icon

Prečo môj mobil zrazu blbne a čo s tým?

4. aug 2024

Včera večer mi z ničoho nič začal blbnúť mobil - obrazovka mobilu sa začala chvieť a preskakovať, spúšťali sa veci, na ktoré som neklikla, skrátka, ako keby mu preplo, začal si robiť, čo chce ... Reštartovanie nepomohlo, tak som ho nechala vypnutý cez noc, že sa snáď spamätá, ale dnes som ho zapla a pokračuje to ... Máte s tým niekto skúsenosti?

michellemary
4. aug 2024

Nám pomohla aktualizácia OS.

bibina32
4. aug 2024

Skús si vymazať niektoré nepotrebné aplikácie. Mne to pomohlo.

madeincssr
4. aug 2024

Nemala si ho pripojeny na nabijacke vtedy? Mne taketo blbnutie robil ked mi odisla (originalna) nabijacka.

emmli
5. aug 2024

Mne toto robil keď mi veľa padal

jimmyy128
15. aug 2026

Toto sa volá ghost touch a väčšinou to nie je vec pamäte ani aplikácií – displej registruje dotyky, ktoré tam nikto nedal. Vrstva pod sklom (digitizér) číta zmeny v elektrickom poli, takže stačí, aby ju niečo rušilo.

@madeincssr trafila viac, než to na prvý pohľad vyzerá. Dodýchavajúca alebo lacná nabíjačka je jeden z najčastejších spúšťačov – do napájania púšťa rušenie a digitizér ho vyhodnotí ako prsty na skle. Test je jednoduchý: ak sa telefón upokojí v momente, keď ho odpojíš, a blbne len na nabíjačke, vinníka máš a rieši to iný kábel a adaptér.

Ak to robí aj odpojený, ide sa ďalej. Vlhkosť alebo špina v nabíjacom porte robí to isté. Potom ochranné sklo – ak má pri kraji bublinu alebo je nalepené nakrivo, klikance chodia stále na tých istých miestach, takže ho skús na skúšku dať dole. A pády, ktoré spomína @emmli, sa typicky prejavia pásom alebo rohom, ktorý žije vlastným životom.

Softvér vylúčiš núdzovým režimom (Android) – ak je v ňom pokoj, robí to niektorá aplikácia; na iPhone pomôže reštart a aktualizácia, ako píše @michellemary.

Keď obrazovka blbne aj bez nabíjačky a aj v núdzovom režime, je to hardvér a bez otvorenia sa to neurčí. Diagnostika našťastie nie je drahá, napríklad na iguru.sk stojí diagnostika iPhonu 10 eur a berú aj Androidy, na servisný úkon dávajú 12 mesiacov a na vymenený diel 24. Pokojne obvolaj aj servisy u vás, cenu diagnostiky ti povedia po telefóne a aspoň budeš vedieť, či sa oprava vôbec oplatí.