len jedna). Naša najstaršia mačka má 8 rokov, drží sa pri dome a nikdy sa jej nič nestalo. Keď si ju niekedy vezmem dnu na "mojkanie", len pozerá na dvere, ako by mi zdrhla zase von. Kocúr keď bol chorý a bral lieky, mali sme ho dnu asi 2 týždne. Tiež sa nevedel dočkať, kým bude zase vonku. On si vnútri celkom zvykol, nevadí mu pospať si v teple na koberci 2-3 hodiny, ale potom sa zase pýta von.
@amiaja ved ty si ma oslovila,nie ja teba,cize ked nesuhlasis s mojim nazorom ,nemusis sa zbyticne zaoajat,tema nebola porovnavanie osa a macky ale preco ludia chivaju macky v dome,byte ked maju lovit mysi.Ty si dopriala svojmu milacikovi aspon to potesenie z lovu,alwbo v zivote nevytrcila labky z tvojho pribytku?My sme mali aj macky aj psa,ale nie doma ,na dvore,obcas aj doma,cize viem porovnat oboje,ty asi o psovi si citala v encyklopediach doteraz;)
@lasoli neboj sa vystrcila labky ale su to cistokrvne macky a najspokojnejsie su doma vyvalene v teple. Nechyba im ani zima ani mysi😅
Reagovala som na teba lebo si pisala nezmysly ze citis hovno na kilometer vonku a kazdy kto neciti macku tak klame. Co je totalna blbost.
A svokra ma psa tak viem porovnat aj psa aj macku takze encyklopediu citaj ty🙈
@h2 Ja som neporovnávala mačku žijúcu na záhrade s bezdomovcami. 🙂 Len som poukazovala na vývoj. Tak ako ani my nežijeme v jaskyni, tak ani mačka už nie je divé zviera. Nehovoriac o tom, že pani písala "mačky majú radi voľnosť a sú túlavé"... No ja neviem.. Ja žijem na sídlisku, kde sú mačky neskutočne premnožené. A napriek tomu, že zo sebeckého hľadiska mi to vyhovuje (mám rada zvieratá a je to milé ich takto stretávať) považujem to za obrovský problém, a nie že sú voľné a šťastné. 🤷♀️
@lasoli yorkshir nie je pes? Aha. Až nato, že je to uznané plemeno psa. 🙂 A ostatné plemená nie sú vyšlachtené pre potreby človeka? Stačí si pozrieť skupiny FCI. Už len tie názvy hovoria o tom, že prakticky každý pes bol vyšlachtený pre sebecké potreby človeka. 🙂
@estrella5 Mačky majú radi voľnosť. Túlavé by som ani nepovedala, naše sú stále niekde okolo domu. A sú to síce domáce zvieratá, ale stále len zvieratá. Ja na mojich mačkách vidím, že im nevyhovuje byť vnútri. Susedia majú tiež vonkajšie mačky, takže naše majú s nimi čulý spoločenský život 😁 , susedov kocúr je viac u nás, než u nich. Keby som mačky nepúšťala von, nemali by s nimi kontakt, len by sa nudili doma. Chcem mať domáce zviera, nie živého plyšáka.
No a čo keď majú dom a mačka byva dnu? Kopa ludi ma za susedov hlupákov co kladú pasce a otravy kade tade a mačka je tvor, ktorý kašle na ploty a územné plány, že?
Navyše, keby tvoja kolegyňa púšťala mačky von a ty by si bola jej suseda, bola by si prvá co vykrikuje ze jej mačka beha na dvor a ser. e tam....
A ze mačky cítiť... to si kde zažila? Tie mačky museli byť držané v otrasnych podmienkach. Mačka vôbec nesmrdi. Mali sme mačky v byte a mali takú stravu, že ani po použití toalety nebolo nič cítiť. Lenže keď ľudia sú blbí a mačke dávajú mlieko a odpad z kuchyne, jasne ze ma hnačky a smrdí to. U nás o mačkach v byte nevedela ani návšteva, ktorá mačky neľúbi, ti by smrad cítili okamžite. X krát sa stalo ze ľudia netušili ze mame mačky, kým sa milostivo nezobudili a nešli sa ukázať.
Prečo ľudia majú auta, keď na to nemajú hotovosť? Prečo majú ženy chlapov, keď sú to burani a s ničím im nepomôžu, prečo si ženy farbia vlasy? Prečo majú dom a nie byt ti ľudia? Prečo ľudia riešia iných ludi a nie svoj život?
Mame dom a v ňom dve mačky. Nechodia von. Mačka preto, lebo nechce a kocur preto, lebo je somár. Po prvom výlete ho museli zo stromu skladať hasiči, po druhom sa dobíjal k susedom, hlboko presvedčený, že je doma tam a nijako ho pri tom nerušil ich pes. Takže sú len doma, kocúr si da vždy raz v lete rundu okolo terasy a mačka ho potom doma stlcie, lebo jej cudzo smrdí. Myši síce nechytajú, lebo tie sú v meste dosť úzkoprofilový tovar, ale v lete muchy a komáre v dome vychytaju s úplnou istotou.
Autorka tak ty si naozaj necítila bytovú mačku ak hovoríš že je viac cítiť ako pes :D Mám 3 bytové mačky, okrem toho že idú z nich v lete chlpy ani o nich neviem - stačí krytá toaleta a aj tie chlpy sa dajú vyriešiť vyčesávaním a robotickým vysávačom... keď si privoniam k jednej z mojich mačiek - VOŇAJÚ. Nie je o nich žiadna starosť, môžem ich nechať aj na predĺžený víkend samé doma, žiadne venčenie, žiadne zbieranie hovienok vonku do rúk cez sáčok. Ty máš len averziu voči mačkám asi a nechceš si ti ani priznať. Nestaraj sa o druhých a ich domácnosti, staraj sa o seba a budeš mať menej nezmyselného trápenia.
@h2 No ja som tá posledná čo chce mať plyšáka doma. 😁 Mám doma aktívnu pracovnú borderku, nie plyšáka. A nemám rada ani poľudšťovanie zvierat. Ak chceme mať so zvieraťom pekný vzťah mali by sme pochopiť JEHO rozmýšľanie, potreby, vnímanie, komunikáciu. 🙂
Inak ja pochádzam z mesta a mám rada mačky. Môj muž je z dediny a mačky neznáša. Lebo presne. Susedove mačky behali po ich pozemku, doškrábali kopec vecí, zanechávali po sebe 💩. Kamoška to isté - má malé dieťa a má aj problém ho nechať na zemi na svojej záhrade lebo susedove mačky si tam chodia robiť potrebu. Ja toto nemám rada. Ak mám zviera, tak mám zaň aj zodpovednosť a nenechám ho obťažovať druhých. 🤷♀️ Ja si neviem predstaviť, že by som svoje zviera (akékoľvek) nechala len tak vonku a prakticky často ani nevedela, kde sa nachádza....

Ved nech si kazdy chova, co chce. Ved kazdy moze mat nejake domace zvieratko. Niekto ma potkana, niekto macku, niekto psa, niekto rybicky. Mne to nevadi, ked to ja nemam doma 🙂