Prečo nás rušia deti v reštaurácii?
To len mne prekaza, ked sa chcem vklude najest v restauracii a vytaca ma, ked tam vrieskaju male deti tak, ze si nepocujem vlastneho slova? A este sa ofuci matka, ktorej slusne poviem, ze nevsimli ste si, ale vase dieta tu obtazuje ludi, ktprinsa prisli najest? Nie, nie som tolerantna voci rodicom, ktorych dieta si vyzaduje pozoronost ( ktoru zrejme nedostava) tymto sposobom
Boha aj mňa to vytáča a ešte o to viac keď tie ukričane deti sú moje . Ale niekedy sa tvárim že nie sú keď veľmi kricia 😁😁😁
No. Aj ja mam takeho, ze je utrpení zivotne s nim zit a ist niekam, hocikam. V obchode beha jak debil, preskakuje hocico, ked nezjapem ja, tak vzdy sa niekto nájde, a utrpení zazívame od jeho narodenia.
@majlo1234 tak ja píšem za seba- nás.
Toto bol 4, max 5 ročný chlapček.
A ako píše vyššie v komente autorka, zrejme si len vynucoval pozornosť, pretože predtým bol pri inom stole- odtiaľ ho tiež vypoklonkovali a aj od " barového pultu" ( neviem ako inak mám nazvať pult kde je pokladňa).
Ľúto nám ho bolo, ale my sme sa tiež prišli najesť, užiť si spoločné chvíľe.
Neprišli sme do Mš robiť animátorky.
Tvoje argumenty začínajú byť zľahka manipulatívne. Každý, kto má na túto tému iný názor než ty, má nižšie IQ a nevie sa správať?
Dieťa môže v reštaurácii ,,vrieskať" napr. aj preto, že sa popáli na polievočke. Môžem zareagovať hnevom, že ma to obťažuje (naozaj je to nepríjemný zvuk), alebo môžem zareagovať súcitne a chápajúco. Ty však ponúkaš len odsúdenie a hnev, alebo byť v krabičke s nálepkou ,,buran s nižším IQ".
Nechcem ľudí deliť na vyšší a nižší intelekt.
Myslím si, že aj ľudia s nižším intelektom, nízkym- nižším vzdelaním môžu z detí vychovávať slušných ľudí, čo už ako deti( primerane veku) budú vedieť ako sa kde majú- môžu správať.
Toto bola ignorácia zo strany matky, vynucovanie si pozornosti zo strany dieťaťa.
A to je pre mňa " nou gou"...
Ak si dieťa nevšíma, nevie si ho " upratať", tak je ona práve tá, ktorá si má objednať jedlo domov.
Nie my, ktoré sedíme a nikoho svojim správaním neotravujeme,neobťažujeme.
5 rocny je predskolak, ktory uz ma mat socialne zrucnosti na nejakej urovni. Opisane bolo spravanie ako u dvojrocneho, u ktoreho je bezne akceptovatelne, ak je korigovane rodicmi. S tou castou o IQ minimalne u mna places na nespravnom hrobe 😉
@maca1984 mali ste plne pravo ozvat sa, jeho matka mala bud zly den, alebo nie je dobre sama vychovana. Nemas preco zabavat cudzie dieta v restauracii
@maca1984 tazko povedat, nepozname ju 🙂 Pravdou je, ze deti su teraz casto stredobod vesmiru rodicov a tiez to nie je dobry “styl” vychovy, treba predsa ucit tolerancii.
Ale zapojila som sa do diskusie hlavne preto, ze sa stretavam s nedostatkom pochopenia a tolerancie prave pre matky s detmi, co bude asi pozostatok doby minulej 🙂
@cookie29 ani dobra vychova nezaruci v dospelosti dobreho a empatickeho cloveka.
Neviem ,ci autorka ako decko absolutne nerevala a nepilila usi rodicom a okoliu na nejakej prechadzke v parku ,na ulici,v obchode.(nemuseli ani jej rodicia chodit do restauracie). Mozno bola autorka kludne dieta ,pokojne,javilo sa ako slusne vychovane,ale v dospelosti jej tej empatie a sucitu extremne chyba....zial,nie vzdy je to chybou rodicov ak v dospelosti sa clovek sprava ako sa sprava...
@fantaghiro21 ty ides pisat o empatii? A preco nemoze byt empaticky rodic zleho dieťaťa a nevezme ho von ukludnit sa alebo inym sposobom si ho neuprace. Ja som empaticky clovek na uplne ine zivotne a smutne situacie a ie na uvrieskane deti ignorantskych rodicov. Zvlastne, ze jedna rodina obtazuje celu restauraciu a cela restauracia ma byt empaticka, lebo im sa ne hce riesit skrekot ich dietata. Tak asi sa ma cela restauracia empaticky zodvihnit, nechat si zabalit jedlo so sebou a vklude odist, aby sa jedna mamicka mohla vyblaznit sama pri stole so svojou ratolestou:D to nema absolutne nic s empatiou 🙂 uvedomely a slusne vychovany clovek nedovoli svojmu dietatu behat, ako po igrisku na miestach, kde na to nema pravo, nedovoli mu hulakat, skriekat, trieskat a pod. Taky clovek sa snazi situaciu riesit. Nikto tu predsa neriesi normalny detsky plac, ani to, ze sa asi popalilo na polievke :D ked dieta skrieka kazdych 10 sekund a NIKTO ho nedokaze usmernit, tak mi nenahovarajte, ze toto je normalne, vsak je to dieta. Jedini netolerantni ste potom vy
@annm81 Tiché rozhovory sa ale podľa mňa dajú natrénovať jedine práve na tých miestach, kde sa vyžadujú. Aspoň teda u nás rodinné stretnutia prebiehajú vždy radostne, živo, družne, neviem si ani predstaviť, že keď sa už raz za pár mesiacov konečne viacerí stretneme, nariadime tiché hlasy, lebo trénujeme deti 😄 každopádne zhodneme sa, že deti nemajú cielene obťažovať cudzích a motať sa pod nohami a záchvaty emócií tiež treba ísť vyriešiť von, ale veru radostné dieťa za stolom alebo v detskom kútiku neviem považovať za nevychované.
@autor Citala si moje komentare vyssie?
V uvode prispevku nepises o nicom,ze by matka dietata situaciu neriesila,mala vylozene nohy a absolutne ju situacia netankovala.to,ze si ty reagovala podrazdene, nedotklivo,lebo si sa chcela najest a nepocula vlasneho slova,a upozornila matku dietata arogantnym stylom...je tvoj problem
Nikto z tvojho pisania neusudi,ci matka dietata kruzila okolo dietata alebo nie🙂...usudzujem preto len z tvojho stylu pisania a arogantnosti.(nepoznam ta,minimalne ked si pisala diskusiu anonymne ,preco?)
Ak si matke povedala :nevsimli ste si ,bla bla...dalo sa to aj
"Prepacte ze vas vyrusujem,ale prekaza mi...
@fantaghiro21 a ty si tam bola? Ked sa odvazis hodnotit, ako som reagovala na tu matku? V prispevku som jasne napisala, ze som jej slusne povedala, ze jej dieta vyrusuje ostatnych ludi, ltpri sa prisli vklude najest. Ked slusne prihovorenie beries za arogantne spravanie, tak potom jaciace dieta, ktoré vyrusuje celu restauraciu je co? To je za mna uplna arogantnost. Kedze take spravanie obbtazuje kazdeho a nie je to vobec o tom, ze len mna obtazuje nejake dieta. Ja deti absolutne nevnimam, pokial svojim chovanim vyrazne nenarusaju prijemne prostredie. To ma byt v poroadku, ked tam chodia ludia na pracovne stretnutia, starsi ludia a trebars aj ludia, ktori nemaju radi deti? Preco by kazdy mal brat ohlad len na matky a ich deti? Preco sa neberie ohlad aj na ludi, co im nepride krasne a rozkosne, ked dieta od vedlajsieho stooa skrieka, do vsetkeho bucha. To je uz len tolerancia, ze ludia maju drzat huby len preto, lebo nejaka zena porodila a teraz sa vsetci zblaznime, lebo dieta, nununu. Akceptujte prosim aj to, ze je v poriadku, ked niekomu prekaza detsky skrekot. Ked niekto neochka nad vasim dietatom a nejde sa poskladat z toho, ze tlacite kocik. Su rozni ludia. To, ze niekto slusne sedi v podniku a chce sa vklude najest a je mu neprijemne pocuvat podobne situacie,
@fantaghiro21 a uz som tu davno vysvetlila tu situaciu, ako to bolo. Takze nie, nestaci si precitat 2-3 moje komentare....a stale neviem kde prezentujem moje arogantne spravanie. Co je ore teba arogantne? Poprosim presny priklad. Ci len to, ze mi prekazaza uvrieskane dieta na mieste, kde sa to nehodi?
Prečítala som si všetky komenty ( sviatok- mám čas) a nedá mi nespomenúť ešte jednu situáciu, sice už dávnejšie, ale keď sa to tu spomína.
S manželom sme boli na obede a skríža môjho chrbta- takmer priamy pohľad môjho muža- maminka vytasila prso a dojčila.
Je v poriadku ak potrebuje dať bábatku- dieťaťu jesť.
Ale viem, aké to bolo môjmu mužovi nepríjemné.
Hoci pozeral na mňa, videl prsník cudzej ženy.
Žiadne krytie, prso vonku...
Takže sme sa dozvedeli, že tebe v podstate vadí len tá konkrétna rodina, ktorá chodí pravidelne otravovať ľudí do reštaurácie, kam ty chodíš počas obedových prestávok v práci. V tejto situácii s tebou súcitím a plne chápem, že ťa to hnevá.
Čo však pre mňa nie je OK, je spôsob, akým si svoj hnev dala najavo.
Tvoj prvý príspevok bol veľmi nejednoznačný, dal sa naozaj pochopiť rôznymi spôsobmi. Preto ľudia mali reakcie také, aké mali, lebo aj maminky s malými deťmi majú svoje zlé skúsenosti, kedy ich niekto odsudzuje aj za to, že dieťatko niekde na verejnosti zaplače, alebo hovorí len trošku hlasnejšie. Ver tomu, že ani tebe by sa nechcelo sedieť doma cca do 5 rokov dieťaťa a nikam s ním nechodiť, lebo čo ak tvoje dieťa bude niekomu prekážať.
Ty si však mala pred očami len tú svoju konkrétnu situáciu a nechcela si pochopiť, že je to celé len nedorozumenie spôsobené tým, že každý z nás hovorí o niečom inom. Začala si diskutujúce obviňovať, že zrejme majú podobne nevychované deti, ak toto obhajujú a celkom určite sú to osoby s nízkym IQ a sedliackymi nespôsobmi. Asi aj preto si sa viacerým diskutujúcim javila ako neempatická.
ja som tento tyzden citala spravu zo zahranicia-rodina dostala k uctu 40 eurovy priplatok za nezvladnute deti, ktore obtazovali inych hosti v restauracii...za mna palec hore...uz mnohym praskaju nervy...mnohi ludia si aj chaty, penziony rezervuju s otazkou,ci v tom case tam budu ubytovane rodiny s malymi detmi...a nie. nie su to pripady pre psychiatra, lebo nenavidia male deti, ani nie su precitliveli...len su to normalni ludia, ktori sa chcu najest v klude a oddychnut si v klude-nezaplatili si za to,aby pocuvali vreskpt, ziapanie, buchot a vyvadzanie...este aj zvierata v zoo sa vedia lepsie spravat ako to, co castokrat vidim u deti...
@zuzitko74 Ja netuším prečo sa nesúhlas s vláčením dieťaťa na nevhodné miesta hneď zo strany rodičov, ktorých deti sú buď príliš malé, alebo príliš nevychované, otočí na vyhlásenie, že musia do x rokov sedieť doma. Nikto vás nenúti sedieť zavretých doma, ale vyberajte si miesta tak, aby boli vhodné na pobyt s dieťaťom. Ako k tomu príde niekto, kto si už objednal jedlo v reštaurácii, kúpil lístky do divadla, či cestoval stovky kilometrov do múzea či galérie a len preto, že niektorí rodičia nemajú súdnosť, ale zato majú často nevychované deti, príde o peniaze aj o príjemný zážitok? Je miliarda miest, ktoré sú vhodné na pobyt s dieťaťom - od detských kaviarní, cez ZOO, ihriská vnútorné aj vonkajšie, detský bazén, umelecké dielničky, až po rôzne druhy múzei. Je toľko možnosti, ako stráviť s dieťaťom čas tak, že sa si to užije aj dieťa samotné (ako si užíva tú reštiku, ak tam len huláka pri stole??) a súčasne tieto deti a rodičia nie sú považované za sedlákov, čo sa prvýkrat dostali zo svojej chalupy do civilizovanej spoločnosti.
Prečítala som celú diskusiu, chápem autorku, chápem aj normálne matky, normálne píšem preto, lebo častokrát sa stretávam s názorom a postojom "ja som matka, a všetci okolo sa prispôsobte", aby ste rozumeli, uvediem priklad, v práci, našťastie nie na mojom oddelení bola baba s dvomi deťmi, ocr si zo zásady nebrala, lebo by mala menšiu výplatu, zostávala na HO, keď jej šéfka povedala ok, ale neodvádzas ani polovicu práce, dostala odpoveď, veď nech robí kolegyňa, nemá deti, môže byť v robote dlhsie . Druhý príklad, v marci som si vybavovala pas, mala som casenku, tak som prišla 15 minút pred, sedíme v čakárni asi 6 ľudí, prihrnie sa baba s kočíkom, že ktoré dvere sú na občianske, rozsvietilo sa cisielko vstal pán s číslom a baba ho skoro zvalcovala, že ona má predsa prednosť, lebo má malé dieťa, no cirkus veľký, riešila to sbs a informatorka tam vysvetľovala mamičke, že síce matky majú prednosť ale za určitých podmienok. A takto môžeme pokračovať. Väčšinou si ani neuvedomíme že stretávame normálne matky, lebo ony riešia veci normálne a tak ako sa má, a v pamäti zostanú väčšinou výstrelky matiek, ktoré presne poznajú "svoje práva", napríklad právo ísť do reštaurácie a v klude sa najesť, ale nerieši už že v kľude sa najesť majú právo aj ostatní hostia.
@annm81 Osobne som bola s dieťatkom mladším než tri roky v reštaurácii až raz v živote, naozaj to vtedy bolo nutné a potrebné a zvládli sme to v pohode. Nie som zástancom toho, že treba s malým dieťatkom chodiť všade. Lenže ja som ani predtým než sa mi narodili deti ktovieako nechodila do kaviarní a reštaurácií, nechýbalo mi to.
Dokážem však pochopiť, že niekto má iný spoločenský život než ja, inú partiu a iné miesta, kde trávi svoj voľný čas. A dokážem pochopiť aj to, že sa chce aj naďalej stretávať so svojimi bezdetnými priateľmi, preto urobí všetko preto, aby si jeho drobátko na takéto miesta postupne zvykalo. Že to nejde hneď ku spokojnosti všetkých zúčastnených asi chápu všetci.
@poppy22 áno v podstate máš pravdu, problém je že tu sa ľudia často tvária čierno alebo bielo. Žiadne odtiene sivej medzitým neexistujú. Ja mám deti živé striebro nech robím čo robím. Väčšinou do reštaurácii nechodíme pretože ich správanie je na nervy pre mňa 😂 práve kvôli pohľadu iných ľudí, odfrkavajucich zaberajúcich a sudiacich. Za normálnych okolnosti trvá “kríza” pár minút. Ale keď sa cíti tlak a stres tak to trvá dlhšie. Nehovoriac o tom, že úprimne, nie som si istá že odchod z reštaurácie je riešením. Tým ostatným to možno dobre padne, ale zároveň deti naučím že keď sa im niečo nepáči a chcú ísť preč stačí zahrať hysak.
@som_realistka no sprosti ľudia sú na oboch stranách. Videla som ženy, ktoré vleteli do obchodu kde stal rad s tým, že tehu a ona ma prednosť, no vizuálne predpokladám že ráno mala na teste // (preháňam) a na druhej strane keď som ja v 9m bola v obchode a ledva stala, nemala som na vyber, tak sa všetci tvárili že ma nevidia. Jediný kto ma chcel pustiť bola babka s paličkou. Kde je zlatý stred?
@tosomja uz som cakala, kedy vytiahnes nieco o mojom nestastnom zivote :D trosku dlhsie ti to trvalo, ale prislo to :D tak isto, ako sa tu certis ty, tak mozem kludne aj ja o tebe napisat, ze zrejke tvoj zivot nie je podla tvojich predstav :D je uplne normalne nebyt strasne happy a v dobrej nalade 24/7. A to, ze uz bola posledna kvapka to, ze mi jedna ignorantska rodina pokazila obed nepovazujem za odraz mojho ,,nestastneho" zivota
Ja uz tu situaciu ani neriešim, iba sa snazim vysvetlit mpj pohlad ako nezainteresovaneho cloveka, co sa rozumie detskej psychike a ze velakrat za tymito hysterickymi zachvatmi je ovela viac, ako len to, ze je to dieta. To, ze ty si si automaticky hned vsetko vztahovala na seba, uz moj problem nie je. A nie, moj manzel nie je moj terapeut :D ale vidim, ze ty si nikdy ziadneho nenavstivila a v tejto oblasti si uplne mimo, lebo rodinni prislusnici nikdy nemavaju psychologa/psychiatra svojho manzela, otca atd.
@autor sloncila som v diskusii niekde na stranke 3-4,kde som aj reagovala komentujucej(nie tebe)
Tvoja reakcia po tuto stranu,je takmer ziadna.takze nie,necitala som este celu diskusiu ani tvoje komentare.ak si taka pozorna,urcite si uplne na zaciatku citala moje vyjadrenia .No podla tvojich reakcii si ani to necitala.nebudem sa opakovat,najdes ich na zaciatku diskusie.ale nie,neuznavam rozmaznane deti.ale to by si musela najprv skor mysliet a nieco rozdychat,(precitat)pred tym,nez cosi napises,nereagovat prchko..
Len tvoj styl komunikacie mi pride detinsky ..
Si prehnane samoluba a o arogantnosti si stojim stacia mi reakcie na tejto stranke dievcatam,nebodaj
@tosomja . Neviem vsak,ci ked sa preluskam diskusiou,sa na nazore nieco zmeni .
To ze si v uvode temy nespomenula fakty ,ale nespravne info,je zase len tvoje maslo na hlave
Opat ta prchkost...
@fantaghiro21 ale ja sa ta normalne pytam, co ti pride arogantne. Chcem priklad. Pre mna nienje argument, mne pride, ze si arogantna a samoluba :D ja sa ta pytam, cim konkretne? To, ze tu otvorene pisem svoj postoj k niecomu? To, ze som sa vyjadrila, ze treba respektovat to, ze nie kazdy je materinský typ a nie kazda zena chce dieta. Preto sa ta dotykaju moje vyjadrenia a pridu ti arogantne? Mne pride detinske skor to, ze ked niekto sa postazuje na uvrieskane decka, ktore zneprijemnuju ludom obed/veceru,tak automaticky sa tu do teba pustia mamicky, ltorych sa to strasne dotyka a pritom mozno niektore nemate ani dovod. Vy ste tu automaticky zacali zo mna robit netoleranntu, sebecku, arogantnu osobu len preto, ze som sa opovazila vyjadrit moju nespokojnost s takýmto spravanim. Je kopec zien, ktore su aj matky a proste im taketo spravanie prekaza. Ja som nikde nespomenula detsky plac a primerane spravanie maleho dietatka. Ale hystwricke zachvaty, piskanie, buchanie, rozhadzovanie potravy a nesmznesitelne skriekamnie kazdych 10 sekund...takze razom sa z pokojnej restauracie stane pavilon. Mne absolútne neprekaza detsky smiech alebo aj to zapistanie, pokial to nie je cely cas, ako obedujem. A nebudem sa citit blbo, lebo nejakej ofucanej matke, ktora sa nevenuje svojmu dietatu sa nepaci, ze jej slusne vysvetlím ze uz toho hadam bolo dost a ze urcite si vsomla ze jej dieta rusi ludi, ktori sa prisli vklude najest. Ale to sa dnes nenosi. Hlavne na Slovensku...lebo tu ludia ziju len podla jedneho vzorca a ked nahodou nejaky clovek nejde podla vzorca, ktorý povazuju za spravny, tak su arogantni a netolerantni :D ja som svojim konanim nikoho nevyrusovala, zato ta matka s dietatom cslu restauraciu. Tak ja sa mam este schovat do kuta, lebo som sa opovazila svojim detinskym a arogantným spravanim usmernit matku, ktorá to zrejme nevie :D mne pride vtipne, ked ludia obhajuju taketo spravanie a slusnych ludi hania....dost na zamyslenie

@majlo1234 a 5 rocny je co? Dospelak?:D a ano, aj 2-3 rocne deti, ktore vrieskaju, tiez obtazuju a nie, nie je to kvoli tomu, ze su to len deti. Väčšina tychto argumentov ide od ludi, ktori maju nizsie IQ a nevedia absolutne zakaldy sparavania