Prečo majú chudobní ľudia deti?
Prečo keď ľudia nemajú dať čo do huby a poriadne kde bývať tak si aj napriek tomu spravia deti??? Čo je to za rozum? Prečo to robia?
Ja pocádzam z dosť chudobnej rodiny... celú základnú/strednú školu som si nikdy nič nemohol dovoliť, nikdy som nebol na výlete, na diskotéke, na chate, nikdy som si nemohol nič kúpiť, ani poriadne oblečenie... šikanovali ma kvôli tomu, celú základnú školu som bol vylúčený z kolektívu a nikdy som sa s nikým nebavil... takže okrem fyzickej ujmy z nedostatku základných vecí som utrpel aj dosť psychickej ujmy z ktorej mám dodnes následky... a na strednej škole to bolo tiež podobné aj keď tam sme boli už v lepšej situácii ale stále som bol sku**ený sociálny prípad, čo si chodil pre sociálne štipendium....
Teraz som na vš a už je lepšie - ale stále je to dosť na hovno aj keď chodím dosť do práce tak si zarobím ale aj tak väčšina ide do domáceho rozpočtu na dlhy a na opravy domu, ktoré si roodičia dovoliť nemôžu keď 1 je chorý ani nemôže mať prácu a druhý robí za malý plat....
Ale chápete to.. proste ja... aby ste ma zle nepochopili, ja mám svojich rodičov rád a spravím pre nich čo sa bude dať, teraz keď chodím do práce tak sa máme o trošku lepšie...
Ale ja proste nechápem prečo si robili deti keď sú na tom tak ako sú. V podstate mám celú mladosť v prdeli, nikdy som nič nezažil, ani frajerku som nikdy nemal lebo ani 3 eura na kávu si nemôžem len tak dovoliť dať. A stále aj keď už je lepšie tak stále máme dni kedy je prázda chladnička.
Mne nezostáva nič iné než si dokončiť školu a dúfať, že si nájdem lepšie platenú prácu aby som sa mohol mať lepšie. Ale nikdy nikdy nikdy by som si nazakladal rodinu ak by moje príjmy a životná situácia boli zlé... Až keď budem zarábať 1200 v čistom, potom si založím rodinu, inak ani náhodou.. Nespravím chybu, ktorí spravili moji rodičia...
A vidím to aj na iných ľuďoch... proste totálni žebráci, ktorí sotva vyžijú zo svojej smiešnej výplaty a majú 2-3 deti... Akože ja to fakt nechápem ako tí ľudia rozmýšľajú !! Tak do riti najprv sa snažím zlepšiť svoju situáciu a až potom si spravm deti nie? A keď všetci len držia huby a krok tak nechc nečakajú že im niekto zvýši platy... keby sa všetci naraz postavili za dôstojné životné podmienky tak sa tu máme lepšie a naše deti by nemuseli takto trpieť.. ale nie, ľudia radšej sklopia hlavy, vzdajú sa a povedia si že mohlo byť aj horšie... a kvôli tejto sprostej mentalite sme tam kde sme...
Aj keď v tomto zasratom Slovensku budem rád keď budem mať 900 v hrubom... ale radšej budem sám a nie si zakladať rodinu, už len kvôli tým deťom... toto by som nikdy nespravil, takýto život, takéto detstvo, takúto mladosť fakt nikomu neprajem a nikdy by som to nespravil svojim vlastným deťom.
@lalala94
Ja som v zdravotníctve pracoval 12 rokov,tak trocha viem ako to tam funguje, manželka ešte viac az kým si dala vysvetlit že to tam nemá význam. To že je nedostatok personálu nie je len vizitka vlády, ale aj ludi-pacientov,za to ako sa k personálu správali. A nech už idú lekári aj na zaslúžený odpočinok,majú na to právo,len veľa krát je problém to,že ambulanciu nemajú komu predať, tú čo oni sprivatizovali zadarmo,tak teraz predávajú aj za 80-100tis a nie že ju nemajú komu odovzdať. A mladší nech idú za lepším životom,ja im to prajem,preto ani ja už nie som v zdravotníctve.
Cigáni majú také že "nema čáve, nema bacht" - niet detí, niet šťastia. A podľa toho to u nich aj vyzerá 🙂 Ale oni žijú inak ako my, bližšie k tej prírode, k tomu prirodzenu. Keby prišiel ozaj prúser, verím že oni to prežijú bez väčších problémov. Zoberú saky paky a pôjdu kočovať ako ich predkovia. A vôbec ich nebude trápiť, že deti chodia bosé a v roztrhaných gatiach. Keď dá Boh zajačika, dá aj trávičku.
Keď si pomyslím aká kedysi bola mizéria s robotou, tak sa aj čudujem že sa niekto zamýšľa že ZA ČO. Ja by som sa skôr trápil že S KÝM a AKO vychovať to potomstvo v dnešných pohnutých časoch. Veď peňazí je natlačených, že ležia doslova na ulici. Iná vec bude až to celé krachne, ale to je už iný príbeh. Ten sa začína kapitolou, ako sa biele rodiny pridali ku cigánskej karaváne smerujúcej na východ...
Prosim ludia co boh zmenil ze sa narodil??? Ach...
Narodil sa preto ze mama a tata mali sex boh tam nebol. Plne cloveka chapem o com pisete. Zial uz to nezmenite ale mate sancu to urobit inak. Plne suhlasim ze treba rozmyslat, dieta sa robi lahko ale to ostatne tak to je fuska. Vzdy netreba mat miliony ani 3 az 10 deti ked nato nemam a utesovat sa ze ako sa postara jedno o druhe.
@nepic Ale prosim ta, urcite ambulancie pracuju so zariadenim, ktore si sprivatizovali. Ambulancie nevyzeraju ako z cias Vesnicko ma strediskova, ze 50r pracovny stol a pisaci stroj. Ak lekarom zavidis ich podmienky, nikto ti nebranil ist studovat medicinu, urobit si ziadanu atetaciu a vyuzivat bozske vyhody lekarov. Nech sa paci, mozes ist aj dnes, studium nema vekove limity. A za pasom praca ci v Lidli tiez nie je ziadna hanba. Hanba je zavist a obmedzenost.
@dadis
Presne tak súhlasím s tebou vo všetkom. Ale keď chcem odísť,tak odídem,alebo ten druhý prípad že robím okolo toho humbuk a dávam sa ešte aj do telky. Či to všetci majú takto riešiť?napr hasiči?oni si nezaslúžia viac?a nemajú toľko ako lekari..alebo smetiari?vieš si predstaviť čo by tu bolo už po týždni?
@nepic Je to ich pravo strajkovat, dat vypoved. Take pravo mas aj ty, aj hasici, aj predavaci v Lidli. A ze su v TV, si myslis, ze su v TV vdaka tomu, ze su lekari? (ze sa neozyvas, ze v "telke" su aj svalovci v Love Island 😂😂). Media sa snazia zaujat svoje publikum s cielom sledovanosti, nikto ta TV nenuti pozerat.
Pozri si dokument o Ronaldovi. A pochopíš ze aj z úplne obyčajného chudobného chlapca môže byť najlepší futbalista sveta.
Lebo aj chudobný človek chce mať zmysel života... Potomka ... Rodinu... Lásku... Ale je pravda že u chudobných neuznávam ak majú viac detí napr 3-4-5.... Aj keď, asi ich nezaujíma môj názor a nebudú žiť podla mňa.
Žiaľ realita je taká, že tí čo majú najmenej majú veľa deti. Tiež to nechapem( ale nemusim chapať všetkému) potom tu mame kadejaké zbierky , prosby. Deti sú hladne, smädné, niektoré obtrhane. Myslím, že ľudia by mali mat toľko deti, koľko zvládnu uživiť. Mat 5 deti, keď mi padá strecha nad hlavou a neviem im dopriať normálne jedlo, výlet atd.. je naozaj na zamyslenie
@dominikak4 silny pribeh. A ked sa takto dokazes pozerat na svoj osud a rodicov, musis byt naozaj velmi mudra a silna zena. Klobuk dolu. Prajem ti pevne zdravie, zasluzis si ho
Pozri, ja som tiež z chudobnej rodiny, veľakrát sme doslova ani poriadne nemali, čo dať do úst. Žili sme skromne. Sme 3 súřodenci. Mňa to práveže motivovalo byť lepšou, vyštudovať, vybudovať si zázemie. A podarilo sa, mám svoj dom, auto, výbornú prácu, ale pravda je, že deti nemám, možno aj preto ako som žila ja, že som vždy mala obavy.
Zakladatel, Niekedy je lepsie zit skromne s malom ako v dospelosti riesit dlhy rodicov..
Nechat sa ukecat na bezucelovy uver, aj ked ty ho vlastne nepotrebujes a ani nevies, kam tie peniaze sli.. Bat sa, ze do toho zase spadnu, aj ked predosle dlhy nie su vyriešené..
@dominikak4 💖
@viky173 ale byť nahnevaný kvôli tomu na rodicov ??? Vyčítať im to, že na čo ho mali, ked boli chudobni??? Alebo to, že sú chorí??Človek si chorobu nevybera. Toto ma zarazilo. Prvá nadavka a prestala som to čítať.
A k tvojej otazke. Áno zažila som biedu a to až taku, že mama musela dávať do záložne veci, aby mala si za co kúpiť chlieb a zaplatiť nájom. Dokonca aj môj obľúbený porcelán, ktorý už nikde taky nekúpim.
Lebo pud zachovania rodu.
Ja uplne suhlasim.
Nepochopim preco maju deti ludia, kt si to nemozu dovolit. Myslia len na seba a nie na to aky to ma dopad na kvalitu zivota ich deti.
Ja som zastancom toho, ze peniaze nie su vsetko a uplne ine veci v zivote su dovodom na radost ale dostatok penazi beriem ako zakladnu potrebu na zalozenie rodiny.
@nepic tak ono tá téma zdravotníctva je podľa môjho názoru veľmi komplexná. Nejde iba o peniaze, ale aj o podmienky, systém, vybavenie a pod. Ja sa nečudujem žiadnemu zdravotníkovi, ktorý dal výpoveď alebo odišiel do zahraničia či rovno z celého zdravotníctva (len je to škoda pre nás). Ja ale takéto aktvity podporujem, tak ako podporujem aj učiteľov. Nech na vládu zatlačia. Školstvo, zdravotníctvo a súdnictvo sú pre mňa top témy a kým toto nebude prioritou aj pre vlády, dobre tu nebude. Každopádne nebudem spamovať tému, ktorá je o inom. 🙂
@dominikak4
Dufam, ze tvoja sestra bola aspon mladsia.
Poznam vela ludi, kt tazka zivotna situcia nakopla a su mega uspesni.
Rozumny clovek chape, ze pokial je zdravy, je si strojcom svojho stastia a ked bude bez vyhovoriek makat vysledky sa dostavia. Netreba sa spoliehat na nikoho okrem seba, byt silny a brat to tak, ze co ta nezabije to ta posilni.
Bieda sa da prezit bez ujmy a vytazit z toho maximum, teda brat zlu zivotnu situaciu ako motivaciu, ist za uspechom lebo je to jedina moznost.
Ale ruku na srdce, chcela by si aby tvoje dieta malo take detstvo ako ty?
To vobec nemyslim v zlom, len prave preto co si clovek prezil, chce pre svoje deti vacsinou viac. Stane sa zodpovednym. A myslim, ze hlavne na to autor naraza.
Na to ze si sa mal tak zle si to dotiahol az ba výšku.. neprídeš mi ako socka, vyzeráš ze si šikovný chalan . Len ma zaráža že nemáš ani len tu frajerku a rozprávaš tu ako si nezalozis rodinu 😃
Veď odpusť rodičom , nieje to všetko len o peniazoch, aj ked chápem ze doba je zlá.. a ked jedno dieťa nema super mobil tak ho môžu šikanovať. No zato zase môže mať úžasný charakter...
Ďakujem všetkým za srdiečka, milé a povzbudivé slová, naozaj ma to milo prekvapilo a potešilo. K otázkam viacerých: Nie nehnevám sa na svojich rodičov, boli to nešťastní ľudia a osud, ktorý niesli bol skutočne ťažký, vnímala som ich utrpenie už ako dieťa a mala s nimi súcit. Ani na mamu som sa nehnevala, skôr som vždy bola smutná a hľadala spôsob ako jej to uľahčiť, pomáhala som jej ako sa dalo. Moja sestra ona tiež nemohla za svoje činy, bola proste chorá, ľúbila som ju aj tak. Veď na obhajobu mamy -predstavte si situáciu, že cca 5 ročné stále plienkované dieťa, ktoré je absolútne neovládateľné, neusmerniteľné, necitlivé, ktoré dokáže 24 hodín nespať a kričať, sa 3 x denne vypotrebuje do plienky a než ho stihnete prebaliť svoju stolicu rozotrie po posteli, po stenách, po dlažbe, po nábytku a zvyšok veselo skonzumuje...mohla byť tá moja mama normálna? Zažila smrť staršej sestry pár dní pred pôrodom a musela ju porodiť mŕtvu. Podľa mňa nie, nemohla byť ok, bola zúfalá, bola na nás sama, bola unavená, otec mal dve roboty a bol stále v práci (kým neoslepol skrz sklerózu chudák to bol pol roka po nemocniciach a tam sa to celé zrútilo). Snažila som sa jej pomôcť tým, že som si ráno privstala a besnenie mojej sestry odstránila, t.j. umyla ju (v tichosti) prebalila, umyla izbu, obliekla ju a rýchlo sa vychystala do školy, mama mala vtedy lepší deň chudátko. Raz ma pri tom pristihol otec, keď mal dovolenku a so slzami v očiach sa ma pýtal prečo to robím, povedala som, aby mama nebola smutná....povedal mi, že som dar z neba a umýval so mnou a pri tom plakal. Strašne mi ho bolo ľúto. Najhoršie bolo keď prišla pani zo sociálky a dávala mi divné otázky na mamu, bála som sa, že ma vezmú preč, že budem sama niekde v domove a čo bude s našimi, kto by im pomohol, oni by to nedali...Narozprávala som tej pani aká je mama super, ako sa stará o sestru a o mňa, že je dobrá, že ma nebije, že tie modriny mám z telocviku a prosila ju nech ma nechá doma (mama sa vážne snažila a obetavo sa starala o nás len to občas nezvládla). Viem, že ako u nás bola tá pani, tak mama ma viac nezbila a sestra bola do cca pol roka v ústave pre také deti ako bola ona. Mama sa začala liečiť u psychiatra a veci sa zlepšili. No mne sestra chýbala, nevedela som to prijať, že je preč, trápila som sa, že je to kvôli mne. Bola som osamelá. No dnes viem, že keby to rodičia vtedy neurobili, tak dnes by možno nežili, utrápila by ich....Čo sa týka mamy, tak tá je v pohode, ale je iná, emočne oploštená, nerozumie mi moc, ja ju beriem takú aká je. Sestru navštevujem, ale ona je mentálne na úrovni cca 1,5 ročného dieťaťa a nepozná ma, nevie kto som. A s rodičmi mám súcit dodnes a vždy ho mať budem, sú to chudáci. Chcem len, aby boli zdraví a spokojní. Vlastne jediné čo si želám je zdravie. Teraz čakám druhé dieťa, modlím sa len, nech je zdravé, nič iné nepotrebujem. Ja viem, že sú ľudia, ktorí to mali a majú ešte ťažšie, takže vždy môže byť horšie a treba si vážiť čo máme.....
@missdiva áno, máš pravdu, ja som nechcela autora kritizovať, len povzbudiť a trošku presmerovať jeho pohľad, aby sa na veci pozrel možno z iného uhla. Nechcela som nikoho znevážiť, zahanbiť. Ak sa rozhodne nemať deti, tak je to v poriadku, pretože je to jeho rozhodnutie a on je strojcom svojho šťastia. Deti treba bezhranične milovať, sú to skutočne čisté duše a nesmie sa im ubližovať. Len niekedy majú deti ľudia zastabilizovaní a chudoba príde potom pod vplyvom okolností ako to bolo u nás...
@lalala94 vieš ale mnohí z atestovanych už majú rodiny. Ono potom to už nie je také jednoduché. Iné je slobodný bez záväzkov.
Ani úrad práce nie je pre nich riešením, lebo tam ak neprijme ponúkanú prácu, vyradia ho.
Tam, kde lekár je len jeden z partnerov, druhý čo? Bude v domácnosti? Rozdelí sa rodina? Stačí že druhý partner je právnik, vedecký pracovník, učiteľ na vysokej. Tu má kariéru a tam čo?
Čo s deťmi? Tie menšie sa prispôsobia, ale s takým pubertakom je to horšie. Plus ostanú bez pomoci rodiny napr. čo pri menších deťoch (skolkarske choroby) tiež môže byť problém.
Ďalšia vec lekár atestovaný v nemocnici pokiaľ mám dobre info sa zaväzuje že tam určitý čas -roky odrobi alebo vyplatí náklady spojené s atestáciou. A tiež to nie je 2.50.
Suma sumarum nemusí to byť s tým odchodom do zahraničia také ružové ako si mnohí predstavujú.
Netvrdím ale, že si lepšie pracovné podmienky nezaslúžia.
@dominikak4 boze, ty si taky dobry, obetavy clovek... Uz si sa narodila ovela vyspelejsia ako tvoji rodicia. Naozaj si pre nich dar z neba.
@lalala94 no ja si myslím, že mnohí to urobili ako nátlak na vedenie a momentálne sú vo fáze "je mi to jedno" v zmysle čo bude ďalej lebo sú vyčerpaní.
A ešte by má zaujímalo koľkí dostali ponuku v súkromnej toľko poslednú dobu propagovanej nemocnici. Najmä BA a okolie.
Pokiaľ si totiž dobre pamätám väčšina mladých lekárov odchádza vonku lebo okrem finančného ohodnotenia hneď druhý argument bol, že na SK, keď nemáš známosti sa nevieš posunúť. Starší ťa nechcú medzi seba pustiť.
Nejdeš robiť špecializáciu, ktorú chceš, ale kde ťa vezmú. Ak si žena máš o nevýhodu viac. Uprednostnia muža hoci s horším výsledkami.
Teda problém bude komplexnejší ako len platy.
@dominikak4 nádhera krásne si to napísala. To fakt človek musí prežiť aby pochopil.
@ema229 vasu myslienku urcite nikto nepopieray aj ja mam deti a milujem ich a milujem aj to byt mamou. Ale autor ma pravdu a sam popisal aj ako sa citil v mladosti a ako sa citi teraz. Plne s nazorom suhlasim. Je sice pekne ze rodicia su happy, ale myslite ze autor bol happy ze je happy?

@dominikak4 je mi ľúto, čo si musela zažívať ako dieťa.
Ale som rada, že teraz si šťastná