Prečo ľudia nevedia rozlíšiť pojem priamosť a úprimnosť?

21. jan 2023

Preco niektori ludia nevedia rozlisovat pojem priamost, takt alebo uprimnost?
Aj tu v diskusiach casto zeny nazor napisu naozaj surovo a obhajuju to tym, ze su uprimne a priame.. Ved nazor sa vzdy da podat uprimne, priamo ale taktne nie? Myslim, ze vzdy sa da vyjadrit tak, aby sme dotucnu osobu nejako neurazili alebo ju nezhodili aj ked sa nam nieco na nej nepaci ..vieme to podat taktne ..

luccija
21. jan 2023

Lebo veľa ľudí nema empatiu.A tak trocha sú aj skoro radostni a myslia si, že majú patent na zivot

solange7
21. jan 2023

Niekedy si to ale netreba tak brat. Niektori ludia maju taky styl pisomneho neformalneho prejavu. Nedaju smajlika a hned to vyznie zle hoci keby si to pocula priamo v konverzacii, tak by to tak zle neznelo.

autor
21. jan 2023

@luccija a mozno aj preto, ze internet? Napr.tu na mk..ja si zase nemyslim, ze vsetky zeny, ktore na mk vyjadruju svoj nazor takto surovo su take aj v reale..

autor
21. jan 2023

@solange7 to je fakt..ale skor som myslela tie naozaj take hnusne reakcie..urcite vies co myslim

lindous
21. jan 2023

Tiež nemám rada, keď sa urážky skrývajú za formulku "môj názor" a podobne... ale myslím, že takéto diskusie "prečo robia druhí toto a hento" ešte nič nezmenili a nezmenia 😅 viem začať len od seba, nesprávať sa ku druhým tak, ako nechcem aby sa správali oni ku mne a keby som sa na to nechcela pozerať, tak to tu proste vypnem...

autor
21. jan 2023

@lindous jasne..ja som tuto diskusiu nemyslela nejako v zlom 🙂 len som sa zamyslela..ja sa snazim svoj nazor vyjadrit taktne aj ked uz je hocijaky.vzdy sa to da 🙂

elanor
21. jan 2023

To ale nie je problem priamych a uprimnych odpovedajucich. To je problem psychicky labilnych osob, ktore akukolvek inu odpoved, okrem fukania praskoveho cukru do zadku, pochopia nie ako dobre mienenu radu, ale ako osobny utok a psychicky sa rozlozia na molekuly.

zmrzlinka2021
21. jan 2023

@autorka
Pisany text nikdy nemusi realne odzrkadlovat realnu situaciu a komunikaciu, ak by sa dve dotycne stretli. Pretoze nevidis mimiku, ton reči, spôsob komunikácie a čo je podstatne, nepoznas danu osobu, nemas s nou vztah a nepoznas jej sposob prejavu.
Okrem toho, su baby, a ja sa medzi ne tiez radim, co pisu vecne, bez omacok (vacsinou), pretoze to maju tak v mozgu nastavene.
A zas su aj baby, co omačkuju a clovek vobec nechape, co tym chceli povedat.

autor
21. jan 2023

@elanor nechapes? Priamy a uprimny clovek moze vyjadrit svoj nazor ako hulvat (NETAKTNE) alebo moze vyjadrit svoj nazor TAKTNE..mysli to iste, obsah nazoru rovnaky len sposob akym to povedal je iny..a to sa da..nemyslis? Ale na druhej strane ano..su ludia, ktori aj ked im napisem taktne, slusne..tak sa zduju

valeria_h
21. jan 2023

Máš pravdu, tiež si to všímam. Väčšinou sú to osoby bez empatie, súcitu, ktoré si proste potrebujú kopnúť.

autor
21. jan 2023

@valeria_h Podla mna je to velmi smutne

elanor
21. jan 2023

chapem. Ale su veci, ktore ked vysvetlujes, su hlavne fakty. Tam velmi nemas co povedat zaobalene a so sladkou omackou. A aj tak iste osoby nepochopia, ba sa urazia. Len preto, ze im niekto povie slusne holu pravdu rovno do oci.

valeria_h
21. jan 2023

@autorka Tak samozrejme, že je to smutné. A takých neempatických žien je tu kopa. Bohužiaľ.

kacernakokse
21. jan 2023

Klávesnica znesie veľa. A poväčšine čo tu tak vidím, ženy si prídu pohonkať ego pod příspěvky, kde niekto rieši svoju nešťastnú situáciu a predbiehajú sa v tom, ktorá dá svoj komplex najavo čo najviac (douraza autorku). Vyrovnání ľudia nemajú problém povedať veci narovinu, ale slušne. A keď si všimnes, dookola tie isté píšu tie útočné a škaredé veci pod diskusie, takže už si vieme urobiť pekný obrázok o niektorých.

autor
21. jan 2023

@kacernakokse mas uplnu pravdu.. To spravanie je hrozne a najviac milujem, ked zacnu vymyslat pribehy, zacnu pisat to co tak ani nie je ....

lindous
21. jan 2023

Autorka, viem, že si to nemyslela zle, skôr som narážala na to, že podobné úvahy sa tu objavujú pravidelne, ale nikým to ešte nepohlo 😅 ono je to smutné, ale asi sa treba len obrniť a brať to s veeeľkým nadhľadom a nebrať si slová cudzích anonymných ľudí k srdcu...

roja01
21. jan 2023

Behom zivota som si vsimla, ze napr. problem netaktneho vyjadrovania a malej empatie je najcastejsi u tych, ktori vacsinou v detstve nezazili laskavu opateru, porozumenie a lasku rodicov, no najma mamky. Videla som aj take rodiny a nezalezalo ci sa jednalo o chudobnejsie alebo movitejsie rodiny, ale pravdu povediac vacsinou spolu s drsnejsou vychovou sa castejsie spajala chudoba, ci pre nejaku zavislost, alebo tazke uplatnenie sa v praci.
Clovek ma obdobie, kedy sa zacne citit velmi silny. Byva to castejsie v strednom veku, kedy uz je na povodnej rodine nezavisly a je v dost dobrej kondicii. Vtedy sa casto prejavi tak, ze povie bez taktu a zabran cokolvek a este sa chvali, ze je len priamy a uprimny. Chapem aj tychto ludi a viem, ze v nich je niekde hlboko zakopany cit, len o tom nevedia.

bloger
21. jan 2023

Lebo nevidia a neuvedomujú si, že na druhej strane sedí človek. Alebo to môžu robiť preto, že im niekto iný ublížil. Je za tým nedostatok empatie.

777januska777
21. jan 2023

Neviem podla mňa je toto veľmi individuálne. Neexistuje rovnaký meter co je a čo nie je netaktne a co je vulgárne. Chyba nie je v tých druhých, ale v tom, ze ich hodnotíme cez naše hodnoty v hlave. Ten kto sa tebe autorka zdá drzý sa nemusí zdať drzý pre druhého človeka, lebo ma úplne iné hranice. A chyba akýchkoľvek diskusii je to, ze si neuvedomujeme, ze diskusia je pre všetkých ľudí s rôznymi hodnotami a tak potom sa často necháme vytočiť druhým človekom, len preto lebo nedokážeme prijať, ze to ma inak nastavené.

sheila121
21. jan 2023

Keď ťa ale niečo rozčúli, tak tvoja úprimnosť je už ovplyvnená emóciami, takže hej je to úprimne a priame a lepšie ako medové motuze popod fuze

deina76
Autor odpoveď zmazal
Zobraz