Prečo ľudia odsudzujú ženy za potraty?
Naozaj nechápem, prečo s tým ludia maju taky problém a odsudzujú ženy, ktoré to podstúpili. Veď sa ich to vôbec netýka, nijak ich to neovplyvňuje v živote. To si naozaj myslite, ze je lepšie nechať si dieta v každej životnej situacii? Áno, chápem, antikoncepcia existuje. Ale keď už zlyhá antikoncepcia alebo žena, prečo by si mala niesť následok v podobe nechceného dieťaťa? Našla som teraz takú stránku, kde sú zverejnené mena lekárov, ktorí vykonávajú potraty. Príde mi to cele strašne zvrátene. Chápem, že niekto by to nepodstúpil. Ja by som tiež nešla na operáciu oči a nemyslím si, že ľudia čo na ňu idú su horší ako ja alebo neviem čo.
@zltalienka ale to jejedno preboha, je to jej život, nech si sama rozhodne a sama nech znáša následky
@zltalienka minule zamnou prišla 50 ročná kamarátka, že je možnosť, že by bola tehotná, K lekárke mala ísť až o týždeň, Tak mi povedala, že jej to je ľúto, ale ak by bola tehotná, tak zvažuje, či skôr je rozhodnutá pre potrat - v tichosti, vedela by o tom iba ona, jej muž a ja. Našťastie nebola. A teraz čo? Mala som ju odsúdiť? Alebo jej poviem viac nesexuj, keď nechceš znášať dôsledky?
@morusha
@minenkak "Ale toto tu je diskusné fórum, kde bola jednoznačne položená otázka "Prečo majú ľudia problém s potratmi"
.. tá otázka je položená jasne... ak by ľudia nemali "problém s potratmi" nemusí byť žiadna iná antikoncepcia... veď načo...je to "len" zhluk buniek, zákrok je rýchly, prípadné komplikácie minimálne. Tak prečo z toho ľudia robia "takú vedu"?
Veď ak by mi našli s tele nejaký "zhluk buniek",
Zrejme preto, že v tých tvrdeniach o zhluku buniek niečo nesedí....
@ibatanecnica to @minenkak tu dávala "kategórie" potratov nie ja.
@ibatanecnica Áno, a pre niekoho je ťazké čítať o tom, ako sa dnes potraty berú ako bežný zákrok bez následkov, kde o nič nejde. Žijem v ČR a smutnou pravdou je, že tu na ZŠ v rámci sexuálnej výchovy je už potrat často predkladaný ako bežné riešenie, ako bežná alternatíva riešenia nechceného tehotenstva. Je zaujímavé a smutné pozorovať. tie rozdiely. Keď na slovenský modrykonik nejaka maminka napise, ze zvazuje potrat, vo vseobecnosti dostane prevažne podporujuce reakcie. Ostatne maminky ju prevazne povzbudia, ponuknu casto velmi konkretnu pomoc. To je podla mna fantasticke a spravne. Na ceskom modrom koniku dostane skor negativne odpovede, vacsina ostatnych zien ju posiela na potrat, dieta by si nenechali "ani za zlaté prase", "jen ne další děcko s tím magorem", "taky jsem byla na UPT" atd. Ten posun je velmi zreteľný a ako som pisala, smutný. Nechcela by som, aby moje deti vyrastali v čoraz otupenejšej spoločnosti. Preto podľa mňa musíme veľmi rozlišovať medzi dobrom a zlom a nazývať veci pravými menami.
@ibatanecnica ak je to len "zhluk buniek" tak tá nemá nijaký dôvod sa hlbšie zamýšľať nad tým, či ísť alebo neísť na potrat.
Veď aj mojej dcére odstránili "zhluk buniek" z tela a ani chvíľu sme ako rodičia neuvažovali či áno alebo nie. Ibaže išlo o možný karcinóm, ktorý jej tam rástol.
@chances ono treba každý prípad posudzovať zvlášť a nie zovšeobecniť to. Lenže to sa v poslednej dobe robí a to pri hocijakom probléme. Buď je to čierne alebo biele ale nič medzi tým. Brať to ako na bežiacom páse tiež nie je dobré, nie je to ako hltanie cukríkov, dáš si jeden dva tri, jeden potrat, dva tri, nič sa nedeje. A v tom je ten rozdiel.
@ibatanecnica len teraz si písala, že to je jedno aký má žena dôvod na potrat a teraz že sa treba na každý prípad pozerať zvlášť....tak čo si vlastne myslíš?
Prečo by mal byť 1 potrat v poriadku a 3 už nie? Aký je v tom rozdiel?
@zltalienka kde som písala že je to zhluk buniek? Nevkladaj mi slová, ktoré som nepoužila.
A dúfam, že to s tvojou dcérou dobre dopadne. Držím palce.
@zltalienka áno dôvod áno ale nie ako na bežiacom páse. Napr. že zostane tehotná na strednej - bum potrat. Potom na výške - jasné veď zase potrat, potom zase niečo, tak vyreišim to potratom. Väčšinou v mojom okolí sú ženy, ktoré boli na potrate z vlastného rozhodnutia (nie mimovoľné) 1x .
a rozdiel je aj v tom, že čím viac potratov, tým väčšie riziko aj pre tú ženu - možné ďalšie komplikácie
@ibatanecnica to bolo už dávnejšie. Rástla jej v oku "gulička". Ďakujem.
A čo je to podľa Teba? To, čo sa dáva odstraňovať pri potrate?
@ibatanecnica vážne? Aké riziko je po potrate? Však všade tvrdia, že je to minimálne riziko....
@zltalienka to jedno čo je to podľa mňa. Ja to beriem ako zygotu a tým to pre mňa končí. Ja nerobím potraty, neabsolvovala som žiadnee ale ak sa niektorá žena rozhodne preň, tak ju určite nebudem nejako citovo vydierať, poukazovať na ňu, nadávať a pod. Jednoducho to zoberiem ako fakt a tým to pre mňa končí. Je to jej život. Pokiaľ ma niekto požiada o pomoc či už z jedného alebo z druhého dôvodu, v rámci možností pomôžem
@zltalienka a prečo mi vkladáš takéto veci do úst ,ktoré som nepovedala. Ja môžem za to, čo kto všade tvrdí? Ja tu vyjadrujem svoj názor a nie názor iných, to sa spýtaj ich
Ja čo stále tvrdím je to, že rešpektujem aj tie ženy, ktoré sa rozhodnú na potrat, nech už majú dôvod akýkoľvek.
@ibatanecnica vieš ono s tými "dôvodmi" na potrat je ako s dôvodmi na krádež napríklad. Áno, sú dôvody "poľahčujúce", ale ani jeden sudca nepovie, že za tých a tých okolností sa môže kradnúť. Stále platí, že krádež je trestná.
Viem že to nie je najlepší príklad, sa mi zdá, že do určitej hodnoty nie je krádež trestný čin ale dajme tomu ako príklad.
@zltalienka ja neviem prečo máte potrebu vždy niečo s niečím porovnávať. Kto by mal určovať ktoré sú tie správne dôvody a ktoré nie, keď sa jedná o cudzieho človeka, jeho život, ktorý tvoj absolútne neovplyvňuje?
@ibatanecnica ak je to pre Teba zygota a nič viac, neviem prečo máš problém, ak pôjde nejaká žena na potrat 3x alebo koľko krát chce? Prečo ju máš chuť súdiť, že bola (podľa Tvojho príkladu) na potrate i na SŠ i na VŠ i neskôr? Veď je to "len" zygota. Prečo by nemohla?
@ibatanecnica ale mne to život ovplyvňuje....možno bola takto odstránená "zygota" ďalšieho Einsteina, alebo Edisona, alebo "zygota" toho, kto by vymyslel liek na rakovinu, či HIV.
@zltalienka a kde ja mám problém? Tie problémy mi vyhľadávaš ty. Svoj názor som napísala aj vyššie a neviem kde som koho odsúdila. Takže končím v tejto diskusii. A nech si každý žije podľa seba a druhých nechá tiež žiť tak ako sa oni rozhodnú
@zltalienka 🙈 a možno je to úplne opačne
@ibatanecnica Zamotala si sa tak, že sa už nevieš vymotať, tak radšej končíš 🙂ale ešte si stihla dať posmešný emotikon
@morusha 😂
to že neviete čítať s porozumením je len a len váš problém
Niektori ludia beru ale ako odsudzovanie rozne kampane ..
Kampan biela stuzka, kampan cervena stuzka,kampan farebna ,...
Pochod za zivot,lgbt pochod ...
Vela ludi ani nevie,ze su rozne projekty ako Rachelina vinica ktora pomaha psychicky sa vyrovnat po umelom ci spontannom potrate.
To,ze to niekto propaguje,je v tom aktivny,neznamena ze cloveka odsudil.ked sa tk nebude propagovat,vela ludi ,ktorym by to pomohlo,nebudu o tom vediet.
A keby to bolo zle,nemalo to ziadne vysledky,tak tieto.projekty,kampane to zahodia....
Staci si klilnut aj na alexis stranku,kde su aj rozne odkazy na stranky,diskusie.
A presne sa moze clovek docitat,ze drviva vacsina zien ,si potrat necha sama pre seba,nikomu sa snim nezdoveri ako som vyssie spominala
Vacsina tych ,co horkokrvne dupkaku ,placu,ako niekto potraty neschvaluje,aki su moralisti ti druhi,mozno nema ani realnu skusenost s potratom....
@zltalienka ja osobne som niekde nepísala o žiadnom zhluky buniek a ani o tom že potrat má byť použitý ako antikoncepcia a ani o tom, že to schvalujem
@minenkak tu aspoň vidno kto vie ako čítať s porozumením a diskutovať. Prilepia ti veci, ktoré si sami vymyslia a poprekrúcajú si to.
@minenkak ale ibatanecnica sa zamotala. Na jednej strane tvrdí, že neodsudzuje ženy čo idú na potrat a hneď na to odsudzuje tie, čo idú na potrat viac krát...takže vlastne odsudzuje ženy ktoré idú na potrat. Howk.
@zltalienka 🙈
@ibatanecnica to presne aj mne včera rozbila

@minenkak ale napríklad autorka tejto témy sama napísala, že by išla na potrat a nie je v ani jednej z týchto "kategórii" čo si vybrala. Ona by ďalšie dieťa zvládla, len by to už znamenalo isté "finančné obmedzenia" pre jej život. To je všetko.