Prečo musel 15-ročný platiť za lístok vo vlaku?
Syn má 15 r a preukazku pre dieťa do 16 rokov.
Včera pri ceste domov musel platiť 3 e lístok.. neviem prečo.. preukazku pri sebe mal..aplikácia ma vraj fungovať až v marci..
Viete poradiť?
@lilianka28 toto ma platiť od 15.3....nemal by teraz platiť ešte za kúpu lístka.
@zalka však to ze až od 15 co mi mama povedala ona si vybavovala preukazku ako dochodkyna
@zalka No dátumovo neviem od kedy, myslela som že to už je v platnosti.
Tak potom neviem za čo to mohol platil.
platil vo vlaku, ako je napísané v nadpise? Nemal si vypýtať bezplatný lístok pri okienku na stanici? Išiel rýchlikom, či osobákom? Možno boli bezplatné miesta vypredané už pri rýchlikoch
Má to platiť až od 15.3., kde syn nastupoval je stanica? Ale zachytila som aj také, že počet lístkov zadarmo je obmedzený na mi konkrétny vlak a keď sú "vypredané" kupuješ za plnú sumu3
Preukážku pri sebe mal, mal vopred kúpený bezplatný lístok? Bol to rýchlik, alebo osobák? Čo je napísané na tom lístku?
Nestihol si kúpiť lístok na stanici a kúpil si ho zrejme vo vlaku.Tam je prirážka
nestačí mať preukažku, ale pred nástupom do vlaku má mať 0 cestovný lístok
@irusa on si doteraz vždy kupoval nikto mu nepovedal.ze ma mat lístok vopred až včera.. chodi osobakom
a akým vlakom cestoval ?
@irusa osobakom
Autorka mám otázku,ty si tiež kupuješ lístok až vo vlaku? Alebo si ho kupuješ dopredu na stanici?Ak ja na vlakovej stanici otvorená pokladňa a ty si nekupíš lístok, automaticky vo vlaku platíš pokutu a môžeš mať aj preukážku na bezplatnú dopravu.
Asi to bude toto
@lenkakravcova je to zavedené od 15. 3., ako už viacerí písali
Nerozumiem tejto vete: on si doteraz vždy kupoval nikto mu nepovedal.ze ma mat lístok vopred až včera.. chodi osobakom
Tak kupoval si vždy doteraz alebo mu nikto nepoval, že má mať lístok? A kto mu to mal povedať?
@0silvia0 doteraz vždy vo vlaku..a dostal bezplatny
mal mať lístok vopred.
Tak logicky boli bezplatné lístky vyčerpané a musel si kúpiť polovičný lístok. Toto nie je žiadna novinka. A keďže ho kupoval až vo vlaku, je k tomu prirážka.
veď nech si kupuje vopred cez e-shop, alebo keď cestuje pravidelne, nech si vypýta bezplatný mesačný, ten platí na osobáky a rexy. Ja nerozumiem tomu, prečo si vo vlaku kupoval doteraz.
@0silvia0 ten bezplatný mesačný sa pýta na stanici?
to ste fakt doteraz nevedeli, že lístky na vlak sa kupujú v pokladni na stanici ? nie ako v autobuse u šoféra ?
Vo vlaku sa dajú , teda do 15.3. dajú, kúpiť iba vtedy, ak nástupná stanica nemá otvorenú pokladňu v čase odchodu vlaku, alebo je to malá stanica kde ani pokladňa nie je.
veď si prečítaj prepravný poriadok, chod na stanicu a všetko sa opýtaj, nečakaj že ti nieko sám od seba domov donesie informácie na tácke, ako máte postupovať.
už pred začatím cestovania ste to mali mať všetko zistené a vybavené.
... 9,08 chcela som napísať že v Mcdonalde....
áno, mesačný si pýta na stanici pri okienku. Aspoň moje deti takto fungovali pred pár rokmi, keď dochádzali na stredné školy, 2 roky dozadu, snáď sa nič nezmenilo.
Mesiac má pokoj, cestuje bez denného kupovania lístku, ale ako píšem, platí len na osobáky a rexy. Ak pôjde na rýchlik, kúpi si cez eshop bezplatný lístok, ak budú voľné bezplatné.
Veď to je veľký chlapec, necestuje určite sám, tak sa mal popýtať ako fungujú spolužiaci.
@0silvia0 nechodí..iba tým osobakom..ďakujem za radu..lebo som nevedela ze to ma Mat vopred..chodí od septembra a vždy mu vo vlaku davaju ten bezplatný..
tak asi natrafil vždy na nejakého benevolentného sprievodcu, ktorý to nerieši. Keď chodí osobákom, tak nech vypýta mesačný
Toto som našla na stránke železnice, snáď necestuje viac ako 160 km:
Traťové predplatné cestovné lístky je možné zakupovať s týždennou alebo mesačnou platnosťou do vzdialenosti maximálne 210 km, pri žiackych mesačných cestovných lístkoch na 100 % zľavu z cestovného je maximálna vzdialenosť 160 km.
@0silvia0 asi áno
Ale aj tak od marca to ma byt cez aplikáciu.. tak neviem ci to pôjde na stanici
tak si kúpi cez eshop, tam by mal zadať číslo preukážky a malo by to ísť:
https://www.zssk.sk/navod-tyzdenny-mesacny-listok/
Syn nech si stiahne aplikáciu železníc, zaregistrujte sa. Musí tam dať číslo železničnej karty. V aplikácii si nájde mesačný lístok a kúpi. Syn si to screenshotol a pri kontrole vo vlaku ukáže iba fotku.
Pojde to aj na stanici od 15.3 ale s prirážkou 1euro. Skúšajte doma online kúpiť mesačný.

Lebo železnice majú nové pravidlá pri kúpe lístkov. Je to ako "prirážka" za kúpu lístka vo vlaku 3,- €. Pri kúpe lístka na kase je myslím 1,- € a pri kúpe lístka online je 0 €.
Chcú ľudí donútiť aby kupovali online lístky.