icon

Prečo nás rušia deti v reštaurácii?

31. okt 2023

To len mne prekaza, ked sa chcem vklude najest v restauracii a vytaca ma, ked tam vrieskaju male deti tak, ze si nepocujem vlastneho slova? A este sa ofuci matka, ktorej slusne poviem, ze nevsimli ste si, ale vase dieta tu obtazuje ludi, ktprinsa prisli najest? Nie, nie som tolerantna voci rodicom, ktorych dieta si vyzaduje pozoronost ( ktoru zrejme nedostava) tymto sposobom

vevesh
31. okt 2023

V zahranici nie su detske kutiky zvykom- aspon u nas nie. A deti som brala v akomkolvek veku do restauracie- ale zas, my ich "tlmime" a snazime sa zabavit. A do restauracie s detmi nejdem vysedavat, ale najest sa. Cize sme raz dva hotovi a aj s detmi von. Ja osobne neznasam, ked ludia idu do restiky (u nas hlavne u all you can eat je to alebo take drahsie podniky), a sedia tam s malymi detmi 4-8 hodin, lebo niekto pozyva/je zadarmo/lebo medved. Ako jasne, ze dietatu to je vela na sedenie a neobsedi a zacne vymyslat. Restiky na "urovni" donesu detom omalovanky alebo nejake hlavolamy na zabavenie sa, dokym jedlo prinesu. A pri tych ostatnych musi rodic dieta zabavit. A kto to nevie/neovlada, tak nech chodi len na nevyhnutny cas alebo nech si da zabalit domov. Tiez som zazila extremy ala prebalovanie dietata pri stole, kojenie pri stole (obnazene oba prsniky bez vsetkeho), ohadzovanie sa jedlom, ci skakanie na lampy zo sedacky, oblapavanie obrazov mastnymi rukami a pod.🤯 Takym ludom by som dala zakaz vstupu, dokym sa nenaucia spravat a nenaucia tomu aj svoje deti.😒😒😒

mistymay33
31. okt 2023

U nas v kaviarni mame detsky kutik. Je umiestneny tak, aby nikomu nezavadzal a aby boli deti v bezpeci a nezavadzali obsluhe. Su rodicia, ktorí posafia deti do kutiku a tam sa s nimi hraju, ale su rodicia, ktorí si sadnu na opacny koniec kaviarne, deti poslu do kutika, a nestaraju sa dalej. Deti vrieskaju, trieskaju a rozdahuju hracky po celej kaviarni, behaju medzi stolmi a to mi velmi prekaza, lebo x-krat sa stalo, ze som isla s nalozenymi tackami a zrazu dieťa pod mojimi nohami. Rodicia si myslia ze kaviaren je detske ihrisko a ze deti mozu byt vsade. Toto mna neskutocne vytaca! Potom ja som za blbu, ze ja upozornujem deti, ze sa nemozu hrat v ulicke ale v detskom kutiku. Proste rodicia neucia deti, ako sa maju spravat v restike a v kaviarni… ze aj ked je v kaviarni detsky kutik, tak to neznamena, ze cela kaviaren je ihrisko.

fantaghiro21
31. okt 2023

Odkedy mam doma autistu,uvedomila som si,zr som bola velmi kriticka a nevidela obratenu stranu stranky
Moje deti su myslim ze aspon v tomto vychovane,aj starsia autistka,ktora nema zase tu najtazsiu formu autizmu....su vsak hyperaktivne
Aj to az tak casto do restauracie s nimi nechodime,ale ked sa vyskytnr situacia ,su myslim tiche
Akurat ked citam rodicov,tych "tazsich autistov" velmi ich trapi ako ich ludia odsudzuju,komentuju ,lebo su ich deti ine,inak sa spravaju a po kanaloch chodit nevedia.a zhladisla tychto deti ich uplne odseknut od spolocnosti,nie je dobre...

Samozrejme,kazde hlucne dieta nie je autista.niektore a teda vacsina su deti,ktore nemaju vychovu a mantinely...

Nedavno sme sa stretli s mamickoj na parkovisku pred tescom.nemohla sa dostat do obchodu,lebo dieta robilo sceny,ziapalo,revalo,schovavalo v aute(my sme prave nakup a vsetky 3 deti pakovali do auta)
Vyrusovat ma to vyrusovalo.napadlo ma, co ked to dieta je len take trucovite,skace matke po hlave,alebo dieta malo naozaj psychicku poruchu?
Vtomto pripade si nema pravo matka nakupit?
Ma,len je to narocnejsie a hlucnejsie a s obecenstvom,ktore je znechutene,a nevie vidiet aj druhu stranku...

Skusme byt trosku menej kriticki,vnimavi...

terezka1947
31. okt 2023

Mne krik cudzích deti nevadí -vadi mi,ak to neriešia ich rodičia a napriek tomu,že to prekračuje nejakú normálnu hranicu,ti rodičia sú ešte snáď hrdí na to,aké sú ich deti akčné a očakávajú bezbrehu toleranciu od iných.
Čiže nevadia mi deti,nevadí mi ich pobehivanie,smiech,aj trucovanie,atď.to pri deťoch skrátka je.
Ale je istá miera. A tu by si mali ustrážiť rodičia.
Lenže teraz sa razí divná filozofia,kt.snad začala korením na verejnosti a v Tom duchu postupuje ďalšie roky.

pe_mi
31. okt 2023

@vevesh pri tvojom komentári o kojení ma napadlo.ze sme boli na krste a boli 3 detičky, ako farár hovoril,jedno dieťa vrieskalo od začiatku (čož chápem,na to vôbec nenaražam),Ale!maminka vo prvej lavici , medzi ostatnými rodičmi,keď fararko robil kazeň pred pokrstenim .maminka (toho uvrieskaneho dietatka,ktoré išli pokrstiť) začala kojit,tiež bez akéhokoľvek prekrytia.ja som skoro odpadla.ja chápem ,že ho chcela upokojiť.ved sa ale zdvihnem,odídem a vrátim sa.
Tak to už mi príde akokoľvek cez čiaru.

majlo1234
31. okt 2023

Vadi mi, ak to rodicia ignoruju. Pokial sa snazia, a zaroven sa snazia aj najest, holt

tamitamitami
31. okt 2023

Ja asi patrím medzi matky ktoré majú takéto hlučné dieťa. Má dva roky takže áno usmerniť ju viem a však nedá sa to vždy.

My do reštovracií chodíme veľmi často, aj večer posedieť. Snažíme sa voliť podniky kde je detský kútik, terasa, keď je moc hlučná pustím na telefóne aj rozprávku. Takže áno snažím sa aby posedenie vždy prebehlo čo najviac v kľude aby sme nerušili ostatných no stane sa že malá je občas aj hlučná. Ja som sa napríklad ale nikdy nestretla s tým že by z toho niekto bol pohoršený alebo zazeral. Vždy sa skôr ľudia malej milo prihovoria alebo sa prihovoria nám a prehodíme nejakú vtipnú poznámku.
Ak by na nás niekto zazeral, usmiala by som sa naňho naspäť a vôbec by som to neriešila 😂. Veľa krát vidím sa nevhodné správať v reštovráciách aj dospelých takže si nemyslím že moje hlučnejšie dieťa (ktoré samozrejme korigujem) je niečo strašné prečo by sme mali ostať sedieť doma.

vevesh
31. okt 2023

Este k teme tabulka zo zaciatku 20.storocia z jednej znamej ceskej kaviarne:

terezka1947
31. okt 2023

@fantaghiro21 vieš,paradoxne rodičia takýchto detičiek si dávajú pozor a riešia situácie dopredu,či na tých detickach je vidieť,že potrebujú väčší rešpekt.
Ale teraz každý rodič má odrazu hyperaktívne dieťa,každé má nejakú poruchu,hoci často je to o nevychove,bezbrehej tolerancii,či o rodičovi -kamosovi.
Lebo je ľahšie povedať,je hyperaktívne ako to,že si s ním neviem rady.
Tiež som si s deťmi zažila kadečo,no vždy som myslela aj na okolie.

nika23t
31. okt 2023

Presne pre toto som s mojimi radšej sedela doma prvé roky a a nechodila som po restikach a do kaviarni. Kúpili sme zmrzku a šli sme ďalej. A teraz sú moje deti ukážkové (najmladšia ma takmer dva, zatiaľ kľudne nevydrží nikde, ale snáď pôjde podľa vzoru sestier). A tiež mi strašne vadí, keď si idem sadnut s niekym na kávu alebo obed a vedľa vrieskaju a skáču cudzie deti. A rodičia sa tvária, akoby ani nepatrili k nim. Ale presne ako sa píše vyššie, deti sa samé nevychovaju 🤷‍♀️

brezza
31. okt 2023

@pe_mi ja len na margo tvojho komentaru ku kojeniu v kostole, papez je viac tolerantnejsi ako ty. Sam matkam v kostole dohovaral, ze ak to dieta potrebuje nech kludne dieta nakoja v kostole, ze je to prirodzene.

terezka1947
31. okt 2023

@brezza v kostole snáď,no snáď to nemusí byť v prvej lavici.
Tiež som koníka a nemusela som to okázalo ukazovať každému.

pe_mi
31. okt 2023

@brezza áno,to nám povedali v kostole.ze farar povedal ,že problém s tým nemá.ja vravím,že je to cez čiaru.kojace matky v spoločnosti bez prekrytia prsníkov je cez čiaru.

koniarova
31. okt 2023

@brezza áno. Ale zrejme nemyslel, vyvaliť prsník v prvej lavici všetkým na obdiv.

vevesh
31. okt 2023

@fantaghiro21 ja mam skusenost, ze prave rodicia postihnutych deticiek (a hlavne autisti), sa snazia s detmi pracovat a davat mantinely a aj to vidno, lebo rodic riesi, snazi sa ukludnit, hlada moznosti dieta zabavit atd. Ale su jednoducho hostia, ktori deti pustia na leda bolo, hlavne nech oni si v klude posedia a deti mozu restauraciu aj zdemolovat a este su neskor urazeni, ze ich niekto napomenie alebo uz som zazila aj vyhodenie, lebo sa nevedeli spravat...🫣

pe_mi
31. okt 2023

@brezza prirodzene je si uľaviť, grgnuť, pomilovať sa s polovičkou.tak poďme si to urobiť v kostole,obchode,na lavičke v parku.nič proti kojeniu.ja som kojila tiež.bez prekrytia teda nie.je to nevhodné ,ako hore spomínané biologické potreby

brezza
31. okt 2023

@terezka1947 prosim ta a ty si dufam aspon pedopsychiatricka ked sa tu vyjadrujes takto k diagnozam. Ani len netusis ake je to mat doma autistu a dieta s ADHD, ako neuveritelne to ovplyvni zivot celej rodiny. Neznasam taketo reci, ze teraz je to moderne davat detom taketo diagnozy. Nevies sa nikdy pripravit na to ako tvoje dieta bude v spolocnosti reagovat a co mu prave bude vadit. Proste to skusame a chodime na rozne miesta s tym, ze dufame ze vserko prebehne v poriadku. Nemozem byt teraz dokonca zivota zavreta doma za to, ze ma moje dieta diagnozu.

vevesh
31. okt 2023

@brezza nikomu tu nevadi kojenie, vsak sme vsetky matky. Ale mat odhaleny cely prsnik- popripade oba dva BEZ PREKRYTIA, je no go kdekolvek v spolocnosti. V restauraciach mas v zahranici takmer v kazdej dojciaci kutik, kde si s dietatom v klude mozes sadnut aj polonaha. Ale nie medzi hostami v restike bez prekrytia.

mircalla
31. okt 2023

Ja najma nechapem, naco niekto deti taha do restauracie, ked sa nevedia spravat

letfenixa
31. okt 2023

Myslím, že som nikdy nezažila vrieskajuce dieťa v reštaurácii. V obchode áno.

terezka1947
31. okt 2023

@brezza veľmi dôverne poznám detičky s ADHD,aj skúsenosti mám s touto dg,dokonca naj kamošky mám pedopsychiatricku. A klobúk dole pred ich rodičmi.
A je to rozdiel vidieť dieťa,kt.rodic usmerňuje a dieťa,kt.sice s rodičom je,no akoby bolo sirotou,lebo rodič si ho nevšíma.
Nemôžme sa tváriť,že všetky "neposlušné" deti majú ADHD.

julish
31. okt 2023

Nuž, deti sú deti, moj ma strašný silny hlas a rad si spieva, najmä vtedy, keď sa cíti dobre. V restauracii vie vyvádzať kvôli koláču napr, ma tri roky a vzdoruje. Či mám robiť? Jesť sa musí a to aj na cestách.

simca06022011
31. okt 2023

Samozrejme ze mi to vadí, nechodíme nikam kde chodia malé deti = restiky lacnejšie, pripadne s detskými kútikmi q pod. V zlom počasí sú tieto miesta =kryte ihrisko. Okrem toho viem, že dieťa sa vychovať dá. Moja dcéra s nami.chodila všade, posadila som ju a pekne čakala na jedlo, pripadne si kreslila alebo som jej niečo na hranie brala z domu. Pekne sa najedla a vybavene. Ak niekoho dieťa to nevie (veľa detí ani doma neobsedi, pri jedle už vôbec) tak musia vydrzat nejaký ten zlý pohľad, hlučné restiky, pripadne ostat doma...

brezza
31. okt 2023

@pe_mi vazne porovnavas sex v kostole s kojenim batolata?🤦‍♀️
Za mna je uplne jedno co niekto koji v prvej alebo stvrtej lavici rozdiel v tom nevidim. Ja by som to sice nerobila, lebo som hanbliva a snazila som sa vzdy ist niekam do sukromia ak sa dalo, ale pohlad na kojacu matku ma teda nijako nevzrusuje.

julish
31. okt 2023

@mircalla lebo nemá na vyber?

fantaghiro21
31. okt 2023

@terezka1947 v tomto smere s tebou aj suhladim a nesuhlasim
My rodicia,co mame deti so syndromom,to netahame z nejakej vyhovorky,zial..
Teraz je tych deti naozak viac ,nie ze by si to rodicia vymyslali,(hlavne ti,co to maju potvrdene aj psychiatrom,neurologom a dalsimi odbornikmi.)kedysi sa to neriesilo.teraz sa nastastie rodi aj viac zachranenych deti v nizkom tyzdni teho,(sama mam vsetky 3 deti predcasniatka)ktore maju velku predispoziciu na psycho/neuro a ine choroby...staci ,ak sa prejdes do centier,kde sa tymto detom venuju a zistis,ze ani jedno dieta nie je vyhovorka...

A na druhej stranke su ludia ,ktori to naozaj pouzivaju ako vyhovorku.ale ako to zistis?
Ja sa v zasade snazim neposudzovat a nezlahcovat inych...ak ked na oko clovel vidi,ze je dieta rozmazname a chyba mu vychova(hlavne ak rodicov clovek pozna)
Ale nemam pravo vychovavat a starat sa do vychovy inych deti
.

oblecenie99
31. okt 2023

@jesenzima Toto poznám, zažila som to v kaviarni (samozrejme prebaľovala pri inom, prázdnom stole, a nie tam, kde sedeli oni) a po upozornení čašníčkou, že tak zase takto teda nie, tak ešte matka bola nasratá, že ak nemajú prebaľovací pult, tak to musia strpieť.
Ale aby som odpovedala na otázku: neznášam to. Naposledy na terase pizzerie to môj syn tiez nedával, síce nevrieska, ale nevedel obsediet na zadku, tak sme pizzu rovno dávali zabaliť a išli sa najesť domov.

fantaghiro21
31. okt 2023

@vevesh suhlasim...

kleopatra114
31. okt 2023

O áno a najviac má to vie dozrat , keď si chceme s muzom raz za rok “odpočinúť” od nasich deti a ísť si posedieť na večeru a tam ďalšie deti , ale omnoho , omnoho hlučnejšie ako tie nase 🫣😳😂

pe_mi
31. okt 2023

@brezza veď je to biologická potreba , čo si není tolerantná,prosím ťa !?😁🫣😁🤗