Prečo nás rušia deti v reštaurácii?
To len mne prekaza, ked sa chcem vklude najest v restauracii a vytaca ma, ked tam vrieskaju male deti tak, ze si nepocujem vlastneho slova? A este sa ofuci matka, ktorej slusne poviem, ze nevsimli ste si, ale vase dieta tu obtazuje ludi, ktprinsa prisli najest? Nie, nie som tolerantna voci rodicom, ktorych dieta si vyzaduje pozoronost ( ktoru zrejme nedostava) tymto sposobom
@natalienka12 V zásade sú dve kategórie deti, čo sa lakomia na cudzie jedlo. Jedno sú deti v rozmedzí 4-8 rokov, ktoré sú veľmi komunikatívne, prídu sa s tebou skamarátiť a po dvoch vetách sa cítia akože už nie si cudzia, tak sa môžu ponúknuť. Druhé deti okolo jedného-dvoch rokov - tie z taniera neberú, ale postavia sa k tebe a uprene pozorujú ako ješ. Samozrejme, je to dieťa, tak s ním prehodíš pár slo - Ahoj, ako sa máš, aké pekné autíčko máš v rukách. Do tohto bodu by to bolo v poriadku, keby rodičia zareagovali a hneď si prišli vyzdvihnúť dieťa, ale tí sa buď venujú niečomu inému, alebo sa na vás nahlúplo usmievajú a dieťa takto nechajú v kľude aj 5-10 minút, kým im neukážeš hranolček, oni kývnu, že súhlasia, decko s hranolkou nadšene odskáče k rodičovi a ty len dúfaš, že o pár minút si vyhliadne niekoho iného.
Ja tu k tejto diskusii pridám svoj pohľad, mozno nie úplne stotozneny s názormi väčšiny, my máme tri deti, hlučné, srandovné, kriciace, smejuce sa atď, ohucana sme z nich celá rodina a úplne chápem občasné škaredé pohľady, ktoré sú niekedy naozaj, aj napriek mojej a muzovej snahe oprávnené, ale... My sa našim deťom snažíme odmalička ukazovať svet, učiť ich žiť v našom prostredí, v tom, že svet nie je len detský kútik a ihrisko, učiť ich, že dospelý a detský svet sú prepojené takže sa musia naučiť žiť vo svete ako takom. Takže áno, chodíme spolu nakupovať, chodíme do reštaurácií so všetkými, do bábkových divadiel, do kaviarní, lyžovať, do jaskýň, na turistiku, kade tade kde sa dá, chodíme fandiť na všetky zápasy najstaršieho syna na plavaren kde sme suverénne najhlucnejsia fanusikovska základňa 🤣Korigujeme, vysvetľujeme a často sa ospravedlňujeme okoliu, ale naozaj ich nechceme zavrieť len medzi 4 steny a mám pocit, že naša snaha prináša ovocie😀počet škaredých pohľadov sa zmenšuje a počet úsmevov a pochvál sa zväčšuje 😀
Proste je fakt že rodičia si v dnešnej doby nevedia dať rady s deťmi.
Ako to tu čítam, tak si myslím, že drvivej väčšine nevadí detský plač, či akékoľvek "nemiestne" správanie, ale to, keď rodičia majú na saláme a nesnažia sa ani korigovať a nevšímajú si vlastné dieťa a nechávajú to v pozícii, že "sa to dáko vyrieši". Toto vadí. Nie to, že dieťa zaplace, či buchne lyžičkou, zasmeje sa hlasno a pod. Ale aby pol hodinu trieskalo do stola a nikto nič? Alebo pobehovalo bezprizorne po reštike a rodičia sa v kľude bavia, pričom decko otravuje druhých hostí? A ešte keď niekto druhý si dovolí upozorniť dieťa, tak ho dobreze nezabiju, že čo sa stará do druhých. Ja inak tiež upozorním, považujem za normálne, chrániť si svoje hranice. A častokrát to má veľmi rýchly účinok, keď niekto cudzí dieťaťu povie, že mu vadí, že behá k ich stolu. Aspoň teda ja mám takúto skúsenosť.
@akvi ak si si prešla všetky komentáre, tak práve do tej, vo sa najviac navážajú opísala že keby jej deti plakali, tak by reštauráciu neopustila ale snazila sa ich utíšiť (ako dobre vieme asi viaceré, čím viac chceme, tým je to horšie) a bolo jej vytýkané, že nepozerá na nikoho iného, len na seba.
Takže mám za to, že to bolo myslené na každé dieťa, čo sa len hlasnejšie ozve a mama ho nevezme z reštaurácie preč.
@chcemradu podľa mňa je úplne ok sa najprv pokúsiť utíšiť, to asi každý má takto. Ja skôr narážam na situácie, kedy nejde o plač, ale iné obťažujúce veci. Podľa mňa sa to tu vyhrotilo úplne zbytočne, lebo každý máme možno tú mieru inde, ale väčšina ľudí fakt nebude skaredo pozerať na plačúce batoľa. Zatiaľ čo decko pobehujuce po reštike a obťažujúce hostí asi bude vadiť väčšine.
Preboha, ale ved je rozdiel, ci ide o mekac alebo podobnu vyvarovnu, kde je hukot, buchot, vreskot, ludia sa okrikuju ako na trhu alebo o restauraciu v grand hoteli, kde serviruju jedlo casnici v rukavickach. Alebo ide o nieco strednej kategorie, kde jedlo serviruju casnici, ale nejde o ziadne argentinske steaky za 70 eur. Tie pobehujuce deti v restauracii nizsej kategorie mi v principe neprekazaju. Ale ak by sa uz zacali nurat v mojom tanieri tam by som uz zakrocila. Nejde o tu 1-2 hranolky, ale o hygienu a slusnost. Kazdy clovek by sa mal spravat asertivne a asertivne vyriesit aj zasah do osobnej zony.
@natalienka12 tiež si to tak myslím. Nemyslím, že matka s malými deťmi pôjde jesť k nejakému šefkuchárovi bez čapice za 70e, a ani sa mi nezdá, že pani autorka jedla v nejakej mega vychýrenej reštaurácii, alebo aby to bolo tak často v spoločnosti detí s ignorantskými matkami.
Zbytočne sa tu povyšuje nad ostatné a každému vnucuje svoju pravdu.
@chcemradu Prepáč, ale zrejme si nečítala všetko. Pani @tosomja prekrúcala svoje reči všelijako. A napr. jej tvrdenie, že ak niekomu prekážajú vrieskajúce deti v reštaurácii, ktoré nik nekoriguje (rodičia ignorujú), má si ten človek zaplatiť donášku/zbaliť jedlo a dojesť ho v kancelárii, je teda veľmi mimo. A je úplne mimo aj to, že teraz sa oháňaš cenou jedla. Akože v bežnej reštaurácii, kde jedlo nestojí 70€ za porciu, ale „20€", alebo kde cez obed podávajú menu za 10€, nemá človek nárok na slušné prostredie?
suhlas
su rozmaznane a urevane a hlavne drze a matky sa s nimi prechadzaju aj do deviatej vecera po OCckach s kocikmi aj bez..asi stav nudy a neuvedomuju si,ze ludia ktori tam pracuju,potrebuju pracovat a nie robit este babysiting im,lebo velakrat sa posadia velkoriso do kaviarne a hentie deti behaju po prevadzkach bez dozoru
ked ich upozornite nato aby nebehali po prevadzke,nevrieskali a netriedkali do vsetkeho dokola tak sa matka este ofuci,smutne,kiezby sa radsej zamysleli nadtym,ze s nimi neprisli na ihrisko ale do obchodu..
ja ked som bola mala,vychova bola celkom ina a nikdy v zivote som si nedovolila vyvadzat pri rodicoch to,co si dovoluju deti dnes,je to vizitka toho ked deti maju deti a aj ich hanba..
Ja sa tiež pripájam, som v skupine, ktorej vadia rodičia, ktorí si nevedia dieťa usmerniť a vypratali by celú reštauráciu na donášku skôr ako by povedali svojmu dieťaťu, aby nevrieskalo. A to mám tiež dieťa, som tolerantná a bežné plače si ani nevšimnem. My sme boli raz na pracovnom obede, kedy organizátorom odmietli vyhradiť miestnosť cez menu, takže boli rezervované a spojené iba stoly. Bolo tam X voľných stolov aj v 2 iných častiach reštaurácie a rodina s 2 deťmi si sadla práve k vedľajšiemu stolu, rodičia totálne na saláme vreskuodolní jedli a hrali sa na mobiloch, deti behali po celej reštaurácii, za bar aj do kuchyne, lozili popod stoly, zavadzali časníčkam, sadali si k iným stolom a veselo sa pokúšali brať jedlo z tanierov a rodičia na upozornenia a vrátené dieťa (cca 5x) od personálu len pokrčili plecami. Ja sa vždy čudujem, že sa takýmto samorastom nič nestane.
@heni79 veď to si písala ty, že by ti nevadilo keby v obyčajnej reštaurácii keby deti aj behali.
A páni tosomja písala ze by neposlala svoje urevané deti tuším 3r a komu sa nepáči, nech si zaplatí donášku a nie že si ma dať rozjedene jedlo zabaliť.
Nehadam sa, vymazala všetko, ale ani sa jej nedivím.
@bazarik456 🤣🤣 toto si už prehnala a asi aj vymyslela, lebo neverím, že toto by si niekto dovolil.
Tu škoda sa aj niekoho zastať a aj niečo napísať, lebo dráma hodná na veľkofilm v hlavnom vysielacom čase 👌
@heni79 čo sa tu stále do mňa navážate, veď už tu nič nepíšem. Tak kluuuď.
Máte novú obeť. Ktorá sa má zastala, aj keď ďakujem, @chcemradu ale vidíš, že teraz si si to ty zlízla. 🙄
Nie každý vie čítať aj chápať hneď na prvýkrát. A zjavne autorka sa už odbavila a teraz sa smeje na vás všetkých, ako na mňa útočíte. 🙂
no...robila som veducu restauracie a z tohto pohladu chapem hosti, ktorym to vadilo. Ked som videla, ze mame booknuty stol s detmi, tak som sa to snazila nejak rozhodit, aby blizko v okolo neboli ini zakaznici. Nedalo sa to samozrejme vzdy. Ak boli tie deti proste male a uplakane, tak som ich velakrat vzala na ruky, aby sa rodicia najedli, plus som nakupila par drobnosti, ktore som pripadne deckam dala, aby sa na chvilku prebavili. (pastelky, rubikove kocky, skladacky...)ak to uz vsak boli vacsie deti, ktore lietali jak blaznive, razne som im aj rodicom vysvetlila, ze je velmi nebezpecne, aby sa takto v restauracii spravali a povedala som aj to, ze to niektorych hosti obtazuje. Dnes som uz mama a mam dve deti. Jedno kludne a druhe ako utrhnute z retaze. Ak sa ideme obcas niekam najest ako rodina, jdnoducho sa s muzom striedame aby sme sa najedli. Ked je tam niekto s podobnym osudom, snazim sa byt empaticka, ale tiez chcem mat niekedy proste pokoj :D
@chcemradu By si sa čudovala, čo všetko si dovolia. Robila som brigadne v kaviarni, desila som sa nedelnych smien. Každú nedeľu, po omši v neďalekom kostole, prichádzala partia cca štyroch rodín, automaticky bez opytania spájali stoly a svoje deti mali totálne na salame. Doslova sa mi stalo, že ma po nohe prešlo dieťa odrazadlom, či mi vyrazili z rúk tácku, lebo práve pobehovali po kaviarni, rodičia to videli a neboli ochotní to riešiť, ani len zaplatiť tie kávy a džúsy, ktoré mi ich dieťa vyrazilo z ruky. Deti chodili aj ku nám do kuchynky a keď sme vyzvali rodičov, že toto je už nebezpečné a iní hostia sa sťažujú, tak samozrejme ešte oni boli nasratí. Lebo veď to sú deti! Prebaľovanie bábätiek na stole, bez mihnutia oka. Blokovanie priestoru kočíkmi. A vždy sa tvárili arogantne, na každý deň deň sa našla aspoň jedna taká rodina, či mamička. Bola to kaviareň s praziarnou s komornejšou atmosférou, chodila ku nám skôr klientela, ktorá chcela kľud, dať si kávu po pracovnom obede, prečítať si noviny, porozprávať sa pri jazzovej hudbe, čiže pri všetkej úcte, nebol to podnik pre malé deti. Žiadny detsky kútik, žiadne prebaľovacie pulty. A ako píšem vyššie, aj priestory boli úzke, ak to tam zablokovali kočíkmi, neprešli sme po rajone. Čiže nie, ani po čase, ako som už sama matkou, tomu nerozumiem. Že prečo práve tam, keď je milión kaviarni s hracími kútikmi a ihriskami a terasami po meste, kde sú na to prispôsobené aj priestory. A keď už, tak prečo nie s deťmi, ktoré to už vydržia a vedia sa správať. Alebo keď už ani to, tak aspoň aby sa tvárili tak, že svoje decká chcú usmerniť. V lete sme sedeli na terase reštaurácie na dovolenke, náš syn mal pri sebe nejaké autíčko, pekne sedel, my sme čakali na jedlo, a prišiel ku nám chlapček s mamičkou. Samozrejme sme boli slušní a milí, OK, dieťa je zvedavé, malé... Potom samozrejme chcel hračku nášho syna, aj ju zobral, aj ju nechcel vrátiť.. takže k jedlu a posedeniu som mala grátis ešte aj skolkarsku diplomaciu požičania/vypytania si hračky späť..ale neštvalo ma to dieťa. Ale tá matka, ktorá mala z toho strasnu srandu, a že neodišli ani po čase, keď nám už doniesli jedlo, absolútne to tej matke nebolo blbé. Keď mi to dieťa začalo načahovať rukami do taniera, tak som tej mamičke povedala, že by sme sa chceli v kľude, ako rodina, najesť. Samozrejme, že sa urazila. Lebo malé dieťa. Mám s podobnými scénami plno skúsenosti, či už pracovné, aj z pohľadu hosťa a z pohľadu matky. Ignorantskych rodičov je naozaj viac než dosť. Moji rodičia chodia na dovolenku už roky do adult friendly hotelov, a nie náhodou. Skákanie malých detí do výrivky vo wellness, pobehovanie a špliechanie, otváranie dverí na saune, piskot v hotelovej reštaurácii, bordel pri švédskych stoloch.. prestalo ich to baviť za tie prachy. A ja sa im nečudujem.
To vážne toto riešite vy matky?tu na fóre pre matky?tak to sa vážne veľmi čudujem...lebo hlavne zeny a matky by to mali veľmi dobre poznať z vlastnej skúsenosti a chápať to trochu aspoň, absolútne už ani trochu ohľadu na druhých tu nevidím len na seba. Ved ti rodicia tiež chcú byť aj inde nie len doma aj keď majú hyperaktivnejsie deti,tým pádom dupľom,chcú aj oni vypadnúť,zmeniť prostredie,neviem co autorka čaká,že tam ti rodicia to dieťa pribiju na zem zderu z neho kožu a budú tam robiť scény?myslím,že to by bolo ešte rusivejsie,ako poznám mojich ešte väčší randal by robili a ja by som mala tlak 200 na 500 úplne zbytočné. Každý by mal vedieť, že také dieťa sa proste nedá vypnúť ako televízor ovládačom a bolo by to presvedcovania a hučania do dieťaťa minimálne na 20 minút a k ničomu to väčšinou nevedie. A stále pokrik po decku od matky by sa vám vážne páčilo?mne teda nie. Keď som niekde sedela a dieťa revalo neunosne mama vždy väčšinou vzala dieťa von ho upokojiť aby sa tam už v dosť dusnej atmosfére ešte viac nerobila nervozita hucanim po dieťati. A keď aj bol sem tam hluk od deti vždy som to ako matka úplne chápala a tolerovala. Lebo v tomto totálne netolerantnom svete už rodiny s deťmi ísť pomaly nikam nemôžu,lebo čo keby náhodou ho chytil rapel a nuda a sedel by tam niekto ako vy. Tak si odsadnem,alebo odídem do iného podniku. Je tu predsa miesto pre všetkých.
My sme nemali problem chodit so synom po restauraciach, spraval sa slusne, Nekrical, nebehal, sedel, rozpravali sme sa, jedol, slesoval...
To bolo ked mal 2, 3 roky... Potom pribudol surodenec mali 1r a 4roky, dalo sa, super...
Kazdy vzdy pozeral aki su vychovani, slusnia ukazkovo stoluju 🤣🤣🤣🤣 a pekne jedia.
Teraz maju 5,5 rokov, druhy 2 roky a je to peklo 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 😆 ak uz ideme, lebo teda sak nebudem len v lese a na ihrisku a s donaskou doma, nie?
Tak objednavam vopred telefonicky, ze mame male deti aby sme nemusrli 20 min cakat na jedlo.... Prideme a rovno donesu jedlo. To sa mi osvedcilo. Je to super... Inak by stihli rozobrat stol a zjest jedalne listky.
Alebo som s detmi vonku na ihrisku, muz objedna najeme sa, a zase rovno na ihro kym sa dokavickuje alebo zaplati 🤣🤣🤣🤣
Takto su vsetci v klude, deti sa bavia, ja nemam infarkt
Niekedy si nadavam za to ze telefon v ruke syna by som brala ako osobne zlyhanie....
Deti mojich kamošiek a kamaratov detí mam rada, no cudzie deti mi vadia... Nuz je to tak....
Hlavne ked sa dostanem malokedy niekam sama bez deti... A su tam... Naposledy chora k doktorovi 🫣 a v cakarni zena s kocikom a rocnym... 🙄🙄🙄 A to len robili sprievod manzelovi.... Si myslela ze sa prihovorim lebo stale sa vyskrnalo na mna 🫣🫣🫣 zavrela som oci a tvarila som sa ze som tam neni 🙄
Najhorsie je ked mi syn povie ked niekde sme: a preco ja musim tichucko sedet a tam tie deti mozu kricat?
Alebo hovorim, spravaj sa uctivejsie, nevykrikuj, nezrieskaj... Napr ako tam to dievcatko.... A syn vravi: Mami ale ono ma v ruke telefon... Asi sa nenaucilo cakat....
@chcemradu ano to je pravda,pred vchodom sa rozdelia lebo decka chcu ist dnu pozriet a matka uz len zakrici citujem: “ dobre tu budte,ja(my) ideme len tu,tu nas najdete a by tu ostante a popozerajte..no a uz to ide,odidu prec na kavu oproti do kaviarne a decka behaju po prevadzke a vystrajaju
@hortenziaj je normalne ze v restike sa nevrieska a nebeha.
Takze ja co to nerobim tam nemam ist lebo jectam.niekto kto to robi a mne to vadi. Ty mas zvlastnu.logiku.
@natalka13 nechcem byť zlá, ale niektorým ľuďom vadí každý prd co deti urobia, už len z princípu.
@oblecenie99 veľa kaviarni, cukrárni s detským kútikom teda nie je, a najviac ma vytočía ľudia čo nemajú deti a sadnú si napr do tej miestnosti kde je detský kútik, tak ze si tam už nemá kde sadnúť rodina s deťmi.

@322sima123 som zvedavá, či aj teba zvozia 🙈