icon

Prečo majú chudobní ľudia deti?

15. okt 2022

Prečo keď ľudia nemajú dať čo do huby a poriadne kde bývať tak si aj napriek tomu spravia deti??? Čo je to za rozum? Prečo to robia?
Ja pocádzam z dosť chudobnej rodiny... celú základnú/strednú školu som si nikdy nič nemohol dovoliť, nikdy som nebol na výlete, na diskotéke, na chate, nikdy som si nemohol nič kúpiť, ani poriadne oblečenie... šikanovali ma kvôli tomu, celú základnú školu som bol vylúčený z kolektívu a nikdy som sa s nikým nebavil... takže okrem fyzickej ujmy z nedostatku základných vecí som utrpel aj dosť psychickej ujmy z ktorej mám dodnes následky... a na strednej škole to bolo tiež podobné aj keď tam sme boli už v lepšej situácii ale stále som bol sku**ený sociálny prípad, čo si chodil pre sociálne štipendium....
Teraz som na vš a už je lepšie - ale stále je to dosť na hovno aj keď chodím dosť do práce tak si zarobím ale aj tak väčšina ide do domáceho rozpočtu na dlhy a na opravy domu, ktoré si roodičia dovoliť nemôžu keď 1 je chorý ani nemôže mať prácu a druhý robí za malý plat....
Ale chápete to.. proste ja... aby ste ma zle nepochopili, ja mám svojich rodičov rád a spravím pre nich čo sa bude dať, teraz keď chodím do práce tak sa máme o trošku lepšie...
Ale ja proste nechápem prečo si robili deti keď sú na tom tak ako sú. V podstate mám celú mladosť v prdeli, nikdy som nič nezažil, ani frajerku som nikdy nemal lebo ani 3 eura na kávu si nemôžem len tak dovoliť dať. A stále aj keď už je lepšie tak stále máme dni kedy je prázda chladnička.
Mne nezostáva nič iné než si dokončiť školu a dúfať, že si nájdem lepšie platenú prácu aby som sa mohol mať lepšie. Ale nikdy nikdy nikdy by som si nazakladal rodinu ak by moje príjmy a životná situácia boli zlé... Až keď budem zarábať 1200 v čistom, potom si založím rodinu, inak ani náhodou.. Nespravím chybu, ktorí spravili moji rodičia...
A vidím to aj na iných ľuďoch... proste totálni žebráci, ktorí sotva vyžijú zo svojej smiešnej výplaty a majú 2-3 deti... Akože ja to fakt nechápem ako tí ľudia rozmýšľajú !! Tak do riti najprv sa snažím zlepšiť svoju situáciu a až potom si spravm deti nie? A keď všetci len držia huby a krok tak nechc nečakajú že im niekto zvýši platy... keby sa všetci naraz postavili za dôstojné životné podmienky tak sa tu máme lepšie a naše deti by nemuseli takto trpieť.. ale nie, ľudia radšej sklopia hlavy, vzdajú sa a povedia si že mohlo byť aj horšie... a kvôli tejto sprostej mentalite sme tam kde sme...
Aj keď v tomto zasratom Slovensku budem rád keď budem mať 900 v hrubom... ale radšej budem sám a nie si zakladať rodinu, už len kvôli tým deťom... toto by som nikdy nespravil, takýto život, takéto detstvo, takúto mladosť fakt nikomu neprajem a nikdy by som to nespravil svojim vlastným deťom.

miadi
16. okt 2022

@vlcik1 Takze uz si dala diagnozu aj autorovy? A chytas za slovicka. Tak si este raz precitaj “ si zdravy?” To zahrna fyzicke aj psychicke zdravie. Ty sa radsej snaz vyriesit ten pocit krivdy co v sebe nosis - ako si napisala. Akoze vazne bez urazky na tom pracuj vyhladaj odbornu pomoc ak treba a az potom niekomu rad . Lebo ked si v bahne tak pritakavat autorovy ze ano je to bahno a ste v nom obaja a ze tu krivdu v sebe budete nosit cely zivot.. tym mu nijak nepomožeš.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
miadi
16. okt 2022

@vlcik1 prepac uz nemam zaujem pokracovat v komunikacii s tebou. Kto chce pochopi kto nie nie. Strata casu Drzim ti palce nech sa tej krivdy zbavis nech si stastna a vyrovnana s minulostou.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
lenka1993
16. okt 2022

@vlcik1 takze vlastne áno. Rob tu otroka za 1200 lebo je to megaaaaaa. Ale nie nechod makať za hranice za 2000 lebo fuj fuj fuj je to zle. Ano sk pôjde do prdele. Čo teraz robia lekári ? Prečo hromadne výpovede ? Proste tu sa normálny život žiť nedá. Až samozrejme na vyvolených. Oj som sa vytocila teraz.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
deti95060810
16. okt 2022

@dominikak4 veľmi pekne si to napísala... ten začiatok som si prečítala dvakrát - kde matka ťažko niesla postihnutie dcéry. možno otázka mimo - sestra do školy nechodila?

lulaby1982
16. okt 2022

Čítala som Vás príspevok ,kt. vo mne vyvolal rôzne emocie, od smútku po hnev,az po radosť.To čo s Vám dialo v živote nebolo ani trošku fér voči Vám. Podľa mňa si človek nezakladá rodinu preto,aby jeho deti trpeli a nemali čo do úst. Vaši rodičia sa chceli stať rodičmi a motivácia pre nich bola veľmi silná. Zjavne neodhadli dostatočne svoje sily,aby vedeli sa o Vás postarať.Nevieme čo všetko majú za sebou , a aké majú schopnosti všetky. Vaši rodičia i keď zažívali nepriazeň osudu,tak sa rozhodli byť rodičmi a mysleli si,že to zvládnu ,ak nejde skutočne o ľudí,kt.trpia duševnými poruchami. Súhlasím, takto by malo byť , zabezpečiť sa , oni boli presvedčení ,že to dajú a nejako preklenú nepriazeň osudu. Určite nechceli,aby ste trpel a zažíval takú bolesť. Žijeme v spoločnosti kde človek zažíva veľké porovnávanie a uvedomuje si v akej vrstve sa nachádza.Keby ste žil vo Vietname ,tam je drvivá väčšina ľudí chudobných,by ste toto neriel,prijal by pokorne svoj osud a drel na ružovom poličku.

Máte veľmi ťažké a náročné zážitky a skúsenosti,kt. neboli a nie sú nijako príjemné.Ale Vy bojujete a robíte všetko preto,aby ste chudobny nebol .Vaša situácia je veľmi náročná a stojí veľa úsilia ,nebudeme troskazit, aby ste zlomil tu kliatbu chudoby čo zažívate. Je mi ľúto,že za pôvod ,kt. ste nemohol a nemôžete , ste bol takto trestaný už na ZŠ. Vaši spolužiaci nevedeli čo činia, boli to deti,kt.si dostatočne neuvedomovali čo páchajú. Vy ste sa mohol na všetko vykašľať a ísť v slapach svojich rodičov,ale Vy takto nechcete žiť. Treba zonglovat s tým čo máte, využiť každú príležitosť v rámci svojich možností. Ak sa dá zvyšovať si kvalifikáciu, učiť sa jazyky,nemám na kurz tak sa učím ako samouk, pozerám rozprávky,filmy dostupné na nete, videá.. Vybrať si povolanie,kt je žiadúce a dobre platené. Snažiť byť multifunkčný,flexibilný,alebo minimálne pracovať na Tom,že v Tom čo robím svoj fachmajster.

Vola,ctiziadost ,odhodlanie by mali byť súčasťou Vašej osobnosti,ak chcete niečo dosiahnuť .plakať nad rozliatym mliekom, že narodil som sa do chudobnej rodiny,komu to prospeje,ste na svete a žijete ,rodicia Vám ťažšiu životnú štartovaciu dráhu . Nechcete byť ako oni, čo máte čo Vaši rodičia nemajú a v čom vidíte Vy príležitosť ako by úspešnejší,ako dosiahnuť nebyť chudobný,dokončiť školu,mať zo začiatku dve tri zamestnania. Nemať veľké oči na začiatok, mám čo jesť,mám kde bývať ,ok, aké mám možnosti , čo mi ponuka môj život. Byť pripravený aj na to,že môžte odísť z krajiny a žiť inde.

Aké benefity Vám priniesli Vaše životné skúsenosti? Je tam nejaký benefit?

Ja som sa narodila s aluminiovou lyžičkou v ústach, boli sme síce stredná vrstva za čias Márie Terézie, ale ako zomrel otec a zmenou režimu sme padli.nižšie .Tiež to nebol Disneyland. A napríklad som na začiatku keď som zamestnala sa nemala ružovo, prijem 421 euro čistá ruka, prosto veeeeelllkaaaa frustracia,prosto prúser. Bola som od rodiny , mala som jednu izbičku ,bez TV,radia a keď som prišla domov , na byt ,ok ubytovňu viacmenej pre robotnikov ,dodnes mám nepríjemné pocity z toho, tak nikto okrem sem tam mravcov mi nikto nerobil company,celé zle. V lete teplo, v zime zima. Naučilo ma to žiť v extrémnych podmienkach , naučilo prežiť, byť vytrvalý,nemať veľké nároky byť vďačný,že mám teplo,posteľ ,jedlo,naučila som sa oddiaľovať svoje potreby a žiť. Dodnes nechápem ako som tento marazmus prežila. Bez nejakej pomoci,svojpomocne na dvoch nohách a dvoch rukách slapala streku peso s nákupmi , či pršalo,či snežilo, či pálilo slnko, či mi do tváre trieskal saharsky piesok, každé ráno a každý večer,žiadne motorové vozidlo , žiadny konský povoz . Iba a dzungla zvaná svet , koľkokrát som bola vystavená na milosť a nemilost, a dostala také supy,že Muhamad Ali je zelenác v bití, ja som sa vždy postavila so železnou vôľou alá Terminátor
To 6000 a bola prežiť každý ten deň,plný nepiestanskeho bahna. Ja keby som mala písať všetky anekdoty príkoria čo sa mi stalo, Guinnesova kniha rekordov , je len detský časopis Vrabcek.

jozef11111111
16. okt 2022

@pinkgirl bezplatné 😂ten čo to stihne do 26

micusa2222
16. okt 2022

treba si uvedomiť, že sa jedná hlavne o ci...gošov a podobných "inteliegentov" s IQ hojdacím koníkom..

andrea_ff
16. okt 2022

@dominikak4 si neskutočne silná žena ❤️❤️❤️❤️ to, čim si prešla....až sa to ťažko čítalo. Prajem ti, aby si to v živote mala už iba krásne, lebo toto je dosť aj na koňa..... Ja by som si tvoj príspevok mala odložiť a prečítať vždy, keď mi je blbo.
Mne je naozaj ľúto, že aký život majú/mali niektorí ľudia. Ďakujem za úprimnosť a zo srdca ti želám všetko už iba dobre.😀😀😀😀❤️❤️❤️❤️❤️ Si inšpiráciou pre ostatných.

ivangeline
16. okt 2022

Myslim,ze viea pochopit,aj uz aj mnohi pisali,ze dovody su rozne. Napis znova o par rokov,ked sa zalubis. ;)

danielinaa
16. okt 2022

Keby vsetci rozmyslali ako ty, ludstvo uz by bolo mrtve, lebo kedysi bola skutocna bieda, nie to, co teraz je, ze nemas ten komfort co iny, uz si chudobny, pritom mas aj teplu postel, aj jedlo, aj izbu možno vlastnu, vtedy bola vojna, vsetci zili v jednej izbe a deti sa rodili.

diablikovci
16. okt 2022

Nikdy si nebol na diskotéke na výlete a Napr u nás bolo penezi dosť a tiež nikdy som nebola s rodičmi na dovolenke Napr 2 týždne niekde pri mori alebo na chate či v hoteli. A peňazí bolo. Lebo stále len práca a práca a práca.

natalala
16. okt 2022

@dominikak4 ospravedlnili sa ti rodicia niekedy za svoje spravanie k tebe? Vies si silna a uzasna zena, ked citam ako si sa dokazala postavit na nohy, ale spravanie tvojich rodicov je to najhorsie co moze rodic dietatu urobit. Aj ludia kt mali pekne detstvo su schopni, priebojni a empaticky. Obdivujem ta, ze si nasla v sebe silu odpustit, ja by som to nevedela spravit. Nesuhlasim, ze rodicov treba bezpodmienecne lubit, nech sa spravaju akokolvek.

ndrag
16. okt 2022

Autor, odpoved nepoznam tiez, ale uplne ta chapem. Kto nezazil podobne dectvo, ten nepochodpi. Pises, ze si robis VS, tak ta mozno minulost dost odstrasuje od toho, aby si podobne ako tvoji rodicia neskoncil. Makaj na sebe a tvoje deti budu mat dectvo lepsie ako si mal ty a ten pocit je naj ;). A Slovensko nieje zasrate, tu sa da pekne zit ak sa clovek naozaj snazi.

nevenka
16. okt 2022

Mam otazku...Zijes rad? Si rad, ze existujes? Nebyt Tvojich rodicov, nie si tu. Ale si tu, tak zi ako najlepsie vies a urob si to lepsie, ak to dobre nie je. Kazdy sme tu z nejakeho dovodu, ale menit myslenie a pristup k zivotu druhych a to este spatne, to nie je. Mozes zmenit len svoj pristup a smerovanie a co sa tyka minulosti, odpustit. Lebo si plny zasti voci rodicom, ktori robili, co mohli a vedeli v danej situacii. Neviem presne, co su zac, ani Teba nepoznam, ale nenavist a zlost Ti v nicom nepomoze.

januelik
16. okt 2022

Si nasratý na celý svet, ale buď vďačný za svoj život. Nemyslím si, že tvoji rodičia nechceli pre teba, len to najlepšie. Dali ti lásku a naučili ťa byť lepším človekom. To, že si nechodil na výlety zo školy? A čo? Ja som tiež nikdy nebola na výletoch, nemali sme na rozhadzovanie, chodila som v obnosených veciach, ale som tu a robím všetko preto aby moje deti toto nemuseli zažívať. Môžem si ísť na výlet kedy chcem, kúpiť to čo potrebujem, mám kde bývať, deťom dopriať a dať aj rodičom aby sa mali lepšie. Takže hlavu hore, ešte máš dlhú cestu pred sebou a ver, že budeš spokojný sám zo sebou. Potom sa na svet budeš pozerať aj s tej lepšej stránky

wheel
16. okt 2022

Pochadzam taktiez z chudobnych pomerov, sice nie uplne sockarskych ale chudobnych a skromnych. Otec na mna platil defakto nic, mama vychovavala 2 deti sama, obycajna sladkost pre mna defakto neexistovala, zarabat som si zacal po vikendoch v 16, pamatam si ako som si zarobene peniaze odkladal pod koberec a sporil. Za rok som nasetril 10 000Sk a citil som sa ako majster sveta v tom veku (pisal sa rok 2003 cca). V 18 po strednej som siel do zaranicia zbierat jahody a doniesol 30 000Sk. Potom na VS. Na VS som spoznal taktiez dost vela ludi, ktori na tom neboli finacne uplne OK a dnes mame 34-35 rokov a vsetci sme nadstandardne zabezpeceni. Kazdy ma niekolko nehnutelnosti a maka a zije spokojne. Z mojej skusenosti, clovek ktory vyrasta skromne to dotiahne OMNOHO dalej ako niekto z prachatej rodiny kde sa na jeho vychovu kasle a cely zivot dostava vsetko na podnose. Byt silnym a nehladat vyhovorky ale riesenia, totiz nevie hocikto. Zatni zuby, makaj, obracaj kazde euro, rob logicke kroky v zivote aj na ukor svojho komfortu a zacnu sa diat dobre veci. Nepozeraj na nikoho, len to kam smerujes a podla toho sa spravaj. A hlavne si nasledne najdi aj zenu s podobnym zmyslanim ako Ty, ktora ta bude chapat a podporovat.

animus
16. okt 2022

Robia si ich aby tu na fóre potom mohli vypisovať ako nechcú platiť ZRPŠ lebo nemá 20eur a ako chodia učiteľky zadarmo s deťmi dá výlety... Ale k veci, zdieľam tvoj názor. Tiež mi vadia ľudia, čo si narobia deti, tie potom žijú v chudobe a ešte cudzích ľudí prosia o peniaze. Z príbehov ako mám 4 deti a môj muž sa nestará a neplatí a pije a má dlhy a podobne a vy sa na mňa zložte je mi zle. Načo si s takým človekom robí toľko detí?? Tiež mám dieťa a milujem ho najviac na svete ale viem, že mi finančná situácia nedovoľuje mať ďalšie, aby nám neklesla životná úroveň tak si to ďalšie jednoducho neplánujem.

basska_b
16. okt 2022

Ja by som sa zas opytala, preco ludia, ktori maju miliony, nemaju 10 deti. Ved by im mohli zabezpecit vsetko mozne... Takato priama umera nefunguje. Z toho vyplyva, ze faktor penazi do rozhodovania o pocte deti, najma pri hornom a dolnom okraji prijmovych kategorii, nevstupuje.

dadis
16. okt 2022

@autor Dostat zivot od rodicov je dar. Tvoji rodicia roboli nieco spravne, lebo de facto uz z tej spiraly chudoby si sa takmer dostal. Mas vzdelanie, coskoro pracu, par rokov na to byvanie. Moja mama pochadza z 9 deti a chudoby. Ale vtedy tak zilo vela ludi, ze mali tak tak na jedlo, oblecenie po sebe dedili. Z 9 vystudovali aj VS, nie vsetci, ale vsetko su to slusni ludia, ktorych deti si uz taku chudobu predstavit nevieme a nase deti? Ciste zufalstvo. Moj 15r syn stratil v mhd airpody (stali nieco pod 200eur), chvilku mu to bolo luto, asi 20 minut, potom si objednal dalsie. Mna skoro zo zeme vytrhlo 😡. Chcem svoje deti zabezpecit, ale toto je strasne. Neviem ako v detoch vybudovat skromnost, vazit si tie peniaze. Ano a na skolskom vylete bol, ako na kazdom, myslis, ze za to citi vdacnost? (nebol lacny, 160 eur+50 eur vreckove na dva dni v zahranici) Ale kdeze, vsak isli vsetky deti..

natalala
16. okt 2022

@lenka1993 ja neviem ci zijeme v roznych krajinach, ale mne aj mojej rodine sa na Slovensku zije super 🤷🏼‍♀️ A ak vystudovanie perspektivneho oboru VS, znalost 2 cudzich jazykov, cielavedomost a pracovitost znamena byt “vyvoleny”, tak potom sme s manzelom obidvaja :D Jediny dovod preco sa mozno raz odstahujeme, su ludia kt tu ziju a su plni netolerancie, zavisti, predsudkov atd. Kto ma vzdelanie (alebo remeslo), je pracovity a nevzdava sa, sa bude mat dobre v ktorejkolvek krajine na svete.

lilyianka
16. okt 2022

Určite máš v tomto pravdu. Tiež som si všimla,že veľa ľudí z takýchto pomerov má deti. Ale vieš niekedy je tenká hranica medzi chudobou a bohatstvom. Lenže o to tu teraz nejde. Otázne je,ci tvoji rodicia boli vždy finančne tak na tom. Zase snažili sa, vychovali ťa, ale na druhej strane chápem tvoj hnev hlavne počas školských čias, keď deti sú neúprosne a vedia to dat pocítiť. Ale tu je na vine výchova druhých rodičov.
Je fajn,že si všetko uvedomuješ a pracuješ na sebe,chceš to niekam dotiahnuť a snažíš sa pomôcť rodičom v neľahkej situácii. Že si nezanevrel, nebuchol dverami a neodišiel.
Ešte sa vyjadrím k tomu platu. Zase 1200 v čistom tiež nie je záruka kvalitného života,v ktorom už podľa tvojho vzorca môžu prísť deti. Každý má iný životný štandard,iné výdavky. Čiže otázku výšky príjmu,ktorý bude pre teba bude dostacujuci si určiš až po tomto všetkom. Zase netreba zúfať a hneď plakať,ze na posratom SK budeš rád ak budeš mat 900€ brutto. Všetko záleží na tebe.

mandzula
16. okt 2022

@miadi ale on praveze nikde nepise, ci sa mu rodicia venovali alebo nie, toci len o peniazoch a to je na jeho prispevku zarazajuce.

nepic
16. okt 2022

@lenka1993
Mňa by skôr zaujímalo kde sa zamestnajú lekári čo podali tie výpovede😂?pôjdu do fabriky za pás,alebo robiť vodičov?či do Lidla? Lebo oni nie sú zvyknutý poslúchať alebo robiť za malé peniaze. Ja by som im tie výpovede nevzal naspäť,nech sa teda predvedú.

cicuca
16. okt 2022

Lebo niekedy človek mieni, pán Boh mení a v tom celom je najdôležitejšie aký postoj k tomu urobíš a ako sa k daným situáciám postavíš. Tiež som z chudobnej rodiny a sestra bola šikanovaná, ani nie kvôli tomu, že sme nemali peniaze, ale kvôli tomu aký postoj voči tomu zaujala. Mňa mali decká radšej, lebo som bola väčšinou vtipná a vysmiata. Tiež mala prístup,.že všetko je na prd a všetci sú sprostí, s prepáčením a život je nespravodlivý. Vieš, všetko je to o tebe a v tebe a či sa životom necháš zvalcovať alebo sa ho naučíš žiť. Tiež je na tebe, či si nájdeš prácu, ktorá ťa bude napĺňať, baviť a finančne uspokojovať alebo budeš muklovat za pár eur a nadávať na system a spoločnosť. Svoje šťastie máš vo svojich rukách. Držím palce, aby ťa tá zahorknutosť zo života opustila a vystriedala ju láska a pohoda ☀️

lalala94
16. okt 2022

@nepic polovica tých lekárov ak nie aj viac pôjde už na dôchodok, keďže kopa z nich má už dávno dôchodkový vek a tí mladší môžu pokojne odísť do zahraničia (stačí Česko), kde ich veľmi radi privítajú vzhľadom na to, že nedostatok lekárov a celkovo zdravotníckeho personálu je asi všade. Je absolútne naivné domnievať sa, že lekár s atestáciou (čo je pokiaľ viem gro výpovedí) alebo zdravotná sestra s praxou sú odkázaní na fabriky alebo Lidl. 😀 Tí ľudia majú omnoho viac možností ako nekvalifikovaní zamestnanci vo fabrikách. Ja by som sa neobávala o ich uplatnenie, viac by som sa bála toho, čo sa stane s našim zdravotníctvom, keď už teraz tu chýbajú tisícky zdravotníkov a na niektoré vyšetrenia sa tu čaká mesiace.

mikadooo
16. okt 2022

Prečo si spravili dieťa, to sa musíš opýtať svojich rodičov, nie nás na MK. Neexistuje univerzálna odpoveď na tvoju otázku, prečo si chudobní ľudia robia deti. Chápem, že máš ťažký život takto, možno sa musíš aj ty trochu naučiť nezachraňovať stále rodičov a vytvoriť si vlastný život. Dobre sa vypráva mladému chalanovi bez záväzkov, predpokladám, že tvoji rodičia mali v tvojom veku tiež úplne iné predstavy o svojom živote a určite si nemysleli, že budú žiť celý život z ruky do huby. Akurát asi čosi nedomysleli 🤷.