icon

Prečo ma moja rodina nemá rada ?

16. jan 2020

Pekný deň želám, veľmi mma trápi správanie mojej rodiny, potrebujem sa vyrozprávať. Mám pocit, že ma rodina nemá rada, stále na mne všetci hľadajú chyby, čokoľvek, aby ma mohli skritizovať.
Naposledy minulú sobotu, sesternica sa vydávala, boli sme jej na svatbe. Samozrejme, vyfintila som sa, dala som si krásne šaty, bola som u vizážistky, krásne ma nalíčila aj upravila vlasy. Cítila som sa tak trochu ako princezná, veď to určite mnohé poznáte. Dala som si aj podpätky, predsa nepôjdem v teniskách, že? Neznámi ľudia, cudzí ľudia mi lichotili ako mi to pristane, muži si ma všímali, cítila som sa fajn, asi ako každá žena. No a vlastná rodina, keď ma uvidela ma okamžite skritizovala. Mama povedala, ako som sa mohla dať tak zmaľovať, skritizovala mi šaty, vraj prečo dlhé som si obliekla. Prišla babka, vraj vyzerám ako obor, ako som si mohla dať podätky, veď som taká vysoká aj bez nich (meriam 175 cm). Skritizovali každý centimeter, bolo mi do plaču. Že som zmaľovaná, čo to mám za náušnice... Sesternice, ujovia, tety sa iba smiali, boli ticho, nič nepovedali na moju obranu, zato ľudia, ktorý neboli našou rodinou boli šokovaní, tiež boli ticho, nevyjadrovali sa. Prišlo na rad fotenie, to ma zasa strkali dozadu, vraj som vysoká a nech zaleziem dozadu, babka zavelila aby som sa radšej vyzula, že vyčnievam. Cítila som sa strašne, akoby som bola nejaký netvor, ale náramne sa všetci smiali ako ma tam deptali. Neustále ma dirigovali ako sa mám postaviť, kam sa postaviť, prečo sa neusmievam viac.. nikoho iného, len MŇA. Celý deň aj večer mi pokazili.
Takto sa ku mne správajú stále, stále ma riešia, kritizujú, hodnotia. Nevšimla som si, aby kritizovali niekoho iného, vždy len mňa. Raz sa im nepáčia moje náušnice, potom vlasy, šaty, topánky. Mám docela malé nohy, nosím obuv č. 37, teda na moju výšku asi malé ani mame nie sú dobré a to je menšia odo mňa. Hneď ma kritizovala, vraj určite sú mi malé, ale chcem, aby ma každý obdivoval, že aké mám malé nohy.
Mám dlhé vlasy po pás, babka ma vždy kritizovala a raz mi ich chcela ostrihať, vraj vyzerám strašne. Sesternice vraj či si ich nechcem ostrihať, že sú rozštiepené, mimochodom, bola som vtedy u kaderníčky na kúru, takže neboli poškodené, práve naopak.
Mame vadí moja postava, nemám pás a mám širšie boky, vraj po kom len som, že na nikoho z jej rodiny sa neponášam. Dala som si na seba šaty s čipkou a strašne ma skritizovala, vraj sa obliekam ako malé decko, že to som celá ja - čipka. Inokedy som si dala sponku do vlasov, teraz to nosí veľa dievčat, tak ma okamžite zahriakla aby som si to dala dole a to pred celou rodinou, tiež sme vtedy boli na návšteve, celá rodina sa smiala na tom. Vadí jej, že mám dlhé mihalnice, že ak si mysím, že chlapovi budú stačiť moje dlhé vlasy a mihalnice do neba tak sa veľmi mýlim. A dodala, že som lacná. Bola som u kaderníčky a urobila mi zázrak s vlasmi, u kozmetičky a zase začala útočiť, že investujem do vzhľadu, pritom som sprostá a že je veľa dievčat, oveľa krajších ako som ja a šikovnejších.
V sobotu sme pozvaní na oslavu dedkových okrúhlych narodenín, očakávam podobné uštipačné reči, poznámky, no a čo mám robiť? Mám odísť ak ma budú urážať?

Prečo mi toto robia, prečo len mne? To im robí dobre?

autor
16. jan 2020

@zuzubb007 Ja som sebakritická dosť, o to sa nebojte.

autor
16. jan 2020

@acrobaleno Máš pravdu. Keď ja stále špekulujem prečo to robia, prečo to robili v škole..

acrobaleno
16. jan 2020

@negymama Aj ja som mala nadváhu na zš, ale ja som taký typ, čo vie dobre hrať na nervy, takže rýchlo sa naučili do mňa neskákať. Nemalo to cenu, lebo som nereagovala ako si predstavovali. Ak mám byť úprimná, aj teraz rada hrám na nervy 😂

acrobaleno
16. jan 2020

autorka: Moja posledná odpoveď je, že vyhľadaj odbornú pomoc. Toto nevyriešiš sama a taká terapia ti padne vhod. Nie je to hanba.

beronsche
16. jan 2020

to co su za vyzvy, ze postni foto, nech vidime.. To ma akoze autorka dokazovat, ze pise pravdu? Empatia tu veru chyba niektorym prispievatelkam...
Ono ide aj o to, ze ak niekto zije cely zivot v prostredi, ktore ho zhadzuje a vysmieva sa mu, aj v dospelosti sa takyto clovek svojmu okoliu postavi len velmi velmi tazko.. To su tie nase "naklady" z detstva.. trapenia, co si nesieme cely zivot..

pre autorku - nuz jedine riesenie je popracovat na asertivite.. Tvoja rodina je zvyknuta, ze reagujes utiahnuto, ze sa nebranis.. A aj tvoje chabe pokusy obracaju na zart a zase z toho vychadzas ty, ako ta, co to nechape.. Prizivuju sa na tvojom nizkom sebavedomi (ktore sa moze prejavit len pri rodine, inak mozes byt sebavedoma zena).. Je to beh na dlhu trat, toto zvladnut.. Teraz nemyslim, ze ich zmenit, k tomu nedojde.. Myslim tym, kym sa ty naucis tieto situacie zvladat s nadhladom a branit sa.. Kym ta to prestane zranovat.

autor
16. jan 2020

@beronsche Ďakujem za pochopenie 🙂

elizabeth88
16. jan 2020

Teda Tvoju predoslu temu som necitala,ale-ty nemas ani potuchy,ci to myslia v dobrom alebo nie?Ved predsa vies,ci vraveli pravdu a navyse nejaky fundovany nazor na Tvoju vizaz v ten den tiez musel zazniet.takze ak ta podla Teba zhadzuju nejak umyselne,tak nwm-to akoze vsetci? mama,babka,sesternice?

eliska13
16. jan 2020

Autorka choď k Vašim na na návštevu a povedz, že Ti to vadilo ako sa k tebe správali.Ocakavaj odpoveď, že si prectlivela, že to tak nemysleli a bude to hodené do autu.Ved sa na rovinu spýtaj aké by to bolo tebe, keby som Ťa celý čas kritizovala?si dospelá svojpravna žena a správajú sa k tebe ako dieťaťu.Otvor si asertivne ústa.podla mňa aj trocha preháňas to každú poznámku počuli ujovia, sesternice?normálne by som povedala, keď Ťa budú stále d...ť, tak tam ani nemusíš chodiť.Ty si bola so sebou spokojná to je dolezite je to o sebavedomí aj, keď viem, že od blízkych to zabolí.
Musíš na sebe popracovať a nebyť za nejaku popolusku

autor
16. jan 2020

@elizabeth88 Sesternice nie, iba babka kecá, že som strašne vysoká a nech nenosím podpätky a mame vadím asi ja celkovo.

vroni
16. jan 2020

Vieš čo? Ty SI divná. Fnukas tu mesiace, ako ta nikto v rodine nemá rád, v škole ta sikanovali, vonku kritizovali, cely svet ti len ubližuje. Chápem celý svet. Po parstranovej diskusii by som ta najradšej obliala kyblom ľadovej vody, aby si sa prebrala. Rodina ta nemá rada, fnuk, len ta kritizujú, fnuk, fnuk, nič im nie je dobre, fnuk. Robiť s tým nebudeš nič, ani im povedať, ani sa odstrihnut, lebo nad čím by si potom fnukala..... No, do kolečka, dokola. A teraz do tejto rodiny snov dovlecies ešte frajera, to bude o týždeň zasa nová téma..... Tu nejde o to, že to nevieš riešiť, to nevie väčšina takto zdeptanych ľudí. Ty to riešiť vôbec nechceš. Kým si to nevyjasnis sama so sebou, nebude to inak.

eliska13
16. jan 2020

@vroni syndróm obete

bmuller
16. jan 2020

Nuz , napadol mi taky jeden vyrok - "Musis byt zdravy a nenapadny, a budu ta mat ludia radi" 😀
Skratka zrejme tvoja rodina je mierne malomestiacka, a vadi im, ked sa niekto odlisuje - napr. ty si vysoka a zijes v Dansku. Tak tvojim priemernym sesterniciam a babke, co nos z domu nevystrcili, samozrejme, vadit budes uz cimkolvek 😉
Hlavne sa obrni nadhladom a neber si to k srdcu. Tvoj zivot od nich nezavisi, a ked ti uz niekto nechce byt uprimne blizky, tak stacia formalne konktakty ...

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
elizabeth88
16. jan 2020

@elizabeth88 To je naozaj na otvorenu debatu s niekym z nich,s kym je podla Teba aspon trocha rec,idealne mamina.vysvetlit jej svoje pocity bez emocii,mozno si uvedomi,ze to neni dobre.Ak je tam taky vztah,ze ani debatovat nemozte,tak uz len drzim palce,nech sa spravne rozhodnes,aby si to vyriesila nejak,nech uz to hlavne nemusis riesit.Mozno Ti to mama vykresli vo svetle,v akom to momentalne nevidis,ale to je len hypoteza,drzim palce.🙂

vroni
16. jan 2020

@eliska13, áno, ale obeť sa v tomto prípade účinné bráni akejkoľvek pomoci. A pomôcť niekomu, kto si pomôcť dat nechce, sa nedá.

eliska13
16. jan 2020

@elizabeth88 možno sa mama tak správa celý život.Len kritika, posudzovanie....

acrobaleno
16. jan 2020

Ale veď aj matka bude mať nejakú poruchu...vyzerá to narcistickú poruchu. A to s tým autorka nič nespraví. A je možné, že ju proste nemá rada. Stáva, ale tiež s tým nič nespraví.

elizabeth88
16. jan 2020

Jeemine,len mne tu stale chyba to miesto na rozhovor o tom...Da sa to podla Teba s nimi vobec...To je dolezite.Skus to,ak mame vadis aspon podla Teba,skus babku,mozno to pomoze

snehulienka8
16. jan 2020

ako to dopadlo? co nasledovalo? predpokladam, ze to len nerespektovali, ze sa nedas a skakali do teba dalej..treba vytrvat a nalozit im este viac..ocividne si uz zvykli ze vsetko znesies..

sapetka
16. jan 2020

@beronsche myslim zeby sa celkom dost vyriesilo keby tu dala fotku.. tu nejde o dokazovanie ale prisli by vecne komentare ale myslim ze autorka ma psychicky problem (ale ci je sposobeny jej rodinou je otazne) kedze tu pocujeme iba jej nazor.. a ak je to pravda ze ju takzo psychicky tyraju tak je tiez na vine lebo je podla prejavu maximalne submisivna az hroza a na dospelu zenu je mentalne na urovni dietata.. vypinam si upozornenia na tuto diskusiu lebo kde nie je tady tam nie je pomoci.. o mesiac zalozi zase temu 🤦‍♀️

autor
16. jan 2020

@snehulienka8 Keď som odišla z oslavy, tak samozrejme neviem čo sa tam dialo, ale babka mi volala, že prečo som odišla, že nič strašné neurobili. Keď prišli naši domov, tak som sa s nimi pohádala, otec hovoril, že nepoznám srandu. Ja som potom odišla ku kamarátke.

simona92101
16. jan 2020

Uprimne?vsetko su to ludia co boli najdalej vo vedlajsej dedine,su zvyknuti na stereotypy a co sa nosilo kedysi v burde..ty vycnievas mozno vkusom alebo krasou,im to prekaza ze je niekto pekny a citia ze mas nizke sebavedomie tak si kopnu..si uz dospela,bud im povies ze si to neprajes,a budes sa obliekat ako ty chces,a ak este raz ta zosmiesnia tak kludne sa otoc na opatku a zamavaj im na rozlucku.mame a babke povedz,ze ak ta chcu este raz vidiet tak s tym skoncia.ked nie,bohuzial.

negymama
16. jan 2020

moje nervy... vsak si odisla z oslavy zo srandy, ako inac? Vsak na kazdu poznamku povedz vtip: a tento poznate?
che che, ja ma svokra takeho "srandistu" jediny typ srandy co pozna je ironicky si utahovat z druhych. Naopak to neplati... jeho ego neprekusne ani naznak kritiky ci zartu z neho. Nevadi...

Viem si zabavu najst aj inde ako kontaktom so zakomplexovanymi chudakmi. A ked uz nie je vyhnutie formalnej navstevy., tak usmev, spokojnost a ignor. S usmevom pridem, s usmevom odidem. mna nezdolaju.

autor
16. jan 2020

@negymama V sobotu to vyskúšam :D

negymama
16. jan 2020

svokor ked mal na mna nejaku akoze znicuju poznamku...tak som sa zo zasnenym usmevom zadivala s okna, pomiesala si kavu, s pozitkom vypila, este k tomu kolacik. Peclivo dojem, podakujem a odkracam do inej izby. Pri odchode mu hlasno s usmevom pozdravim a zazelam vsetko dobre. Mna nevykyve.

snehulienka8
16. jan 2020

..ocividne si zvykli, ze si z teba mozu "robit srandu", stopni ich ak ti to vadi, sami od seba neprestanu..
ak nepomaha vysvetlit pekne, skus velmi ucinnu techniku, ked niekto zacne, otoc to proti nim, napriklad: "Mozno som ako obor, ale aspon nezacinam plesatiet.., Mozno mam obrovske nohy, ale aspon netrpim opakovanymi vaginalnymi mykozami.., Mozno sa ti moj make up zda prisilny, mne zas vadi ako ti vecne smrdi z ust..." ..dotycna osoba sa urazi, ale na buduce ti da pokoj..ak nie, opakovat, kym sa poucia..

autor
16. jan 2020

@negymama Nejaké knižky mám doma o asertivite a niečo som pozerala aj na nete, tak v sobotu to vyskúšam. Asi to ocením aj v práci.

autor
16. jan 2020

@snehulienka8 Haha no neviem, taká ostrá byť nedokážem, ani z pusy by mi to nešlo :D

bmuller
16. jan 2020

@snehulienka8 Ale coby, takto si narobi nepraitelov, lebo ludia, ktori len kritizuju, kritiku na seba neznesu.
Co keby si im skusila povedat: Jej, to si mila, ze sa o mna tak zaujimas, ze ta zaujimaju moje saty, ze si robis starosti o moje vlasy.... 😝

lyci
16. jan 2020

ja mam 185cm a dnes mi zase lekar na poradni vravel daco k vyske a dokonca komentoval velkost nohy. vypustila som to hned z hlavy. deti sa mi posmievali od zakladnej skoly. na fotkach sa automaticky nepcham dopredu nech nezaclanam inych a nemusi mi to nikto hovorit a neuraza ma to. ale mam taku jednu kolegynu, ktorej vsetci ublizuju a ohovaraju ju a strasne chudatko je. podla nej. ale zazila som ju viackrat v konkretnych situaciach, ktore potom opisovala niekomu dalsiemu a od pravdy to bolo riadne daleko. casto pri tomto type ludi rozmyslam ci tak pokryvene vnimaju realitu alebo to robia narocky, aby ich ludia mali radi a lutovali