icon

Prečo majú chudobní ľudia deti?

15. okt 2022

Prečo keď ľudia nemajú dať čo do huby a poriadne kde bývať tak si aj napriek tomu spravia deti??? Čo je to za rozum? Prečo to robia?
Ja pocádzam z dosť chudobnej rodiny... celú základnú/strednú školu som si nikdy nič nemohol dovoliť, nikdy som nebol na výlete, na diskotéke, na chate, nikdy som si nemohol nič kúpiť, ani poriadne oblečenie... šikanovali ma kvôli tomu, celú základnú školu som bol vylúčený z kolektívu a nikdy som sa s nikým nebavil... takže okrem fyzickej ujmy z nedostatku základných vecí som utrpel aj dosť psychickej ujmy z ktorej mám dodnes následky... a na strednej škole to bolo tiež podobné aj keď tam sme boli už v lepšej situácii ale stále som bol sku**ený sociálny prípad, čo si chodil pre sociálne štipendium....
Teraz som na vš a už je lepšie - ale stále je to dosť na hovno aj keď chodím dosť do práce tak si zarobím ale aj tak väčšina ide do domáceho rozpočtu na dlhy a na opravy domu, ktoré si roodičia dovoliť nemôžu keď 1 je chorý ani nemôže mať prácu a druhý robí za malý plat....
Ale chápete to.. proste ja... aby ste ma zle nepochopili, ja mám svojich rodičov rád a spravím pre nich čo sa bude dať, teraz keď chodím do práce tak sa máme o trošku lepšie...
Ale ja proste nechápem prečo si robili deti keď sú na tom tak ako sú. V podstate mám celú mladosť v prdeli, nikdy som nič nezažil, ani frajerku som nikdy nemal lebo ani 3 eura na kávu si nemôžem len tak dovoliť dať. A stále aj keď už je lepšie tak stále máme dni kedy je prázda chladnička.
Mne nezostáva nič iné než si dokončiť školu a dúfať, že si nájdem lepšie platenú prácu aby som sa mohol mať lepšie. Ale nikdy nikdy nikdy by som si nazakladal rodinu ak by moje príjmy a životná situácia boli zlé... Až keď budem zarábať 1200 v čistom, potom si založím rodinu, inak ani náhodou.. Nespravím chybu, ktorí spravili moji rodičia...
A vidím to aj na iných ľuďoch... proste totálni žebráci, ktorí sotva vyžijú zo svojej smiešnej výplaty a majú 2-3 deti... Akože ja to fakt nechápem ako tí ľudia rozmýšľajú !! Tak do riti najprv sa snažím zlepšiť svoju situáciu a až potom si spravm deti nie? A keď všetci len držia huby a krok tak nechc nečakajú že im niekto zvýši platy... keby sa všetci naraz postavili za dôstojné životné podmienky tak sa tu máme lepšie a naše deti by nemuseli takto trpieť.. ale nie, ľudia radšej sklopia hlavy, vzdajú sa a povedia si že mohlo byť aj horšie... a kvôli tejto sprostej mentalite sme tam kde sme...
Aj keď v tomto zasratom Slovensku budem rád keď budem mať 900 v hrubom... ale radšej budem sám a nie si zakladať rodinu, už len kvôli tým deťom... toto by som nikdy nespravil, takýto život, takéto detstvo, takúto mladosť fakt nikomu neprajem a nikdy by som to nespravil svojim vlastným deťom.

paulita
19. okt 2022

@dominikak4 Kráááásne napisané ❤❤❤

1ivanka1
Autor odpoveď zmazal
guliver19
19. okt 2022

@bessie12 nebudis ten dojem zial,takze asi si to len namyslas

bessie12
19. okt 2022

@guliver19 prepac, ale ja nemam potrebu cokolvek vycitat svojim rodicom... takze nie, nenamyslam si to.

iveta1970
19. okt 2022

To horšie už máš za sebou. Upokoj sa a plánuj si pekné veci....čaká ťa pekný život len sa musíš obtimisticky naladiť.

dominikak4
19. okt 2022

@casavina Mrzí ma Vaše trápenie, prajem Vám veľa sily, pevné zdravie a hlavne vytúžené dieťatko. Kamarátka má dieťa v 43 r a je to tá najlepšia mama na svete, aj Vy budete.

casavina
19. okt 2022

@dominikak4 ďakujeme za milé slová 😘❤️ ale u nás to žiaľ nie je možné 🙁

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
ouwecka
19. okt 2022

Fuha,akoze dobry naklad si dal
Vies co.. miluj sa

iva812
19. okt 2022

@nikto2234 Máš rodinu, domov, zdravie, vzdelanie, a keď to s Tvojou nespokojnosťou neprehanaš snáď aj priateľov , na Slovensku nie je vojna .

tianna
19. okt 2022

@vlcik1 áno, to je už potom ozaj smutné.. ale podľa mňa mnoho chudobných/chudobnejších rodičov dáva deťom okrem teda materiálnych vecí všetkého dostatok. Teda aspoň ja poznám takých viacero.. dokonca po emočnej stránke možno aj viac ako tí majetní.. lebo zas mám v okolí aj takých a vidia mamu či otca akurát tak večer tesne pred spaním čo z môjho pohľadu môže byť horšie ako mat materiálny nedostatok..

guliver19
19. okt 2022

@bessie12 ale autor prispevku mal.koho zaujima ze ty nemas?uplne mimo si.
Podotykam nie len v tomto prispevku.

bessie12
19. okt 2022

@guliver19 vycitat vsetko rodicom ti pride normalne ??? Podla mna to teda normalne nie je. A to zarazilo aj moju mamu, ked som jej precitala tento prispevok. Cize ak mas problem s mojimi prispevkami, tak roluj dalej a viac nekomentuj. Nie som zvedava na tvoj blbe komentare. Ries si svoj zivot a nie moj.

karolinakr
19. okt 2022

Vieš, kedy budeš frajer? Ked sa osamostatniš, zarobiš, zariadiš podla seba a kupiš rodičom všetko, čo si ako chudobni nemohli nikdy dovolit, od byvania, po zazitky al.hmotne veci. Vtedy tvoj život nadobudne zmysel a budeš šťastný, lebo tvoji rodičia budú šťastní a budu ti vďačni.
Teraz si si zanadaval, a ked ochladnes, skus sa pozriet na rodicov novymi očami, mozno nemali podmienky, rozum, skusenosti ako byt bohati, akebo si len nesu zranenia z detstva a preto su taki, aki su a ked z teba bude to lepšie ja, budu hrdi a pyšní, že aspoň syn sa im vydaril a ma sa lepšie

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
denisah6
Autor odpoveď zmazal
mircalla
19. okt 2022

@vlcik1 U nas peniaze tiez moc neboli. Resp. aj boli, ale mala som dost strohu vychovu, nasi moc neriesili urcite veci, ziadne oblecko, kazetak, dovolenky, nic. Vtedy ale decka kvoli tomu nesikanovali, len som musela dost veci ozeliet. Prve rifle v 15, prva dovolenka v 16 aj to nie s rodicmi, nejake vylety vobec, kruzky boli vtedy zadarmo, takze to fungovalo. Mali proste ine priority. Sestra je o dost mladsia, uz to mala lepsie. Nikdy som sa necitila kvoli tomu zle, ani som to rodicom nevycitala.
Na druhej strane by som nesla do x deti, ked na to vobec nemam podmienky, niektori ludia proste nerozmyslaju.Tuzba po dietati je silna, ale urobim si ich tolko, kolkym dokazem poskytnut aj lasku aj nejake materialne veci. V jednom kuse sa strachovat o peniaze je tiez dlhodoby stres. Dnesna doba je dost narocna, neista, takze prave preto by som bola opatrna

rakahaka
19. okt 2022

@dominikak4 snimam klobuk!

K autorovi. Ja som z vela deti, naozaj vela. Vzdy sme mali co jest, aj ked to bol len chleba s maslom, ale nove topanky si nepamatam, na prvej dovolenke som bola v 23rokoch a pamatam si jeden vylet do bojnic za zivot. Obnosene satstvo, cudzia pani mi kupila cizmy na zimu, zivot to bol vazne narocny, zazila som posmievanie atd. Obcas som sa hnevala ako ty, ale vies co? Som si ista ze nam rodicia dali vsetko co mohli, najma mama, vela si sama odoprela dokonca.
Dnes ma kazdy jeden surodenec plnohodnotny zivot, takmer kazdy ma deti, niketo si zobral bohatsieho mazela, iny makal aby spravil vysku a popri tom makal v mekaci. Ja tak isto. Milion brigad aby som si zarobila na ubytko a aspon ake take jedlo popri vyske. Kazdy sa vypracoval na najlepsie svoje JA ake len mohol.
A vies co? Mojho muza som si nasla ked byval v jednoizbaku s mamou, s holou prdelou sme boli obaja. Zacali sme pracovat, kupili byt, zalozili rodinu, kupili firmu a splhame dalej.
Nikdy by sme takyto neboli keby sme nepocitili nedostatok.
Moc Ti drzim chalanisko palce. Pevne verim, ze najdes najlepsiu manzelku do ktorej sa tak zalubis, ze ti zmeni svet a spolu budete mat skvele deti, ktore si budu vazit seba a svojich rodicov.
Ti Tvoji verim ze spravili vsetko co mohli, maj ich v ucte, verim ze si nebol omyl ale plodeny z lasky 🙂

euka210
19. okt 2022

Asi preto, ze chciet deti nie je len o peniazoch. Niekedy sa napr."pritrafi" a niekde je to o pudoch...nasi spoluobcania. Ked emocie, city a pudy su nad zdravym rozumom.
A ze veci a okolnosti sa rokmi v rodine menia. Manzel mal otca alkoholika, 3 deti, svokra mala co robit aby ich uzivila, ked on vsetko prepil. Na Vianoce ovocie, ziadne darceky...ale alkoholikom sa svokor stal az pocas stavby domu, ked uz deti boli. Svagrina si aj napriek tomu urobila VS.
A mojmu manzelovi toto neprekazalo, aby sa ozenil a chcel mat 4 deti....realne mame 3.
Ale poznam tiez muza, co z rozvedenej rodiny sa kvoli tomu nechcel zenit...ze nevie akoby to dopadlo, tak radsej nie...jeho sestry su vydate.

themato
19. okt 2022

@dominikak4
Obdivuhodne! Si uzasna osobnost! Silna a krehka zaroven. To ty by si sa tu mala pravo sa na nieco stazovat. Aj ked chapem toho chlapca co napisal ten prispevok. Iste to nieje tak, ze nenavidi svojich rodicov, iba ho bolia spomienky na tazke casy. Zalezi velmi aj na sile osobnosti. Niekto je silny a ani o tom nevie, proste ide ako stroj, lebo sa inak neda! Niekto sa s tym ale nevyrovna a preto je svet plny psychiatrickych pacientov a zial aj samovrazd. S tym ale nikto nic nespravi. Myslim, ze s tym sa clovek narodi. S nejakou predispoziciou na zivot a zvladanie tazkosti. My, ludia sme take zvlastne tvory, chceme vzdy viac. Vsetko je to ale spolocnostou, ktora nas k tomu vedie. Vidime ake parádne auta jazdia po cestach, v akych nádherných domoch ludia ziju, ake luxusne dovolenky si uzivaju, jedlo, mobily.....to vsetko sa nam podsuva z medii a potom je uplne normalne, ze si clovek povie, ze preco ja take nemam? Ved pracujem, zarabam, staram sa... Vzdy je to o uhle pohladu. Vzdy sa je mozno pozriet na tych, co maju luxus, ale aj na tych co maju omnoho menej alebo nic. Ale clovek sa radsej pozera na tych prvych. Pritom by sme fakt mali byt vdacny, ze mame zdravie, ludi, ktori nas miluju, ktorych milujeme my, ze mame kde byvat, ze mame teplo, jedlo, strechu nad hlavou.
Ale ako vravim, chapem toho chlapca, lebo by najradsej svojim buducim potomkom dal vsetko to, co on nemohol mat, lebo ho uz teraz za nich boli to, co bolelo jeho. Avsak toto tvoje strastiplne putovanie zivotom nam moze byt vsetkym velkym prikladom ako sa nevzdat, ako bojovat, ako zdolavat prekazky jednu za druhou a dojst do ciela! PRE MNA SI VELKY PRIKLAD A SPOMENIEM SI NA TEBA VZDY, KED SA ZASE BUDEM CHCIET AJ JA LUTOVAT. Dakujem za tvoj prispevok a prajem ti krasny zivot.

dominikak4
19. okt 2022

@themato

malena
20. okt 2022

@zuzinka888 bezcitná odpoveď, .... to už komu prospeje takáto blbá otázka

zuzinka888
20. okt 2022

@malena prečo bezcitna? Ved len jeho rodičia vedia prečo ho chceli a lubili zj ked boli chudobní. Ja a ani nik iny z MK neboli v ich situacii a nemali take dectvo ako autor ( mozno iba podobnu). A iba jeho rodicia mu mozu dat pravdivu odpoved. Lebo dovod preco maju ini chudobni ludia deti su mozno nizke vzdemanie, davky, generacna chudoba.... Ake toto nemusi byt pripad jeho rodicov. Mozno s len zle rozhodli ohladom skoly, prace, zivota... Ale stale je to v rovine mozno, možno.Takze len jeho rodicia vedia.

malacibulka
21. okt 2022

Myslim, ze kto nezazil chodit do skoly bez ranajok, desiate a obedov, nepochopi. Narodil si sa v dobe ked ludia mali deti, pretoze ich ma kazdy, a neboli velmi v inej situacii ako su ti ostatni - len kym ti ostatni mali mozno viac stastia ci rozumu, oni mozno stastia mali menej a chyb urobili viac. Dnes nie je hanba byt bezdetnym z vlastneho rozhodnutia. Vtedy bolo. Nemyslim si, ze cakali, ze to takto bude. Zial, doplatil si na to ty. Mozes sa jedine poucit a posunut - a zivoty inych nechat inym.

karolinakr
21. okt 2022

Teraz som si to prečitala ešte raz a v niečom maš pravdu Este kym byvas doma, sprav rozpočet pre celu rodinu - kolko najom, šeky, strava + požičky Lebo tvoji rodičia asi nemaju velku finančnu gramotnost, ked su v dlhoch a pracuje len jeden.Proste pokial sa neuskromnia všetci, vzdy budete trpiet všetci, nech by si kolkokolvek zarabal Sprav taku tabulku v exceli a kazdy sa tym musi riadit Inak je vas rozpočet jedna velka čierna diera...Si ambiciozny, pracuješ na sebe a to je velke plus.A prečo mali deti? Lebo nerozmyšĺali.Keby kalkulovali, zariadia sa inač..To, že si bol šikanovany, je hnusne, zaroveň si myslim, že nie tvoja chudoba, ale tvoj postoj odradza ludi od teba.Nechodil si hadam na školu s detmi papalašov, to by si tvoji rodičia nemohli dovoliť.Ja som z chudobnej rodiny a vždy som mala vela kamaratov, okrem dvoch spolužiakov som bola u všetkych doma.
Vieš, tvoja nenavist akosi ti prenikla do kosti, nemyslim, že kazdy ta nenavidi, lebo si chudobný..Ja som šla do zahranicia UK a tam su alebo boli potraviny, šaty, drogeria velmi lacne a každy druhy mesiac son posielala veci domov, rodičia sa nacukrikovali, ponožiek asi mali sto, a boli velmi veseli z toho.Aj veci do domacnosti, vsetko potrebne som kupovala
Tiež suhlasim, ze ludia držia usta, preto tu vykoristovanie kvitne.Aktualne riešime ako bytovka problemy, kazdy kyda a nadava pred branou a na schodzi vsetci jednotne zdvihaju ruky a schvaluju veci, čo nam vsetkym škodia, lebo vedenie si to tak žela..Alibisticky ruky od vsetkeho preč a čakaju, ze ja za nich budem vybavovat..To je mentaiita Slovakov, s tym nič nespravime Jedine ist byvat do ineho štatu..
Trochu polav v nenavisti a budes sa mat dobre.Ked budeš mat byt, auto, frajerku, pomôžeš finančne rodicom, usmernis ich, budeš dobry syn, nikto mebude kukat na to, že si bol outsider na zakladnej škole.Ale budu pozerat na teba s respektom !

katka3010
21. okt 2022

@dominikak4 vôbec sa neurazim 😉 želám Ti všetko len to najlepšie, vlastne všetkým 🙏❤️

katka3010
21. okt 2022

@bluka2 hehe, samozrejme, všetci sme mali na výber 😁 a vždy máme 🙂 aaa 2 malé dušičky sa asi vedia dohodnúť....

lacibo
22. okt 2022

Po VŠ, ktoru ale urcite dotiahni do konca,sa pobal a chod makat do zahranicia tam su lepsie platy..odkladaj..po 10 rokoch sa vrat..kup si byt/ dom, auto a potom sa mozes zamestnat aj za 1000 v hrubom, ak sa ti este bude.chciet..a ozenit sa a mat deti..ine riesenie zial nevidim..a bud vdacny rodicom za to, ze si a ze si mozes zivot zariadit podla seba..to je vysada, ktoru mas a este, ze si zdravy a vela dokazes..kolko ludi taku vysadu nema a musi nejako.zit..vela stastia

lienkashcj
22. okt 2022

Nechcela som sa vyjadrovať lebo tu už je veľa komentárov, ale nejako mi to nedá.
Na jednej strane s tebou súhlasím, že keď ľudia nemajú dať čo do úst ani poriadne, tak by nemali mať deti o dieťa sa treba starať(netvrdím že mu treba stále niečo kupovať a rozmaznávať ho zbytočne). Tiež nie som názoru že dovolenka každý rok je potrebná(ako niektorí tvrdia že iba pri mori si oddýchnu, ale inak sa sťažujú že sú malé platy a dôchodky, ale aj tak to čo našetria minú na 10-14 dňovú dovolenku miesto toho aby to investovali do niečoho iného čo im bude robiť radosť celý rok a nie len 2 týždne a potom už len spomienky).
Ja keď som chodila na ZŠ tak jedna učiteľka spomínala že v minulosti ľudia mali viac detí a hlavne tí chudobní lebo že TV nebola a internet a jediné čo mali bola "posteľná gymnastika". Ale to nie je odpoveď na tvoju otázku. Možno tí ľudia chcú mať dieťa, možno v ich ťažkom živote je to pre nich jediné svetlo. Vďaka čomu si povedia nemáme sa tak zle pretože máme teba(dieťa) a to je to najlepšie na svete a za nič by nemenili. Jedno dieťa sa utiahnúť dá(celkom pohode...), horšie je keď ich majú viac(iste niekedy si to nevyberie človek keď sa narodia dvojičky alebo vzácne aj trojičky(alebo viac). Potom už nastupujú zbierky a pre tie deti keď to jedného dňa začnú vnímať inak aj psychické problémy(a keď majú v triede také nevychované podjebky ako v tvojom prípade). Avšak stále je šanca taká že tie deti si naučia vážiť aj to málo čo majú a v živote chápu že sú dôležitejšie iné veci než výlety, diskotéky...atď. aj keď v puberte to budú neznášať a pýtať sa prečo. Ale to je už problém celej spoločnosti ktorá kladie dôraz hlavne na materializmus.
Potom tiež môže byť prípad keď sú rodičia v tej strednej vrstve, ale príde nejaká choroba a zrazu príjem jeden vypadne(a nemusia mať odpracované dosť rokov aby dostali aspoň pár stoviek inv. dôchodku) to je už horšie. Potom sa človek dostane ešte do väčšej krízy a zrazu sa zvyšujú úvery aby mali na zaplatenie iných vecí(tie dôležité a sem tam si aj niečo dopriať nemusí ísť o nič drahé) a tým sa ďalej zadlžujú.
Čo sa teba týka je skvelé že študuješ na VŠ a že ťa rodičia podporujú(sú skvelí). Ale nie všetko ide dopredu naplánovať a hlavne v dnešnej dobe kde sa situácia môže zmeniť z hodiny na hodinu. A potom ostáva len jedno a to sa nejako s tým vysporiadať. A aj keď si si nemohol dopriať výlet, diskotéku, oblečenie nové alebo tú kávičku, tak si mal iné veci teplé jedlo, čisté šaty kde bývať atď a hlavne rodičov čo ťa milujú) a aj keď to teraz možno nechápeš tak raz si uvedomíš že sú dôležitejšie veci na ktorých skutočne záleží. Dokonči školu a maj sa lepšie(ekonomicky) prajem ti to 🙂 ale nezabudni že treba sa mať dobre aj inak ako ekonomicky a to dieťa to cíti. Veľa šťastia.

BTW: čo sa týka už tej politickej časti tvojho komentára ty budeš asi pravičiar čo má predstavu že šťastný život má byť ako z filmu, alebo....a aj keď sa ti to nebude páčiť tak vždy môže byť aj horšie...

Ja napr. nesúhlasím s tým aby ľudia ktorý patria do strednej vrstvy(alebo takí čo sú na tom ešte horšie), tak za každú cenu majú/chcú mať dieťa a je im jedno že sa narodí choré(v TV bolo dosť takých prípadov už) keď aj doktori odporúčajú kvôli zdr. stavu ísť matke na potrat lebo to dieťatko sa buď nedožije vysokého veku alebo bude mať "nič" z tohto života, ale rodičia sa aj tak rozhodnú mať to dieťatko aj keď vedia že to ekonomicky vôbec nezvládnu a budú odkázaný len na pomoc iných...to je podľa mňa sebeckosť(nie vždy to však ide zistiť dopredu). Aj keď mi niektoré matky budú vyčítať že to dieťa za to nemôže atď...alebo obracať sa na Boha to milujem najviac také argumenty....

Tebe prajem veľa šťastia v živote aby si sa mal lepšie ako tvoji rodičia 🙂

mircalla
22. okt 2022

@lienkashcj K tej dovolenke. Otazka priorit. Ja radsej investujem peniaze do zazitkov, teda do cestovania, zazitky su na cely zivot. Tiez do kruzkov a aktivit pre deti. Niekto si radsej kupi zbytocne drahy televizor ci kavovar. Poznam take rodinky, nahodeni v znackovom a sedia doma na riti pripadne chodia na jedno ihrisko