Prečo ma moja rodina nemá rada ?
Pekný deň želám, veľmi mma trápi správanie mojej rodiny, potrebujem sa vyrozprávať. Mám pocit, že ma rodina nemá rada, stále na mne všetci hľadajú chyby, čokoľvek, aby ma mohli skritizovať.
Naposledy minulú sobotu, sesternica sa vydávala, boli sme jej na svatbe. Samozrejme, vyfintila som sa, dala som si krásne šaty, bola som u vizážistky, krásne ma nalíčila aj upravila vlasy. Cítila som sa tak trochu ako princezná, veď to určite mnohé poznáte. Dala som si aj podpätky, predsa nepôjdem v teniskách, že? Neznámi ľudia, cudzí ľudia mi lichotili ako mi to pristane, muži si ma všímali, cítila som sa fajn, asi ako každá žena. No a vlastná rodina, keď ma uvidela ma okamžite skritizovala. Mama povedala, ako som sa mohla dať tak zmaľovať, skritizovala mi šaty, vraj prečo dlhé som si obliekla. Prišla babka, vraj vyzerám ako obor, ako som si mohla dať podätky, veď som taká vysoká aj bez nich (meriam 175 cm). Skritizovali každý centimeter, bolo mi do plaču. Že som zmaľovaná, čo to mám za náušnice... Sesternice, ujovia, tety sa iba smiali, boli ticho, nič nepovedali na moju obranu, zato ľudia, ktorý neboli našou rodinou boli šokovaní, tiež boli ticho, nevyjadrovali sa. Prišlo na rad fotenie, to ma zasa strkali dozadu, vraj som vysoká a nech zaleziem dozadu, babka zavelila aby som sa radšej vyzula, že vyčnievam. Cítila som sa strašne, akoby som bola nejaký netvor, ale náramne sa všetci smiali ako ma tam deptali. Neustále ma dirigovali ako sa mám postaviť, kam sa postaviť, prečo sa neusmievam viac.. nikoho iného, len MŇA. Celý deň aj večer mi pokazili.
Takto sa ku mne správajú stále, stále ma riešia, kritizujú, hodnotia. Nevšimla som si, aby kritizovali niekoho iného, vždy len mňa. Raz sa im nepáčia moje náušnice, potom vlasy, šaty, topánky. Mám docela malé nohy, nosím obuv č. 37, teda na moju výšku asi malé ani mame nie sú dobré a to je menšia odo mňa. Hneď ma kritizovala, vraj určite sú mi malé, ale chcem, aby ma každý obdivoval, že aké mám malé nohy.
Mám dlhé vlasy po pás, babka ma vždy kritizovala a raz mi ich chcela ostrihať, vraj vyzerám strašne. Sesternice vraj či si ich nechcem ostrihať, že sú rozštiepené, mimochodom, bola som vtedy u kaderníčky na kúru, takže neboli poškodené, práve naopak.
Mame vadí moja postava, nemám pás a mám širšie boky, vraj po kom len som, že na nikoho z jej rodiny sa neponášam. Dala som si na seba šaty s čipkou a strašne ma skritizovala, vraj sa obliekam ako malé decko, že to som celá ja - čipka. Inokedy som si dala sponku do vlasov, teraz to nosí veľa dievčat, tak ma okamžite zahriakla aby som si to dala dole a to pred celou rodinou, tiež sme vtedy boli na návšteve, celá rodina sa smiala na tom. Vadí jej, že mám dlhé mihalnice, že ak si mysím, že chlapovi budú stačiť moje dlhé vlasy a mihalnice do neba tak sa veľmi mýlim. A dodala, že som lacná. Bola som u kaderníčky a urobila mi zázrak s vlasmi, u kozmetičky a zase začala útočiť, že investujem do vzhľadu, pritom som sprostá a že je veľa dievčat, oveľa krajších ako som ja a šikovnejších.
V sobotu sme pozvaní na oslavu dedkových okrúhlych narodenín, očakávam podobné uštipačné reči, poznámky, no a čo mám robiť? Mám odísť ak ma budú urážať?
Prečo mi toto robia, prečo len mne? To im robí dobre?
Veď choď normálne na dedkovu oslavu a ako sa budú správať k Tebe, tak sa správaj Ty k nim. Skritizujú Ti vlasy, skritizuj Ty im. Majú pripomienky k šatám? Okomentuj rovnako nelichotivo tie ich. Ak tam budeš s priateľom, si vo výhode, možno pred ním nebudú toľko rýpať. A možno budú, tak v tom prípade by sa Ťa priateľ mohol zastať. Samozrejme, vhodnou formou, napríklad: Mama: "Čo to máš za šaty?!" Tvoj priateľ: "Krásne, však? Tie som jej pomáhal vybrať ja, veľmi jej svedčia, vyzerá v nich úžasne!"
@perdulka7 Žijeme s priateľom v Dánsku momentálne, chodím často domov, hlavne teraz som mala nejaké vybavovačky a kupujeme byt na Slovensku. Tak som to skĺbila aj s oslavou, ale asi som nemohla urobiť horšie.
Autorka príspevku - ja som mala cosi podobné s mojou krstnou a babkou - nie až také hnusné urážky, ale tiež do mňa celé dospievanie vŕtali a mali narážky. Bola som chudé dievča, žiadne prsia, veľký nos, furt si do.mna rypli. Potom som konečne pribrala, zas som bola tučná, stále žiadne prsia, veľký nos... No a teraz po pôrode, keď mám 10kil navyše a nie a nie sa ich zbaviť, už to ani nepočúvam, tie keci, že by som mala niečo robiť, že som strašne pribrata, ale už mám aspoň prsia, už len ten veľký nos mi ostal. 🤷🤷🤷 Takýmto ľuďom sa nijako nezavdacis a stále na tebe niečo zlé nájdu. Pomôžeš si jedine tak, že ich tiež nejako odpalkuješ, slušne, ironicky, ako ti tu radia, baby vyššie. A keď to neprestane, normálne sa zdvihni a bez slova odíď. Ak by potom mali keci, že nepoznáš srandu a bla bla, rovno my som im oznámila, že nie, nepoznám, urážky totiž za srandu nepovažujem a odteraz kedykoľvek má urazite, hneď odchádzam. A ak sa ma to veľmi dotkne, neprídem už ani inokedy. Ja som to tak povedala a odvtedy mám pokoj, občas síce čosi prehodila o mojej slabej povahe, ale ja to uz aspoň nemusím počúvat
Pracuj na svojom sebavedomi a na sebalaske, az raz dospejes do stadia, ze sa s nimi budes na tych narazkach smiat, tak ich to preastane bavit. Zatial obmedz rodinne stretnutua a obklop sa ludmi, ktori su k tebe dobri
Ak si Ty spokojna sama so sebou, tak Ti moze byt jedno, co Ti hovoria na Tvoj vzhlad ini ludia, hoci aj pribuzni. Ale zrejme nie si a tam je ten problem, asi by si chcela pocut od inych, ze vyzeras super. Lenze ak Ty sama mas pochybnosti, tak nikdy nebudes vyzerat super, lebo ta neistota z Teba vyzeruje a ludia s blbou povahou to radi vyuziju. Takze popracuj na sebavedomi a ja osobne by som rodinne stretnutia obmedzila na minimum, kym sa sama nedas do poriadku. Predpokladam, ze v Tvojom veku si uz davno osamostatnena a teda nemusis byt s rodicmi v dennom kontakte. Ak nie, tak doporucujem osamostatnit sa co najskor.
Autorka nechcem ťa uraziť, ale z tvojich odpovedí tu na fóre mám dojem že si taká trúba muňťavá a tým naozaj tvoju rodinu nezmeníš.
@acrobaleno presne jej to kazdy hovori... ze samotny problem - ale i jeho riesenie je jedine v nej samej.
A vieš čo to znamená, že? Musíš zmeniť svoje zmýšľanie o nich, tvoj postoj k nim. Neverím, že si takáto bambavá aj s priateľom alebo v práci.
@negymama Myslím, že to tak aj bude. Kedysi sa mi ľudia smiali kvôli výške, teda aj ľudia na ulici, bežne sa mi stalo, že chalan na druhej strane ulice stál a vykrikoval na mňa "Tak tá by sa mi do auta nevošla", alebo babkine reči atd... No a keď som to prestala riešiť, zrazu aj tie narážky ustali. Ak teda nepočítam rodinu.
@negymama Ja som jej to hovorila už v minulej téme. Drala som si prsty na 3-4 strany, ale nepomohlo. A ani nepomôže, lebo ona chce to, čo nikdy nedostane a to je ich ocenenie a "lásku". Zbytočne bojuje s veternými mlynmi. Najlepšie takých ľudí poslať do prdele.
ak ich nevies sebavedomo odpalkovat.. prid na oslavu, odovzdaj darcek , kytica a pa pa... odchadzam niekde kde sa citim lepsie, Na ten vecer si zajednaj welnes, restiku, kino, hocico.. a majte sa krasne dovi, dopo
Len dostať sa do tohto stavu, čo popisuješ @lindusss2016 nie je jednoduché. Tiež som si tým prešla. Kopu nocí som preplakala, ale dnes je tomu už našťastie inak.
Mám sa rada, som pyšná na seba, na svoju rodinu a názory iných sú mi šum a fuk
Autorka: Chápem, takéto poznámky sú pre deti traumatizujúce, ale prečo by ťa to malo trápiť v tomto tvojom terajšom veku?
@perdulka7 Ale ja som buď ticho aebo vybuchnem, a keď vybuchnem tak sa akurát tak strápnim lebo som ako hysterka. A to je voda na ich mlyn. Samú seba zhovadím. A potom len povedia, Ona je divná..
áno ale rýpu, nejaký dôvod na to je, tomu neverím, zase treba vedieť aj seba ohodnotiť, poznám aj takých čo si myslia, že aký sú krásny a pravda je niekde inde
ja som zase krpata...a co, mam len meter pedesiat a vylezte mi vsetci na hrb... ano pochopim puberta a pod. ja este som nosila okuliare, rieducke vlasy , vypulene oci 7 dioptrii. aj ja som zazila vysmech, sikanu, okuliarnik indicky
Je ale cas dospiet. uz nie si utrapena pubertiacka. Obklop sa ludmi s ktorymi si v pohode, maju ta radi a nemusis im nic dokazovat. Rokmi som dosla k zaveru , ze druhi ludia mi nedavaju hodnotu, este raz opakujem NEDAVAJU MI HODNOTU.
autorka: A ty si myslíš, keď nájdeš dôvod prečo sú takí hajzli, že ti to pomôže? Veď už to pochop aj keby si vedela dôvod tak oni sa nezmenia. Nikdy. Jediný spôsob je, že sa zmeníš ty. 🙄
svoje dcery ucim byt sebavedome, moja 15 rocna mi povie...som drobna a som na to hrda.

Keď sa rodicia rozhodli, že si budú kompenzovať svoje nedostatky na tebe, za tie roky názor nezmenia. Hlavne, ak to vštepili celému príbuzenstvu ešte v čase, kedy si sa nemohla brániť. Niet nad to, keď jedno dieťa milujú a po hrob, všetci ho musia brať ako stred vesmíru, a to druhé zmagoria tak, že vždy je to neschopnejšie a jeho život sa ma točiť podľa toho, čo povie mater. Fuj. Tu pomôže len odstrihnutie sa a na blbu poznámku ešte blbejšia. Aj tak sa im nikdy nezavďačíš, oni si potrebujú svoje komplexy ventilovať. Z toxickeho prostredia treba vypadnúť a nechať ich, nech si serú do vlastného hniezda. A nech sa tam v tom dobre vymachraju!!!!!
Ty si uvedomujes, že sa na tebe odbavujú a máš šancu sa na nich vysr.., kým nie je neskoro. Horšie by bolo, keby s tebou manipulovali, ty si to neuvedomíš a este ti rozbijú tvoju rodinu.
Držím Ti palce. 🙂