icon

Prečo nás rušia deti v reštaurácii?

31. okt 2023

To len mne prekaza, ked sa chcem vklude najest v restauracii a vytaca ma, ked tam vrieskaju male deti tak, ze si nepocujem vlastneho slova? A este sa ofuci matka, ktorej slusne poviem, ze nevsimli ste si, ale vase dieta tu obtazuje ludi, ktprinsa prisli najest? Nie, nie som tolerantna voci rodicom, ktorych dieta si vyzaduje pozoronost ( ktoru zrejme nedostava) tymto sposobom

marca12
31. okt 2023

Mne to nevadi. Mam pochopenie. Nikdy neviem,ci je take vzdy alebo len nema svoj den. Mna viac irituje,ked vidim ako deti stupaju obute po stolickach,sedacke....to nechapem,preco ich rodicia od mala neucia,ze obuty sa na sedacku nechodi.

pehavcek
31. okt 2023

Mam dieta a vediem ho k tomu aby sa slusne spraval.Ak sa trosku pozabudne tak ho pekne upozornim, ze nie sme na ihrisku a hned sa spamata.On sam nema rad ked deti lietaju ako besne tam kde sa to nepatri.Na druhej strane ak vidim, ze to dieta nie je uplne zdrVe a je to prejavom jeho ochorenia, vtedy som maximalne tolerantna.V lete sme zazili taku rodinu v pizzerii a hlasne prejavy toho dietata nikomu neprekazali....

majlo1234
31. okt 2023

@annm81 a tych 45 minut mi rozkazes z akej pozicie?

tosomja
Autor odpoveď zmazal
annm81
31. okt 2023

@majlo1234 Bohužiaľ ti to nemám ako rozkázať. Len si o tebe budem, spolu s väčšinou ľudí myslieť, že si nevychovaný sedlák, ktorému trčí slama z topánok.

konikmodry111
31. okt 2023

S manželom robíme už cely život v gastre a s našim chodime už od malička do reštaurácii. A od mala sme ho viedli k tomu ako sa ma správať v reštaurácii či v obchode či kdekoľvek. Nastastie to pochopil veľmi rýchlo 😁 mohla by som knihu napísať o tom čo som všetko zažila 🙈 ale nehnevajte sa na mna ale určite nie je normálne keď sa ideme najest do restauracie vyššej kategórie a dvojročné dieťa si behá po podniku a pchá prsty hosťom do jedla, odbieha ťahať mamin cecík von kazdych 5minut aby si mohol potiahnuť 3-4x 🙈kým sú rodičia na mobile. max si to všimnú, zasmejú sa aký je maly zlatý a tukaju si ďalej 🤦🏼‍♀️ ako sorry ale práve títo rodičia by si mali objednávať jedlo domov 🤦🏼‍♀️

autor
31. okt 2023

@tosomja a preco mas chut rozkazovat mi, co mam a nema robit :D ja sa najest mozem ist kde len chcem, lebo svojou pritomnostou nikomu nenarusam klud. Ale nevychovane deti do restauracie teda nepatria ani nahodou a svojou pritomnostou ten klud narusaju a ver mi, ze 99% ludi, co chodia jest do restiky su pracujuci ludia, ktori sa radi vklude najedia a nikomu to nie prijemne. Ty si teda otvor vlastnu restauraciu, kde budete chodit len vy, ako rodina. Preco by malo odist 99% restauracie len preto, ze syn tvojho muza je len frustrovany z toho, ze je z rozvratenej rodiny a zrejme citi z tvojej strany neprijatie, tak to dava najavo ;))))))))))))) mozno by len pomohol psycholog. Ale zo skusenosti viem, ze tieto pozbierane rodiny si myslia, ze aki su v pohode a ako to super vsetci zvladaju a potom moj manzel (psychoterapeut) ma plne anbulancie deti z rozvedenych rodin, ktore maju extremny problem viest plnohodnotne vztahy 🙂

thoughtfulweirdo
31. okt 2023

Mne vadia len vtedy, keď vyslovene robia zle a rodičia si ich nevšímajú. Mám svoje dve, ktoré sú z toho divejšieho a náročnejšieho konca, takže mám pochopenie pre to, že nie vždy sa dá dieťa "upratať" za 2 minúty, že niekedy proste nie plače, ale škrieka, nahlas rozpráva aj po ôsmom upozornení alebo hrkoce stoličkou a ani si to neuvedomuje, a rovnako mi je jasné, že deti sa budú správať vždy ako deti, nie ako zmenšenina dospelého. Zároveň je jasné, že aby sa dieťa naučilo v takýchto situáciách správať, musím im byť vystavované a zo začiatku to nemusia byť hneď hviezdne výkony, veď tréning robí majstra 😅 takže nevadia mi hlučné alebo neposedné cudzie deti, pokiaľ ich rodičia neignorujú.

tosomja
Autor odpoveď zmazal
thoughtfulweirdo
31. okt 2023

Inak riadne ma táto téma pobavila, asi týždeň dozadu sa tu iná hrdinská anonymka rozčuľovala nad deťmi, ktorým rodičia v reštike pustia tablet, aby nerušili detským správaním 🤣

autor
31. okt 2023

@tosomja jedina netolerantna osoba podla ostatnych komentarov si ty, lebo sa uplne arogantnym pristupom snazis ludom natlacit nazor, ze ONI su ti chybni, lebo neznesu jest v hluku. Pokial takto fungujete doma, ze tam po sebe skriekate jeden cez druheho, tak sa ani necudujem, ze detom potom take spravanie pride normalne. To iste, ako ked sedem rocne deti vulgarne nadavaju, lebo pocuju, ako otec na mamku krici, ze je j*****a

tosomja
Autor odpoveď zmazal
pribinak
31. okt 2023

@tosomja toto je presne tá arogancia - nepáči sa Ti ? Tak chod preč!
Čo tak opačne! Vychovajú si dieťa a potom ho ťahaj do spoločnosti

Jak to nie, to nie je moderne

annm81
31. okt 2023

@thoughtfulweirdo Ono sa tieto veci dajú krásne naučiť tak, že neobťažujeme okolie a dokonca aj bez tabletu. Všetko začína už doma - stačí mať každú nedeľu obed, kde sa vyžaduje slušné správanie, neskákanie do reči, sedenie pri stole bez odbiehania, jedenie príborom, počkanie, kým všetci dojedia. Pokračovať sa dá rodinnými oslavami, večerou u rodinných známych, vianočnou večerou u starých rodičov - kde všetci prídu elegantne oblečení, všetci sa správajú primerane situácii, nikto nevykrikuje ale sa slušne pri stole konverzuje. Keď chceme deti vziať na jedlo von, začíname miestami ako sú cukrárne - netreba tam dlho čakať a deti si určite nájdu niečo, čo im bude chutiť. A keď začíname s reštauráciami, stačí so sebou vziať nejakú knihu, omaľovánku, zabavné úlohy štýlu bludisko, nájdi rozdiel, spoj bodky, atď.

Je smutné, kam sa podelo slušné správanie sa v spoločnosti a základná úcta k okoliu, teda že nebudem svojim hulvátstvom obťažovať všetkých naokolo.

annm81
31. okt 2023

@tosomja wow, keď tak čítam tieto tvoje príspevky, vôbec sa nedivím, že máte doma deti, čo sa nevedia správať....

autor
31. okt 2023

@tosomja neotacaj si moju prispevky tak, ako to pasuje tebe. Ja nemam nic proti detom z rozvratenych rodin, ktore za to absolutne nemozu, ale za rodicov, ktori vo vacsine pripadov mozu za to, ako sa bude uberat dalej zivot ich deti 🙂 nie je sebecke na ukor svojich deti riesit frustraciu z rozvodu tym, ze budem stvat vlastne deti proti partnerke byvaleho manzela alebo naopak? Robit naprieky, len aby som si dokazal, kto je tu pan? Ocividne tam nieco nie je v poriadku, a uz ked si vy zakryvate oci pred spravanim toho chlapca, tak je dost hanba, ze ti to tu musi pisat cudzia osoba, lebo ty sa tu este budes tvrdo but do hrude, ake to je normálne a aki su druhi ludia dementni. Pritom sa staci pozriet ored svoje dvere a zacat od seba a netvarit sa, ze len ja som pupok sveta a ostatni ma mozu viete co. Presne toto je ten pristup vychovy, ze deti si robia co chcu, lebo rodicia ich k tomu vedu, ze moze ti byt u riti, co si myslia ostatni, akonsa citia, hlavne, ze ty sa dobre napapkas.

thoughtfulweirdo
31. okt 2023

@annm81 Jasné, že sa to dá trénovať aj doma. Lenže známe domáce prostredie a prostredie reštaurácie s mnohými rušivými elementami sú dve rozdielne veci spúšťajúce rozdielne reakcie u detí. Ak to neplatí pre všetky deti a nie je bežné, že sú deti v cudzom prostredí rýchlo prestimulované, tak som si asi dvakrát vytiahla čierneho Petra alebo čo 🤷🏻‍♂️ záleží samozrejme aj na tom, o akom veku detí sa bavíme. Úroveň seberagulacie, ktorú vieme očakávať od 5 ročného dieťaťa, je úplný nonsens očakávať od napríklad 2 ročného.

mircalla
31. okt 2023

@autor Uplne s tebou suhlasim. Je to isty typ ludi bez empatie. Ja a jedine ja.

hortenziaj
31. okt 2023

Autorka, chod na tu psychoterapiu ty, zjavne si frustrovana a vadí ti už všetko od vrestajucich deti po neviem co. Deti sú deti, proste nie vždy sa správajú podľa spolocebskych očakávaní a je smutné ze druhí to proste hneď odsúdia a kukaju na teba pri detskom výstupe jak na vyvrhela spoločnosti co si nevie dať radi s dieťaťom. (pri nejakej scéne kde mi dieťa dostalo záchvat plaču tak som videla tie pohľady a dokonca aj trápne reči ako by to oni dali, co mam robiť). Mala by si byt aj ty tolerantná voči druhým, lebo si zas myslíš ze sa všetci z teba poskladaju lebo ty sa chceš v kľude najesť a naj keby v reštaurácii nik nebol lebo ten robí to a ten to a tebe to vadi

hortenziaj
31. okt 2023

@mircalla hlavne ze vy dve prekypujete tou empatiou, tiež ste len ja a jedine ja, len aby mne bolo dobre, aby som mala kľud a ostatni trhnite si

tosomja
Autor odpoveď zmazal
tosomja
Autor odpoveď zmazal
viera77
31. okt 2023

Reštaurácia je miesto, kde sa kultúrne stoluje a platí určitý bontón. Kto ho neovláda, nech sa páči, existuje aj bufet "na stojáka". Nevrieskame v divadle, nevrieskame v kine (platí to aj pre deti)...tak prečo by sme mali vrieskať a správať sa nevhodne v reštaurácii, kde sa stoluje? (platí to aj pre deti). Deti boli, sú a vždy budú vizitkou rodičov a práve na týchto miestach sa tá vizitka aj ukáže.

annm81
31. okt 2023

@thoughtfulweirdo Preto na to treba ísť postupne. Od najbližšej rodiny, cez rodinných známych a širšiu, menej známu rodinu po zariadenia, kde sa dlho nečaká na jedlo alebo ktoré sú prirodzene hlučnejsie (napr. nákupné centrá). Potrebuje byť dvojročné dieťa v reštaurácii? Ak je to rodinná oslava, potom sa nič nestane, ak s ním vybehne von jeden rodič, potom druhý rodič, následne teta a dieťa nemusí vykrikovať a behať pomedzi stoly. Ak sa ide najesť, lebo sú na cestách, dá sa vybrať fastfood, dá sa vybrať nákupné centrum, v peknom počasí sa dá nájsť reštika pri parku, nechať si jedlo zabaliť a zjesť ho v podobe pikniku. Za iných okolností fakt netreba tak malé dieťa ťahať do reštaurácie- ak chcú ísť na večeru rodičia, treba zavolať na tých pár hodín opatrovateľku.

Vziať do reštaurácie dieťa, ktoré sa tam nevie správať, obťažuje okolie a tváriť sa, že je to takto v poriadku, je proste čistá sedlačina, čo je možno v pohode v dedinskom pohostinstve, ale určite nie v bežnej reštaurácii.

mircalla
31. okt 2023

@hortenziaj A com hovoris? Su ludia, ktori su ako zadubneci - stoji v prostriedku chodnika, ludia nemozu prejst, vykecava pri pokladni, ze nim sto ludi....Ja k nim nepatrim, takze neviem o com tocis. Snazim sa ludom nezavadazat, nezdrzovat ich a ani ich neotravovat .....pretoze mam empatiu. Do restauracii chodim s detmi len cez dovolenku a aj to vyberam daco vonku, kde sa da aj zahrat a nikdy nie nobl, aby som neobtazovala ostatnych (ale celkovo moje deti nikdy nehucali a spravat sa vedia dost obstojne)

tosomja
Autor odpoveď zmazal
lalenka33
31. okt 2023

@tosomja kopírujem z tvojho komemtu :
Napríklad ideme na kúpalisko, chceme sa najesť, a jedno z našich vystrája, búcha, kričí, reve. Tisíckrát môžem povedať nech je ticho, zapchat ústa, neviem čo všetko...či čo sa mám zobrať a ísť preč, lebo ty chceš jesť v tichosti? Tiež máš na výber, môžeš si objednať jesť domov.
Na kúpalisku sú väčšinou stanky z jedlom. Jedlo dostaneš väčšinou na plastovom tanieri a môžeš si ho zobrať na deku napríklad.
A nie, nevzala by som preč 5 ľudí od jedla. Ja, alebo otec dieťaťa by som ho vzala a šla s ním preč kým sa dostane do stavu v ktorom nebude obťažovať ostatných ľudí pri jedle. Druhý rodič môže ostať s ďalšími deťmi pri jedle a v kľude sa najesť. Ďalší rodič sa k nim môže opäť pripojiť, keď aa dieťa upokojí.
Mne nevadí keď sú deti v reštike trošku hlučnejšie alebo neobsedia pri stole. Sú to deti. Ale keď dieťa kričí, piští, reve, búcha, tak tam je rodič nato, aby zasiahol a bral ohľad na ostatných ľudí. Nieje absolútne žiadny dôvod nato, aby z reštiky domov odchádzali ľudia, ktorí nijako neobťažujú ostatných a ostávali tam práve tí, ktorí tých ľudí obťažujú.

tosomja
31. okt 2023

@lalenka33 ty píšeš o stánkoch, ja o reštaurácii.

thoughtfulweirdo
31. okt 2023

@annm81 V podstate s tebou súhlasím, rozdiel môže byť v tom, čo ktorá z nás považuje za dieťa, ktoré sa nevie správať a čo za dieťa, ktoré sa správa primerane svojmu veku 🙂 netvrdím, že je to práve tvoj prípad, takže si to neber osobne, často sa ale stretávam s tým, že sa detské veku primerané správanie dieťaťa považuje za "nevychované". S tým, že 2 ročné reštiku nepotrebuje súhlasím, to svoje neberiem ani do MHD, ak nemusím 😅

annm81
31. okt 2023

@tosomja Aj by som ťa citovala, keby si všetky komentáre nezmazala.