Prečo ľudia odsudzujú ženy za potraty?
Naozaj nechápem, prečo s tým ludia maju taky problém a odsudzujú ženy, ktoré to podstúpili. Veď sa ich to vôbec netýka, nijak ich to neovplyvňuje v živote. To si naozaj myslite, ze je lepšie nechať si dieta v každej životnej situacii? Áno, chápem, antikoncepcia existuje. Ale keď už zlyhá antikoncepcia alebo žena, prečo by si mala niesť následok v podobe nechceného dieťaťa? Našla som teraz takú stránku, kde sú zverejnené mena lekárov, ktorí vykonávajú potraty. Príde mi to cele strašne zvrátene. Chápem, že niekto by to nepodstúpil. Ja by som tiež nešla na operáciu oči a nemyslím si, že ľudia čo na ňu idú su horší ako ja alebo neviem čo.
Panbozkari ani kondon ani potrat najlepšie ani antikoncepciu ani iné všetko má byť oriiginal keď znásilnil alebo dôjde opilec domov ožratý a žena mu musí dat. Rozviest sa hriech . Treba zachovat rodinu. A odpustat. Cize sa nechat utyrat ach a z čoho sú deti z rozkoše nie? Toto je sen. Nik nechápe ze vierou si pomáha sám sebe autosugescia ake krestanske dristy ked už vy ste samy strojcom co spravíte a ako sa rozhodnete a nerypat sa dotoho co sa vás netyka. Ale to asi zaryty kresťan nedokáže...
@damira90 ak by ta napadol raz niekto na ulici plnej ludi ale nikto z nich by ti nepomohol pretoze vsak sa ich to netyka tiez by si mala rovnaky nazor?
proti potraom nie su len krestania. preco si vypichla prave ich mi je zahadou.
@damira90 Ty o čom stále točíš? Lebo ja vidím pomerne slušnú diskusiu, kde síce padli názory neschvaľujúce potrat, resp.poukázalo sa na dôsledky z toho plynúce ale zároveň som nikde nepostrehla, že by niekto tieto ženy zato odsúdil. Zato ty sa neustále navážaš do kresťanov, urážaš, hoci sama vyzývaš, aby sa tu neodsudzovalo. Škoda, že sa tým sama neriadiš.
@pralinka25 a tebe niekto odpovedá? Na tej ulici si ta reálne ani nevšimnú nikto si ruky nespini.. takýto primitívny príklad si píš na inú tému ja tu riešim že hlavne kresťanstvo je proti tomu to zachovalé zakorenené a keďže aj ty odsudzujes zrejme potrat v brhakych situaciach zien tak asi empatiu voči druhým ženským nemáš takže mňa tu neoznacuj dobre. Pokračuj ďalej..
Tak imna tvoju hlúpu otázku napadnú ma....co keby ma napadnu :D možno co keby teba nasilu nejaký na ulici znásil...... nechaj si potom aj od desiatich. Alebo sa zalub a maj s tyranom ved by si inak skákala neboj sa. Dievocka..... úbohé. Starám sa do ľudí ktorý sa idú bit za neviem co ... co vy viete o tyranych ženách ste v centre? Lebo ja viem pomerne dosť....
@morusha o takých točím ako si ty. Ešte sa ti. Edostali do rúk rôzne obete videt.. inak by si vyskakovala.. aj keby sa to zvažuje ta situácia baraj súdom okolnostami vždy budú menšie zlo. A môžeš sa aj o zem buchnut... tie zeny majúci robiť nemysli si po zakroku aj po tyraníale to by si ty musela mat nejakú EMPATIU a nie asi doseba byť zahľadela ty ... mniska
Nie každá sa ma na svete dobre a dobre sa narodí a ma šťastnú hviezdu... žiaľ
@damira90 ty si dievca uplne ze mimo. kde som pisala o odsudzovani. ja nikde zato ty odsudzujes hlava nehlava kadeco. vyhladaj pomoc. taka jedovata osoba ako si ty sa len tak nevidi.
@pralinka25 jaj neni po tvojom tak som mimo nevypisuj mi tu nezaujíma ma to
@cecilia29 potrat uskutocneny lege artis versus potrat vykonany domacimi prostriedkami (haciky, ihlice, byliny), tam je suvis so zdravim zeny velky.
Ked sa nieco oficialne zakaze, zo spolocnosti to len tak nevymizne, toboz nie zbavenie sa nechceneho tehotenstva, ktore ludske pokolenie spevadza odveky.
Vyhradu vo svedomi si teda uplatnuju z akeho ineho ako moralneho dovodu, ktory vychadza z krestanskej nauky?
@viestta toto nie je pravda.vacsina projektov pro life pomaha zene dlhodobejsie,napr.zachranmezivoty.sk
A bez ohladun na tvoje vierovyznanie,ak by si sa rozhodla nechat si dieta v narocnej zivot.situacii,nikto ti nepomoze,ani stat,ani progresivni liberali,len ti "hnusni" prolifaci
Zaujimave názory tu zazneli. Je pravda, ze ani ja neuznávám ked žena ide na potrat pomaly každý rok. ALE. Keď ma byt potrat ako posledna možnost, tak o akej situacii sa bavíme? Lebo každá situacia je riesiteľná. Teraz nemyslím postihnute deti, ale nechcene tehotenstva. Z každej situácie sa dá skôr či neskôr vykľučkovať. Takže kde je ta hranica, podľa ktorej si poviete, že teraz to už bolo morálne v poriadku lebo nemala na výber. Vždy je to o tom, ze žena uprednostní seba. Či už to je matka troch deti, ktorá by štvrte neužívila alebo študentka, ktorá si nechce pokaziť život. Ja si myslím, ze ani jedna to nerobí len tak z roztopaše a súdiť jednu viac ako druhu? Kvôli čomu? Ja sa priznám, že keby teraz otehotniem, tak idem na potrat. Nemám finančne problémy, aké s ďalším dieťaťom by som ich mala. Je to čistá pohodlnosť, áno, ale zároveň myslím na šťastie môjho už narodeného dieťaťa a o veci, o ktoré ho nechcem pripraviť. Ako napríklad možnosť podporovať ho na vysokej škole, zabezpečiť mu prostriedky na jeho koníčky, zaplatiť autoškolu atď. Viem, že s ďalším dieťaťom by sa mi financie na priemerný život hľadali ťažko a nechcem aby to moje dieta pocítilo.
pekne si to autorka napisala v tom zmysle ze vzdy je riesenie. vzdy. ano aj potrat je riesenim. to si uz musi vysporiadat ale moralne ta konkretna zena. ona s tym bude musiet zit. pocas toho zivota pridu myslienky typu ake by to bolo. ci by si rozumelo so surodencami, ci by sa podobali atd. ak je niekto v takej zivotnej situacii ma problemom hlavne predchadzat. to by sa malo vtlkat do hlav najviac pretoze nie kazdy aj sudiac podla tejto stranky to robi. ano aj antikoncepcia niekedy zlyha stava sa kadeco ale vzdy su aj humannejsie riesenia ako zabitie. rovnako ako nezabijeme nepohodlnu svokru, alebo otravneho suseda. skratka sa s tym popasujeme.
a je velka pravda ze sudit nema pravo nikto. lenze ako vidis ludia su taki. sudia vsetko mozne. ak sa asi zena chce vyhnut sudu bude pre nu najlepsie si to nechat pre seba. konieckoncov okrem nej a lekara to vlastne nemusi nikto vediet a bude to pre nu v tomto zmysle jednoduhsie. bolo by idealne keby si kazdy hladel do vlastneho taniera ale zas mnoho ludi zije doslova prave zo zivotov inych pretoze vlastne nemaju. nejde zmenit okolie len seba. a zas ak by sme chceli byt ferovi nie je spravne ani sudit tych co sudia. pretoze hnevat sa a sudit niekoho ze ma sudi je vlastne pokrytectvo.
@damira90 😂 tak mi neodpisuj a je problem vyrieseny. daj si tabletku na nervy. neviem co konkretne ma byt po mojom ale ako povies. 🙈
@tiezjedna kde beries tu istotu?🙃nemas pravdu
Nie si nahodou sudkynou ty teraz?
Stale sa mi zda,ze vacsina zien ,schvalujuca potraty maju moralny problem,ktory sa snazia ignorovat a zakryvaju tym ,mysliac si,ze prolife zeny ich maju stale v zuboch...mne sa zda ze je to prave opak.
Tolko hejtu zo strany schvalujucicj potrat...bolo by fajn ,nenamyslat si a zmenit sposob myslenia.
Ak su zeny,ktore su naozsj sudkyne,niekomu nadali ci ociernili,kritizovali,aj na ne pride raz sud ....
Ale stale si myslim,ze takych je minimalne percento...
@fantaghiro21 kde berieš istotu, že schvaľujem potraty? Keby som ich schvaľovala nemám dnes 22 ročnú dcéru, ktorá sa mi v tom čase do života absotútne nehodila... A áno, som presvedčená, že len máloktorá tunajšia sudkyňa je v reále oporou ženám, ktoré si nechali nechcené dieťa. Obvykle tie, ktoré najviac vykrikujú, majú minimálny potenciál utrhnúť si od huby a pomôcť cudzím ľuďom.
@tiezjedna kto je tou sudkynou?🙃mas taku skusenost?
Kazdy,kto je proti potratom,je pre druhu skupimu sudkynou.a si nou aj ty .to,ako inych ocietlrnujes a nemas absolutne pravdu
Mozno si len uvazovala o potrate,a ak ta niekto verbalne ociernil,samozrejme pomoc v nom nenajdes
Kde ale v tejto diskusii najdes sudkynu?
Vies o tom,ze ja osobne som tiez pomahala tehotnej a prichylila ju?
Mam 2 kamaratly ,ktore jedna bola na potrate a druha uvazovala a aj tak som im ponukla pomoc ?
Este stale si myslis ze vsetky su nepommahajuce sudkyne? Zmen svoju optiku a svet bude o trosku laskavejsi
@fantaghiro21 nepíšem všetky. Píšem väčšina. A áno, skúsenosti s chytrými horákyňami mám. Plná huba odsudzujúcich kecov, a pomoc nikde. Pretože "jej problém, mala premýšľať s kým sa vyspí"...🙄
Každý znáša súdi,nikdo sa nikdy nediva na žiadnu vec objektívne,každý sme zaťažený svojim egom,povahou, výchovou, skúsenosťami,životným obdobím v ktorom sa nachádzame v danom momente,to čo sa dnes zdalo správne, za pár rokov ,už môže mať na to opačný názor a odsudzovať ľudí,preto lebo ja som to nikdy nespravila a ja to nikdy neurobím je absolútne hlúpe ,lebo nikdy nevrav nikdy,nevieš čo ti Boh nachystal.Potrat je zlý na tom sme sa všetci zhodli,ale nechajme každú ,ženu rozhodnúť sa samu bez moralizovania, čo je pre ňu lepšie ,lebo fakt nik nevie čo a ako to má v hlave ,v srdci a doma .A každá jedna čo nezažila potrat a nemusela naň ísť si myslím,že môže byť rada.Chyba spoločnosti veľa krát je, že sexuálna výchova je slabá ,v rodinách sa malo rieši sex,antikoncepcia je odsudzovana .
@tiezjedna to mi je zase luto..z casti maju pravdu.ale nepoznam tvoj pripad ,nemam pravo urcit ci maju pravdu alebo nie..
Ono tazko sa prijima pravda
A hlavne od ludi,na ktorych ti zalezi.
Predpokladam ,ze to bolo tebe blizka osoba(inak by si sa neurazila)
A cakala si od nej pomoc,podporu. Schytala si len ociernenie a nepochopenie.
Len,ociernovali ta za to ze mas dieta neplanovane alebo to,ze si chcela ist na potrat.
Lebo v tvojom opise sa mi zda,ze kritizovali to,ze si otehotnela.ale ziadny naznak toho,ze ociermuju to,ze si chcela ist na potrat ..
Potom je pravda zase niekde uprostred?
A dostaneme sa zase k tomu,ze o potrate vacsina zien ani nevyprava a uz v dusi si vymyslia scenarw,se ich za to kritizuje cely svet...
@fantaghiro21 to nie je o mne😉 Ja si za svojimi rozhodnutiami stojím a robím ich premyslene, nerúcala som sa z nečakaného tehotenstva. Len hovorím, že keby som potraty schvaľovala, tak by sme dnes najstaršiu dcéru nemali. A pozri sa aj tu do diskusií. Tie isté dámy, ktoré v jednej diskusii veľkohubo odsudzujú potraty, v inej naložia mamine, ktorá sa príde posťažovať, že otec jej dieťaťa je debil. "Akého otca mu vybrala, takého má..." a podobné hemzy🙄
@pralinka25 máš pravdu, najprv sa treba chrániť a tehotenstvu predchádzať. Čo ma však zaráža je, že sexuálna výchova je často tabu u rodín, ktoré neschvaľujú potratu, hlavne kresťanské rodiny. Nehovorím, že je to tak všade. Ale aj dnes sú rodiny a nie je ich malo, kde je tabu rozprávať sa o tampónoch, nie to o zdravom a bezpečnom sexuálnom živote. Kamarátke mama tvrdila, že sex je pre potešenie chlapov, že z toho žena nič nemá. A často aj tu na koni, keď vidím koľké by svoje dcéry dobili, zamykali a neviem čo všetko keby začali mať sex skoro, nožík sa mi vo vrecku otvára. Čo by tým dosiahli? V takých rodinách pochybujem, že sa dcéram rozpráva o spôsoboch ochrany. A to ani nehovorím, že na tie dievčatá je aký taky apel aby sa aspoň chovali slušne a nespali s každým, ale mám pocit, že u chalanov skoro vôbec. Tých nikto neučí ako sa maju k ženám správať, že sex je o dvoch a že z toho môže vzniknúť neželané tehotenstvo, za ktore oni budú niesť následky. Áno, legislatíva je naklonená ženám, ale o to viac by ti chalani mali byt pripravení na možné otcovstvo a nie sa tváriť, že akého ja mám syna borca, baby na neho letia. V rodine mám presne taky prípad. Chalan ma 17, športovec, baby z neho idú do kolien a otecko celý hrdý akého kanca vychoval. A pri tom som bola svedkom ako 19 ročnej dcére vyčítal, keď chcela antikoncepciu. A to sa stále bavíme o rodine, ktorá je aspoň dobre situovaná a tie deti by mali podporu, keď by už na to prišlo.
Konkrétne ženy neodsudzujem, ale s potratmi nesúhlasím. Mne vadí to rozhodovanie sa z pozície, že je to právo ženy, jej osobná vec. Áno, ona rozhodne, no nielen sama za seba ale aj za dieťa (a jeho otca).
Či je to embryo, zhluk buniek, je to živé stvorenie a sú iné možnosti, ak sa žena on nechce starať. A to, že nechce byt ani tehotná, ani rodiť sa nedá porovnávať so živým novym človekom, malym dietatom.
@tiezjedna najprv tvrdis tak ze ta niekto nepodporil (takze nejaky problem si tam mala)a potom opak..trochu potom nerozumiem.mozno sama nechces priznat pravdu ale to je uz na tebe.nemusis,chapem to no beriem ta s nadhladom.
Tak isto to ,ze je niekto arogantna bezcitna svina na internete neodrzkadluje skutnocnost.treba to brat s nadhladom.ani to necharakterizuje vsetky tie,ktore potraty neschvaluju
Naozaj si myslis,ze modry konik charakterizuje zeny a je to nejaka vzorka?
Je pravda,ze niektore zeny na internete chytaju pocit akejsi nadludskosti a asi sa vyzivaju v nestasti druheho.maju tak pocit jedinecnosti a zdvihaju si ego.Dost prizemne,nemyslis?
Ja zase nesledujem tak tie nicky ako ty.
S niektorou v jednej diskusii mozno poklebetim a o par dni zabudnem kto to je a aky mala "nick" Nemam voci tymto zenam citove viazanie.
Castokrat len male percento odrzkadluje to,co tie zeny tvrdia o sebe,prehlasuju....(aspon ja mam taky pocit ked to niekedy citam a vidim.)
@fantaghiro21 ja UPT neschvalujem, UPT ako take je posledne mozne riesenie, ale schvalujem moznost volby, Kazdy sa moze rozhodnut tak ako mu svedomie a situacia dovoli. Stacilo aby sa nikto nestaral do toho druheho, pretoze jeho sameho to nijak neovplyvnuje.

@minenkak #blbych ľudí