Prečo nás rušia deti v reštaurácii?
To len mne prekaza, ked sa chcem vklude najest v restauracii a vytaca ma, ked tam vrieskaju male deti tak, ze si nepocujem vlastneho slova? A este sa ofuci matka, ktorej slusne poviem, ze nevsimli ste si, ale vase dieta tu obtazuje ludi, ktprinsa prisli najest? Nie, nie som tolerantna voci rodicom, ktorych dieta si vyzaduje pozoronost ( ktoru zrejme nedostava) tymto sposobom
@majlo1234 problém nie je dieťa, ale nevhodné a obťažujúce správanie. A je jedno, či ide o dospelaka alebo dieťa. Nikto nie je povinný akceptovať obťažovanie.
@tosomja čo to mení na tom, že ľudia jediaci v klude sa majú vziať a ísť domov preto, že tvoje decko tam reve, kričí a búcha?
Vezmem za ruku a odchádzame. Ostatní členovia rodiny ostanú, dojedia a prídu za nami.
Dieťa sa nikdy nenaučí normálne sa správať v reštaurácii pokial mu rodič nenastaví hranice a miesto riešenia svojho vreštiaceho dieťaťa bude vyžadovať aby odišli ostatní hostia a nie jeho vreštiace decko.
@zmrzlinka2021 ano, mas pravdu. Ja som ani nikdy problem so stolovanim v restauracii nemala. Moje decko sa vie ovladat, a ked uz to prestava byt ok, rychlo dojeme a ideme. Ale aby som sa vyhybala takym miestam, lebo niekto sa citi na to, aby poucoval matky s detmi, kde mozu a nemozu chodit, len z titulu nespokojneho hosta…to sa mi nepaci, a proti tomuto nastaveniu spolocnosti sa snazim argumentovat. Casto sa mi stalo, ze ludia na nas zazerali, len ked sme vosli do restauracie/sadli do lietadla, len kvoli pritomnosti dietata. Akoby tie decka mali byt zavrete aspon do puberty doma, aby niekoho neobtazovali
@minenkak az kym nebudes mar svoje potom bude tolerantnejsia
@majlo1234 ale táto diskusia nie je o tom čo píšeš, ale je výslovne o nevhodnom a obtazujucom spravani
@zmrzlinka2021 ja som reagovala uz na konkretne prispevky, ohladom restauracii a kojenia na verejnosti, asi sa uz potom celkovy kontext stratil
@lapersefona mám
@thoughtfulweirdo Keď sa malé dieťa rozplače, lebo mu spadol najlepší kúsok koláčika, matka sa ho snaží utíšiť a keď sa to nedarí, vezme ho von - to je v poriadku. Ak dieťa rozleje pohár a vodou, ale inak sa správa pekne, je to v poriadku, veď občas sa stane aj dospelému. Ak je dieťa neustále hlučné, vykrikuje tak, že ho počujú všetci naokolo, zabáva sa tým, že udiera príborom o poháre to už v slušnej spoločností akceptovateľné nie je - na takéto prejavy je vhodné miesto ihrisko, alebo hudobná škola, nie reštaurácia. Ak malé dieťa spraví trocha neporiadku okolo seba, dá sa to akceptovať. Ak ho rodičia nechajú jesť rukami a schválne rozhadzovať jedlo naokolo, je to absolútne nevhodné. A situácia, kedy dieťa pobehuje po reštaurácii, pristavuje sa pri ostatných hosťoch, berie im veci zo stola a podobné (a rodič to hneď v úplnom začiatku nestopne) tak to je vrchol nekultúrnosti rodičov, lebo tí majú výchovou usmerňovať správanie dieťaťa.
Treba ist do Prahy, tam uz deckám chodit do restiky zakázali. Akurát neviem či plošne alebo len do vybraných.
Deti mi nevadia.Vždy mi vadia len rodičia ktorí neurobia nič preto aby ich dieťa bolo kľudnejšie a ešte sú aj arogantní.
@hortenziaj ja nie som pokrytec a nebudem sa tvarit, zd mi nieco neprekaza. Mam dost rokov na to, aby som vedela otvorit usta a povedat si, co je ore mna ok a co nie. Mne deti absolútne neprekazaju, ale ich nemiestne spravanie na mieste, kde sa pridu ludia najest a to sa razom zmeni na detske ihrisko, to mi prekaza. A prekaza to vacsine restauracie, ale nie kazdy ma gule prihovorit sa ignorantskym rodicom. Zvlastne, ze sa tu zrazu ozyvaju prave tie dotknute rodiny, ktore zrejme v tej vychove chyby robia, ale miesto toho, aby to riesili, tak radsej budu obvinovat okolie ze je netolerantne. Naozaj skvely pristup🙂 predstavte si, ze mate romanticku veceru s manzelom a konecne si uzijete cas pre seba a vedla pri stole tam hulaka partia lusi potuzena alkoholom a huciace deti. Iba totalny flegmatik by to dal. Vacsije ludi to prekaza, tak je na mieste tolerovat to, ze niekomu nie je prijemne pocuvat opiciaren pri obede. Kazdy chce toleranciu, ale ked on ma tolerovat zbytok restauracie, tak uz tam tolerancia zrazu konci. Psychoterapeuta potrebuje v dnesnej dobe vacsina ludi 🙂 aj ja mam svojho🙂 mozno by mali chodit na terapie viaceri a spolocnost by sa uberala uplne inym smerom ;)
@annm81 uzasny postreh jednej inteligentnej zeny 🙂 ach, keby ludia viac na sebe pracovali miesto totalnej ignoracie, potom by sa tie chybne vzorce neprenasali z generacie na generaciu.
Vadí aj nevadí mi to. Ide o miesto a aj vek dieťaťa. V reštaurácii, kde je detský kútik by mi to nevadilo, lebo to je už samé o sebe prispôsobené deťom, takže to by si mali uvedomiť aj hostia, ktori sa tam rozhodnu jest, kde detský kútik nemajú by mi to vadilo podla veku dieťaťa a podla postoja rodičov k správaniu dieťaťa. Ale ak by mi to vadilo, vedela by som, že je to len môj súkromný pocit a nepoznám okolností, takže by som sa nešla na danom rodičovi ci dietati absolútne rozčuľovať.
@annm81 A čo napríklad dieťa, ktoré vie kultúrne stolovať, ale z času na čas sa nahlas rozosmeje, prípadne niečo hlasnejšie zvolá, aj sa samé uvedomí, ale o chvíľu sa pozabudne znova. Alebo dieťa, ktoré vie kultúrne stolovať a rozpráva potichu, ale je neposedné, tak sa každú chvíľu vrtí, zahrkoce stoličkou, stolom, kopne nechtiac do radiátora. Alebo dieťa, ktoré inak sedí ticho a bez vrtenia sa, ale každú chvíľu na niečo nadšene nahlas zvolá "aha!", "waaau!", "super!". Alebo dieťa, ktoré je na to 4678 krát upozornené, ale aj 4679.krat sa pokúša nadviazať slušný rozhovor s cudzími ľuďmi okolo. Alebo dieťa, ktoré sa 453738 krát za hodinu opýta hlasné "ale precoooo"... A viem pokračovať, to je len pár príkladov z poslednej doby 🤷🏻♂️ je jednoduché rozdeliť všetko na čierne alebo biele, ale v realite majú deti oveľa viac prejavov ako len nešikovnosť alebo naopak totálnu anarchiu bez regulácie rodiča.
Mňa raz vytocilo vlastne dieťa v obľúbenej reštaurácii 😂 jak keby sme ju z jaskyne vypustili
Nemyslím si, že je z tvojej strany OK, hodiť všetkých prispievajúcich do vreca s nálepkou ,,rodičia nevychovaných detí". Každému z nás vadí, či nevadí niečo iné a dokáže sa s tým vyrovnať inak. Tebou popísaný jav v reštaurácii mi zvyčajne vadí len pár sekúnd, potom prepnem do módu ,,verejná samota" a zbytok času, ktorý som tam, to takmer ani nevnímam.
Dosť možné, že si v debatke, jednoducho, len nerozumieme. Netuším presne, aký typ správania popisuješ. Mnohí rodičia s malými deťmi však zažívajú nevraživé pohľady už keď vstupujú do reštaurácie a nevraživé pohľady k ich stolu zalietajú zakaždým, keď deti otvoria ústa, aby niečo povedali, hoci pekne sedia, jedia a nevystrájajú. Toto považujem za extrémnu netoleranciu zo strany bezdetných.
Potom sú tu rodinky, kde sú detičky trochu temperamentnejšie, hlučnejšie, ich správanie je rušivejšie, ale stále tá rodinka sedí pri jednom stole a nepohybuje sa v priestore reštaurácie. Ruku na srdce, všetci dobre vieme, že takéto správanie dokážu vyprodukovať aj skupinky bez detí, nie je to špecifikum, za ktoré by sme mali kritizovať len rodinky s deťmi.
Niektoré tu popisujú extrém v podobe detí, ktoré behajú po reštaurácii a siahajú do tanierov hostí pri iných stoloch a rodičia ignorujú. Nuž, toto som, našťastie nikdy nezažila.
Aby som to zhrnula, nemám problém tolerovať tie prvé dve, mnou popísané situácie. K tretej sa vyjadrovať nebudem, netvrdím, že to neexistuje, ale myslím si, že sa to objavuje extrémne zriedkavo.
Ako si to hned pekne zhodnotila, odsudila… no stava sa aj v najlepsich rodinach ze dieta nema dobry den. Nekonecne ju urcite mrzelo, ze ty si sa v klude nenajedla… mozno by bolo fajn nebit taky dolezity a nepozastavovat sa nad kazdou somarinou.
nebyt*
Bezohľadné správanie ma veľmi obťažuje...a to pracujem s malými deťmi a myslím si, že veľa znesiem... Mňa skôr vytáča to, keď sa o takomto správaní sa detí s niekým rozprávam a dotyčný /á/ mi povie, že to bolo vždy tak..., len si to nepamätám.... Nemyslím si to, že to bolo vždy tak, skôr že benevolencia rodičov voči správaniu sa ich detí už dnes u mnohých nemá absolútne žiadne hranice..., ľutujem iba to dieťa a neskôr aj ich rodičov...Dnes mnoho rodičov /netvrdím, že všetci/ vnímajú nevhodné správanie sa svojich ratolestí a absolútne nezasahujú, iba sa častokrát pousmejú, či ho ešte podporujú..., vraj "moje dieťa sa musí vedieť presadiť, lebo doba je ťažká...", no smutné...., pamäť mám ešte dobrú, deti svoje odrastené, ale to, čo vidím častokrát kdekoľvek na verejnom priestranstve /aj v reštauráciách/ s malými deťmi si teda absolútne z doby mojich malých detí nepamätám...a to tiež nie vždy "mali svoj deň"... Mnohé deti dnes vyrastajú "bez jasne stanovených hraníc" a rodič si častokrát myslí, že ich dieťa bude môcť veselo fungovať bez hraníc aj v kolektíve.... Za najťažšiu prácu pod slnkom považujem výchovu detí - koľko jej dáš, také to máš....
@thoughtfulweirdo Ak sa hlasno prejaví raz-dva krát, ok, stane sa. Ak sa pozabudne každých pár minút, tak významne ruší ostatných. V reštaurácii sa má človek správať tak, aby o ňom okolie nevedelo - a to sa týka nielen detí, ale aj dospelých, lebo áno, aj mnohí dospelí sa nevedia správať a sú hluční. Nadväzovať rozhovor s cudzími ľuďmi je v takomto prostredí tiež nevhodné a rodič tomu má zabrániť. Small talk môže nadväzovať v autobuse alebo v čakárni lekára, nie na mieste, kde ľudia majú súkromné aj pracovné stretnutia, dokonca pohovory do práce, dávajú rozhovory do novín, oslavujú výročia, alebo sa naopak chcú rýchlo nerušene najesť a bežať do práce.
do divadla, do opery neberiem dieťa, ktoré na kultúru ešte nedorástlo..to isté platí o reštaurácii. áno vadia mi hlučné a nevychované prejavy detí.
naposledy v lietadle, neriadené vrieskanie, a nie neboli choré. potom pokračovali na letisku pri kontrole dokladov. zhadzovali panely s páskami. matka mi pripadala ako na práškoch, nakoniec otcovi tiež praskli nervy, chytil decko pevno za ruku a to ho začalo biť. no to je asi tá výchova nevýchova.
@tosomja ja som len chcela poukazat na nevhodne spravanie aj u dospelakov, aj u deti. Samozrejme mi prekaza nevhodne chovanie u hocikoho a hlavne na miestach, kde sa to nehodi. Ved asi mam nejaky pud sebazachovy, kde viem, co sa patri a co nie. Ja chodievam do restauracii pravidelne. Ci uz cez tyzden v ramci prace alebo cez vikend s manzelom. Uvediem to, co ma rozculilo a uz som to zazila viackrat. Dieta pri vedlajsom stole skriekalo, doslova skriekalo. Kazdy vie, ze male 2 rocne deti maju tak neprijemne prenikavy skrekot, ze mi sem tam az v usiach zahucalo. Toto robilo kazdych 10 sekund. Jeho matka na mobile. Potom mu nechcela nieco dat z taniera, tak zacalo tak revat, akoby ho drali z koze, sadlo si na zem, drzalo sa nohy tej matky a malo normalne hysak. Vsetci v restauracii boli pohorseni a to je fakt restauracia na urovni, kde chodia slusni ludia. Nie ziadny notorest s detskym kutikom. Casnicka doslova povedala, ze tato rodina tam eobi bordel pravidelne, ale zial s nimi nemozu nic robit. Vela ludi ked vidi, ze tam sedia, Tak sa otacaju na pate. Kazdy uvedomely clovek vidi, ze tomu dietatu sa nevenuju tak, ako maju. Je tam totalna ignoracia. Ta zena je dost znama aj na aociaonych sietach, ale.to nie je podstatne. Vsetci, kto ju realne niekde zazili vidia, ze ta dokonalost, ktora sa prezentuje, je len obycajna pretvarka. A je tam obrovska medzera vo vychove. A to nebudem hovorit, ze dotycna je z tych menej chapavych a na taketo ,,sedliacke" spravanie je zrejme zvyknuta
Hm, tak nabudúce skús obyčajný mekáč, tam je veľa obyčajných rodín s obyčajnými deťmi a správajú sa úplne normálne. Horných desaťtisíc vždy bude svojim spôsobom extrém.
Dám vám sem dosť čerstvý príklad ( pár dní dozadu sa to stalo.A aj preto som napísala to, čo som napísala )
Stretla som sa s kamarátkou ktorú som naposledy videla v dec.2019, potom covid a keďže žijú v USA tak bohužiaľ skôr sa nedalo.
Stretli sme sa v reštaurácii poobede, že si dáme nejaké dobré jedlo, pár miešaných nápojov, pokecáme, lebo však taká doba..hoci sme stále v kontakte, osobne je osobne.
A neboli sme na " meníčku" za 5 €.
I keď, myslím si, že aj v tom prípade mám-e právo sa v kľude , slušne najesť.
Pár stolov od nás sedela pani s dvoma deťmi (jedno vo vajíčku, jedno asi 5 r.) a asi s kamarátkou.
Že to vo vajíčku mrnkalo, plakalo..to nám absolútne nevadilo.
Ale že to 5 ročné obiehalo stoly, nám okolo tanierov robil brm brm autíčkom, vzal kamarátke príbor ( vidličku a nožík) a urobil si z toho nájazdovú rampu..
To bolo..
Ani neviem ako to pomenovať.
Avšak vrchol bola mamička dotyčného chlapca.
Keď sme ju upozornili, že by sme sa rady v kĺude najedli , aby si zavolala syna späť ku sebe, tak sa na nás ešte ocapila " bože, je to dieťa.Aby ste sa neposrali paničky".
Tak ako pardón.
Ona sa v kĺude najedla, pofotila si jedlo, pofotili sa s kamoškou..lebo však na IG treba zazdielať a my sme boli "paničky"a tie zlé
Dojedli sme, dopili nealko , zaplatili a odišli..
Ak je toto v poriadku, tak ok- my dve sme boli tie vadné.
@maca1984 toto debilne spravanie a ignoraciu vidim vacsinou u lusi s nizsim intelektom. Bohuzial, vacsina takych ludi bola aj tak vychovana, tak jasne, ze tie vzorce sa presuvaju dalej. Je smutne, ze tato skupina ludi si mysli, ze je to uplne normalne, ale pritom kazdeho len obtazuju svojimi nevychovanymi zvykmi a tam presne vidbo, ze ta matka ignoruje to dieta a ono si potom vynucuje pozornost u druhych ludi 🙂 smutne

@tosomja Tak obcas si treba uznat, ze ked opises, ako sa dieta nevie vpratat do koze a nasledne polozis otazku, kde si to povedala a niekto ti to niekto skopiruje, ze uz asi moc nemas cim argumentovat