icon

Prečo nás rušia deti v reštaurácii?

31. okt 2023

To len mne prekaza, ked sa chcem vklude najest v restauracii a vytaca ma, ked tam vrieskaju male deti tak, ze si nepocujem vlastneho slova? A este sa ofuci matka, ktorej slusne poviem, ze nevsimli ste si, ale vase dieta tu obtazuje ludi, ktprinsa prisli najest? Nie, nie som tolerantna voci rodicom, ktorych dieta si vyzaduje pozoronost ( ktoru zrejme nedostava) tymto sposobom

akvi
31. okt 2023

Nevadia mi deti, vadia mi ich rodicia, ktori ich ignoruju a nechaju vrieskat a vyvadzat kludne aj cely cas, ako tam su. Ja mam pochopenie, ak sa dieta rozplace a pod., ale nerozumiem, preco si rodicia myslia, ze vsetci ostatni su povinni to tolerovat. Mne ked sa dieta rozplakalo v restike, tak som sa zodvihla a sla ho utisit vonku. Vlastne to bolo skor pravidlo, ze ked sme sli s muzom a synom do restiky, tak najprv sa najedol jeden, potom druhy, lebo ocakavat od maleho dietata, ze bude 2 hodiny sposobne sediet a byt ticho pri stole, je fakt nerealne. Iste obdobie sme skoro vobec nechodili do restauracii, maximalne v lete na terasu, pretoze to bolo umorne pre vsetkych. Tiez som schopna sa otocit na pate, ked vidim v restike, ze tam kricia deti alebo pobehuju bezprizorne, je mi jasne, ze sa nenajem v klude a idem radsej inam..

mircalla
31. okt 2023

@julish Tak my chodime len pocas cestovania. Vidim x rodicov, co sa idu s malymi detmi vyvencit do kaviarne ci restiky, lebo sa im chce

majlo1234
31. okt 2023

@mircalla samozrejme, ja sa tiez chodim vencit, mam chut na urcite jedlo a syna na krku, tak idem. Co je na tom? Pokial ma z restauracie nevyhodia. Ak by ma vyhodili, uz by som tam nikdy nesla, ani do podnikov, kde mali kedykolvek problem s tym, ze som prisla s dietatom. Kazdy sa rozhodne, kde necha svoje peniaze. A kazdy nech sa rozhodne, kde bude jest. Ak nechces jest pri vrestiacich detoch, nemusis

tetapetra
31. okt 2023

Nevadia mi deti, vadia mi ich drbnuti rodičia.

jaroe
31. okt 2023

Mne to nevadí, ja som vtedy rada, že to nie sú moje deti a nemusím ich riešiť😁

eskop
31. okt 2023

Napíšem za seba. Mam malu dcérku, má veľmi časté hysaky, doma sa jej venujem, trávim s nou každú minútu času, chodíme často na ihrisko, do prírody.. ale sem tam musím ísť do obchodu nakupit(bez nej ísť nemozem) a práve vtedy ma zlu náladu napr alebo niečo a vrieska lebo niečo chce tak co mam robiť? Mňa by tak potešilo, keby viac mam bolo ohladuplnych, ved sme matky skoro všetky tu, tak sa čudujem ako toto niekoho vie nahnevať. Ôk nechodím do restiky len na oslavy alebo tam kde je vonku ihrisko pre deti a tieto miesta sú výlučne pre rodiny s deťmi aby to nikomu nevadilo.
A ešte jedna vec nie stále za to môže rodič, alebo dieťa.. veľa detí má adhd pripadne autizmus a ani by ste to na ne nepovedali a k tomu patria aj tie scény. Takže viac tolerancie prosim ❤️

sisaka
31. okt 2023

@vevesh u nas tiež nie sú reštaurácie s detskými kutikmi a asi je to tak dobre, lebo deti sa od mala učia, že do reštaurácie sa nechodí hrať, naháňať, vrieskať atd., reštaurácie ponukaju deťom kludové aktivity, zväčša detské menu, kde sa dá vyfarbovať, hrať rôzne hry, dajú k tomu pastelky, nech to rodičia nemusia vláčiť z domu, v jednej pizzerii im dávali cesto na hranie, inde bol baliaci papier ako obrus a dalo sa kreslit po celom stole atď.

Je na rodičovi, aby si deti ustriehol a zabavil, keď sa čaká na jedlo.Ak si rodičia nedokážu ukočírovať deti a tie sa nevedia vmestiť do kože, tak tam nemajú čo robiť. Je jasné, že s malými detmi je to náročnejšie, ale každý rodič má predstavu o tom, koľko dieťa vydrží sedieť a ako dlho a čím ho dokáže zabaviť, podľa toho vyberám reštauráciu a nie štýlom, je to malé dieťa, neviem si s ním rady a tak ostatní trpte.

Našťastie som sa tu nikdy nestretla s extrémne vyvadzajucimi deťmi, zdá sa, že rodičia sú tu celkom ohľaduplní voči ostatným a nejak tie deti menežujú.

Čo sa týka dojčenia, vždy som dokázala nadojčiť dieťa na verejnosti bez toho, aby som niekde sedela odhalená, vždy som mala pri sebe šatku, ktorou som sa zakryla, nebola to žiadna veda. V živote som si nedovolila prebalovat dieťa v reštaurácií, lietadle a pod. - WC majú prebaľovacie pulty a keď nie, vždy sa dalo prebaliť v aute.

akvi
31. okt 2023

@eskop obchod a reštika sú celkom dosť odlišné miesta. To isté dopravný prostriedok, čakáreň u lekára a pod. Neviem si predstaviť v dnešnej dobe situáciu, že je životne nevyhnutné sedieť s deckom v reštaurácii. Na rozdiel od tych ostatných miest.

cookie29
31. okt 2023

@eskop obchody nezvladaju vacsinou aj normalne deti, je to vsetko farebne, su tam svetla, to je proste prilis velka stimulacia ... ked posudzuju starsi ludia, tak mavnem rukou, ale je smutne ze mladsi a najma rodicia to nevedia pochopit

tosomja
Autor odpoveď zmazal
sisaka
31. okt 2023

@majlo1234 reštaurácia nie je ihrisko, tam nemajú čo vreštiace deti robiť. Keď nechcem počuť vreštiace deti, nechodím na ihriská, ale čakám od stravovacieho zariadenia, že mi poskytne určitý kľud na najedenie sa. Reštauračné zariadenie by som nikdy nevinila z toho, že tam nejaké decká robia bordel, ale určite by som ich požiadala, aby upozornili hostí, ktorí narúšajú normalnu atmosféru neprimeraným hlukom. Ak by odmietli odišla by som sama, nie som zvyknutá jesť pri blačiacich deťoch, čo sa nevedia zmestiť do kože.

aaadkaaa
31. okt 2023

Ja sa snazim svoje dieta socializovat a obcas zavitame aj do restauracie. Je tam detsky kutik, kde sa pohra, ked doje, kym dojem ja a potom odchadzame. No zial, stalo sa, ze plakala a chcela behat, no logicky ju clovek po podniku behat nenecha, tak par minut kriku bolo, kym som do seba doslova nahadzala zvysok obedu a odisli sme. Stalo sa mi vsak, ze starsie deti ju zamerne nechceli pustit do kutika a rodicia na to nepovedali absolutne nic, tvarili sa ako tie tri opicky, hluchi, slepi a nemi...a raz ju vyslovene narocky vystvali (mala rok) asi 8 rocne deti z trampoliny v restike, vrieskali, behali okolo a buchali do trampoliny, kym sa nerozplakala a nechcela odist...rodicia vyslovene pozreli na seba a povedali, ze to nie su ich deti, s huronskym smiechom...tak som sa zdvihla ja a nahlas tomu rocnemu dietatu vysvetlovala, ze hoci je malicka, je lepsie vychovana a ma viac rozumu ako tie deti a ich rodicia... ja neznasam, ked si niekto deti nekoriguje. Lebo je rozdiel, ked sa rocne dieta rozplace, lebo nemoze behat a nechape preco a place, kym matka doslova zbagruje zvysok obedu a je rozdiel, ked si niekto v klude popija kavicku a necha deti robit vyslovene bordel....

banderaska29
31. okt 2023

ja som bola najviac sklamaná a smutná z tejto spoločnosti, keď som bola nakupovať v obchode a moj synček s poruchou autistického spektra a v počiatkoch terapií začal kričať alebo nejak inak prejavovať tym svojim typickym sposobom emocie a niektoré dámy mi hovorili, aby som si ho lepšie vychovala. samozrejme, čo som im na to povedala hovorit nebudem, ale ostali zahanbené a kyslé, dokonca sa mi nie raz ospravedlnili. možno niekedy ide o rodičov takéhoto dieťatka a nemyslím si, že ono nemá právo byť začlenené do spoločnosti.

súhlasím ale s tym, že to je nepríjemné. pre ľudí, ktorí to nechápu, ktorí nemaju deti, ktorí maju deti a chcu si od nich možno oddychnut. len by sme možno mohli byt viacerí chápaví.

majlo1234
31. okt 2023

@sisaka samozrejme, o tom je aj moj prispevok. Ja ako matka s malym dietatom by som nejedla v restauracii, kde mi to zneprijemnuju okoliti ludia, pripadne personal. Ja ako osoba bez decka by som nejedla v restauracii, kde sa necitim prijemne.

Ide len o to, ze nie spravne vystvavat rodicov s detmi zi spolocenskych zariadeni. Ako som povedala, maju rovnake pravo byt sucastou bezneho zivota ako vsetci.

terezka1947
31. okt 2023

@majlo1234 súhlasím s tebou.
Mne nevadia rodičia s mini deťmi,nevadí mi ani plač s bežne detské správanie.
Nemyslím,že rodičia musia prestať chodiť do spoločnosti s deťmi.
Na druhej strane som sa vždy snažila o to,aby moje deti nevyrusovali....
A keď to niekedy už prekračovalo istú mieru,išli sme preč,či jeden z nás vzal dieťa von a upokojil ho.
Deti sa musia učiť byť v spoločnosti.
Ale my ako rodičia musíme vychovávať.
Myslím,že nikto normálny nemá problém s deťmi hicife,keď vidí,že ten rodič sa o nejaké dohovaranie snaží. A keď to nejde,rieši to odchodom,atď.
Nemôžem svoje vlastné deti postaviť na piedestál a kašľať na to,kde sme....lebo my sme sa tam rozhodli prísť a keď majú iní problém,je to ich problém.
Poznám si svoje deti,viem,čo zvládnu,viem koľko toho zvládnu a viem,že na niektoré situácie ešte nevyzreli.
Ale naučia sa a pôjdeme,zvládneme.

majlo1234
31. okt 2023

@terezka1947 pekne napisane. Tiez som velmi tolerantna, nenecham si revat decko v nejakej posh restauracii, myslim aj na ostatnych. Len ma vytaca, ze ti ostatni casto myslia len na seba. A pri tych, ktori deti nemaju, to este pochopim, je to neprenosna skusenost, ale pri detnych mi to hlava neberie. Jedina schodna logika je, ze oni boli zavreti doma, lebo nechceli nikoho obtazovat, a ocakavaju to od vsetkych.

lalenka33
31. okt 2023

@tosomja tak, ako ty radíš tým, že keď chcú jesť v kľude majú si objednať jedlo domov, si ho môžeš domov objednať ty, keď tvoje dieťa robí taký cirkus, že ho nemôžeš upokojiť. Veď keď na tom kúpalisku pri stánku vrieska a kope, tak jesť v takom stave nebude. Vezmeš, odídeš a vrátiš sa, keď sa upokojí. Prečo by z reštiky malo odísť 20 ľudí, ktorí sa chcú najesť v klude domov pred telku s donáškou a zostať tam jedna rodina s dieťaťom, ktoré sa nedá ukludniť?

lalilla
31. okt 2023

@lili1313 myslela som to tak ze spievali ale kvazi krikom nahlas, proste jsk keby ram boli samy. Keby si normalne pospevuju po tichu medzi sebou, ako som to mnoho x videla absolutne to nespomeniem, ale ludia sa za nimi otacali…tak to mi nepride normalne, takze to sice nebol plac ale stredom pozornosti vdaka prejavu boli

oblecenie99
31. okt 2023

No ja zas obdivujem, že sa vám chce s tými deťmi chodiť po tých reštauráciách.. na jednej strane sa to niekde niekedy naučiť ma, ale v dvoch, troch rokoch...? Skúšali sme, ale vždy to bolo o tom, že jeden z nás hodil jedlo do seba, kým druhý robil zabávača alebo asistenta v detskom kútiku či vonku pred reštikou a potom striedačka. Čo mám JA z takého zážitku? Aký zmysel malo ísť do tej reštaurácie potom?

babulkomale
31. okt 2023

@oblecenie99 najest sa napriklad? 😂

tosomja
Autor odpoveď zmazal
oblecenie99
31. okt 2023

@babulkomale No ale veď píšem, ako to prebiehalo v našom prípade, to nebolo o jedení, ale o rýchlom prijatí potravy, ktorú sme hádzali do seba na striedačku, žiadny zážitok, len nervy 🤷 akože keď bol úplne mini, že sedel v kočíku, tak bol v kľude, aj teraz je to už lepšie, ale ten vek cca 1,5 až 3, tak vtedy to naozaj nemalo veľký zmysel. Akože áno, najedli sme, ale díki pekne 😅 keď sme museli tak hej, ale ako pohodové trávenie si voľného času raz do týždňa, tak e e e 🫣😄

babulkomale
31. okt 2023

@oblecenie99 no ved, ides sa najest, nie vychutnavat atmosku. S takym malym v tom veku to ani nie je mozne.

dlucy
31. okt 2023

Vy ste neboli deti neplakali ste nikde-nikdy??? Niekde placu deti co sa da pochopit a ked sa ludia nahlas smeju alebo bavia to nikomu nevadi, nechapem…

annm81
31. okt 2023

@majlo1234 To je také moderné - oháňať sa právami, ale zabúdať na povinnosti. Nie, najesť sa v reštike nie je žiadne ľudské právo, na ktoré má nárok každý. Najprv si treba splniť povinnosť prispôsobiť svoje správanie miestu a príležitosti. Ak dieťa nie je dostatočne zrelé, aby dokázalo slušne sedieť v reštaurácii, tak nech ho rodičia vezmú na ihrisko alebo na piknik, kde krik a behanie nevadí. Do reštaurácií sa chodia ľudia v kľude najesť. Tak ako tam nepatrí krčmové pokrikovanie, tak tam nepatrí ani krik detí.

majlo1234
31. okt 2023

@annm81 ja si myslim, ze v restike je povinnost akurat tak zaplatit😉 a kedze peniaze mam, mam pravo tam byt aj s mojim deckom. Etiketa je samozeejme vec ina, ale tu sa dieta tiez potrebuje naucit, nebudem ho to ucit doma z jutubu.

annm81
31. okt 2023

@majlo1234 Aha, no tak skús sa tam správať ako hulvát a potom ti policajti prídu vysvetliť , či jedinou povinnosťou je zaplatiť. Myslíš, že v škôlke tvoje dieťa tiež môže pri obede hulákať a behať okolo?
Etiketu sa môže učiť v domácom prostredí, v škôlke,
v zariadeniach pre deti. Do reštaurácie môže ísť vtedy, keď je schopné v relatívnom kľude obsedieť aspoň 45 min. Ak to bude až v dobe, keď bude školák (a keď bbude musieť denne pokojne sedieť), tak mu nič neujde.

bagerka
31. okt 2023

Nie, nemám to rada. L3nze v dnešnej dobe každý vidí iba seba. Naš syn mal obdobie, keď nevedel v restike obsedieť, behat som mu nikdy nedovolila..tak sme do restiky asi pol roka nešli, kým to pochopil. Teraz ma 5 a je úplne v pohode. Vie, že na jedlo treba počkať

autor
31. okt 2023

Dobra diskusia sa tu rozvirila :D prispevok som pisala cestou domov z prace dost nahnevana. Zeny, co mi odporucili ist jest do restauracie, kde nechodia deti by som rada odkazala, ze taku reštauráciu, kde je zakázané chodit s dietatom, nemame :D a nie som ani zastanca jest niekde v office, ked mam hodinovú prestavku a rada sa po jedle aj prejdem. Nasedim sa v praci dost. Tieto situacie zazivam pravidelne a uz som musela reagovat. Prepacte, ale ja nikde nepisem o detoch s adhd alebo o autistoch. Nemyslim si, ze takito rodicia vylozene chodia po podnikoch a provokovat ludi. Taki ludia su pre mna to najmensie zlo. Tiez mam v okoli take rodiny a tie sa teda takýmto miestam vyhybaju. Rozprávam o nevypocutych detoch, ktore len drankaju o pozornost, lebo rodicia sa hraju na mobiloch, nedavaju im primeranu lasku. Za mna 90% tychto uvrieskanych deti ma narusenu vztahovu vazbu a väčšinou to sposobili rodicia ich nespravnou vychovou. Bud uplnou ignoráciu, kde vychovavaju stylom, ze nech sa vyreve a zavru ho do izby alebo stylom , ze raz mu dobre ze nie neznesu nodre z neba a druhykrat na neho nahucia, lebo oninsami riesia bordel v hlave. Myslim si, ze psychologickým skúmaním by sa hned prislo na to, ze preco su vaze deti take, ake su

zuzitko74
31. okt 2023

OK, asi si potrebovala dostať zo seba tú frustráciu a bola si zvedavá, ako túto situáciu vnímajú tí ostatní. Žiadne psychologické analýzy cudzích detí a ich rodičov ti však nepomôžu, aby si sa v pokoji najedla. Toto budeš musieť vyriešiť inak.