icon

Prečo ľudia odsudzujú ženy za potraty?

7. jan 2024

Naozaj nechápem, prečo s tým ludia maju taky problém a odsudzujú ženy, ktoré to podstúpili. Veď sa ich to vôbec netýka, nijak ich to neovplyvňuje v živote. To si naozaj myslite, ze je lepšie nechať si dieta v každej životnej situacii? Áno, chápem, antikoncepcia existuje. Ale keď už zlyhá antikoncepcia alebo žena, prečo by si mala niesť následok v podobe nechceného dieťaťa? Našla som teraz takú stránku, kde sú zverejnené mena lekárov, ktorí vykonávajú potraty. Príde mi to cele strašne zvrátene. Chápem, že niekto by to nepodstúpil. Ja by som tiež nešla na operáciu oči a nemyslím si, že ľudia čo na ňu idú su horší ako ja alebo neviem čo.

tiezjedna
8. jan 2024

@tululu morálne a eticky si predstav situáciu, že niekto znásilní tvoju dcéru. Ona sa rozhode ísť na potrat. Budeš jej brániť? Alebo ju prehovárať, aby dieťa vynosila a dala na adopciu? Odpovedz si.

andigab
8. jan 2024

@zltalienka hmm, o tom, kde končia embryá, som už tiež kadečo čítala. Preto s Tebou súhlasím a mám s tým etický problém. Pri asistovanej reprodukcii sa niekedy vygeneruje dosť schopných embryí. Niekedy je šťastím skončiť ako bioodpad, je to rýchle.

tululu
8. jan 2024

@zltalienka ano, preto je to pre mna osobne problem, lebo definovat zaciatok a koniec ludskeho zivota sa tusim zatial nikomu s istotou nepodarilo. moj nazor je, ze zivot zacina pocatim, ale viem, ze na to existuje mnozstvo inych pohladov.

@tiezjedna dcere by som v nicom nebranila a ani by som ju do nicoho nenutila, pretoze by som ju respektovala ako kazdu ludsku bytost, ale jasne by som jej vysvetlila, ku akemu zaveru som dosla ja a ze akekolvek rozhodnutie urobi, bude/me s nim musiet zit. lebo teda nie vzdy je to "zdanlivo" jednoduchsie alebo praktickejsie riesenie aj naozaj lepsie. ale nebudem moralizovat do vetra, sama nemam 100 % istotnu, ako by som sa ja zachovala v pripade znasilnenia alebo predikovaneho hendikepu, lebo reci su reci a realita kruta, ale verim tomu, ze moralne zasady mi maju pomahat prave v krizovych a vypatych situaciach, kedy je extremne tazke zachovat si ludskost a integritu.

autor
8. jan 2024

@tululu ale to nejde ani inak chápať. Ten inkubátor je vec, je jedno čo sa s tou vecou stane. Nemá city a rizika sú nulové. Žena je zíva bytosť, ktorá ma pocity a jej telo aj následky vyplývajúce s jeho zaobchadzanim su trvale. Či už sa bavíme o pôrode alebo potrate.

chances
8. jan 2024

Som proti potratom, pretože:

- myslím, že nový život človeka vzniká počatím

- nejde o náhodný zhluk buniek, ide o maličké dieťa, teda ČLOVEKA (a nie napríklad žirafu)

- nenarodené dieťa sa nevie brániť samo

- je morálne nesprávne zabíjať nenarodené deti (argument pre tých, ktorí ešte tušia význam slova morálka). Zjednodušene povedané, zabíjanie nenarodených detí je z princípu zlé.

- normalizáciou potratov vysielame signál naším deťom a ďalším generáciám, že vlastne o zlo nejde. Vychovávame generáciu otupených ľudí, bezbrehého liberalizmu, kde je všetko v poriadku, kde je všetko dovolené, kde sa hranice medzi dobrom a zlom stierajú, kde má každý na všetko právo, ale zodpovednosť žiadnu, kde každý musí všetko strpieť, aby nebol označený za netolerantného atď. Nechcem, aby v takomto nastavení spoločnosti vyrastali moje deti.

- v roku 2022 bolo na Slovensku vykonaných 5 288 umelých potratov, z toho "len" 560 zo zdravotných dôvodov. 4 728 ich teda bolo vykonaných z iných než zdravotných, a teda riesitelnych dôvodov

- je pravdepodobné, že veľké percento potratov ženy v oslabenej situacii podstupujú z donútenia tretej osoby proti svojej vôli

atď....

andigab
8. jan 2024

@chances si veľká Žena

ibatanecnica
9. jan 2024

@chances tak ako si ty proti, iní sú za - za určitých okolností a hlavne, nech sa žena sama rozhodne. Tak ako druhá strana rešpektuje tvoj názor, tak treba rešpektovať aj iný názor a rozhodnutie ženy. Ja osobne, pokiaľ, by na to nebol naozaj veľmi vážny dôvod, by som na potrat nešla. ALE ak sa rozhodne žena ísť a to mám v okolí viac žien, ktoré ho absolvovali, neodsudzujem, nesúdim, rešpektujem ich rozhodnutie bez ohľadu na to, aké na to mali dôvody.

ibatanecnica
9. jan 2024

@tiezjedna tak toto je ťažká situácia, ale nech by sa už tá žena akokoľvek rozhodla, myslím, že matka by ju mala podporiť v jej rozhodnutí. Mnohé píšu že vynosiť dieťa a dať na adopciu. Ako ľahko sa to napíše. Neviem si ani len predstaviť, čo musí prežívať tá žena, ktorá to dieťa nechcela a nakoniec ho porodí a musí dať preč. Nech už sú dôvody akékoľvek. Myslím si, že v tomto prípade- znásilnenia, by bol potrat asi lepší, ak by sa preň rozhodla.

ibatanecnica
9. jan 2024

@cecilia29 bola by si prekvapená, koľko žien, akceptujúcich potrat pomáha. Nebudem predsa niekoho nútiť, aby si dieťa nechal, keď ho nechce a to dieťa bude vychovávané ulicou. Ale to neznamená, že pre druhú stranu, ľudí, ktorí s takýmito ženami prichádzajú do styku, to týmto končí. Ale tiež sa nepotrebujú nikde rozpisovať o tom, komu v čom pomohli.

chances
9. jan 2024

@ibatanecnica No Keď sa na to pozrieme bližšie, je potrebné rozlišovať čo je názor a čo je fakt. To, že nový život začína splynutím spermie a vajíčka, ako sa učia už deti na ZŠ, je biologický fakt, nie moj názor. Faktom tiež je, že počatím v tomto prípade vzniká nový človek (a nie niečo iné) a že nenarodené dieťa sa samo nevie brániť. S mojím tvrdením, že je morálne nesprávne zabíjať nenarodené nevinné deti možu samozrejme niektorí nesúhlasiť. Napríklad taký Hitler by iste nesúhlasil. Počet potratov na SVK je tiež faktom z dohľadateľných oficiálnych statistík. Čo sa týka potratov z donútenia, mám žiaľ v okolí taký prípad... a iste nie je ojedinelý.

ibatanecnica
9. jan 2024

@chances vieš čo? čo je morálne a nemorálne - tej žene je to jedno. Je v ťažkej situácii a potrebuje sa rozhodnúť. A čo najviac potrebuje, tak podporu okolia a najbližších a nie moralizovanie a fakty. Tie jej dieťa nevychovajú, ak sa náhodou rozhodne pre druhú cestu. Tak, ako sú prípady donútenia potratov, tak sú aj prípady donútenia nech si to dieťa a tá žena nakoniec zostane na to sama. Trpí aj ona , a aj to dieťa. Tiež mám v okolí prípady aj z jednej strany, aj z druhej, A nešťastné ženy sú aj v tej druhej skupine, ktoré si to dieťa nechali, pretože rodina tlačila. Jednej dokonca rodina nevie prísť na meno, pretože sa rozhodla odísť za prácou do zahraničia a dieťa nechala biologickému otcovi. Ale jasné v očiach rodiny je tá najhoršia. Pre nich je dôležitejšie to, že si to dieťa nechala a pri tom sa ani starí rodičia oň nezaujímajú. Neviem, na čo je dobré také nútenie a presadzovanie si svojho.

fantaghiro21
9. jan 2024

@ibatanecnica ale ved,aj v rodine kde dieta planovali sa castokrat matka/otec vzda dietata,zecne pit ,zacne byt nasilnicky/a,starostlivost padne len na jedneho z rodicov.A stari rodicia sa nestaraju a nezaujimaju o dieta aj v prijatych rodinach...
Akoby potratom sa tieto skutocnosti tiez zabili?kdezeeee.nikdy nie je nic 100%ne...nic lahke a nic iealne
Ked uz maju tolke prava rozhodovat o tom,ci to dieta zabiju ,roztrhaju,vyhodia do kosa.Tak nech laskavo nehundru,ze ich niekto kritizuje a odsudzuje.
Kazdy ma pravo mat svoj nazor,drzat sa svojho presvedcenia,odsudit vrazdu .vsetko samozrejme v situaciach,ktore sa chapat nedaju-zeny,ktore chodia na potrat ako na opravu zubneho kazu
Argumentuje sa tym,ze vacsina je znasilnena.
Ja si myslim zr v tomto pripade je to velmi,velmi nizke percento ale sk ma niekto nejake studie,tabulky,nech mi da link,rada si precitam...

Stale vsak ako stale vravim,tieto odsudzujuce postoje su tiez podla mna minimalne...
To ako ked niekto chodi do kostola,pohybuje ss vacsinou medzi neveriacimi ci v praci ,v susedstve,a mysli si,ze ho maju vsetci v zuboch,ohovaraju aky to je sektar.no vacsina ho ma podla mna jeho a jeho vieru niekde v zadku.nikto to neriesi...len ten dotycny ma bujne predstavy.
A to,ze ma niekto nazor,presvedcenie,neznamena,ze niekoho odsudzuje a kritizuje.
Stale tie odsudzujuce postoje ,komentsre citam prave od tych,co su za potraty.
Zvlastne,vsak?kde je pravda?

chances
9. jan 2024

@ibatanecnica ja som tiež také dieta, od ktorého mama odišla za prácou do zahraničia. Uz sa nikdy nevratila. Mala som vtedy 8 rokov, moji dvaja súrodenci boli mladší. Všetci traja sme radi, že sme na svete... ináč súhlasím, že ženy v ťažkej situácii potrebujú konkrétnu podporu a pomoc a sama sa jej v rámci svojich skromných možnosti účastním.

ibatanecnica
9. jan 2024

@fantaghiro21 zaujímavé, že v mojom okolí je to práve opačne. Najviac kritizujú a odsudzuje druhá strana. Názor si každý môže povedať ale tiež by mal každý rešpektovať rozhodnutie druhého.

fantaghiro21
9. jan 2024

@ibatanecnica to mi je potom luto a nie je to spravne.ale co je v tvojik okoli nie je vseobecne pravidlo.vsetko je o cloveku.
Ja som sa vyssie vyjadrila,ako moje 2 kamaratky jedna uvazovala o potrate a druha absolvovala asi 3x.
A nezda sa mi,ze by sme boli rozvadene.vieme sa respektovat.tak ako ony respektuju moj nazor ,moj postoj.
Len,ak zena ,co zvazuje,alebo absolvovala potrat,co ocakava od toho,ze to niekomu povie?
Ak sa s tym zveri nespravnemu cloveku ,ktory nie je jej ani priatel ,tak nemoze v nom cakat ani podporu ani suhlas...
Ci by bolo lepsie ja ako kamaratka,budem klamat ,nebudem uprimna?zaklamem a budem este podporovat v potrate?to by bolo pre mna moralne dno.a ja mam vztahy zalozene na uprimnosti nie klamstve ...
Ak je len mala sanca na zschranu,mojou povinnostou je podpora a pomoc v akomkolvek smere,ci uz predlozenie roznych organizacii a osobnej pomoci ,.(ak sa mi teda s placom hodila okolo krku)..a ak by som nevedela pomoct,jednoducho poviem svoj nazor,ze nie vsetko je 100%ne ,mozu z toho plynut aj zdravotne problemy do buducnosti,neplodnost atd...ale ona sama sa musi rozhodnut(ked uz ma to pravo rozhodovat)
Myslim,ze vacsina si to aj tak necha pre seba
A ked po potrate si uvedomia,co spravili ,nevedia s tym zit,nevedia ss zmierit,hladaju niekoho,komu by sa zverili.
Opat cakaju ze ich niekto potlapka a objime?
Ze najdu suhlas-ano,dobre si spravila?

fantaghiro21
9. jan 2024

@ibatanecnica a este mi je zahadou
Ked dokazu zeny odist od toxickeho partnera z hodiny na hodinu,buchnut dverami a vziat vsetky deti na plecia,s neistou buducnostou,bez ziadnej podpory,bez ziadnej financnej istoty,bez domova.
Mozno aj bez prace.dokazu prehodit internrt hore nohami ,najst zeny ktore si prezili podobne situacie,preco to nevedia v pripade nechceneho dietata?
(Neratam situacuu znasilnenia,to su zase extremy)

ibatanecnica
9. jan 2024

@fantaghiro21 ako som napísala, názor každý môže mať a aj povedať ho druhému je OK. ale ak sa žena rozhodne pre opak, treba to rešpektovať. Už sa k tomu vracať nebudem je to zbytočné stále dokola písať to isté.
Tak ako sú ženy, ktoré dokážu ženy odísť z hodiny na hodiny od partnera, tak sú aj ženy, ktoré roky trpia tyraniu, pretože to nedokážu a nedokážu ani pomoc vyhľadať alebo skôr boja sa vyhľadať ju, tak sú ženy, ktoré zvládnu mať dieťa aj keď je to veľmi ťažké a ptoom sú také, ktoré to nedajú. Každý sme iný, každý je v inej situácii, takže každý aj inak koná. To, čo spraví jeden, nespraví druhý a opačne.

fantaghiro21
9. jan 2024

@ibatanecnica presne tak.tak nech sa laskavo nehadzu vsetci,co su proti potratom do jedneho vreca....

fantaghiro21
9. jan 2024

@ibatanecnica ja este doplnim.a tiez vela z tych nechcenych tehotenstiev,vie lahsie zniest zena /dieta ako nejaky odchod od narcistu...
Lebo co son sa aj tu docitala na MK,vela tych nechcenych teho ma aspon podporujucu mamu,ktora jej pomoze ,podpori,pomoze dostudovat.
Za to zena zijuca s narcistom,ma to este horsie.nakolko narcista,toxicky parner vie upriamit pozornost na seba,ze je on obet...vie si pdo svoju"vladu" uchmatnut aj pozornost svokry,spolocnych priatelov .cize ta uboha zena nema nikoho....

minenkak
9. jan 2024

Mne je úprimne ľúto ,každej jednej ženy ,ktorá si musela prejsť telesnými a duševnými utrapami potratu a nedaj Boh ,ešte stretnúť človeka ,čo si mysli,ako je vysoko morálny a počúvať výklad ako tu zopár príspevkov.To už je na mašľu potom.Niekedy zahrynutím do jazyka človek pomôže viac, ako výkladom svojho pohľadu na morálku . Pretože ,každá minca má dve strany

fantaghiro21
9. jan 2024

@minenkak a zase ta ista basen....
Ak nechcu ziadnu pomoc,komentare,nech sa nikomu nezveria a zoberu si to do hrobu...jednoduche nie?
Len sem tam ako ty,maju potrebu asi mat bujne fantazie.lebo stale si myslim,ze ak je niekto pri zmysloch,nebude este danej osobe nakladat .
Ak inu alternativu ,pomoc,berie osoba ako poucovanie,potom ma problen sama so sebou...
Zahryznutim do jazyka a nekomentovat....
Preco si nezahryzne do jazyka ta,co ide na potrat?
Tak sa aspon nestretne s nesuhlasom okolia.
Ta,ktora chce potrat ide aj bez nejakej porady , mozno to ani nikomu nepovie.je s tym vyrovnana a nema problem
Ta,ktora ma s tym problem,potrebuje sa o tom rozpravat.a prave tie nerozhodne sa citia ublizene akoby im cely svet chcel ublizit....co je castokrat loz....

morusha
9. jan 2024

@minenkak Ale toto tu je diskusné fórum, kde bola jednoznačne položená otázka "Prečo majú ľudia problém s potratmi" a nie Ženy, čo ste podstúpili potrat, s akými reakciami okolia ste sa stretli? To sú dve odlišné veci. A škatuľkovať, niekoho, že je vysoko morálny len preto, že teda napíše prečo... ti tiež nie je ku cti.

minenkak
9. jan 2024

A presne toto som myslela

morusha
9. jan 2024

@fantaghiro21 Presne tak, o tomto nik nemusí ani vedieť, častokrát ani vlastný muž. Ale nech si to teda to bremeno nesie sama ...

chances
9. jan 2024

@ibatanecnica Len narýchlo snáď posledná poznámka. V posledných rokoch nám nejak upadá skutočný význam slova rešpekt. Kde-kto sa ním oháňa. Podľa mňa na rešpekt nevzniká žiadny automatický nárok. Rešpekt je niečo, čo si treba zaslúžiť. Každý si isto zasluhuje slušné zaobchádzanie, maminky v núdzi empatiu, láskavý prístup, konkrétnu podporu a pomoc. Každý z nás robí chyby. Ale iste nie sme povinní mať rešpekt voči žene, ktorá z ľahkovážnosti (a ani sa tým netají) podstupuje potrat opakovane, voči útočníkovi, ktorý pred Vianocami zastrelil 14 ľudí na FFUK v Prahe, voči učiteľke, ktorá v škole šikanuje dieťa atď.

ibatanecnica
9. jan 2024

@chances to fakt ideš porovnávať ženu, ktorá zvažuje potrat (aj keď nepoznáme dôvody) s útočníkov v Prahe? Vieš vôbec čo je rešpekt?
A ako píšeš, každý z nás robí chyby, možno aj tá žena jednu spravila, keď zostala tehotná - to by človek ešte rešpektoval ale ďalej už nie?

minenkak
9. jan 2024

@chances ja som myslela ,že tu sa nediskutuje o ženách ktoré používajú potrat ako antikoncepciu ale o výnimočných prípadoch,keď je žena znásilnená,ostane aj napriek tomu ,že sa chránia tehotná,žije s tyranom,mladé dievcata,fakt zlá finančná situacia

chances
9. jan 2024

@ibatanecnica No rozdiel medzi utocnikom a zenou vidim napríklad ten, ze utocnik zabil okrem svojho otca aj cudzich ludi a zena uvazuje o zabiti vlastneho dietata...

fantaghiro21
9. jan 2024

@morusha no su tu dost odporujuce nazory

"Nech ostatni nic nekomentuju a nemoralizuju,lebo je to na maslu"
Tak sakra,ns co to niekomu ta dotycna vesia na nos,ked nechce reakcie,komentovanie?😃"
Ked nechce nic,nech sa s tym veru sama zmieri ...
Ako si pisala,otazka bola preco maju ludia problem s potratmi ...aj ked tam autorka strcila nazor,ze za potraty su kritizovani.
Ja nie som ani za dlhodobe dojcenie,ani za drogy,ani za fajcenie,ani za chlast,ani za buzerantov ani za podvadzanie ,ani za vychovu,kde deti mozu vsetko ...pokial sa to mna netyka,mojho okruhu,priatelov,konkretneho pripadu,nemam na to ani dosah,ani o tom neviem....
Ale pokial pride s placom kamaratka ku mne,ze si nevie dat rady s deckom,je drze,ublizuje druhym,tak jej ponuknem akukolvek radu,pomoc,podporu a vyriesenie "problemu"
Alebo mam byt ticho,ked mi to vesia na nos a vyzaduje odo mna nejaku reakciu?
Zvlastny nazor

ibatanecnica
9. jan 2024

@chances ja to neberiem ako zabitie vlastného dieťaťa. Ale pre mnohé ženy tieto citové ,,vydieračky,, tiež môžu byť ťažké.